Mel se může modlit jak chce, ale s její snahou spousta věcí, i když to tak může vypadat, nesouvisí. Joff i Robb by natáhli bačkory bez ohledu na to, zda by se modlila za jejich smrt nebo život.
A to je právě ono. Jak to můžeš vědět? :-) V tom je ten rozdíl mezi kouzlem (Renly) a možná vyslyšenou modlitbou (Robb)...
Všechna náboženství jsou založená na tom, že možná někdo poslouchá.
Poslouchat může. Ale, upřímně: od jakého stupně zasvěcení se u křesťanů objevují kouzelné schopnosti? A to křesťanští svatí jsou dle oficiální doktríny divotvůrci...
Mel se může modlit jak chce, ale s její snahou spousta věcí, i když to tak může vypadat, nesouvisí. Joff i Robb by natáhli bačkory bez ohledu na to, zda by se modlila za jejich smrt nebo život.
Ja každý večer poďakujem za svoj deň a pomodlím sa za to, aby bol ten ďalší pekný. Pomodlím a za príbuzných a ľudí, ktorých poznám, za tých, ktorí majú nejaké postihnutie a majú ťažší život, za tých, čo majú málo peňazí.
Doteraz som sa nikdy nestretol s niečím zlým. Ohromne zlým. Keď idem do školy, poprosím o pomoc a ona príde. Nehovorím, že dostávam samé jednotky, ale vždy cez to nejak prejdem a nič nie je zlé. V sobotu som bol na pohrebe a bol to môj prvý, na ktorý sa pamätám (ešte keď som bol malý sme pochovávali dedka, ale tam si pamätám len to, že sme stáli pred rakvou), takže som bol v strese, či dačo nepopletiem. Nič som neskazil a deň bol v poriadku.
A to je ten rozdiel - nebolo to kúzlo, len moslitba. Síce už tento text znie fanaticky, ale nebudem tu nikoho presvedčovať, že je to dôkaz o mojej viere. To, že mi deň vyšiel ešte nič nedokazuje. Na druhú stranu sa pravidelne modlím a nezažil som zatiaľ (našťastie) nič strašné.
Niektorí to označia za blbosť, ale ja v niečo verím a za tým si idem, v to dúfam. Preto je to viera. Nehovorím, že nad nami je BOH, ani ALAH ani nikto takýto. Úprimne nesúhlasím s mnohými tvrdeniami církvi a nepáčia sa mi mnohé ich tradície. Ja prosto verím, že stvorenie tohto sveta, aj keď to bolo Veľkým treskom, nebola náhoda, že príroda sa vie zariadiť k svojmu fungovaniu, nie je tiež náhoda. Že tam ČOSI je...
Neviem čarovať, len sa modlím.
A Mel tiež. Mohla to byť náhoda, že Joff a Robb a Balon takto zomreli po tej "modlitbe", mohol naozaj vypočuť ju samotný Rlór. To nevieme.
No, inak to môže byť podstatný rozdiel. Pretože ak Mel má moc od Rohlíka a nie od seba, môže o ňu kedykoľvek prísť. Čo by inak mohlo byť zaujímavé sledovať a možno to tam Martin niekde zakomponuje.
Gepeto: To vždycky narazí na to, že spousta jinejch se taky modlila a něco se přasto stalo. Dokonce si troufám tvrdit že je jich víc... Chci říct, že na zkoušku je lepší se naučit než se modlit.
Mnozí se v Písni i v životě modlili a bylo jim to houbelec platné, ale o tom to asi není. Konec konců Bůh není automat na pomoc. Já si to spíš představuju tak, že v Martinové světě je jakési nevidetelné podhoubí, ze kterého dokáží někteří lidé čerpat magickou moc. Někteří to dokážou přes modlitby a jiní to mají vrozené.
Jako u těch Amíků, co se modlej za uzdravení dítěte místo aby zavolali sanitku?
Možná taky u těch kterým to pomohlo překonat těžké životní zkoušky. Modlitba je ve své podstatě určitá forma meditace. Nenaučit se na zkoušky a jen se pomodlit zřejmě neobstojí, ale proč se neučit a zároveň nemodlit? Dá se tím zbavovat napětí a stresu.
Takové lidi považuji za nejvýše retardované. Když mám problém kdo ho musí řešit? Budu ho řešit já, nebo ho za mě vyřeší jakási fiktivní postava odměnou za to že jsem se k ní modlil? Myslím že já. Problémům pomáhají činy. Když mám špatný známky, učím se, nejdu do kostela. Když je mi špatně, jdu za doktorem ne za knězem protože kněz vám slepé střevo neodoperuje že? (s přihlédnutím k vývoji našeho zdravotnictví to za chvíli neudělá ani doktor ale to je zase něco Jiného). Žádný Aláh, Budha, Bůh, Satan, Jednorožec ani jiná pohádková bytost mě v životě nezachránili. Nevidím proto jediný důvod proč bych je měl uctívat.
Everett Young: no jo, když u tebe je to trochu rodinná revolta, ne? :-)
Já jsem z ateistických poměrů, které už trvají generace... Ale stejně bych si nikomu netroufla říkat, že modlit se k jednorožci nemá smysl. Třeba má, co já vím. já vím jen to, že já na něj nevěřím. Trochu hlava 22, ale zvládám to. Když se někdo modlí v ústraní, je mi to fuk. Nefuk mi to začíná být ve chvíli, kdy z nějakých absurdních důvodů vyžaduje dodržování svých pošahaných tradic a pravidel i po mně.
Toto je zas choré. Jasné, že modlitba môže pomôcť a aj vyliečiť, ale to nie je dôvod odmietnuť lekársku pomoc, lebo sa modlím(a to hovorím ako katolík).
Takové lidi považuji za nejvýše retardované. Když mám problém kdo ho musí řešit? Budu ho řešit já, nebo ho za mě vyřeší jakási fiktivní postava odměnou za to že jsem se k ní modlil? Myslím že já. Problémům pomáhají činy. Když mám špatný známky, učím se, nejdu do kostela. Když je mi špatně, jdu za doktorem ne za knězem protože kněz vám slepé střevo neodoperuje že? (s přihlédnutím k vývoji našeho zdravotnictví to za chvíli neudělá ani doktor ale to je zase něco Jiného). Žádný Aláh, Budha, Bůh, Satan, Jednorožec ani jiná pohádková bytost mě v životě nezachránili. Nevidím proto jediný důvod proč bych je měl uctívat.
No toto je prehnané... Ja osobne som ešte nevidel nikoho, kto sa modlí namiesto aby zavolal sanitku, to mi príde naozaj naozaj prehnané... Samozrejme, že zavolá tú sanitku, ale modliť sa môže až potom... Napríklad, keď čaká v čakárni... Ja tu nehovorím o tom, čo môže robiť namiesto činov, ale to čo spraví súčasne s tými činmi a to je sakryš rozdiel...
Ja k Satanovi - ten člen jednej kapely, myslím si, že Led Zeppelin či čo, podľa všetkého uctieval diabla... KILLED! Fredy Mercury mal v podprahovom vnímaní v pesničke skryté slová Start to smoke Marihuana, vraj tiež uctieval Satana... AIDS! Lady Gaga síce ešte žije, ale v pesničke Born the Way boli podprahy a hľa-ju, všetci hovorili o tom, že na to, aká je mladá, má skvelý úspech. Jeden z Beetlesákov predzvestil ich úspech, pretože sa vraj Dohol s diablom. Boli úspešní. Ako skončili? A je ešte mnoho iných prípadov, ktoré mi ako náhody zďaleka neprídu.
Gepeto: To vždycky narazí na to, že spousta jinejch se taky modlila a něco se přasto stalo. Dokonce si troufám tvrdit že je jich víc... Chci říct, že na zkoušku je lepší se naučit než se modlit.
Aj iní sa modlili k iným bohom, ale možno ich počul to isté ČOSI :)
Och, a neber to úplne doslovne, že sa pomodlím a beriem to za vybavené, ja sa nromálne učím, len večer sa pre istotu aj pomodlím... Ja sa aj učím aj modlím .)
Mimochodem, samotná podstata modlení mi nejde do hlavy. To je ta případná nadpřirození - totiž nadpřirozená bytost tak sebestředná, že se nechá o pomoc prosit?
Ale stejně bych si nikomu netroufla říkat, že modlit se k jednorožci nemá smysl. Třeba má, co já vím.
I tohle už se "překvapivě" testovalo, k velkému údivu náboženských obcí se u pacientů, za něž se někdo modlil a oni to věděli ani u pacientů za něž se někdo modlil a oni to nevěděli výsledky léčby nijak nelišily (mám pocit, že byly dokonce nejhorší u těch co to věděli, páč pořádně nespolupracovali s doktorama) od těch, za něž se nikdo nemodlil
Krisa: Náhodou to s zeppelinama je pravda. Říká se že když si pustíš písničku Stairway to Heaven pozpátku je tam vzkaz Satanovi
Já vím, tohle jsem slyšela asi i u 2-3 dalších písní... Hm, takže když jsem kouřila marihuanu, naučila ji kouřit bratra, četla jsem Satanskou Bibli a pár dalších knížek o Satanismu, tak mě buď někdo zabije, dostanu AIDS, nebo se mi rozpadne skupina? Tak to jsem asi v háji :)
I tohle už se "překvapivě" testovalo, k velkému údivu náboženských obcí se u pacientů, za něž se někdo modlil a oni to věděli ani u pacientů za něž se někdo modlil a oni to nevěděli výsledky léčby nijak nelišily
Moc rád bych věděl, kdo tento test prováděl a kde lze dohledat výsledky. Já osobně si myslím, že lidé s pozitivním myšlením a vírou v uzdravení dosahují o dost lepších výsledků, než ti kteří v uzdravení nevěří. Možná že právě v takových případech modlitba či víra v pozitivní moc - pomáhajícího Boha může lidem prospět. Na druhou stranu to není podmínka. Modlitba, pokud v nás vyvolává dobrý pocit a cítíme se po ní lépe, je dobrá věc.
Takový "test" nemá ze své podstaty smysl, protože se snaží vědecky uchopit něco, co věda definovat nedokáže. Co to znamená, že se za mě někdo modlí? Jak to mám změřit? Dělá do vůbec dobře? A jak můžu vědět, že se za testovanou osobu nemodlí někdo jiný, kdo nemá o probíhajícím testu ani ponětí?
Je mi líto, ale skutečné testy nic takového nikdy neprokázaly. Najde se to např. v Koukolíkově knize Mocenská posedlost a tuším i v Živost s deprivanty 2: Základy stupidologie. Mimochodem na téma náboženství - zlo - dobro napsal knihu Proč se Dostojevskij mýlil, ve který se zabejvá otázkou, jestli víra dělá člověka lepším a morálnějším. Sám jsem tuhle ještě nečetl, ale několikrát se o tom vyjadřoval jinde, v knihách a rozhovorech.
Ty testy prosazovali sami věřící, takže minimálně to bylo modlení podle standardů americkejch evangelikálů. Možná by katolíci byli úspěšnější nebo je bůh ve skutečnosti Alláh :) Krom toho takovejch studií už bylo více.
Komentáře
Všechna náboženství jsou založená na tom, že možná někdo poslouchá.
Doteraz som sa nikdy nestretol s niečím zlým. Ohromne zlým. Keď idem do školy, poprosím o pomoc a ona príde. Nehovorím, že dostávam samé jednotky, ale vždy cez to nejak prejdem a nič nie je zlé. V sobotu som bol na pohrebe a bol to môj prvý, na ktorý sa pamätám (ešte keď som bol malý sme pochovávali dedka, ale tam si pamätám len to, že sme stáli pred rakvou), takže som bol v strese, či dačo nepopletiem. Nič som neskazil a deň bol v poriadku.
A to je ten rozdiel - nebolo to kúzlo, len moslitba. Síce už tento text znie fanaticky, ale nebudem tu nikoho presvedčovať, že je to dôkaz o mojej viere. To, že mi deň vyšiel ešte nič nedokazuje. Na druhú stranu sa pravidelne modlím a nezažil som zatiaľ (našťastie) nič strašné.
Niektorí to označia za blbosť, ale ja v niečo verím a za tým si idem, v to dúfam. Preto je to viera. Nehovorím, že nad nami je BOH, ani ALAH ani nikto takýto. Úprimne nesúhlasím s mnohými tvrdeniami církvi a nepáčia sa mi mnohé ich tradície. Ja prosto verím, že stvorenie tohto sveta, aj keď to bolo Veľkým treskom, nebola náhoda, že príroda sa vie zariadiť k svojmu fungovaniu, nie je tiež náhoda. Že tam ČOSI je...
Neviem čarovať, len sa modlím.
A Mel tiež. Mohla to byť náhoda, že Joff a Robb a Balon takto zomreli po tej "modlitbe", mohol naozaj vypočuť ju samotný Rlór. To nevieme.
Chci říct, že na zkoušku je lepší se naučit než se modlit.
Já si to spíš představuju tak, že v Martinové světě je jakési nevidetelné podhoubí, ze kterého dokáží někteří lidé čerpat magickou moc. Někteří to dokážou přes modlitby a jiní to mají vrozené. Možná taky u těch kterým to pomohlo překonat těžké životní zkoušky. Modlitba je ve své podstatě určitá forma meditace. Nenaučit se na zkoušky a jen se pomodlit zřejmě neobstojí, ale proč se neučit a zároveň nemodlit? Dá se tím zbavovat napětí a stresu.
Já jsem z ateistických poměrů, které už trvají generace... Ale stejně bych si nikomu netroufla říkat, že modlit se k jednorožci nemá smysl. Třeba má, co já vím. já vím jen to, že já na něj nevěřím. Trochu hlava 22, ale zvládám to. Když se někdo modlí v ústraní, je mi to fuk. Nefuk mi to začíná být ve chvíli, kdy z nějakých absurdních důvodů vyžaduje dodržování svých pošahaných tradic a pravidel i po mně.
Ja k Satanovi - ten člen jednej kapely, myslím si, že Led Zeppelin či čo, podľa všetkého uctieval diabla... KILLED! Fredy Mercury mal v podprahovom vnímaní v pesničke skryté slová Start to smoke Marihuana, vraj tiež uctieval Satana... AIDS! Lady Gaga síce ešte žije, ale v pesničke Born the Way boli podprahy a hľa-ju, všetci hovorili o tom, že na to, aká je mladá, má skvelý úspech. Jeden z Beetlesákov predzvestil ich úspech, pretože sa vraj Dohol s diablom. Boli úspešní. Ako skončili? A je ešte mnoho iných prípadov, ktoré mi ako náhody zďaleka neprídu.
Och, a neber to úplne doslovne, že sa pomodlím a beriem to za vybavené, ja sa nromálne učím, len večer sa pre istotu aj pomodlím... Ja sa aj učím aj modlím .)
Hm, takže když jsem kouřila marihuanu, naučila ji kouřit bratra, četla jsem Satanskou Bibli a pár dalších knížek o Satanismu, tak mě buď někdo zabije, dostanu AIDS, nebo se mi rozpadne skupina? Tak to jsem asi v háji :)
Já osobně si myslím, že lidé s pozitivním myšlením a vírou v uzdravení dosahují o dost lepších výsledků, než ti kteří v uzdravení nevěří. Možná že právě v takových případech modlitba či víra v pozitivní moc - pomáhajícího Boha může lidem prospět. Na druhou stranu to není podmínka.
Modlitba, pokud v nás vyvolává dobrý pocit a cítíme se po ní lépe, je dobrá věc.
Krom toho takovejch studií už bylo více.