Melisandra a Stannis

1202123252629

Komentáře

• Tady je nějaký shrnutí podobnejch studií o vlivu modlitby na zdraví (s tím, že je obtížný definovat, co se má přesně a jak zjistit): http://en.wikipedia.org/wiki/Studies_on_intercessory_prayer
  • Moc rád bych věděl, kdo tento test prováděl a kde lze dohledat výsledky.
    Já osobně si myslím, že lidé s pozitivním myšlením a vírou v uzdravení dosahují o dost lepších výsledků, než ti kteří v uzdravení nevěří. Možná že právě v takových případech modlitba či víra v pozitivní moc - pomáhajícího Boha může lidem prospět. Na druhou stranu to není podmínka.
    Modlitba, pokud v nás vyvolává dobrý pocit a cítíme se po ní lépe, je dobrá věc.
    Této záhadné síle se ovšem říká "vůle žít" a s vírou nemá nic společného. Když se nebudeš chtít uzdravit tak to samozřejmě půjde pomaleji protože tvůj organizmus bude reagovat na to že ty se vzdáváš/ nechceš se uzdravit. Naopak když se budeš hodně snažit dá se toho vydržet hodně. Ale "víra" v tomto případě hraje jen jakýsi oblbovák mozku aby jsi se snažil vyléčit.
  • flanker.27: Právník promluvil.
    Ugla: Vědec promluvil.

A hlavně se tu mezi sebou baví Češi na svém malém ateistickém ostrůvku. Očividně se tu snaží uchopit modlitbu někdo, kdo s teologií nemá žádnou zkušenost. To je jako, kdyby si partička hluchejch vyprávěla o zážitcích z koncertu :-) Když jste věřící, musíte uvěřit základní premise "Cesty Páně jsou nevyzpytatelné". Čusbus autobus, to je odpověď na všechno. Víte, jak se stanete muslimem? Musíte arabsky říct "Není Boha krom Alláha a Mohamed je jeho prorokem." Ale ne každý, kdo řekne tu větu, se muslimem stane. Musíte jí prostě věřit. Víra je něco neuchopitelného.
    Ale "víra" v tomto případě hraje jen jakýsi oblbovák mozku aby jsi se snažil vyléčit.
    Jak řekl nejmenovaný klasik :-): Náboženství je opium lidstva. Ano, opium je především droga, ale když nemáte nic jiného, furt je to lepší analgetikum než to nic.
  • Vzpomněla jsem si, jak se nás před maturitou naše profesorka na ZSV zeptala: je tu někdo buddhista? Pochopitelně se nikdo nepřihlásil. A ona vytáhla takovou tu kýčovitou sošku Buddhy a řekla: "můžete si mu sáhnout na bříško pro štěstí. Pochopitelně nemusíte, ale za tu dobu, co učím, ještě nikdo neodmítnul..." Ani u nás nikdo neodmítnul :-)
  • Velmi zajímavou debatu jste tu rozvinuli, to se musí nechat. Také jsem ateistka, ale jako malé nám rodiče koupili na čtení Bibli pro děti. A dobře udělali. Poutavé příběhy, nádherné ilustrace a co naplat, některé z těch příběhů mají velmi silné morální ponaučení. Dokonce si již dlouho plánuji, že si seženu klasickou Bibli a přečtu si ji. Proč, když nejsem věřící? No protože bych ráda, pokud budu něco kritizovat, opravdu věděla, co kritizuji. U lidí mne nezajímá, zdali jsou malí, velcí, tlustí, tencí, homosexuálové, Romové nebo věřící, ale JACÍ jsou to lidé. Nevěřím v Boha, spíš v nějaký život za vesmírným rohem, dobré lidi a rodinu. Víra mi nevadí, fanatismus ano. Ale dokážu pochopit lidi, kteří nemají rodinu a příbuzné nebo jsou jenom sami doma, že si potřebují opřít svůj strach, bolest či radost o nějakou vyšší instanci.
  • Je tak těžké se odloučit od stáda :)
    Samozřejmě soukromě si jedinec může praktivat ledasco, je však problém, když podle toho začne soudit ostatní (ty obvyklý představy blouznivců posedlejch náboženstvím, že ateista nemá morálku, případně pokusy trapně fundamentálně vykládat nějakou tu svojí pohádku).
  • Flankere to je ten fanatismus, ale na druhou stranu je nefér i domněnka, že každý věřící musí být nesnášenlivé prase. A já se od stáda oddělovat nechci.
    A to modlení se místo zavolání sanitky - nejsou to spíš sektáři?
    A mimochodem, Bůh je Alanis Morrisette. :-)
  • Jak pravil Spencer Tracey v Kdo seje vítr: Fanatismus a ignorance pořád nezdechly, stačí je přikrmit.
    Jestli nejsou současní věřící fanatici a fundamentalisti, je to ve skutečnosti jen proto, že se vlastně řídí mnohem pokročilejší morálkou než je ta v náboženským učení. Jistě, ta měla ve svý době určitej smysl. Ale jsme o obrovskej kus dál a nelze se donekonečna odvolávat na ponaučení, který říkaj, že máš dát přednost bohu před svým synem, že jsme dědičně hříšní, že pánbíček mě má děsně rád, ale když je to v jeho božím záměru co je nevyzpytatelný, klidně mě nechá upálit, ukřižovat nebo jinak bohulibě obětovat atd.
    P. S. Nemá to bejt bohyně?
  • ... a když se pomodlím, bude mi odpuštěno. Krádež, kurvení se, vražda - však pánbíček má pochopení pro všechno, odpustí vždycky a moje svědomí je pak čistý, ne?
  • Suhlasim s toleranciou a fanatismom a vpodstate s večšinou čo napísala Vlcacka...
    Ja napríklad sám seba identifikujem ako neopohana(alebo teda, antropologia by ma tak identifikovala). Verim silu prirody a tak... Verim že boh je okolo nas.. Viete to je ako kresťanstvo.. vravia že boh je všade okolo nas ale pritom oni skôr vyznavaju že sedi niekde na vysokom trone a sudi.. a to mi nepride spravne alebo povzbudive veriŤ že toto všetko je len akasi skuška. Verim aj v demono a aj v anjelov(preto hlave kôli demonom ma veľa ľudi poklada za Satanistu alebo čo...) No ale k veci:
    Narozdiel od väčšiny kresťanov ktorym robi problem počuvať o čomkoľvek inom než o kresŤanstve a to je to jedine spravne a bla bla bla(podobne su na tom skoro všetky väčšie naboženstva(okrem budhizmu) mne nerobi problem vypočuŤ si nazory kohokoľvek na mňa alebo na jeho naboženstvo... a pokiaľ v tom vidim iste črepiny pravdy tak moja mienka môže aj stupnuť.. lenže bohužial dnešne cirkvy sa u stali o forme a nie o viere...
  • flanker.27: Mjo, třeba Poláci nechápou, jak můžeme mít morálku bez Boha. A přitom jsou to oni "s Bohem" kdo má ve střední Evropě suverénně nejméně dárců kostní dřeně :-(

Nicméně hovory o "stádovitosti" mi zavánějí pánbíčkářstvím na ruby... já v Boha nevěřím, ale taky vím, že nemůžu s jistotou tvrdit, že není. Víra, jak tu psal ugla, se zcela vymyká možnostem vědeckého poznání.Nemůžeš dokázat, že Bůh není, oni nemůžou dokázat, že je.

Ano, možná bys byl ty ten první maturant, který by si bříško Buddhy nepohladil. Kdo ví... To už nezjistíme.

Co je zjevné je, že nám (všem živým organismům) příroda dala jeden pokyn "přežij, aby ses mohl rozmnožit". A možná po lidech chce i něco jiného. Kdo ví.

Ona všechna náboženství hodně zavánění větší či menší hrůzou z žen a v podstatě se v nich všech odráží základní premisa všech druhů savců, u nichž jsou samci větší než samice - "ohlídej si své samice, chtějí ti a) utéct za lepším samcem, b) chce ti je jiný samec ukrást". Takže buď to tak chtěl Bůh, nebo jsme furt lysí lidoopové se vším všudy.
  • Všechno je o lidech. Určitě nejsou všichni věřící pošuci nebo teroristé, ale jenom ti, co jdou nejvíce slyšet. V každé skupince se najde někdo, kdo ji zdiskredituje, ať se jedná o katolíky, právníky nebo pojišťovací agenty.
    Tudíž bych víru nazatracovala. Většina lidí potřebuje v něco věřit nebo být na něčem závislá.
  • P. S. Nemá to bejt bohyně?
    Copak tys neviděl Dogma? :-)
  • . a když se pomodlím, bude mi odpuštěno. Krádež, kurvení se, vražda - však pánbíček má pochopení pro všechno, odpustí vždycky a moje svědomí je pak čistý, ne?
    Ne, musíš svého zločinu doopravdy litovat, pak ti možná odpustí.

Ale neodpustí ti, když budeš a) souložit pro radost, b) netrpět při porodu, c) míchat mléko s masem ataK. Teda, když toho budeš litovat, tak možná. Ale kdo by toho litoval? Orgasmus, epidurál a svíčková jsou BEZVA. (Pokud se už neozvu, srazil mě blesk.:-)
  • Ben Nevis napsal(a):

Všechno je o lidech. Určitě nejsou všichni věřící pošuci nebo teroristé, ale jenom ti, co jdou nejvíce slyšet. V každé skupince se najde někdo, kdo ji zdiskredituje, ať se jedná o katolíky, právníky nebo pojišťovací agenty.
    Tudíž bych víru nazatracovala. Většina lidí potřebuje v něco věřit nebo být na něčem závislá.

Ámen. :-)
  • Tyna napsal(a):

. a když se pomodlím, bude mi odpuštěno. Krádež, kurvení se, vražda - však pánbíček má pochopení pro všechno, odpustí vždycky a moje svědomí je pak čistý, ne?

Ale neodpustí ti, když budeš a) souložit pro radost, b) netrpět při porodu, c) míchat mléko s masem ataK. Teda, když toho budeš litovat, tak možná. Ale kdo by toho litoval? Orgasmus, epidurál a svíčková jsou BEZVA. (Pokud se už neozvu, srazil mě blesk.:-)
    Maso s mlikem soulozeni pro radost? sem v prdeli
  • Tyna napsal(a):

. a když se pomodlím, bude mi odpuštěno. Krádež, kurvení se, vražda - však pánbíček má pochopení pro všechno, odpustí vždycky a moje svědomí je pak čistý, ne?

Půjdu ti udělat bleskosvod. :-)
  • Copak tys neviděl Dogma? :-)
    Asi půlku, nudilo mě.
    Třeba na opiátech :)
    já v Boha nevěřím, ale taky vím, že nemůžu s jistotou tvrdit, že není.
    Alibismus. :) Osobně to tvrdím s jistotou, jistotou toho, že svět není řízen rozmarem.
    Ve skutečnosti značná část lidstva vč. té věřící části počítá s tím, že když ráno vstanou, bude se svět kolem nich řídit stejnými neměnnými pravidly jako včera. Zároveň ale věří něčemu, co by ty pravidla kdykoli mohlo změnit nebo zrušit. Jako právník vím, že když na zbrani najdu něčí otisky, jsou tam proto, že je tam ta osoba zanechala, ne proto, že by je tam bůh přičaroval. Když je všemocný a jeho záměrům nerozumíme, proč by to tak nemohlo být. Proč by bůh něco takovýho dělal že? Ano, jenže cesty boží jsou nevyzpytatelné a nám nepřísluší je soudit. Ve skutečnosti si lidi boží zásah přidávají tam, kam se jim to hodí a o uvedeným příkladu by řekli výše uvedené, ale jen proto, že bůh je ve skutečnosti jen myšlenková konstrukce lidskýho mozku, nic jinýho.
    Bůh není odpověď na žádnou otázku. Bůh je čára, kterou udělám, když nechci dál přemýšlet o věci nebo když postavím přání nad myšlenku nebo když chci smlouvat s osudem.
    Proto se nemodlím, nikdy nebudu a nepovažuju za jakkoli přínosný tak činit.
  • svoa00 napsal(a):

... a když se pomodlím, bude mi odpuštěno. Krádež, kurvení se, vražda - však pánbíček má pochopení pro všechno, odpustí vždycky a moje svědomí je pak čistý, ne?

Tahle devalvace věcí které světská spravedlnost nikdy nenechala bez povšimnutí skrze víru mi taky vadí. Ale pořád si troufám tvrdit že to tak nastavili a posunuli pravidla lidé (a pouze pro nějaké "vyvolené" lidi, původní vyznění Bible bylo snad opačného rázu...?
  • Tudíž bych víru nazatracovala. Většina lidí potřebuje v něco věřit nebo být na něčem závislá.
    Třeba na opiátech :)
    Třeba. :-) Pro společnost je určitě lepší, když se půjdou modlit než olupovat lidi kvůli penězům na fet. .-)

Flanker: Je ti jasné, že jsi věřící? Věříš, že bůh neexistuje. Dokonce pevně. :-)
  • já v Boha nevěřím, ale taky vím, že nemůžu s jistotou tvrdit, že není.

Alibismus. :) Osobně to tvrdím s jistotou, jistotou toho, že svět není řízen rozmarem.
    Ale to je přeci taky víra :-) Ty tvrdíš tohle, oni tvrdí něco jiného. Ani jeden z vás to nemůžete dokázat, jen věříte, že máte pravdu. A proto se tomu říká víra :-) I když budou jednotlivé skupiny víc křičet (já mám pravdu, já VÍM, že to tak je - Bůh je/není), neučiní ze své víry dokázanou pravdu. Bude to jen hlasitěji křičená víra.
  • Většina lidí potřebuje v něco věřit nebo být na něčem závislá.
    Oprava: KAŽDÝ potřebuje něčemu věřit. Třeba Flanker pevně věří, že Bůh není a od toho odvozuje svůj pohled na svět. Já tomu věřím taky, jen si uvědomuju, že je to taky jen víra.
  • Je ti jasné, že jsi věřící? Věříš, že bůh neexistuje. Dokonce pevně. :-)
    Klasický chybný uvažování agnostika vězící v představě, že nelze dokazovat ani vyvrace, de facto o to jakkoli přemýšlet. Víra znamená upřednostnění rychlé odpovědi před racionalitou. Já ovšem mluvím o světě, který má pravidla sám o sobě, ne z vůle dalšího činitele. Nemůžu provést myšlenkovou operaci "věci se dějí z boží vůle," protože pak se musím ptát, kde se vzal ten prvotní hybatel. Jenže svět má pravidla sám ze sebe, ne "z vnějšku". To rozhodně nemá nic společného s vírou.
    Tyna: Viz výše. Když se dopracuju k tomu, že 1+1=2, tak tomu neříkám víra.
    Věřit/nevěřit můžu člověku, když mi něco říká. Když někoho nemiluju, taky tomu neřeknu miluju nelásku k němu.
    Přestaňte už jednou vy agnostici odvozovat vnitřní postoje od upřednostňování subjektivity před objektivitou. Vaše představa o ateismu úpřipomíná ateisty za zeměploše (ti v bohy věří a nenávidí je). Pro mě ve vztahu k takzvanýmu bophu není žádná citová jedotka, je to nic v nic nelze nevěřit.
  • Jako právník vím, že když na zbrani najdu něčí otisky, jsou tam proto, že je tam ta osoba zanechala, ne proto, že by je tam bůh přičaroval.
    To není jen výsada právníků. Dovolím si tvrdit, že 99% procent věřících to vidí stejně.
    Víra v Boha neznamená, že se vzdáte rozumu. Je to víra v něco co nás přesahuje, dodává nám naději a posiluje nás v bolesti a utrpení. Není to o tom, že nenecháte dát dítěti transfuzi. Je to o tom, že věříte v sílu, která vám všem pomůže tu těžkou chvíli překonat. Někomu, a zcela oprávněně, to připadá, jako využívání trapných berliček, které nemají racionální podklad.
    No a co? Život je i tak dost těžký. Četl jsem citát: "V zákopech nejsou ateisti". Docela tomu věřím.
    Někteří říkají, že nemají rádi fanatiky. Já taky ne. Ale fanatikem může být zarytý ateista, který se kouká na věřící lidi jako na stádo tupých ovcí, protože oni věří v Boha, zatímco on v Boha výhradně nevěří a vždy se řídí rozumem.
    Chci ještě napsat, že nejsem věřící člověk ani ateista. Jsem alibista:-)))
  • Flankere - už chápu, proč Dawkins ze všeho nejvíce nesnáší agnostiky :-) U teistů a deistů je to snadné - stačí pohrdání, ale u agnostiků marně doufáš v rozbřesk :-)
  • stačí pohrdání, ale u agnostiků marně doufáš v rozbřesk :-)
    Hlavně si dávejte bacha, abyste v ten rozbřesk nevěřili:-)))
  • O těžkých chvílích, bolesti a smutku vím zatraceně hodně. Nevíra v boha není sama o sobě zárukou racionality. Jak říká Koukolík, nejsme racionální systémy co mají emoce, jsme vysoce emocionální systémy, které občas myslí. Emoce jsou jedna z věcí, která tvoří lidský vědomí. I nevěřící člověk provádí spoustu iracionálních věcí, jinak by člověkem ani nebyl.
    Ten rozdíl je v tom, že víra je cosi v člověku, na co se začne spoléhat. Berličku nebo jak to nazveme můžeme mít od toho abychom si ulevili v pocitu. Ale u víra v boha a nadpřirozeno vede k tomu, že tu víru,m případně rituál s ní spojenej (křižování se, zapálení svíčky, obětování drůbeže a rabína) začneme brát jako něco, co zajistí samotný dění, změnu ve světě, je to jako aktivní krok, kterej bych měl věnovat skutečnýmu řešení namísto onoho rituálu.

Jarla: Přesně :)
  • Chmur napsal(a):

stačí pohrdání, ale u agnostiků marně doufáš v rozbřesk :-)
    Hlavně si dávejte bacha, abyste v ten rozbřesk nevěřili:-)))
    chmure - to bylo trapné :-)
  • Doplňuji dřívější zmínku o výzkumu účinků modlení na stav pacientů. Koukolík se o tom zmiňuje, bohužel uvedenou knihu nevlastním (Navíc NMocenská posedlost je vlastně dodatek k Životu s deprivanty - v podstatě jde o aktualizaci údajů a přidání nových výzkumů proběhlých po vydání knihy). Mohu ale odkázat přesně na Dawkinsův Boží blud -str. 83 a následující.
  • chmure - to bylo trapné :-)
    A je tvůj názor objektivní nebo subjektivní?:-)
    Ale u víra v boha a nadpřirozeno vede k tomu, že tu víru,m případně rituál s ní spojenej (křižování se, zapálení svíčky, obětování drůbeže a rabína) začneme brát jako něco, co zajistí samotný dění, změnu ve světě, je to jako aktivní krok, kterej bych měl věnovat skutečnýmu řešení namísto onoho rituálu.
    To je hodně generalizované tvrzení. Můžeme to brát i tak, že výše uvedené rituály nám dodávají sílu a naději při aktivním řešení problému. Jak jsem již psal, modlitba může být ve své podstatě meditace. Co se týká rituálů. Já to vidím tak, že je to odkaz našich předků, který nás spojuje.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi