Tuhle jsem na to vzpomínal, před nějakýma šesti rokama jsem si půjčil v knihovně Hru a Střet, pamatuji si, že jsem přečetl Hru a ze Střetu jen prvních pár kapitol a nechal toho, z dnešního pohledu to moc nechápu, ale tenkrát v patnácti letech, mě to až tak nezaujalo. Raději jsem vzal Tolkiena a po "desátý" si přečetl LOTRa, a přitom si říkal, že takhle má vypadat fantasy. Znovu jsem vzal knihy(čti Kindla) do ruky, těsně před seriálem, když jsem se někde dočetl, že se točí fantasy seriál a roli vzal i slavný Sean Bean. A napodruhý mě to hrozně nadchlo, ale pořád ve fantasy je JRRT nejvýše, někde v dáli za ním Sapkowski a kousek za ním GRRM, ten má výhodu v tom, že se ještě může blýsknou užasným finálem, které přebije vše.
Tuhle jsem na to vzpomínal, před nějakýma šesti rokama jsem si půjčil v knihovně Hru a Střet, pamatuji si, že ....
taky jsem začala v knihovně, úplně náhodou, je to už drahně let... :-)) prostě jsem procházela oblíbený regál fantasy a zaujala mě obálka a anotace.. jenže jsem netušila, že je to první díl nějaký velkolepý ságy a přečetla jsem Hru jedním dechem, abych na konci zjistila, že nemám pokračování.. :-( čekala jsem na něj fakt hroozně dlouho, celý roky jsem chodila do knihovny a pravidelně se koukala, kdy už ho budou mít (na koupení jsem za studentských let neměla..) až jsem se dočkala dalších 3 dílů najednou.. abych zjistila, že to vlastně ještě není dopsaný a že budu čekat dalších x let na další díly.. při tomhle tempu to za chvíli budu moct dát přečíst dětem :-D
Od GRRM jsem kdysi dávno cosi četl, ale nějak mne to nezaujalo. Loni mi kamarád doporučil jakýsi seriál, který běží na HBO. Po shlédnutí prvního dílu jsem si knížky sehnal v tištěné nebo PDF podobě a než přišel desátý díl, měl jsem většinu přečtenou. Přes prázdniny jsem pak pln nedočkavosti přelouskal A Dance with Dragons a teď čekám a čekám...
Už nějakou dobu jsem ságu hledala u nás v knihovně, to bylo po té, co jsem přečetla Pána prstenů a chtěla jsem ještě nějakou pěknou fantasy. Žel, Písně ledu a ohně, knihu o které jsem pořád od někoho slýchávala, u nás nikde neměli.
Pak začal seriál /asi po deseti letech:)/, tak jsem se začala koukat. No a v momentě, kdy jsem dokoukala, jsem zjistila, že kamarád má první knihu doma. Tak jsem ji přečetla. Další jsem si už sehnala v pdf, ale dlouho mi ležely doma, protože na počítači se to číst nedá. Nakonec jsem zjistila, že je možnéto číst na mém mp3 přehrávačia a od té doby to jelo, jedna kniha za druhou:) Taky čekám na Draky, i když by mohly vyjít až na podžim, protože těžko budu dávat před touhle knihou přednost učení na státnice:)
K celej ságe som sa dostala čistou náhodou. Typická sobotná noc, ktorú som trávila na nete. Doprovod hudobný mi robila telka. Nič nebolo, tak som si dala Hbo. Niečo dobové, brnenie, kone, meče. Netrápilo ma. Ale po chvíle som sa započúvala (uznávam po pol hodine). Všimla som si, že je to maratón. Vypla som všetko a skončila som pri 4 časti. Na druhý deň a v priebehu 3 dní som dopozerala celú I.sériu. Nadišla Veľká noc. Teraz príde na rad moje šťastie. Narazila som náhodou na to, že seriál nie je random výmyseľ, ale zakladá sa na knihe. Posťahovala som si 3 časti. AKonáhle som dočítala 1( V.N bola v znení-čítam, jem,čítam,spím), rozhodla som sa. Knihu som si objednala. Ešte stále ma irituje, že neprišla. Chýba mi posledných 30 strán z 3(čo dočítam dnes) a vrhám sa na 4. Zhrnuté a podčiarknuté, som šťastná a nadávam si. Lebo mám minimum voľného času. Navyše predstava čakania, kým vyjde 6 a 7 ma dovedie do hrobu.
Ja som sa k tomu dostal na odporucanie kolegyne. Spomenula mi knihy a tiez ze je k nim serial. Tak som cekol serial a v priebehu par dni som ho zhltol no a potom som si precital bleskovo Game of Thrones (to ze som videl serial nijako neovplyvnilo moj zazitok z knihy), a potom uz sli Clash of the Kings a Storm of Swords jedna radost. Momentalne citam Feast for Crows a som velmi rad ze som to objavil :)
Videl som v letáku so spoločenskými hrami aj nejakú Game of Thrones a potom ukážku na HBO. A potom, raz boli vtedajší tretiaci na výlete, kam ale zopár nešlo a boli v našej triede. Jeden z nich mal tú knihu v škole a tak som si prečítal prológ Hry a o pár dní som šiel do kníhkupectva v našom meste, kde tá kniha bola. Tak osm ju kúpil a už som bol v tom :D
Zaměstnankyně mého zákazníka, jednou, těsně před mým odchodem domů, jen tak utrousila: "By the way, have you seen Game of Thrones?" Neměl jsem potuchy, co to je. "Get it, you will like it." No, dobře, věděl jsem o ní, že má ráda dobré filmy a dobré knihy, a tak jsem za pár dní vyťukal ten název do Googlu. Hned jsem si všiml, že tam hraje v jedné z hlavních rolí Lena Heady, kterou mám velmi rád, a už jsem s ní viděl několik filmů. Tak jsem si řekl sprubujemy tego materialu, a půl hodiny na to jsem sledoval první díl seriálu. To děvče mělo pravdu. Líbilo se mi to od prvních minut. Když jsem spolykal většinu dílů první série, prohlábl jsem to bludiště drátů, jestli by nebyla knížka. A byla, a kdyby jedna ... pět jich bylo! Ale ještě jsem je nečetl. Práce, starosti, události. Mezitím jsem zalovil ještě jednou a vytáhl jsem poslech. Bohužel čte to protivnej hlas, a tak to ani v autě nemám, tam zatím poslouchám naučné MP3. Ale před týdnem jsem úplnou náhodou, narazil na jinou verzi audia hry o trůny, výborně načtenou. Tak možná zkusím tuhle, hezky před spaním nebo v autě na cestách. Čtu různé žánry, poslouchám rád audio knihy a fantasy můžu, pokud je kvalitní, ale té je málo. Takže uvítám kvalifikované tipy od zkušenějších čtenářů žánru.
Zylbrsztajn Proše, kochanie - hoď mi link na ten audiobook - heavy sice sliboval, že mi to načte, ale nemá se k tomu !!! (šejm on jů :-*) Prstíčkem hrabu...
Zylbrsztajn Proše, kochanie - hoď mi link na ten audiobook - heavy sice sliboval, že mi to načte, ale nemá se k tomu !!! (šejm on jů :-*) Prstíčkem hrabu...
Anglickou verzi najdeš zde: http://thepiratebay.se/torrent/6660345/George_R._R._Martin_ASOIAF_-_Audio_Books_1-5_Plus_Extras Tady si musíš vybrat z mnoha souboů, ty který chceš, protože celý je to opravdu moc a moc dlouhý (17GB). Jenže já mám ještě jinou anglickou verzi! Ale nevím odkud jsem ji vzal. Nemůžu ten zdroj už najít. Je toho 900MB, čte to Angličan, s nakřáplým hlasem. Ale nejspíš to je z TPB, zkus tam dát vyhledta "A Song of Ice and Fire". já teď musím běžet pracovat, přišel zákazník.
Díky :-) Polština nebo anglina - to je mi vuřt :-)) Cholera jasna:-D
ps - který je příjemný ten hlas na poslech ?
Ta ksiazka czytana po polsku jest najlepsza bo to jest troche jak gra. Dzwieky, rózne głosy, muzyka ... wspaniale! I jezyk polski, ladny, najladniejszy jezyk slowiański.
Adama Malyša neznám :-)) Polštinu mám ráda - je to pro mne pohádkový jazyk - vždycky měli hafo pohádek, zatímco my měli "muži na značky" a pohovory s pohraničníky :-)) Psát polsky neumím, ale rozumím velmi dobře, takže děkuji - do toho se dám :"-))
Jééé ten můstek v Sapporu jsem si vyšla peši po takové síti, co tam měli nataženou. Z boku jsou na něm vytesaná jména 1. Raška 2. Podzimek 3.-5. v kanji, takže jsem si moc nepočetla :-) A málem mne tam porazilo, když pár metrů nade mnou proletělo takové rogalo až se svět zatměl - orel mořský - rozpětí 2a půl metru....v tu chvíli mi zatrnulo :-))
Upoutávky na HBO, nějaký vrány a železný monstrum... takže jsem si vyvchytala kdy dávají verzi s titulkama a bylo to. Pak mne tu zaujal článek o chatrnosti seriálu oproti předloze (byť je na televizní měřítka super). Dumám tedy: Opravdu je to tak úžasné? Ty knížky? Kdysi dávno jsem si v regálech knihkupectví nějakého Martina všimla, dokonce jsem od něj četla i Písečníky a Píseň pro Lyu, ale dost mi vadilo že je jeden díl na dva svazky a tak jsem si koupila mému srdci něco bližšího (rozuměj Pratchetta). Minulý týden jsem se toulala po knihkupectví a zrovna mi přistála výplata na účet (vražedná kombinace) a navíc, bohové žehnejte mému zaměstnavateli, mám určité penzum financí na kulturním fondu, takže jsem konečně sáhla po vázané Hře o trůny. K tomu jsem přibalila jakéhosi Jordana, protože o tom napsal můj kolega recenzent že je to "kurva epika", tak mu věřím. Těžko dumat, kdybych s Martinem začala dřív, by se mi cyklus líbil nebo ne. Prostě je to teď a tady.:-)
Když jsem byl před několika měsíci nemocný, dostal jsem se k seriálu a dost mě zaujal. Připadal mi úžasný. V titulkách jsem si všiml, že seriál vznikl podle knižní série. Začal jsem si o Písni zjišťovat informace. Později jsem si z knihovny půjčil Hru o trůny. Ta kniha mě opravdu zaujala a uvědomil jsem si, že v seriálu o mnoho přicházím. Půjčil jsem si další 2 díly a připadaly mi stále lepší. V tu dobu mě série úplně pohltila. Hostinu a Tanec jsem si už koupil. V současnosti dočítám Tanec. No, a do Písně jsem teď úplný blázen :):D
Já se ke knížkám dostala taky přes seriál, až po první řadě. Ve svých patnácti moc závazků nemám, času pro nicnedělání habaděj, takže k dnešku už mám Tanec za sebou. :-) Určitě bych chtěla zkusit třeba tu Píseň pro Lyu, až se k tomu někdy dostanu, ať můžu soudit líp. ;)
Já se ke knížkám dostala taky přes seriál, a k seriálu kupodivu přes mamku. :-) Já doma HBO nemám, ale máma mi ho po dvou shlédnutých dílech doporučila, a od té doby se vezu. Nakonec se ze mě stal fanatik, a vysvětluju teď doma nejasnosti v seriálu a pozadí příběhu. Rodičům jsem koupila i Hru o trůny v překladu, ale zatím je nemůžu dokopat k přečtení. >:/
Komentáře
Znovu jsem vzal knihy(čti Kindla) do ruky, těsně před seriálem, když jsem se někde dočetl, že se točí fantasy seriál a roli vzal i slavný Sean Bean. A napodruhý mě to hrozně nadchlo, ale pořád ve fantasy je JRRT nejvýše, někde v dáli za ním Sapkowski a kousek za ním GRRM, ten má výhodu v tom, že se ještě může blýsknou užasným finálem, které přebije vše.
Pak začal seriál /asi po deseti letech:)/, tak jsem se začala koukat. No a v momentě, kdy jsem dokoukala, jsem zjistila, že kamarád má první knihu doma. Tak jsem ji přečetla. Další jsem si už sehnala v pdf, ale dlouho mi ležely doma, protože na počítači se to číst nedá. Nakonec jsem zjistila, že je možnéto číst na mém mp3 přehrávačia a od té doby to jelo, jedna kniha za druhou:) Taky čekám na Draky, i když by mohly vyjít až na podžim, protože těžko budu dávat před touhle knihou přednost učení na státnice:)
Zhrnuté a podčiarknuté, som šťastná a nadávam si. Lebo mám minimum voľného času. Navyše predstava čakania, kým vyjde 6 a 7 ma dovedie do hrobu.
Když jsem spolykal většinu dílů první série, prohlábl jsem to bludiště drátů, jestli by nebyla knížka. A byla, a kdyby jedna ... pět jich bylo! Ale ještě jsem je nečetl. Práce, starosti, události. Mezitím jsem zalovil ještě jednou a vytáhl jsem poslech. Bohužel čte to protivnej hlas, a tak to ani v autě nemám, tam zatím poslouchám naučné MP3. Ale před týdnem jsem úplnou náhodou, narazil na jinou verzi audia hry o trůny, výborně načtenou. Tak možná zkusím tuhle, hezky před spaním nebo v autě na cestách.
Čtu různé žánry, poslouchám rád audio knihy a fantasy můžu, pokud je kvalitní, ale té je málo. Takže uvítám kvalifikované tipy od zkušenějších čtenářů žánru.
Proše, kochanie - hoď mi link na ten audiobook - heavy sice sliboval, že mi to načte, ale nemá se k tomu !!! (šejm on jů :-*)
Prstíčkem hrabu...
http://czshare.com/2901690/George+R.R.+Martin+-+Hra+o+truny.zip
Formát: MP3 (KBPS:128, KHZ:44, joint stereo), počet stop: 73, 1,7 GB, jazyk: polština
Anglickou verzi najdeš zde:
http://thepiratebay.se/torrent/6660345/George_R._R._Martin_ASOIAF_-_Audio_Books_1-5_Plus_Extras
Tady si musíš vybrat z mnoha souboů, ty který chceš, protože celý je to opravdu moc a moc dlouhý (17GB).
Jenže já mám ještě jinou anglickou verzi! Ale nevím odkud jsem ji vzal. Nemůžu ten zdroj už najít. Je toho 900MB, čte to Angličan, s nakřáplým hlasem.
Ale nejspíš to je z TPB, zkus tam dát vyhledta "A Song of Ice and Fire". já teď musím běžet pracovat, přišel zákazník.
ps - který je příjemný ten hlas na poslech ?
Polštinu mám ráda - je to pro mne pohádkový jazyk - vždycky měli hafo pohádek, zatímco my měli "muži na značky" a pohovory s pohraničníky :-))
Psát polsky neumím, ale rozumím velmi dobře, takže děkuji - do toho se dám :"-))
Přečti si i hezké komentáře pod tím. :-)
1. Raška
2. Podzimek
3.-5. v kanji, takže jsem si moc nepočetla :-)
A málem mne tam porazilo, když pár metrů nade mnou proletělo takové rogalo až se svět zatměl - orel mořský - rozpětí 2a půl metru....v tu chvíli mi zatrnulo :-))
Ale občas mě prostě dostane nějakou svojí otázkou. Jako "Martellové jsou v Dorne?".