Navíc ten Jiný mně nějak nepotěšil... Pořád bych radši nějakou víc abstraktní věc.
Mně se dost líbil. Konečně jsme je viděli detailně. Tohle je podle mě zvládnuté dobře, mu to sílu. V artworcích byli taky zobrazováni jako něco s "lidskou" figurou. Celkově bych díl viděl tak na 70-75%. Bohužel to dnes dojelo na to, že House of Undying nemohl být zobrazen naplno.
Mně tenhle díl taky nevadil. Samozřejmě s Blackwater se to nedá srovnat, ale dost se mi líbí že zhruba od třetího dílu druhé série tam tolik necpou sceny 18+. Přislo mi ( na rozdíl od první řady , kde neuběhl díl bez sexuální scény), že tam, kde sex být nemusel, tam ho necpali. Na druhou stranu vykreslení Theona se mi moc nelíbí. Z nafoukaného hajzlíka, který myslí jen sám na sebe a považuje se za "něco víc", udělali chudáka, kterého odvezli zlí Starkové z Železných ostrovů a který všechno dělá jen pro svou rodinu. Co bylo to škrcení Melisandry taky nevím. Stannis by to nikdy neudělal už jen kvůli jeho smýšlení a dodržování vybraných mravů. Navíc přijde mi, že Mel ho ovládá natolik, že by jí nezkřivil jediný vlásek i kdyby ho otrávila. No a k Jonovi se nebudu vyjadřovat.:)
Obdobně to bylo i v Římu, kde první 2-4 díly byly často scény plné sexu a pak skoro vůbec. Kdesi jsem četl, že to má za cíl nalákat na seriál určitou část ženské populace, která by se na to jinak nekoukala. A možná, že teď, když už je to tak kultovní a ta část populace na to kouká, tak že si mohou dovolit tyto scény upustit a nahradit je příběhově důležitějšími, s tím, že se na to koukat nepřestanou, protože je to snad chytlo, když se s tím seznámili. No nevím, je to možné. Vzhledem k tomu, že v tomto má HBO trend, tak bych se nedivil, kdyby v pozadí, byla nějaká obdobná teorie, týkající se nalákání širšího publika. Každopádně mě ty scény moc nebraly, tedy jsem rád, že už jich tam není tolik a jsou nahrazeny něčím, pro mě, smysluplnějším.
... Na druhou stranu vykreslení Theona se mi moc nelíbí. Z nafoukaného hajzlíka, který myslí jen sám na sebe a považuje se za "něco víc", udělali chudáka, kterého odvezli zlí Starkové z Železných ostrovů a který všechno dělá jen pro svou rodinu. ...
No, on ani v knížce nebyl jen nafoukaný hajzlík a když si to rozebereš: - "zlí" Starkové ho odvezli od rodiny a v seriálu i v knihách mu připomínali, že mezi ně nepatří - co udělal nebylo ani v seriálu pro rodinu, ale proto, aby ho začali brát za svého-Železného, Greyjoye - za něco víc se považují všeobecně všichni Železní, to mu zbylo z výchovy. Nemyslím, že by zrovna Theonův charakter nějak výrazně měnili.
Myslím, že naopak Ned se k němu choval jak nejlíp mohl. Pravda Robb mu to najevo dával, ale i kdyby.. Nejdřív přísahá věrnost Robbovi a pak se nechá tak snadno zlomit. Vždyť když jel za Balonem muselo mu být jasné, s jakou reakcí se setká. Navíc ano všichni železní si to o sobě myslí, ale právě Theon mi nepřipadal v seriálu jako pravý železný.( Možná tím, že si neřekl o Casterlyovu skálu , s kapitánovou dcerou v seriálu jednal o dost líp než v knize a nemluvil s Ašou o svých strýcích jako o idiotech- pravda to zatím ani nemohl)
... Kdesi jsem četl, že to má za cíl nalákat na seriál určitou část ženské populace, která by se na to jinak nekoukala
presne tak, je to mustra. sex je v prvých dieloch, navodí pocit, že je ho veľa (pôsobí ako lákadlo, nečudujem sa :)) a potom už stačí aj veľmi málo, aby sa zdalo, že tam je stále. je to ako s frťanom po prežúrovanej noci, hneď ste späť.
