myslím, že kevana nám hezky představia Gemma. Tywin byl tak silná osobnost, že se všichni bratři museli nějak k tomu postavit. Tygett předstíral, že mu na tom nezáleží, Gerrion zmizel do světa a kevan se rozhodl schopnějšímu bratrovi vždycky pomáhat a být jeho pravou rukou. možná byl sám schopný, jen to nebylo vedle Tywina vidět.
Kevana mě teda líto nebylo, přišel mi jako hlupák co hraje hru ještě hůř než Ned Stark.
On už někdo vyhrál nad Varysem? Že jsem si nevšimla...
Robert byl slepý, když neviděl, že mu jeho žena spí se svým bratrem a usiluje mu o život. Jon Arryn si nevšiml, že ho jeho žena celou dobu nenávidí, že strašlivě visí na jediném nemocném dítěti a chtěl jí ho vzít. Cersei a Tywin si nevšimli, že malíček hraje svou hru a že Oleanna Tyrell pokukuje po úplně jiném princi pro svou vnučku. Tywin podcenil vlastního syna. Všichni dělali chyby a prohrávali se slabšími soupeři než je superpavouk.
Epilóg je z pohľadu Kevana Lannistera, Cerseinho strýka. Nachádzame sa v Kráľovom prístavisku, konkrétne na zasadaní malej rady v zložení správcu pokladnice Swyfta, pobočníka Maceho Tyrella, Tyrellovho vazala Randylla Tarlyho, veľmajstra Pycelleho a samotného Kevana.
Preberú niekoľko záležitostí. Teda hlavne to, aby bola Cersei súdená spravodlivo vo svetle Siedmych - a zároveň Kevan chce, aby prežila, pretože ak bude Cersei usvedčená, Tommen nebude kráľom, ak nebude Tommen kráľom, nebude Margaery kráľovnou. Tu sa aj viacej zaoberajú Cerseiným šampiónom. Serom Robertom Silným. Nikto ho nevidel vyzlečeného z jeho zbroje, nikto ho nevidel jesť, piť, odskočiť si na toaletu. Nikto nemá tušenie, kto to je. Kevan však jedno tušenie má - mal by to byť Hora Clegane, zabitý Oberynom, oživený Qyburnom.
Kevan sa po porade odoberá do svojho soláru. Premýšľa nad tým, kam sa dostali a čo všetko by sa stalo inak, ak by si bol Rhaegar vzal Cersei. Následne odchádza do Cerseiných komnát, aby sa s neterou stretol. Po rozhovore je poslaný do komnát veľmajstra Pycelleho, pretože vraj prišiel dôležitý odkaz.
Pycelleho nachádza zabitého. Objaví sa tam Varys. Varys Kevanovi vysvetľuje, že Varys ho nechce zabiť od zloby či pomsty, ale že je to pre dobro ríše, pre ľudí v ríši, pre deti. Varys ešte predostrie Kevanovi, že z jeho vraždy možno budú obvinení Tyrellovia, Cersei či Dornovia (nie Varys) a že Aegon zdvíha svoje praporce pred Búrlivým koncom. Varys mu vysvetľuje, že Aegona naučili, že byť kráľom je povinnosť, nie právo.
Následne si Varys privolá svojich ,,malých vtáčikov" a Kevana zabije.
Ešte by bolo dobré spomenúť, že z Citadely prišiel biely havran oznamujúci zmenu ročného obdobia - Zima je už tu!
------------------------ Je to kratšie, snažil som sa to čo najvac zhrnúť... dúfam, že sa bude páčiť...
Poslušně hlásím, že Theon je snad hotov (za pomoci Radka a Knedleho). Je ještě nějaká postava volná, kdybych se náhodou někdy o prázdninách zbytečně flákala :)))
Problém je, že vlastně opravdu nestalo (aspoň v první polovině, kterou mám přečtenou).
Inu, v té druhé části se toho děje víc. Obecně nemám problém s tím, že Tanec není tak dějový jako první tři knížky, ale ta knížka by mohla být o třetinu kratší a nic by se nestalo ;)
Pro mě to bylo trochu zklamání po prvním přečtení loni. Čekal jsem, že vývoj bude trochu jiný, že to bude posunuté víc kupředu, potkají se hlavní postavy. To se bohužel moc nenaplnilo. Ale ted když si to dávám podruhý, tak mě to hodně baví, už bez očekávání si to vychutnávám a hodnotím to mnohem líp.
Alek: Moje slova. Ono je sice hezké putovat po Martinově světě, ale v Hostině a Tanci se do něj sám Martin zamiloval tak, že místy zapomíná vyprávět. Za sebe můžu říct, že jsem na Tanec čekala asi jenom měsíc po tom, co jsem dočetla Hostinu, ale kdybych na něj čekala několik let, asi bych taky byla rozmrzelá. Což vůbec neznamená, že je to špatná knížka. Mimochodem - ráda bych si někdy přečetla promíchané POV kapitoly z Hostiny a Tance, oběma knížkám by to IMHO prospělo.
U mě byl největší problém právě v tom očekávání, za což může Martin tou prodlevou. Leta jsme tu na webu spekulovali, co se stane a sic to já nikdy nedělám nechal jsem se strhnout a kreslil si děj předem - no a ono k tomu pak nedošlo...
Neřekl bych že zapomíná vyprávět, ale zrychlit by to moh. Při tom druhém čtení mě to rozhodně nenudí, ale to neznamená že by to nebylo lepší, kdyby to zhutnil, zrychlil...
Mimochodem - ve kterém topicu se tady spekulovalo kdo by mohla být septa Lemore? Něco mě při čtení napadlo a chtěla bych si ověřit jestli už jste tu možnost probírali.
Komentáře
slyšet.číst! :DRobert byl slepý, když neviděl, že mu jeho žena spí se svým bratrem a usiluje mu o život. Jon Arryn si nevšiml, že ho jeho žena celou dobu nenávidí, že strašlivě visí na jediném nemocném dítěti a chtěl jí ho vzít. Cersei a Tywin si nevšimli, že malíček hraje svou hru a že Oleanna Tyrell pokukuje po úplně jiném princi pro svou vnučku. Tywin podcenil vlastního syna. Všichni dělali chyby a prohrávali se slabšími soupeři než je superpavouk.
A třeba epilog mi přišel zajímavější než prolog... :)
Neřekl bych že zapomíná vyprávět, ale zrychlit by to moh. Při tom druhém čtení mě to rozhodně nenudí, ale to neznamená že by to nebylo lepší, kdyby to zhutnil, zrychlil...