Já asi budu spoléhat na Jojena a jeho zelené (?:D) sny. Snad by nešel do naprosté suicide mission a nepomáhal Branovi najít Vránu, kdyby to všechno mělo přijít vniveč (myslím tím kdyby vlastně pomáhal druhé straně).
Já asi budu spoléhat na Jojena a jeho zelené (?:D) sny. Snad by nešel do naprosté suicide mission a nepomáhal Branovi najít Vránu, kdyby to všechno mělo přijít vniveč (myslím tím kdyby vlastně pomáhal druhé straně).
Zabúdame že Jojen je už zjedený :D
Doufám, že ne. :/ Jenže doufat můžu, a:
I kdbyby jo... tak právě věděl do čeho jde, a snad by neobětoval svůj život, kdyby jen tušil, že Bran a Vrána budou pomáhat VJ. Prostě mám pocit, že Jojen ve svých snech viděl, že Bran je nějak důležitý pro boj s Jinými, a že mu musí pomoct.
... I kdbyby jo... tak právě věděl do čeho jde, a snad by neobětoval svůj život, kdyby jen tušil, že Bran a Vrána budou pomáhat VJ. Prostě mám pocit, že Jojen ve svých snech viděl, že Bran je nějak důležitý pro boj s Jinými, a že mu musí pomoct.
Nebo věděl všehovšudy to, že učení u Vrány je Branova jediná šance nějak se uplatnit, viděl nějaké čárymáry a "osoby v pozadí" nebo konkrétní uplatnění už ne. >:D
... I kdbyby jo... tak právě věděl do čeho jde, a snad by neobětoval svůj život, kdyby jen tušil, že Bran a Vrána budou pomáhat VJ. Prostě mám pocit, že Jojen ve svých snech viděl, že Bran je nějak důležitý pro boj s Jinými, a že mu musí pomoct.
Nebo věděl všehovšudy to, že učení u Vrány je Branova jediná šance nějak se uplatnit, viděl nějaké čárymáry a "osoby v pozadí" nebo konkrétní uplatnění už ne. >:D
A moŽno videl že VL je jedinou nadejou a že je to vlastne dobrák :D
Napriklad prečo prestali davať tie dyky hliadke? Ale začina mi to pripadať ako Eragon.. niečo si vymazali z pamäti atď...
Hádám, že ty dýky už nebyly potřeba. Jiní se stáhli. Vážně věříte tomu, že by si lidé pilně schovávali skleněné dýky, které jsou jinak na nic, protože jim je dali nějací pišvorové, kteří tvrdí, že jedou to bude jediná zbraň proti ledovým příšerám? Ti samí lidé, kteří dokázali během tří generací zapomenout, jakou hrůzu mezi rodiči vyvolávala slova jako záškrt, černý kašel, tetanus, obrna... Ti samí lidé, kteří se bojí jehly a jsou schopní říkat, že žádný černý kašel už není?
Ba ne, na příšery, které jsme na chvíli přemohli, se rychle zapomíná... Noční hlídka by obsidiánové dýky rozmlátila při nějaké pijatice.
Napriklad prečo prestali davať tie dyky hliadke? Ale začina mi to pripadať ako Eragon.. niečo si vymazali z pamäti atď...
Hádám, že ty dýky už nebyly potřeba. Jiní se stáhli. Vážně věříte tomu, že by si lidé pilně schovávali skleněné dýky, které jsou jinak na nic, protože jim je dali nějací pišvorové, kteří tvrdí, že jedou to bude jediná zbraň proti ledovým příšerám? Ti samí lidé, kteří dokázali během tří generací zapomenout, jakou hrůzu mezi rodiči vyvolávala slova jako záškrt, černý kašel, tetanus, obrna... Ti samí lidé, kteří se bojí jehly a jsou schopní říkat, že žádný černý kašel už není?
Ba ne, na příšery, které jsme na chvíli přemohli, se rychle zapomíná... Noční hlídka by obsidiánové dýky rozmlátila při nějaké pijatice.
Si piš. úplně to vidím ve své živé fantazii. Hod obsidiánovou dýkou na kamenný terč, kuželky s dýkami a kamenem, prstový tanec s dýkami padajícími na zem... Posměšky mrňavým pišišvorům, že ještě věří na Jiné, úvahy, že Jiní už neexistují a pokud existují, poradíme si s nima jinak, utlučeme je čepicema... A pak... Tři zatroubení :-)
Hej presne.. a možno z nich vyrobili aj pohare... a aby boli jak na spravnej party tak ako si vypili drink pohar hodili za seba.. a ak netrafili stenu tak svojho brata.. a tym sa aj vysvetluje prečo hliadka tak zniŽila svoj poČet
Inak, napadlo niekoho, prečo sa ten počet tak znížil? Veď ešte za čias Jaehaerysa mala 17 hradov a tisíce členov. A behom 250 rokov sa to zrazu tak zúžilo. Ako je to možné?
No asi v Siedmych kráľovstvách prestala byť Nočná Hliadka "cool" :D Podla mňa preto lebo nebolo Jiných dlhý čas, čiže Hlaidka pomaly strácala svoje opodstatnenie, slúžila vlastne iba ako ochrana proti divokým ( ktorí mali vtedy asi slabšie obdobie ) .
To by vysvetľovalo, prečo sa zmenšil počet lordov a rytierov, ktorí sa k nej pridali, ale to akože prestali posielať zločincov za trest na Múr? Trochu divné, nie?
To by vysvetľovalo, prečo sa zmenšil počet lordov a rytierov, ktorí sa k nej pridali, ale to akože prestali posielať zločincov za trest na Múr? Trochu divné, nie?
Pozabijali sa pri mejdane.. a naviac, draci radi upaľovali... možno tu možnosť prestali davať
Obdobie vojen, vtedy bol lepší zločinec v armáde ako na Múre/Zdi
A to se nebojej že jim odvedenci zdrhnou, jakmile začnou prohrávat? A vazalští lordi přísahající věrnost jsou určitě na větvi z toho, bojovat vedle vrahů, zlodějů a násilníků...
Som alergický na výraz Múr... Keď to chceš hovoriť po slovensky, tak Stena... Pochybujem, že ak by som sa potil ako kus vola, aby som vyrobil takú obrovksú stavbu, pomenoval by som ju "mur", akoby mala pól metra :) Ani v češtine sa to nevolá Zídka, ale Zeď....
Hlídka ztratila prestiž, když se Jiní stáhli. To je celkem logické. Za Bitvy o Británii měl každý pilot svého sluhu, žili na zámečcích, v hospodách prakticky neplatili (lidi považovali za čest pozvat je na drink), na každém prstu měli deset holek... A bylo to logické, to ani byli ti, kdo stáli mezi obyčejnými Brity a invazí Němců. Riskovali život, lidé to obdivovali. Britové se dobrovolně hlásili na letiště jako pomocný personál.
Nočná hliadka mala slávu vďaka tomu, že bojovala proti WW. Keď sa stiahli, zostali len mierne obmedzený Divokí, ktorí už nepredstavovali až také nebezpečenstvo. Po tom strácala NW slávu a ľuďom sa tam moc dobrovošne nechcelo. Možno tu boli takí ako Benjen či Jon, čo z právnych dôvodov alebo z dôvodov cti alebo takí ako Waymar, kto prekážal v premnoženom rode, že sa dali dobrovoľne, no inak už tam chodili len zločinci.
Mám za to, že kedysi tam zločinci nechodili Vôbec. Bola by to urážka pre tých čestných, že slúžia s niekým takým. Až neskôr sa zo služby v NW stal trest, nie česť. A ako časy plynuli, zlodejov to motivovalo, aby nekradli (alebo sa nedali chytiť). Z tej malej chytenej časti ešte malá časť naozaj uprednostnila odseknutie ruky (nájdu sa aj takí) a tak vznikla len malá skupinka rekrutov.
Hlídka ztratila prestiž, když se Jiní stáhli. To je celkem logické. Za Bitvy o Británii měl každý pilot svého sluhu, žili na zámečcích, v hospodách prakticky neplatili (lidi považovali za čest pozvat je na drink), na každém prstu měli deset holek... A bylo to logické, to ani byli ti, kdo stáli mezi obyčejnými Brity a invazí Němců. Riskovali život, lidé to obdivovali. Britové se dobrovolně hlásili na letiště jako pomocný personál.
Je to mírně přehnané, ale v jádru je to dobrý přirovnání. I s tim úpadkem prestiže. Třeba Clostermann když píše, jak jen co nešťastrnou náhodou vypukl mír, jim hned zrušili dovolenky, utužil se režim a jednání se převedlo do režimu obvyklé mírové buzerace...
BTW jeho Velký cirkus doporučuju jako jednu z nejautentičtějších a nejsyrovějších výpovědí o válce. To kdyby napadlo někoho zfilmovat ve velkym stylu...
Treba si ale uvedomiť, že Iní boli zničení pred 8000 rokmi. A NW mala 7750 rokov potom 17 hradov, teraz má 3(rátajme stav na začiatku ságy). A aj napriek tomu, že sa mohol znížiť počet zločinov, naozaj si myslíte, že v mnohomiliónovom Westerose nebolo viac ako 1000 ťažkých zločincov? Veď len v jednej väznici v Kalifornii čaká na smrť 700 ľudí(a to majú súdy a určite treba spraviť niečo horšie, ako tam, aby ste ho dostali). Najzaujímavejšie ale je, že na tróne bol človek, čo mal za priateľa muža vládnuceho na Severe a teda vedel, že NW musí mať mužov. Že by teda neposielal zločincov na Múr/Stenu mi príde divné.
Inak, napadlo niekoho, prečo sa ten počet tak znížil? Veď ešte za čias Jaehaerysa mala 17 hradov a tisíce členov. A behom 250 rokov sa to zrazu tak zúžilo. Ako je to možné?
Podle mně kvůli sjednocení... - předtím bylo stovky království, furt se mydlili, poražení šli na zeď, v 7 královstvích nebylo tolik rebelií ve srovnání s dobou "bezvládí", navíc ztratila, krom Severu, prestiž... Druhá, pravděpodobnější, varianta je, že GRRM prostě psal, neřešil to a vůbec ho nenapadlo, že bude mít takový strašný prodlevy mezi knihama, že se mu fanoušci dostanou až k debatám o tomhle.. :-)))
Podle mně kvůli sjednocení... - předtím bylo stovky království, furt se mydlili, poražení šli na zeď, v 7 královstvích nebylo tolik rebelií ve srovnání s dobou "bezvládí", navíc ztratila, krom Severu, prestiž... Druhá, pravděpodobnější, varianta je, že GRRM prostě psal, neřešil to a vůbec ho nenapadlo, že bude mít takový strašný prodlevy mezi knihama, že se mu fanoušci dostanou až k debatám o tomhle.. :-)))
Myslim že to budu oba dôvody a eŠte niečo čo si majster nechava pre seba.. naviac vjednotke sa mi zda že stary medveď hovoril Tyrionovy niečo o tom že uŽ sa mu dosť ľudi stratilo
A co říkáte na obsazení Iwana Rheona ? Hodí se vám na roli Ramseyho? ja si myslím že to může být velká paráda, kdo viděl Misfits ( zejména první řadu, tak ví že ten kluk v sobě trochu magora má :D)
Rudy: viz vlákno "Hra o trůny - obsazení 3. řady". Já s ním problém nemám, naopak, myslím, že když zvládl introvertního psychouše, zvládne i toho perverzního. :-)
Rudy: viz vlákno "Hra o trůny - obsazení 3. řady". Já s ním problém nemám, naopak, myslím, že když zvládl introvertního psychouše, zvládne i toho perverzního. :-)
Komentáře
I kdbyby jo... tak právě věděl do čeho jde, a snad by neobětoval svůj život, kdyby jen tušil, že Bran a Vrána budou pomáhat VJ. Prostě mám pocit, že Jojen ve svých snech viděl, že Bran je nějak důležitý pro boj s Jinými, a že mu musí pomoct.
Podla mňa preto lebo nebolo Jiných dlhý čas, čiže Hlaidka pomaly strácala svoje opodstatnenie, slúžila vlastne iba ako ochrana proti divokým ( ktorí mali vtedy asi slabšie obdobie ) .
Mám za to, že kedysi tam zločinci nechodili Vôbec. Bola by to urážka pre tých čestných, že slúžia s niekým takým. Až neskôr sa zo služby v NW stal trest, nie česť. A ako časy plynuli, zlodejov to motivovalo, aby nekradli (alebo sa nedali chytiť). Z tej malej chytenej časti ešte malá časť naozaj uprednostnila odseknutie ruky (nájdu sa aj takí) a tak vznikla len malá skupinka rekrutov.
A tak to postupne upadalo. :)
BTW jeho Velký cirkus doporučuju jako jednu z nejautentičtějších a nejsyrovějších výpovědí o válce. To kdyby napadlo někoho zfilmovat ve velkym stylu...
Najzaujímavejšie ale je, že na tróne bol človek, čo mal za priateľa muža vládnuceho na Severe a teda vedel, že NW musí mať mužov. Že by teda neposielal zločincov na Múr/Stenu mi príde divné.
Druhá, pravděpodobnější, varianta je, že GRRM prostě psal, neřešil to a vůbec ho nenapadlo, že bude mít takový strašný prodlevy mezi knihama, že se mu fanoušci dostanou až k debatám o tomhle..
:-)))