Jinak si neodpustím rýpnutí. Chápu, že to tak napsali úmyslně, ale Robb v tomhle díle v mých očích klesnul hloub, než asi scénáristi zamýšleli. Mluví o tom, že má zodpovědnost nejenom za vlastní rodinu, ale i za dvacet tisíc mužů - a hodí to za hlavu, což odbyde slovy "Miluju ji". Musím říct, že jak jsem Martinovi Rudou svatbu jenom těžko odpouštěla, seriál mi to hodně usnadňuje. V tej dějovej lince s Catelyn a Robbem udělali snad všechno, co jsem si nepřála. Kdysi jsem říkala, že opravdu NECHCI, aby Robb useknul lordu Karstarkovi hlavu proto, že se ozývá proti jeho novej ženušce. Splněj mi snad tohle v třetí řadě taky? V tom případě opravdu NECHCI, aby Dvojčat jela nejen Catelyn, ale i ta důra z Volantisu. Fuj, to jsem si odplivla!
Myslím, že naopak Ned se k němu choval jak nejlíp mohl. Pravda Robb mu to najevo dával, ale i kdyby.. Nejdřív přísahá věrnost Robbovi a pak se nechá tak snadno zlomit. Vždyť když jel za Balonem muselo mu být jasné, s jakou reakcí se setká. ...)
- Ned se k němu choval odměřeně. Někde v knize na to, myslím, právě Theon vzpomíná. Sice mu "neubližoval", ale nikdy si ho "nepustil k tělu" pro případ, že by se Balon vzbouřil a on Theona jako rukojmí musel popravit. - Nepamatuji se, že by někde v knize Theon přísahal Robbovi věrnost. Ano, v seriálu to udělal- jako třetí ho "provolal" králem Severu namísto lady Maege. Tak z něj udělali trochu většího hajzla. - Netvrdila bych, že mu muselo být jasné, jak ho Balon přijme. Odjížděl z Železných ostrovů jako jediný žijící syn, dědic. Je vidět, že má "domov" dost zidealizovaný- a co jiného čekat, opustil ho jako děcko a tenkrát se tam neměl vyloženě špatně, patřil tam. Proč by to mělo teď být jinak? Seveřané ho přece mezi sebe nevzali, tak je stále Železný, ne? (Bráno z jeho pohledu.)
svoa: :D:D A tak sa zrodial nová Vanessa... Aspoň vieme aké sú jej dôvody...
Obávám se, že i já bych některý scény napsala líp :) Holt jsem si musela nějak ulevit, protože jsem právě ve fázi, kdy se seriálovej Robb zařadil mezi moje nejneoblíbenější postavy (ježiš, chová se jako sobecký hovado, co vidí, že ostatní si dělaj, co chtěj, tak to udělá taky). V příští sérii budou mít co dělat, jestli si má získat nějaký moje sympatie. Budu si naivně namlouvat, že scénáristi věděj, co dělaj.
Divný pocity po tomhle díle.... Už mě nebaví jak je všecko proti Starkum a všichni... a přitom nemaji nic extra,žádnej bonus v podobě M1 Abrams,když všichni okolo sou tak "super".
Obávám se, že i já bych některý scény napsala líp :) Holt jsem si musela nějak ulevit, protože jsem právě ve fázi, kdy se seriálovej Robb zařadil mezi moje nejneoblíbenější postavy (ježiš, chová se jako sobecký hovado, co vidí, že ostatní si dělaj, co chtěj, tak to udělá taky). V příští sérii budou mít co dělat, jestli si má získat nějaký moje sympatie. Budu si naivně namlouvat, že scénáristi věděj, co dělaj.
Však přijde Rudá svatba a od neoblíbené postavy bude pokoj.;) Ale souhlasím, jak jsem psal výše, takhle vypadá jenom jako idiot, kterému hrklo v péru a bezhlavě se oženil, v knížce je to přecejen podáno jinak.
Máš pravdu. Ned se k němu choval odměřeně, ale myslím, že Theon mohl být ještě rád. Jako rukojmí se u nich neměl špatně( rozhodně líp, než u takovýho Roberta) a možná že v knize nedal přísahu, ale aby mu Robb věřil tak moc, že ho poslal za jeho otcem vyjednávat a počítat s nějakou loajálností- museli si vytvořit nějaké pouto( Theon říká, že byli jak bratři) a na se Theon vykašlal. Ano musel si vybrat mezi Robbem a otcem , ale znovu: Musel počítat s možností, že jeho otec nepřijme a on si bude muset vybrat. Fajn vybral si otce, ale zabít kvůli němu dvě nevinný děcka a obsadit sídlo jeho přítele mi přijde jako sviňárna od typického železného. Ale v seriálu mi prostě připadá, že se jako železný chová jenom kvůli rodině, ale jinak se tak chovat nechce, zato v knize se tak chová z části taky kvůli rodině, ale vnímá, jako by to bylo normální. Nejspíš máme každý jiný úhel pohledu, ale moc mi tam zkrátka nesedí ten přístup k železnáckýmu chování.
Však přijde Rudá svatba a od neoblíbené postavy bude pokoj.;) Ale souhlasím, jak jsem psal výše, takhle vypadá jenom jako idiot, kterému hrklo v péru a bezhlavě se oženil, v knížce je to přecejen podáno jinak.
On se přece jako idiot, co mu hrklo v péru, zachoval i v knížce. Jenže v seriálu ho neomlouvá věk, proto je to horší. A to sakra v seriálu projevoval určitej politickej rozhled, kterej má v předloze Catelyn (čímž její postavu v seriálu dost ničej), takže jsem tak trochu čekala, že jeho motivace k tomu svázat se s tou cizí ženskou budou spíš složitější než primitivnější. Celkově se mi vůbec nelíbí, jak je v seriálu podaná dějová linka s Robbem a Catelyn. Oba dva se sice v důležitej chvíli zachovaj jako idioti i v knížce, ale je to lidsky pochopitelnější, protože jsou na hadry ze zpráv o Branovi a Rickonovi. V seriálu se prostě jenom zachovaj jako idioti.
Vůbec už nezmiňuju to, jak Robb Catelyn pošle do hajzlu s tím, že s Nedem se do sebe zamilovali postupně. To byl ostatně i případ Robba a Jeyne v knížce, protože ti se rozhodně taky nebrali z lásky. A seriálu najednou - bum prásk, uspěchaná svatba z puberťácký zabouchnutosti.
On se přece jako idiot, co mu hrklo v péru, zachoval i v knížce. Jenže v seriálu ho neomlouvá věk, proto je to horší. A to sakra v seriálu projevoval určitej politickej rozhled, kterej má v předloze Catelyn (čímž její postavu v seriálu dost ničej), takže jsem tak trochu čekala, že jeho motivace k tomu svázat se s tou cizí ženskou budou spíš složitější než primitivnější. Celkově se mi vůbec nelíbí, jak je v seriálu podaná dějová linka s Robbem a Catelyn. Oba dva se sice v důležitej chvíli zachovaj jako idioti i v knížce, ale je to lidsky pochopitelnější, protože jsou na hadry ze zpráv o Branovi a Rickonovi. V seriálu se prostě jenom zachovaj jako idioti.
Do určité míry ano, ale v knížce je to podáno úplně jinak: Jednak je Robbovi 17, jak jsi zmínila. Druhak je raněn při obléhání Skaliska, Jeyne Westerling je svou matkou (která pracuje podle lannisterských instrukcí) vyslána ho ošetřovat. Při tom ho zastihne zpráva o zavraždění Brana a Rickona a následně se nechá od Jeyne "utěšovat". To by ještě nebylo nejhorší, ale ráno se v něm probudí Eddard, takže se rozhodne dostát své cti a pojmout Jeyne za manželku. Navíc bych ještě rád zdůraznil, že Jeyne Westerling je urozená dáma z prastarého rodu, a ne nějaká frnda bůhvíodkud.
Tak linka s Dany - OK, něco mohlo být lepší, ale taky to mohli daleko víc pohnojit.
Ovšem, při třetím zatroubení jsem měla u čtení knížky husí kůži a to jsem byla v místnosti plné lidí... Za mě asi největší zklamání celé řady. Pominu fakt, že to mělo být v noci, v pevnůstce v lese,.. Napínavé pro mě bylo to, že člověk vlastně pořádně nevěděl co přichází. Kůň byl fajn, ale tenhle Jiný byl jako "hele, jsem strašně zlá počítačem vyvořená sfině, koukej, KOUKEJ!" nevím, nějak to na mě vůbec nezapůsobilo a přitom jsem se tak těšila :(
Andalovia sú z Essosu z okolia Slobodných miest, myslím, že dokonca Volantis(ktorý je myslím vo vnútrozemí) je pri tej oblasti dosť blízko. Takže je možné, že sa s tou vierou stretla a po príchode do Westerosu na ňu aj prešla, keďže otroctvo je v nej odmietané. Navyše Robb je polovičný Tully a môže byť, že sa rozhodol pre obrad vo viere svojej matky(navyše, o obrade starej viery sa nikde nič nepíše(Tanec som nečítal, čiže odtiaľ neviem, či tam nejaký nebol)).
Dopustím se malého spoileru a řeknu, že svatební obřad podle staré víry v Tanci je, takže z toho mohli vycházet i v seriálu. To byl ale můj nejmenší problém s touhle dějovou linkou, ani v knížce nikde není psáno, že by se Robb neženil podle víry svojí matky. Jak už tu padlo, stejně se ženil i Ned.
Andalovia sú z Essosu z okolia Slobodných miest, myslím, že dokonca Volantis(ktorý je myslím vo vnútrozemí) je pri tej oblasti dosť blízko. Takže je možné, že sa s tou vierou stretla a po príchode do Westerosu na ňu aj prešla, keďže otroctvo je v nej odmietané. Navyše Robb je polovičný Tully a môže byť, že sa rozhodol pre obrad vo viere svojej matky(navyše, o obrade starej viery sa nikde nič nepíše(Tanec som nečítal, čiže odtiaľ neviem, či tam nejaký nebol)).
Dopustím se malého spoileru a řeknu, že svatební obřad podle staré víry v Tanci je, takže z toho mohli vycházet i v seriálu. To byl ale můj nejmenší problém s touhle dějovou linkou, ani v knížce nikde není psáno, že by se Robb neženil podle víry svojí matky. Jak už tu padlo, stejně se ženil i Ned.
Opravte mě, pokud se mýlím, ale neodříkali Eddard a Catelyn svoje sliby jak v septu, tak před čarostromem?
udělali chudáka, kterého odvezli zlí Starkové z Železných ostrovů a který všechno dělá jen pro svou rodinu. ...
Kdyby si Theon udržel Brana a Rickona a za pár let je poslal za Robbem s pokynem, co má dělat a Robb by jim místo toho řekl vra´tte se v čele armády a zničte Theona, kolik lidí by Branovivyčítalo, že poslechl svého bratra? Věci jsou málokdy černobílé a Theon skutečně byl celou dobu rukojmí i v knize...
Já to tak strašně nevidím, díl se mi líbil. Měl své slabší stránky, ale byly v něm i ty silnější. Sansa byla perfektní - úsměv a rychlá přetvářka pro Malíčka. Část s Brienne a Jaimem se mi taky líbila (už se těším, až se budou skamaráďovat)). Dům neumírajících byl lepší než jsem čekala, vizuálně moc krásné (nečekala jsem žádné vize), akorát teda to upálení mi přišlo trochu zvláštní a trezor mě potěšil. Zklamáním je ovšem degen Robb a souboj Jona (Qhorin sice mluvil o tom, že by bylo dobré mít někoho u Manceho, ale kdo z toho pochopí, že mu tím dal příkaz přidat se k Divokým. A to urážení...vždyť to vypadalo jako zabití v afektu a ne pro "dobro"). Jon není debilní, ne a ne a NE! Theona jsem chtěla taky obejmout, začínám Alfieho Allena žrát čím dál tím víc. Loučení s Luwinem byla nejlepší scéna dílu. Rickon se opravdu povedl a požádání Ošy bylo hodně emotivní. Úplný závěr se mi líbil, sice taky nechápu, proč ušetřili Sama, ale ten kůň byl boží. Že to nebylo v noci mi nevadí, bylo pošmourno a navíc začala padat mlha. Jiné jsem si sice představovala víc jako Predátory, ale každý má jinou představu a tahle mne nijak nepobuřuje. Mohlo to být samozřejmě lepší, ale taky o hodně horší. Stejné jako kniha to nebylo a nebude, s tím jsem se už naštěstí smířila. Těším se na další sérii, to bude zas dlouhý rok :)
Postava Šae v seriálu mě čím dál tím víc utvrzuje v mojí myšlence už z knihy, že ho fakt měla ráda, a že Tywin ji do toho prostě nějak donutil. Ale je možné, že Tyrionovi prostě přeji aspoň něco hezkého..
Tak to je mi líto, ale Hostině je jasně řečeno, že si ji Cersei koupila slibem, že dostane šperky a ožení se s ní nějaký rytíř. Proto Šae u soudu uvedla, že slyšela Sansu a Tyriona, jak plánují vraždu Joffa. Svůj slib však Cersei nedodržela a řekla Šae, že dokud nechytí Sansu, které sloužila, nedostane nic. A jestli ji Tywin donutil? Mno, tak lze říct, že prostitutka těžko může odmítnout pobočníka krále... ale neřekla bych, že jí to bylo proti srsti... Ostatně, kdyby ho mělaráda, nemusela ho alespoň ponižovat tím, že vyslepičila, že mu říkala lannisterský obře... O tom nikdo nevěděl a nenutil ji k tomu
no mne budú danyne kamarátky chýbať. dobre sa na ne pozeralo.... :)
tak tak, možná nejhezčí žena seriálu...
Best scéna dílu určitě Luwin, brečel jsem ráno v autobuse - ještě že nejelo moc lidí :-) Domy n. ztvárněné skvěle, bohužel musely být okleštěny - jinak by to asi muselo být hodně abstraktní, což by zas nic neřeklo. Jsem zmaten z absence sudby - že by nakonec nebyla důležitá? Nebo přijde jindy?
A úplné finále - nevím, musím to vidět znovu na pořádné obrazovce - ale na první zkouknutí to rozhodně zapůsobilo, měl jsem husí kůži, jakoby se chlad dotkl i mě.
A nejhorší je, že jsem po dlouhé době začla potkávat kamaráda, který je strašně podobný Robbovi (Maddenovi) a už tehdy jsem měla problém mu neříci, jakej je to trotl. A co teprve po tomhle díle :D
Když odhlédnu od naštvanosti na to, co to proboha udělali s Robbem, tak musím víceméně chválit. Návrat Momoy potěšil, dění na Zimohradě je napsaný konzistentně (Dagmer ostatně zastoupil Ramsayho v jiných věcech, tak proč ne v tom, že Theonovi vrazí kudlu do zad, zasněženej trůnní sál byl výbornej nápad. Radši nebudu přemýšlet nad tím, co znamená absence čtenářům známých vizí, jinak mi exploduje hlava. Díl jinak zrcadlí to, co je problém celé řady - roztříštěnost vyprávění příběhu velkého množství postav. A taky to, že vskutku máloco, co vymysleli scénáristi, je lepší než to, co vymyslel Martin. Cením si snahy překvapovat i čtenáře předlohy, ale měli by to dělat nějakým sofistikovanějším způsobem. Trochu naivně doufám, že tvůrci seriálu se u třetí řady trochu zamyslí nad připomínkami diváků.
A nejhorší je, že jsem po dlouhé době začla potkávat kamaráda, který je strašně podobný Robbovi (Maddenovi) a už tehdy jsem měla problém mu neříci, jakej je to trotl. A co teprve po tomhle díle :D
Hmm, kolik mu je? Jen mu nadávej a já ho obejmu ;)
Ještě mne trošku vlastně připadá špatné udělaný vypálení Zimohradu... Nečtenářovy to může docela zamotat hlavu - proč by vlastně Seveřani měli vypalovat Zimohrad. Není tam vlastně ani náznak toho, že je něco špatně s obléhajícími...
baltim: Máš pravdu, že proroctví tam chybělo, to je fakt, ale celá ta linka už byla narušená krádeží draků, takže jsem to neočekával.
Ono celkově Dům neumírajících bez neumírajících... Kampak se nám zase schovali? Co mi to jen připomíná :-D Ale teď vážně. Já měl zato, že to, co si Dany vyslechne v domě neumírajících je pro další děj vcelku dost zásadní (co se její linky týče). Teď si nejsem jist, jestli se nepletu, ale nedozvěděla se tam Dany náhodou to svoje "když chceš jít na západ, musíš na východ. Když chceš dopředu, musíš dozadu..."? Možná jí to řekla už Mirri maz Durr, fakt si teď nejsem jist, ale vypustit toto z HoU by bylo vcelku zásadní, protože to pak Dany podle tohoto proroctví vezme trochu jinam, než do západozemí... Ale v seriálu si nelámou hlavu s ničím a klidně vymyslí scénu, kdy Dany na lodi do Pentosu potká jinou loď s nějakou věštkyní a ta jí to všecho řekne... A co to, že drak má tři hlavy?
mám dojem, že jí to říkala ta paní s maskou, nemůžu si vzpomenout na jméno..
Amaroun: To není špatně. Prostě diváky chtěj znejistět ohledně toho, kdo to vlastně udělal. O Ramsaym ostatně nemusej hned vědět, co je zač, ostatně by pak museli mít okamžitý pochybnosti i o Roosovi.
Komentáře
- "zlí" Starkové ho odvezli od rodiny a v seriálu i v knihách mu připomínali, že mezi ně nepatří
- co udělal nebylo ani v seriálu pro rodinu, ale proto, aby ho začali brát za svého-Železného, Greyjoye
- za něco víc se považují všeobecně všichni Železní, to mu zbylo z výchovy.
Nemyslím, že by zrovna Theonův charakter nějak výrazně měnili.
- Nepamatuji se, že by někde v knize Theon přísahal Robbovi věrnost. Ano, v seriálu to udělal- jako třetí ho "provolal" králem Severu namísto lady Maege. Tak z něj udělali trochu většího hajzla.
- Netvrdila bych, že mu muselo být jasné, jak ho Balon přijme. Odjížděl z Železných ostrovů jako jediný žijící syn, dědic. Je vidět, že má "domov" dost zidealizovaný- a co jiného čekat, opustil ho jako děcko a tenkrát se tam neměl vyloženě špatně, patřil tam. Proč by to mělo teď být jinak? Seveřané ho přece mezi sebe nevzali, tak je stále Železný, ne? (Bráno z jeho pohledu.)
Ale souhlasím, jak jsem psal výše, takhle vypadá jenom jako idiot, kterému hrklo v péru a bezhlavě se oženil, v knížce je to přecejen podáno jinak.
Vůbec už nezmiňuju to, jak Robb Catelyn pošle do hajzlu s tím, že s Nedem se do sebe zamilovali postupně. To byl ostatně i případ Robba a Jeyne v knížce, protože ti se rozhodně taky nebrali z lásky. A seriálu najednou - bum prásk, uspěchaná svatba z puberťácký zabouchnutosti.
Jednak je Robbovi 17, jak jsi zmínila. Druhak je raněn při obléhání Skaliska, Jeyne Westerling je svou matkou (která pracuje podle lannisterských instrukcí) vyslána ho ošetřovat. Při tom ho zastihne zpráva o zavraždění Brana a Rickona a následně se nechá od Jeyne "utěšovat". To by ještě nebylo nejhorší, ale ráno se v něm probudí Eddard, takže se rozhodne dostát své cti a pojmout Jeyne za manželku. Navíc bych ještě rád zdůraznil, že Jeyne Westerling je urozená dáma z prastarého rodu, a ne nějaká frnda bůhvíodkud.
Ovšem, při třetím zatroubení jsem měla u čtení knížky husí kůži a to jsem byla v místnosti plné lidí... Za mě asi největší zklamání celé řady. Pominu fakt, že to mělo být v noci, v pevnůstce v lese,.. Napínavé pro mě bylo to, že člověk vlastně pořádně nevěděl co přichází. Kůň byl fajn, ale tenhle Jiný byl jako "hele, jsem strašně zlá počítačem vyvořená sfině, koukej, KOUKEJ!" nevím, nějak to na mě vůbec nezapůsobilo a přitom jsem se tak těšila :(
Jediné co se mnou hlo byla smrt Luwina...
Věci jsou málokdy černobílé a Theon skutečně byl celou dobu rukojmí i v knize...
Sansa byla perfektní - úsměv a rychlá přetvářka pro Malíčka. Část s Brienne a Jaimem se mi taky líbila (už se těším, až se budou skamaráďovat)). Dům neumírajících byl lepší než jsem čekala, vizuálně moc krásné (nečekala jsem žádné vize), akorát teda to upálení mi přišlo trochu zvláštní a trezor mě potěšil.
Zklamáním je ovšem degen Robb a souboj Jona (Qhorin sice mluvil o tom, že by bylo dobré mít někoho u Manceho, ale kdo z toho pochopí, že mu tím dal příkaz přidat se k Divokým. A to urážení...vždyť to vypadalo jako zabití v afektu a ne pro "dobro"). Jon není debilní, ne a ne a NE!
Theona jsem chtěla taky obejmout, začínám Alfieho Allena žrát čím dál tím víc.
Loučení s Luwinem byla nejlepší scéna dílu. Rickon se opravdu povedl a požádání Ošy bylo hodně emotivní.
Úplný závěr se mi líbil, sice taky nechápu, proč ušetřili Sama, ale ten kůň byl boží. Že to nebylo v noci mi nevadí, bylo pošmourno a navíc začala padat mlha. Jiné jsem si sice představovala víc jako Predátory, ale každý má jinou představu a tahle mne nijak nepobuřuje.
Mohlo to být samozřejmě lepší, ale taky o hodně horší. Stejné jako kniha to nebylo a nebude, s tím jsem se už naštěstí smířila. Těším se na další sérii, to bude zas dlouhý rok :)
Nevím, jestli v Ŕekotočí měli čarostrom.
Best scéna dílu určitě Luwin, brečel jsem ráno v autobuse - ještě že nejelo moc lidí :-) Domy n. ztvárněné skvěle, bohužel musely být okleštěny - jinak by to asi muselo být hodně abstraktní, což by zas nic neřeklo. Jsem zmaten z absence sudby - že by nakonec nebyla důležitá? Nebo přijde jindy?
A úplné finále - nevím, musím to vidět znovu na pořádné obrazovce - ale na první zkouknutí to rozhodně zapůsobilo, měl jsem husí kůži, jakoby se chlad dotkl i mě.