Zajímalo by mě kdo se vypořádá s bující mocí církve v okolí králova přístaviště, protože tam budou zapotřebí krvavé represe. Pokud město nelehne popelem, bude to velký sousto na vládnutí pro jakýkoli rod.
haladdine - ale ovšem - proti tomu žádná. Já neříkám, že to neodpovídá, ale to neznamená, že mi tím pádem bude někdo sympatický, že s nimi budu soucítit, že budu omlouvat jejich činy, kteréžto jsou v mých očích neomluvitelné...protože my to čteme přece v současnosti. Nebudu používat dvojí metr, abych si řekla jaký je Theon, Jaimie nebo kdokoliv pašák, když není. Jejich charaktery se mi silně příčí. To jestli jim je nebo není líto, co udělali nebo udělají....to jim kreditu nepřidá. Nezaměňovat s tím, že bych tvrdila, že to je špatně napsáno nebo charaktery mizerně přiblížené. To vůbec ne - bych to asi jinak nečetla, ne :-) (I když tanec mne znechutil tím dosypáváním postav odnikud). Všeho všudy zde píšu, že mi nejsou tyto charaktery sympatické a proč. Není mi sympatická ani Cersei, ani Theon, ani Daenerys, ani Jaimie a k Tyrionovi mám výhrady.....(ještě někdo zde byl propírán?) Tyna zde poukazovala, a to správně, že jinak se měří chlapům a jinak ženským - nic nového pod sluncem....ale to už bylo tuším v Kramerová versus Kramer i jinde. Nevěru u ženy společnost odsuzuje, zatímco u mužů se nad tím pousměje. Nelíbí se mi to, ale je to evolucí dané chování.
Taky je zde znát známý jev, že pro hezkou tvářičku (herce) fanynky šmahem zapomínají na nevábný charakter......(to je jev odpudivý a taky přirozený).
No a já zase poukazuji na to, že ať vypadá kdo chce jak chce, tak mu neodpustím ani chlup a nečiním rozdílu mezi muži či ženami ani hezkým ani ošklivým. Neomlouvám ani věk. Vliv zázemí chápu, ale opět - neomlouvám.
A to je všechno :-)
No jo, ale bylo by o čem psát , kdyby byli fšichni klaďasi ? :-)
Haladdine - ale sem tam nějaký a nějaká by mohli kápnout i v kvazihistorickém světě :-)) Teda klaďasi...stačily by mi nějaké postavy morálně bezúhonné a následování hodné :-)) Ne rovnou Olda šetrný, ale aspoň Sam Hawkins :-D
Barad-dur Já na ni nemám nároky - jen poukazuji, že si ukousla na co nestačila. A když ti bude šéfovat čtvrnáctiletá princeznička tímto způsobem, tak je blaho být jejím poddaným....žiješ si obyčejný život v prohnilém státě - to my všichni....a odnikud si tu natančí holka, co je borka s drakama a proto jí patří svět samo sebou....nejsi ani otrok ani otrokář, ale třeba prostý řemeslník - máš rodinu blízkou i vzdálenou a přátelé....tak jako každý z nás.....a holčina co přišla odnikud a ona chudinka nemá vzdělání a schopnosti ti tu zkorumpovanou vládu svrhne a propustí otroky - což je hezké gesto, ale otroci nikdy nebyli vedeni k tomu, aby byli samostatní a uměli se sami vypořádat s běžným životem a proto to ani nedělají...ti co byli u koryta se o ně logicky samo sebou zase rvou....no a ty a tvá rodina a přátelé jste někde v tom všem - část rodiny ti zavraždá a některé před tím znásilní, část zase uvrhnou do otroctví (i když jste byli dříve svobodní lidé) jen co se to holce vymkne z ruky, protože nestíhá no a zbytek pomře hladem a na mor....ještě pořád jsi unešen z takové vidiny? a to ani nevíš, že ona má největší problémy sama se sebou, protože neví, kam sáhnout v šatníku....zatímco tobě pod rukama umírají ti nejdražší a nejbližší hladem a morem nebo jsou rovnou vražděni....vžij se do role takového prostého občana, kterýmžto nepochybně jsi, stejně jako drtivá většina z nás jak tu na fóru jsme..... opravdu bys neměl výhrady proti této čtrnáctileté princezně odnikud ?
Dnešníma očima máš naprosto pravdu. Navíc - ona o sobě ví, že nebude mít děti - (i když skutečnost možná Martin změní) a tedy nemůže založit , či obnovit dynastii, která by zaručila pokojné přechody moci, a klid a prosperitu v Západozemí. Takže jediné v oč může doufat, je že se po tažení plného bojů a pálení lidí zmocní vlády, a je možné, že po její smrti by zase Západozemí upadlo do chaosu. Ve skutečnosti je to (zatím) trcochu jinak, není jediný člen dynastie co přežil, ale to nevěděla, a zatím neví.
Ale zase to pojetí práva. Ona nějaké právo zdědila , a tedy ho musí naplnit - děj se co děj.
Haladdine - ale sem tam nějaký a nějaká by mohli kápnout i v kvazihistorickém světě :-)) Teda klaďasi...stačily by mi nějaké postavy morálně bezúhonné a následování hodné :-)) Ne rovnou Olda šetrný, ale aspoň Sam Hawkins :-D
A co třeba Brienne, když jsi pohrdla Tyrionem ? Čestná je určitě, co slíbí, to splní, anebo se o to snaží.... má i slitování s prostým lidem. Že Ty jsi ji odepsala, protože je škaredá ? ;-)
Však klaďasové byli - Eddard, Luwin,... tč. už všichni mrtví. Edit: Vlastně třeba taková Oša žije, takže všichni mrtví nejsou. :)
Víš s tím dědictvím....na to téma se tu vedly již předlouhé diskuse, kdo má jaký a jak velký nárok na trůn...pohlédnu do historie - ten, kdo si ho vybojoval si svůj nárok vždycky obhájil :-)) Neb vítěz píše dějiny. A milejší je mi někdo, kdo si ho vybojoval vlastní rukou a vlastní hlavou (strategií, logistikou, vůdcovskými schopnostmi), než někdo, kdo nakráčel před pár stoletími na cizí světadíl a pomocí draků ho dobyl.......a nebo někdo, kdo své právo odvozuje z tohoto incesty degenerovaného rodu, kde je šílenství 50 na 50 a nikdy nevíš jestli dřív nebo později..... Jakožto potencionální poddaný v tom mám jasno, co riskovat budu a co určitě ne. Avšak názory se různí a lumíci jsou všude :-) Někteří jen skáčou ze skály a jiní si staví vlastní zídky....
Jak říkám - stačí pohrabat a na téma nároků tu najdeš mraky mrakoucí :-))
Jarla: Ehm, jsi si jistá, že chceš debatovat o téhle sáze? Jestli v ní hledáš dokonalé charaktery nebo aspoň někoho hodného následování, pak se nedivím, že ti všichni v sáze připadají odpudiví.
Víš s tím dědictvím....na to téma se tu vedly již předlouhé diskuse, kdo má jaký a jak velký nárok na trůn...pohlédnu do historie - ten, kdo si ho vybojoval si svůj nárok vždycky obhájil :-)) Neb vítěz píše dějiny. A milejší je mi někdo, kdo si ho vybojoval vlastní rukou a vlastní hlavou (strategií, logistikou, vůdcovskými schopnostmi), než někdo, kdo nakráčel před pár stoletími na cizí světadíl a pomocí draků ho dobyl.......a nebo někdo, kdo své právo odvozuje z tohoto incesty degenerovaného rodu, kde je šílenství 50 na 50 a nikdy nevíš jestli dřív nebo později..... Jakožto potencionální poddaný v tom mám jasno, co riskovat budu a co určitě ne. Avšak názory se různí a lumíci jsou všude :-) Někteří jen skáčou ze skály a jiní si staví vlastní zídky....
To píšeš, jako by se ne-Targaryen na trůnu osvědčil...
Ad Brienne - tam jsem na vážkách právě ze stejného důvodu jako u Tyriona. Jsou věci a rozhodnutí, které mohly být lepší. Ale je pravda, že pro ni mám slabost, ovšem nejmenovala jsem ji, protože povšechně je tu spíše nesnášena a odsuzována a nechtěla jsem tím rozdmýchat další vášně navíc :-)
Eddard - tam samozřejmě jde víceméně o značně kladnou postavu, ale v sáze se tak moc neohřeje, proto jsem ho nejmenovala - tedy pokud se nezachytil v pádu o výčnělek stromu.....
Luwin...není špatný, ale všeobecně nemám tendenci sympatizovat s chlapy, co žijou v dobrovolném celibátu, protože se stali součástí nějakého kolektivu, kde to je bráno jako uzus....
Luwin...není špatný, ale všeobecně nemám tendenci sympatizovat s chlapy, co žijou v dobrovolném celibátu, protože se stali součástí nějakého kolektivu, kde to je bráno jako uzus....
Je to problém tehdy, když je to jediná cesta ke vzdělání. Ještě že dneska se už nic takovýho nevyžaduje, protože já bych asi radši zůstal balík :)
No Robert sám o sobě na trůnu nebyl špatný - špatně se oženil. Těžko usuzovat víc, když k dispozici je spíš jen pár střípků z toho, jak k tomu trůnu přišel a tam je to spíše dlouhá řada kladů....jak říkám - tam bych to byla ochotna riskovat vzhledem k tomu, že targaryeni se "v mých očích" neosvědčili vůbec. Avšak - Robert nemá potomků.....Stanis by každopádně byl velmi dobrý král....zde je třeba striktně rozlišovat seriál a knihu - já vycházím výhradně z knihy, kde se nic z toho, co je v seriálu neprojevilo, tudíž to nemohu brát v potaz. Jako poddaná Stanise bych se cítila naprosto v bezpečí. Zde nám ovšem další pretendanti na trůn scházejí....o jeho malé dcerce víme pendrek, jak by vládla....moc malý vzorek k prozkoumání Baratheonů jako královské dynastie...tedy pro mne, kdybych se na to měla dívat z pohledu poddaného. A každý z nás zde má naprosto plné právo si vybrat čí prostý poddaný by asi tak chtěl být - to je jasné :-)
Ubohá Brienne - co s takovým bezpáteřním tvorem, co si mezi "příliš mnoha přísahami" holt neumí vybrat, ale zato má úchylné sklony spát se svou sestrou a to bez ochrany :-D Brienne bych přála lepšího partnera - třeba Thormunda - ten není tak vybíravý a jako manžel by mohl být dobrý - jako otec dobrý je. Har! :-))
No Robert sám o sobě na trůnu nebyl špatný - špatně se oženil. Těžko usuzovat víc, když k dispozici je spíš jen pár střípků z toho, jak k tomu trůnu přišel a tam je to spíše dlouhá řada kladů....jak říkám - tam bych to byla ochotna riskovat vzhledem k tomu, že targaryeni se "v mých očích" neosvědčili vůbec. Avšak - Robert nemá potomků.....Stanis by každopádně byl velmi dobrý král....zde je třeba striktně rozlišovat seriál a knihu - já vycházím výhradně z knihy, kde se nic z toho, co je v seriálu neprojevilo, tudíž to nemohu brát v potaz. Jako poddaná Stanise bych se cítila naprosto v bezpečí. Zde nám ovšem další pretendanti na trůn scházejí....o jeho malé dcerce víme pendrek, jak by vládla....moc malý vzorek k prozkoumání Baratheonů jako královské dynastie...tedy pro mne, kdybych se na to měla dívat z pohledu poddaného. A každý z nás zde má naprosto plné právo si vybrat čí prostý poddaný by asi tak chtěl být - to je jasné :-)
Jasně - žral, chlastal, lovil a vyráběl bastardy. - přímo sériově :-) Fakt je, že si aspoň našel slušné pobočníky - a tím jeho pozitiva skončily.
Ubohá Brienne - co s takovým bezpáteřním tvorem, co si mezi "příliš mnoha přísahami" holt neumí vybrat, ale zato má úchylné sklony spát se svou sestrou a to bez ochrany :-D Brienne bych přála lepšího partnera - třeba Thormunda - ten není tak vybíravý a jako manžel by mohl být dobrý - jako otec dobrý je. Har! :-))
Brienne je vyloženě můj miláček ;-), a opakuju svoje proroctví - pokud z ní neudělali nějakou nemrtvou věc, skončí v manželské posteli s Jaymem :-)
Ne, ne a ne! Jaime bude vzorný Lord velitel Bílé gardy nebo pomaže k Černým. Radši bych ho viděla i pod kytkami, než pod "Brienniným pantoflem"... :-O
To je ta ženská závist.. Nemůže ho mít sama, tak ho radši pošle pod kytky ! :-P
Teďs mne odhalil! Přiznávám, přiznávám, zbožňuji Jaimeho z celého srdce! Dokonce jsem si vlastnoručně ušila panenku, co vypadá přesně jako ON! Střídavě ji používám jako modlu, spacího plyšáčka a woodoo pro mé zoufalé rituály s nápojem lásky... xD
P.S.: Prostě nemám rád Brienne a navíc si myslím, že se Jaime té své přísahy naporušoval dost, takže když mu teď začíná svítat, byla by škoda zbavit ho jí a šoupnout ho do chomoutu. Takže Bílí, Černí nebo Zubatá... ;)
Cersei - to je jiná káva. Byla to ženská, nikdo ji nenutil, dělat co dělala -od kurvení se s bráchou, po snahu dostat se k moci, a řídit svět. Nikdo to po ní nechtěl - ani otec, ani zbytek rodiny. ....... Takže - to je rozdíl - Theon byl k ledasčemu dotlačen postavením a původem, Cersei mohla klidně zůstat " žena v domácnosti" a nemusela dělat blbosti a zločiny.
Nikdo po ní nic nechtěl - jen aby roztáhla nohy před tím, koho ji určili , kdo o svatební noci zavzdychal jméno její předchůdkyně, kdo ji v alkoholickém opojení občas mlátil, a měl trapný výmluvy na konzumaci alkoholu. Jinak Cersei moc nemusím, MOHLA by být velkorysejší,MOHLA by být soucitnější, MOHLA by být chytřejší. Je v podstatě zlá, sobecká , a omezená, Ale tady se projevuje v celé své kráse Madonin komplex - ženská je buď světice na piedestalu, nebo mrcha a děvka nejhorší.
Robert byl možná celkem schopný vojevůdce, ale jako král by velmi špatný, to, co řeknu, bude sice poněkud kontroverzní, ale byl to král horší než Aerys. Po Aerysově smrti byla Říše ve velmi slušné kondici, s trvalými přebytky platební bilance a obrovskými finančními rezervami. Po smrti Roberta se Říše topí v dluzích, politickém a morálním rozvratu. Ano, Stannis by podle toho, co je známo, zřejmě byl dobrý král, ale podle toho, co je známo, by Rhaegar byl ještě lepší.
Haladdine - žraním, chlastáním a lovem nikomu neusiloval o život - vyjma té zvěře. Neintrikoval, nebořil zavedené systémy a ten co zbořil nahradil systémem funčním - našel si na to lidi....taková daenerys si taky na to mohla najít lidi a neudělala to.... Robert se nemontoval do toho, na co neměl schopnosti. Tak jako je opovrhován Rudolf II. ....já si Rudolfa velmi vážím - jeho přínos pro vědu a vzdělanost byl neobyčejný, války nevedl, jo žral, chlastal, lovil a stejně s těma ženskýma,....ale nepořádal hony na čarodějnice a nepopřával sluchu církvi.....zatímco ve zbytku Evropy hořely hranice podpalované inkvizicí :( Oba tedy byli stejně poživační a oba vnímám pozitivně.
Asi jako když Tacitus popisoval césara Servia Sulpicia Galbu :-D (i když ten byl spíše asketou)
A má to nějaký racionální základ, nebo se jedná o předsudek na úrovní "židům se nedá věřit"?
Rhaegar s morálním profilem - seru na přítomnou manželku a matku svých dětí a raději se začumím do Starkovic lolitky a manželku veřejně ponížím tím, že věnec předám lolitce.....pak lolitku unesu a tím uvrhnu zemi do války a navíc celou dobu prakticky schvaluji počínání svého otce včetně jeho chování k mámě....takhle si já dobrého krále nepředstavuji...a navíc - to dědičné zatížení bohatě stačí i kdyby se servíroval pozlacený :(
A má to nějaký racionální základ, nebo se jedná o předsudek na úrovní "židům se nedá věřit"?
On Luwin je v tom nevinně.. Co mohl dělat, když v zakládací listině Citadely stojí " Lépe jest sám svým semenidlem lomcovati, nežli s ženštinami povětrnými obcovati.!"
K zavraždění dvou dětí dal příkaz Tywin :-) Eddard vzpomíná, že vlastně neví, jak by Robert s dětmi naložil a co si s nima počal, kdyby mu je přivedli živé a výslovně vzpomíná na to, že k jejich zabití rozkaz nevydal a vůbec nad tím nepřemýšlel.
Luwin nadřazoval ten kolektiv jehož byl členem nad ostatní zájmy a to i nad zájmy Starků - pod jejichž střechou žil...tak jako všichni členové jejich společenství. Což samozřejmě neřekl on sám - to vyplynulo z děje dalšího a z popisů jiných členů citadely.
Komentáře
Navíc - ona o sobě ví, že nebude mít děti - (i když skutečnost možná Martin změní) a tedy nemůže založit , či obnovit dynastii, která by zaručila pokojné přechody moci, a klid a prosperitu v Západozemí.
Takže jediné v oč může doufat, je že se po tažení plného bojů a pálení lidí zmocní vlády, a je možné, že po její smrti by zase Západozemí upadlo do chaosu. Ve skutečnosti je to (zatím) trcochu jinak, není jediný člen dynastie co přežil, ale to nevěděla, a zatím neví.
Ale zase to pojetí práva. Ona nějaké právo zdědila , a tedy ho musí naplnit - děj se co děj.
Čestná je určitě, co slíbí, to splní, anebo se o to snaží.... má i slitování s prostým lidem.
Že Ty jsi ji odepsala, protože je škaredá ? ;-)
Edit: Vlastně třeba taková Oša žije, takže všichni mrtví nejsou. :)
A milejší je mi někdo, kdo si ho vybojoval vlastní rukou a vlastní hlavou (strategií, logistikou, vůdcovskými schopnostmi), než někdo, kdo nakráčel před pár stoletími na cizí světadíl a pomocí draků ho dobyl.......a nebo někdo, kdo své právo odvozuje z tohoto incesty degenerovaného rodu, kde je šílenství 50 na 50 a nikdy nevíš jestli dřív nebo později.....
Jakožto potencionální poddaný v tom mám jasno, co riskovat budu a co určitě ne.
Avšak názory se různí a lumíci jsou všude :-) Někteří jen skáčou ze skály a jiní si staví vlastní zídky....
Eddard - tam samozřejmě jde víceméně o značně kladnou postavu, ale v sáze se tak moc neohřeje, proto jsem ho nejmenovala - tedy pokud se nezachytil v pádu o výčnělek stromu.....
Oša? O té toho v knize je pramálo....Har!
A každý z nás zde má naprosto plné právo si vybrat čí prostý poddaný by asi tak chtěl být - to je jasné :-)
Ubohá Brienne - co s takovým bezpáteřním tvorem, co si mezi "příliš mnoha přísahami" holt neumí vybrat, ale zato má úchylné sklony spát se svou sestrou a to bez ochrany :-D
Brienne bych přála lepšího partnera - třeba Thormunda - ten není tak vybíravý a jako manžel by mohl být dobrý - jako otec dobrý je. Har! :-))
Fakt je, že si aspoň našel slušné pobočníky - a tím jeho pozitiva skončily.
P.S.: Prostě nemám rád Brienne a navíc si myslím, že se Jaime té své přísahy naporušoval dost, takže když mu teď začíná svítat, byla by škoda zbavit ho jí a šoupnout ho do chomoutu. Takže Bílí, Černí nebo Zubatá... ;)
Ano, Stannis by podle toho, co je známo, zřejmě byl dobrý král, ale podle toho, co je známo, by Rhaegar byl ještě lepší.
Robert se nemontoval do toho, na co neměl schopnosti. Tak jako je opovrhován Rudolf II. ....já si Rudolfa velmi vážím - jeho přínos pro vědu a vzdělanost byl neobyčejný, války nevedl, jo žral, chlastal, lovil a stejně s těma ženskýma,....ale nepořádal hony na čarodějnice a nepopřával sluchu církvi.....zatímco ve zbytku Evropy hořely hranice podpalované inkvizicí :(
Oba tedy byli stejně poživační a oba vnímám pozitivně.
Asi jako když Tacitus popisoval césara Servia Sulpicia Galbu :-D (i když ten byl spíše asketou)
Co mohl dělat, když v zakládací listině Citadely stojí "
Lépe jest sám svým semenidlem lomcovati, nežli s ženštinami povětrnými obcovati.!"
Luwin nadřazoval ten kolektiv jehož byl členem nad ostatní zájmy a to i nad zájmy Starků - pod jejichž střechou žil...tak jako všichni členové jejich společenství.
Což samozřejmě neřekl on sám - to vyplynulo z děje dalšího a z popisů jiných členů citadely.