Príbeh knihy a filmu - prečo čítať?

2

Komentáře

• reťaz, Jon ktorý je rozumnejší, žijúce komorné, skvelé popisy hostín a jedál, súrodenci Reedovci....

toto ma zaujíma. dajte úplne konkrétne drobnosti, ktoré napĺňajú všetky tie krásne a pravdivé vety o sile knihy.
  • heavy_head napsal(a):

Hm, mám? :-)

keby si pozeral, tak by som bol veľmi rád. verím že by si v tejto náborovej kampani pomohol získať čitateľov.... "za sčítanejšie slovensko a čechy"
  • heavy_head napsal(a):

Že váháš :))
  • Já právě váhám. :-)
  • sarven: konkrétní drobnosti nejdou napsat, aniž by byly začerněny, tudíž by nové duše nepřilákaly.

Jeden z důvodů, proč knihu číst, je neuvěřitelné emocionální působení příběhu a postav. Je to jedna z mála knih, která mne rozbrečela, rozesmála, donutila hltat ji dnem i nocí, "milovat, nenávidět, zatracovat" i chtít ji roztrhat a přeze všechno ji naprosto zbožňovat.
  • sarven napsal(a):

heavy_head napsal(a):

keby si pozeral, tak by som bol veľmi rád. verím že by si v tejto náborovej kampani pomohol získať čitateľov.... "za sčítanejšie slovensko a čechy"
    Sarvene - v tom případě doporučuji "Rozpravu o řečnících" od Cornelia Tacita :-) Stejný problém, že mládež nečte, řešili už před 2000 lety :-D Včetně těch obligátních nadčasových vět "To za našich mladých let!" :-D Tacitus píše výborně - doporučuji cokoliv od něj!
  • No ale teď nevím - Mělo vůbec HBO Martinovi něco platit za scénář ? Anebo naopak měl platit HBO za reklamu ?;-)
  • heavy_head napsal(a):

Já právě váhám. :-)

Tak neváhej!
  • haladdin napsal(a):

No ale teď nevím - Mělo vůbec HBO Martinovi něco platit za scénář ? Anebo naopak měl platit HBO za reklamu ?;-)

Ta sedla :-D
  • HBO by mělo Martina nosit na rukou a platit mu doživotní rentu.
  • Nevada napsal(a):

HBO by mělo Martina nosit na rukou a platit mu doživotní rentu.

Nevím, řekl bych že nafilmování seriálu vedlo k reedicím, a vytažení pokračování ze šuplíku.
    Ta pauza byla záhadně dlouhá.
    Ale můžu se mýlit, nesleduju to tak pečlivě.
    Fakt je, že jsem se dostal ke knížkám po shlédnutí první serie . Do té doby jsem o Martinovi ani nevěděl.
  • rodier napsal(a):

me by spis zajimalo jestli v knize je vic tajemna. Mrzi me ze tohle je spis o diplomacii a valce, a tech nacrtu tajemna a mystiky je tam min. Hlavne co se tyce lidi za zdi.

Tak například právě tohle mě na seriálu hodně mrzí, jak zazdili Jonovu linku. V knihách má putování noční hlídky úplně jinou atmosféru než v seriálu, kde chybí právě ono tajemno. Objevovaní vylidněných vesnic divokých, Kraster a pak příchod na Pěst a Jonovy vlčí sny. Celé putování je přitom zahaleno tak trochu mlhou, kdy hlídka tuší k čemu se divocí chystají a až postupně, jak se dostávají stále dál od Zdi se toto tušení mění v jistotu. A pak jsou tady taky daleko horší věci než je svobodný lid pochodující k jihu. Hodně se mi líbí právě dění na Pěsti, kde se noční hlídka utáboří. V knize tajemné místo, které přímo dýchá historií a vyvolává v člověku zvědavost. V seriálu nahradilo pozůstatky starobylé pevnosti v hlubokých lesích severu pár šutrů pod sněhem uprostřed ničeho.
  • Ešte mi napadajú Tyrionovi divosi, v seriáli majú málo priestoru, v knihe je s nimi väčšia sranda. Kto sa chce dozvedieť, koľko už Chella urezala uší a aký má Šagga vzťah ku kozám, nech neváha a číta.
  • a že Jaime není taková moc bezcitná svině a že je nějaký Brynden Černá ryba a že Asha/Yara je úplně jiná,....
  • a v seriálu zatím není Ramsay. I když samozřejmě bude, ale odhalení jeho totožnosti v knize byl silnej moment.
  • V knihách vidíme postavám do duší, čteme slova, která nikdy nebudou vyřčena. Nedovy vzpomínky na Lyannu a Robertovu rebelii jsou pro mě stěžejní částí první knihy. Díky nim vidíme Roberta Baratheona jako skutečného člověka, porozumíme Nedově oddanosti k němu a pochopíme mnohé události a souvislosti mezi nimi.

Tento způsob práce s "historií" se mi na Písni od začátku velmi líbil. Žádný všeobsahující přehled, nýbrž jednotlivé střípky, občas se doplňující, občas si i odporující, z nichž si postupně skládáme celkový obraz. Nová fakta mohou občas změnit náš pohled na věc, nicméně tato "odhalení" vesměs nenarušují celkovou logiku a výsledek působí dosti promyšleným a sourodým dojmem.
  • Většina důvodů, proč je dobré sáhnout i po knize tu už uvedena je.
    Tak už jen přidám svoji špetku: nic se nevyrovná tomu, když si mohu nějakou psanou scénu sám a podle sebe (s ohledem na popis GRRM) představit.
    Film (ač je dobře udělaný) fantazii zabíjí, kniha ne.
  • Knížky by si měl rozhodně přečíst ten, kdo rád čte. Je zbytečné vnucovat takovou "těžkou" literaturu divákům, kteří se dívají na HBO kvůli kozám a rozpůleným hlavám. Nebude jich málo...

V knihách jsou díky systému POV lépe podané emoce z důležitých scén, které byly i v seriálu. Jsme se Sansou rozhořčeni nad Aryinou lehkomyslností, s Eddardem vzpomínáme na dávno nežijící příbuzné, smějeme se Tyrionovým vtipům, ale zároveň zažíváme jeho hořkost nad nespravedlivým božím trestem, atd. Některé postavy milujeme a některé nenávidíme, každpodávně ty oblíbené omlouváme a bráníme proti všem, protože jsou tak lidské.
  • Lady Sansa napsal(a):

Ne, protože má sympatický jméno a protože je celá taková simple a prostě ji mám ráda. Jo, vyspí se s Irri.

Neviem, či ste ďalej než ja a či sa udialo niečo, o čom neviem, ale ak hovoríte o tom, o čom si myslím, že hovoríte, potom výraz vyspala je troška tvrdý, prosto na Dany prišlo.. Ako to nazvať... Cnenie po rozličných veciach a tak si začala... Pripomínať sama a Irri jej troška pomohla..
  • Lord Gepeto Illar: já teda moc nerozumím lesbickým vztahům, protože jsem v žádném nikdy neúčinkovala, ale podle mých představ u nich přesně takhle sex vypadá...
  • No... Nechajme tú tému radšej tak :D
  • Nojo, ale co s tím, když je Irri mrtvá? To měl být vrchol třetí sezóny tohleto :-?
  • Montezuma: a sakra! Tak snad se vrátí aspoň Dora, tahleta scéna byla vážně dobrá (a teď to nemyslím "prasácky". Holt už jí to chybělo). Možná Irri nakonec nahradí Méďa :D.
  • Já si myslím, že Doreah jí pomůže úplně stejně. Taky to vidím jako vrchol 3. sezóny, hezky do 9. dílu, v 1. řadě zabili Neda, ve 2. Černovoda a ve 3. Dany na lodi objevuje netušené obzory. Doufám, že tomu věnují celý díl, tak jako teď bitvě :)
  • Kolikokoli napsal(a):

Montezuma: a sakra! Tak snad se vrátí aspoň Dora, tahleta scéna byla vážně dobrá (a teď to nemyslím "prasácky". Holt už jí to chybělo). Možná Irri nakonec nahradí Méďa :D.

Jako že Méďa napochoduje do kajuty a zvolá: "Here Me Stand"?
  • Nečtěte to!
    Aspoň ne před seriálem. Už se vám pak nebude líbit, protože knížky jsou o moc lepší.
    Je fakt, že bez seriálu bych tyto knihy vůbec neznala. Začala jsem číst po první sérii, no teď nedočkavě čekám na předobjednaný Tanec a zase ho zhltnu jak pominutá. Ani mě vlastně ten seriál už moc nezajímá.
    Jen doufám, že autor se příliš nevyčerpá dohledem nad seriálem a konečně to dopíše (dřív než zemře na nějakou civilizační chorobu, měl by se sebou něco dělat. A nebo PSÁT).
  • MirkaP napsal(a):

Nečtěte to!
    Aspoň ne před seriálem. Už se vám pak nebude líbit, protože knížky jsou o moc lepší.
    Je fakt, že bez seriálu bych tyto knihy vůbec neznala. Začala jsem číst po první sérii, no teď nedočkavě čekám na předobjednaný Tanec a zase ho zhltnu jak pominutá. Ani mě vlastně ten seriál už moc nezajímá.
    Jen doufám, že autor se příliš nevyčerpá dohledem nad seriálem a konečně to dopíše (dřív než zemře na nějakou civilizační chorobu, měl by se sebou něco dělat. A nebo PSÁT).

Za mě nemluv, mě se líbí obojí a důkladně je na rozdíl od jiných odlišuju ;)
  • MirkaP napsal(a):

Nečtěte to!

To je slovo do pranice :-))
  • Já taky začala číst až po první sérii a musim říct, že Hra o trůny mě ze začátku skoro nudila. Přišlo mi, že seriál knížku kopíruje snad doslova. :) Zvrtlo se to zhruba kolem kapitoly s Nedovým blouznivým snem/ToJ... od tý doby už jsem to jen hltala. :) Jen lituju toho, že jsem se vlastní blbostí zaspoilerovala a věděla jsem, co se v dalších knížkách (zhruba) stane.
    Rada pro budoucí čtenáře: nikdy, za žádných okolností, nechoďte na Wiki of Ice and Fire!!
  • Nebo tady na fórum. :-)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi