Melisandra a Stannis

1212224262729

Komentáře

• Já jsem ostuda, normálně jsem netušila obsah slova agnostik. Jako věděla jsem, že existuje, ale nikdy jsem se nezaobírala tím, co to sakra je.

Podle wiki, jo, to jsem asi já: Nevěřím, že existuje nějaký bůh, ale nemůžu to dokázat :-)

Mno, a to je ta víra. Flanker věří, že může dokázat,že Bůh není, já ne. Teda furt to tak vidím.

Když dojde na víru, VŽDYCKY to začne být osobní, právě proto, že je takřka nemožné ty ostatní přesvědčit o své pravdě (které věřím) a to je děsně frustrující pro všechny zúčastněné strany (jak můžeš věřit/nevěřit... chápat/nechápat... kdyby se ti tak rozbřesklo....) Což následně ústí ve spoustu pitomých válek... :-(
  • Ach Tyno Tyno, ty palice medvědí :)
    Ještě jednou - víra alespoň v tomhle smyslu znamená představu, že pouhým věřením dokážeš ovlivnit stav věci. Já v žádném případě nejsem v pozici "věřím, že si vymodlím důkaz". Když bych to měl vzít právnicky tak důkazem boží neexistence je neexistence důkazu boží existence :)
  • Tým badatelů, udatně se bránící veškerému výsměchu, se nedal.
    Pod vedením dr. Herberta Bensona, kardiologa z Lékařského
    institutu pro tělo a mysl nedaleko Bostonu, utratil 2,4
    milionu Templetonových dolarů. Dr. Benson podle jednoho
    dřívějšího tiskového prohlášení Templetonovy nadace „věří,
    že důkazů o účinnosti prosebné modlitby v lékařském prostředí
    je celá řada". Vlastně tedy bylo dobře, že byl celý výzkum
    v dobrých rukou a nehrozilo, že ho pokazí nějaké skeptické
    vibrace. Dr. Benson se svým týmem monitoroval 1802 pacientů
    v šesti nemocnicích, všechny po koronárním by-passu.
    Tito pacienti byli rozděleni do tří skupin. K první skupině
    směřovaly modlitby, aniž to věděla. Ke druhé (kontrolní) skupině
    žádné modlitby nemířily a také to nevěděla. Ke třetí skupině
    modlitby směřovaly s jejím vědomím. Účinnost prosebných
    modliteb měla vyplynout ze srovnání první a druhé
    skupiny. U třetí skupiny se mělo testovat, jestli má na člověka
    vědomí, že se za něj někdo modlí, nějaké psychosomatické
    účinky.
    Modlily se kongregace tří kostelů, jednoho v Minnesotě, jednoho
    v Massachusetts a jednoho v Missouri, a všechny tyto
    kostely stály od nemocnic zhruba stejně daleko. Modlící se, jak
    jsme si už řekli, dostali pouze křestní jméno a počáteční písmeno
    příjmení pacienta, za kterého se měli modlit. U experimentů
    je žádoucí co možná největší standardizace, proto
    měli všichni modlící do svých modliteb zahrnout i obrat „za
    úspěšnou operaci a rychlé uzdravení bez komplikací".
    Výsledky byly, jak v dubnu 2006 uvedl American Heart
    Journal, jednoznačné. Mezi pacienty „s modlitbami" a bez
    nich nebyl žádný rozdíl. To je ale překvapení! Mezi těmi, kteří
    věděli, že se za ně věřící modlí, a mezi těmi, kteří nevěděli
    nic, rozdíl byl; ale trochu se to experimentátorům vymklo z rukou.
    Pacienti, kteří věděli, že k nim směřují modlitby, měli
    mnohem víc pooperačních komplikací než „nevědoucí". Nechtěl
    tak třeba Bůh ukázat, že s celým tímhle potrhlým podnikem
    nesouhlasí? Pravděpodobnější ale spíše bude, že pacienti,
    kteří věděli, že se za ně někdo modlí, následkem toho
    pociťovali větší stres: měli „trému", jak řekli experimentátoři.
  • V kostelech po celé Británii
    se celé kongregace veřejně každou neděli modlí za zdraví královské
    rodiny. Neměli by se tedy její členové v porovnání s námi ostatními, za něž se modlí jen naši nejbližší a nejdražší, těšit
    neobyčejnému zdraví?*
  • Tyna napsal(a):

Když dojde na víru, VŽDYCKY to začne být osobní, právě proto, že je takřka nemožné ty ostatní přesvědčit o své pravdě (které věřím) a to je děsně frustrující pro všechny zúčastněné strany (jak můžeš věřit/nevěřit... chápat/nechápat... kdyby se ti tak rozbřesklo....) Což následně ústí ve spoustu pitomých válek... :-(

Ale prd. Války ve jménu víry jenom zní vznešeněji než územní nároky a nenávist k bližnímu svému.
  • Neměli by se tedy její členové v porovnání s námi ostatními, za něž se modlí jen naši nejbližší a nejdražší, těšit
    neobyčejnému zdraví?*
    Však jo:-) Královna 86 let a její manžel 91 let:-)

Flanker: Co se týká té modlitby. Nemyslel jsem modlitbu ostatních, ale modlitbu samotných postižených, která podporuje víru v uzdravení. Bohužel se takové věci testovat nedají:-((
  • Vlcacka: Často to tak je, ale často se lidé vážně mlátili kvůli tomu, kolik andělů se vejde na špičku jehly... I když nám to te´d přijde neuvěřitelné.
  • Jarla: Nemyslím si, že by si i horliví křesťané mysleli, že Bůh funguje na bázi přímé úměry- více modlení, více zdraví.

Moje otázka na ten tým vědců by byla asi tato: Jak můžete dokázat, že někde na obláčku neseděl Bůh a neřezal se vašemu pokusu smíchy, až se za své božské břicho popadal. Inu, nijak... Oni prostě věří, že to tak je. (já tomu taky věřím, ale stejně jako oni, to nemůžu dokázat)
  • Téměř všichni v naší společnosti - včetně nevěřících - přijímají
    obecně rozšířený předpoklad, že víra je nesmírně citlivá
    na urážky a že by se měla chránit neobvykle tlustou hradbou
    úcty, kvalitativně odlišnou, než je úcta, kterou by si měli
    projevovat všichni lidé navzájem. Úžasně to ve své improvizované
    řeči, kterou přednesl v Cambridgi krátce před svou smrtí,
    vyjádřil Douglas Adams*:5
    Náboženství... spočívá na jistých myšlenkách, kterým se říká svaté nebo
    posvátné či jakkoli jinak. Neznamená to nic jiného, než že „Tady
    je představa nebo názor, o kterém se nesmí říkat nic škaredého; prostě
    nesmí. Ale proč ne? - Protože ne!" Když někdo zvolí stranu, se
    kterou nesouhlasíte, můžete se s ní hádat, jak je vám libo; každý bude
    mít co říct, ale nikdo se nebude cítit ublíženě. Když si někdo myslí,
    že by se měly zvýšit nebo snížit daně, nic vám nebrání, abyste o tom
    debatovali. Zato když někdo řekne: „V sobotu nesmím ani otočit vypínačem,"
    vy řeknete: „To respektuji."
    Čím to je, že můžeme klidně podporovat labouristy nebo
    konzervativce,
    republikány nebo demokraty, ten nebo onen model ekonomiky,
    Macintosh místo Windows - ale vyjádřit vlastní názor na vznik
    vesmíru, na to, kdo ho stvořil... to nejde, to je najednou svaté?... Všichni
    jsme si zvykli na to, že náboženské představy se nenapadají, ale je
    velmi zajímavé, kolik rozruchu způsobí Richard Dawkins, když to udělá! Všichni
    kvůli tomu začnou vyvádět, protože takové věci se říkat nemají.
    Když se na to ale podíváte rozumně, není jediný důvod, proč by se
    o těchto představách nemohlo otevřeně diskutovat jako o čemkoli jiném,
    snad až na to, že jsme se mezi sebou jaksi dohodli, že by se to
    nemělo.
    Uvedu jeden konkrétní a opravdu závažný příklad oné arogantní
    úcty naší společnosti k náboženství. Zdaleka nejsnazším
    způsobem, jak v době války získat status pacifisty,
    je náboženství. Můžete být geniální morální filozof s oceněnou
    dizertační prací na téma válečného zla, i přesto vám,
    prohlásíte-li se za pacifistu, odvodní komise pěkně zatopí.
    Ale stačí prohlásit, že jeden váš rodič či oba rodiče jsou
    kvakeři*, a jste z toho venku, bez ohledu na to, že o teorii
    pacifismu nebo vlastně i o kvakerství samotném nevíte vůbec
    nic.
    Na opačném konci spektra leží nerozhodná nechuť nazývat
    náboženskými jmény válčící strany. Katolíkům a protestantům
    v Severním Irsku se eufemisticky říká „nacionalisté" a „loajalisté".
    Samotné slovo „náboženství" bylo nahrazeno „komunitami",
    jako např. v obratu „válečný konflikt mezi komunitami".
    V Iráku se v důsledku angloamerické invaze v roce 2003 rozhořela
    sektářská občanská válka mezi sunnity a šíity. Očividně
    to je náboženský konflikt - i přesto Independent z 20. května
    2006 píše na titulní straně o „etnické čistce". „Etnický" je
    v tomto kontextu jen další eufemismus. To, co se odehrává
    v Iráku, je čistka náboženská.
  • Tyna napsal(a):

Vlcacka: Často to tak je, ale často se lidé vážně mlátili kvůli tomu, kolik andělů se vejde na špičku jehly... I když nám to te´d přijde neuvěřitelné.

A to je ten fanatismus. Já mám pravdu a ty drž tlamu. Ach jo. Bohužel ti dokážu přitakat (psst... věřit tu pomalu je sprosté slovo. :-P).
  • Tyna napsal(a):

Jarla: Nemyslím si, že by si i horliví křesťané mysleli, že Bůh funguje na bázi přímé úměry- více modlení, více zdraví.

Moje otázka na ten tým vědců by byla asi tato: Jak můžete dokázat, že někde na obláčku neseděl Bůh a neřezal se vašemu pokusu smíchy, až se za své božské břicho popadal. Inu, nijak... Oni prostě věří, že to tak je. (já tomu taky věřím, ale stejně jako oni, to nemůžu dokázat)

Týno - ten tým vědců byli právě samí silně věřící ...píše se to v úvodu - aby tam nebyly "ty nesprávné vibrace". Pod vedením nejvlivnějšího a nejotitulovanějšího anglického teologa! Richard Swinburne je držitel jedné z nejprestižnějších
    profesur v teologii ve výslužbě, je také členem Britské akademie.
    Toužíte-li po teologovi, žádného o mnoho význačnějšího
    byste nesehnali. A Templetonova nadace, která to financovala uděluje každoročně miliony nějakému vědci, co je ochoten říct "něco pěkného" o náboženství.
    Nesuď, když nečteš pozorně a nebo se zeptej.

Celý tento a jiné pokusy jsou o tom "ZÍSKAT DŮKAZ BOŽÍ EXISTENCE" a nikoliv seriózních vědců, kteří nezískávají důkazy, ale principem je stanovit hypotézu a pak se ji snažit vyvrátit.
  • Tak naše česká společnost s tím, dle mého názoru, nějaké velké problémy padesát let neměla a teď ho taky nemá.
    Myslím, že se jedná o ožehavé téma z toho důvodu, protože pro hodně lidí je to osobní záležitost. Neříkám, že se o tom nemá diskutovat. Jen uvádím svůj názor na to, proč se to v mnoha oblastech děje s takovou opatrností. Vidím to tak, že je to podobné jako diskutovat o tom, která rasa má vyšší inteligenci.
  • A já to vyňala zpod kapitoly NEZASLOUŽENÁ ÚCTA - a na tom taky trvám!
  • Vlcacka napsal(a):

Tyna napsal(a):

Vlcacka: Často to tak je, ale často se lidé vážně mlátili kvůli tomu, kolik andělů se vejde na špičku jehly... I když nám to te´d přijde neuvěřitelné.

A to je ten fanatismus. Já mám pravdu a ty drž tlamu. Ach jo. Bohužel ti dokážu přitakat (psst... věřit tu pomalu je sprosté slovo. :-P).
    Jo Tomáš Akvinský tvrdí, že těch andělů je 17 :-p
  • Chmur napsal(a):

Vidím to tak, že je to podobné jako diskutovat o tom, která rasa má vyšší inteligenci.

No přeci ta mimozemská. :-D
  • Jarla: Ovšemže se víra těší velké ochraně a našlapuje se kolem ní po špičkách. Vždy´t se podívej na nás, v podstatě jsme dobří virtuální přátelé a už se tu začínáme hádat. Ty proneseš svůj argument, já ti odpovím protiarguentem, ale nikdy se nedopracujeme žádného shodného stanoviska a ve finále na sebe můžeme maximálně virtuálně křičet. A to v zásadě věříme tomu samému, jen někteří z nás věří, že to lze dokázat a jiní, že to dokázat nelze. natož pak lidé z rozdílných kultur.

Proto je leppší kolem otáčení vypínačem tancovat na špičkách. Dobře, tak si neotáčej, ale najdi si práci, kdy nemusíš makat v sobotu, nečekej žádné úlevy... Furt je to lepší, než říct "koukej otáčet", páč to moc nefunguje, jak se ukázalo...
  • Jarla napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Tyna napsal(a):

Jo Tomáš Akvinský tvrdí, že těch andělů je 17 :-p
    A stojej si na ramenou aspoň? :-)
  • Chmur napsal(a):

Neměli by se tedy její členové v porovnání s námi ostatními, za něž se modlí jen naši nejbližší a nejdražší, těšit
    neobyčejnému zdraví?*
    Však jo:-) Královna 86 let a její manžel 91 let:-)

Flanker: Co se týká té modlitby. Nemyslel jsem modlitbu ostatních, ale modlitbu samotných postižených, která podporuje víru v uzdravení. Bohužel se takové věci testovat nedají:-((
    chmure - v naší ateistické rodině máme ještě vyšší kvóty s průměrem 90, ale až 106 - bez modlení.....

Královské rodině se dostává vyšší zdravotní péče - toť vše.
  • Jarla: Já tomu rozumím. Jen nic nedokázali... Rezultát toho "pokusu" nemůže být Bůh není.
  • Týno - neexistenci boha dokázat nelze, stejně jako nedokážeš existenci či neexistenci víly zubničky nebo neviditelného růžového jednorožce. Neexistenci něčeho takového zkrátka nelze dokázat.
  • chmure - v naší ateistické rodině máme ještě vyšší kvóty s průměrem 90, ale až 106 - bez modlení.....
    A dokazuje to něco? Ne, nic. O tom tu mluvím. Každej pánbíčkář ti může říct, že je to roto, že má s tvými příbuznými Bůh nějaké záměry.
  • Týno - neexistenci boha dokázat nelze, stejně jako nedokážeš existenci či neexistenci víly zubničky nebo neviditelného růžového jednorožce. Neexistenci něčeho takového zkrátka nelze dokázat.
    A O TOM TU CELOU DOBU MLUVÍM! O TOM A O NIČEM JINÉM!

že bych se pletla a přeci jsem jsme se někam dopracovali :-)
  • Kdyby existenci či neexistenci dokázat šlo, tak už by to věřící dávno udělali, protože na tom makají ve dne v noci neskutečně usilovně. Jediný skutečný důkaz by jim stačil, aby s ním mohli mávat - leč není...není a nedaří se....ale těch miliard, co na to padne :-p
  • Jarlo: To byla spíš sranda než důkaz. DÍVEJ se pozorně, cožpak nevidíš smajlíky:-)
    Blahopřeji ke skvělým genům a dobré zdravotní péči...:-)
  • Týno - to ty mi podstrkuješ, že se něco takového snažím dokázat. Mi a flankerovi. Ale my nic takového netvrdíme.
  • Chmur napsal(a):

Jarlo: To byla spíš sranda než důkaz. DÍVEJ se pozorně, cožpak nevidíš smajlíky:-)
    Blahopřeji ke skvělým genům a dobré zdravotní péči...:-)

V Gorolii šlo spíš o přirozený výběr a přežití nejzdravějších než o zdravotní péči. Jsem pouze potomkem těch, co přežili. Nic víc.
  • No ale ty píšeš průměr. Takže se toho úspěšně zúčastnila celá rodina.
    Máte vysoký věk přes to že je tam u vás jistě vysoké příbuzenské křížení...jak to tak v těchto oblastech bývá:-))))
  • Týno - to ty mi podstrkuješ, že se něco takového snažím dokázat. Mi a flankerovi. Ale my nic takového netvrdíme.
    Aha, tak teď jsem se v tom ztratila. měla jsem dojem, že zrovna to Flanker myslel, když řekl:
    Tyna: já v Boha nevěřím, ale taky vím, že nemůžu s jistotou tvrdit, že není.

Flanker: Alibismus. :) Osobně to tvrdím s jistotou, jistotou toho, že svět není řízen rozmarem.
    A pak mě označil za agnostika, což je, jak jsem pochopila někdo, kdo tvrdí, že neexistenci/existenci Boha nelze potvrdit, ani vyvrátit vědou.

Nicméně možná se mýlím.
  • Já hlavně nechápu, proč je tak důležité dokazovat nebo nedokazovat existenci boha? (jo, jsem agnostik) U věřících to chápu víc, protože existence boha je uklidní a mají naději, že pro ně existující bůh něco udělá. Ale proč se hádat s ateistou? Alespoň by jim zbyla větší část boha, když se o něj nemusí dělit s tolika věřícími. :-) Vůbec ale nepochopím, proč musí ateista pořád dokazovat neexistenci boha. Co z toho má? :-)
  • Teď mám zmatek v pojmem. Jsem ateista, když nevěřím v Boha, a agnostik, když věřím, že tenhle svůj postoj nemůžu nijak vědecky obhájit?

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi