Melisandra a Stannis

12324262829

Komentáře

• Krisa napsal(a):

Branislav 'Gepeto': Nikdo tě za nic nekamenuje, já ani Nevada jsme se o tvé víře ani nezmínily, přečti si to pozorně. Mně osobně je jedno, kdo v co věří (doma, nenutí do toho nikoho, nebo kvůli tomu někoho nezabijí apod.).
    Co mě ale rozesmálo, bylo komentování hudebníků, kteří "prý, možná, jedna pani povidala" uctívalli Satana a kvůli tomu dopadli blbě. TOHLE mi přijde jako blbost, do nebe přitažená za vlasy! Jak ho uctívali, kdy, kde, kdo? Vyznávačů Satana je několik druhů - nejde jen o pakoně v černém, kteří podřezávají mladé dívky a pijí jejich krev a následně s nimi souloží... Jsou i tací, kteří se řídí Satanským devaterem A. S. LaVeye, se kterým do určité míry souhlasím taky, takže dle tvého hudebnického příkladu, jsem odsouzená k záhubě.

Ja verím, že je aj niečo zlé a že to nebola náhoda, teda aj to je odvetvie viery, z ktorého ste sa smiali :)

Ako ja chápem tú pritiahnutosť za vlasy a fanatické znenie, ale ten jeden od Beatlesákov sa sám vyjadril, že vraj diabla nejako uctieval. Tak to mi príde divné :)

Ja proti tebe nič nemám, súhlas s čímkoľvek, kým neubližuješ druhým, ale súhlasíš s nejakými možno dokonca logickými pravidlami, hoci sú "Satanistické", tak v tom nevidím nič zlé :)

A podľa príkladu, ktorý si dala, mi to prišlo v niektorých částiach aj celkom zaujímavé.
  • Satanismus je jen další odrůda křesťanství :-)) Náhodou méně pokrytecká - míň hypoKRISY :-))
  • Branislav 'Gepeto': Já se nesmála víře, já se smála tomu, že vyznávání Satanismu, které se projevuje nějakou tajnou zprávou v písni (pokud tam teda opravdu je) a podprahové podporování kouření marihuany je něco špatného/zlého a zasluhuje si to odplatu (vraždu, AIDS, rozpad skupiny). To je TO, co je naprosto ujeté! A zrovna u FM je podporování marihuany to nejmenší, co by věřícím mělo vadit :D
    Jarla: Krisy s tím nemají nic společného, jen jim to přijde schůdnější než křesťanství. Jinak je to Krisám úplně jedno, protože věří jenom v to, že se dřív naučí lítat, než Iveta Bartošová přestane chlastat :)
  • Ono s tým Satanizmom je to vtipné... Cirkev si vymyslí potvoru ako opačnú stranu dobra........... A ľudia ju začnú uctievať :D Mne to príde trocha... Vtipné :)
  • Krisa napsal(a):

Branislav 'Gepeto': Já se nesmála víře, já se smála tomu, že vyznávání Satanismu, které se projevuje nějakou tajnou zprávou v písni (pokud tam teda opravdu je) a podprahové podporování kouření marihuany je něco špatného/zlého a zasluhuje si to odplatu (vraždu, AIDS, rozpad skupiny). To je TO, co je naprosto ujeté! A zrovna u FM je podporování marihuany to nejmenší, co by věřícím mělo vadit :D
    Jarla: Krisy s tím nemají nic společného, jen jim to přijde schůdnější než křesťanství. Jinak je to Krisám úplně jedno, protože věří jenom v to, že se dřív naučí lítat, než Iveta Bartošová přestane chlastat :)

Ja som konštatoval, že to neberiem ako náhodu, ale ani podporovanie marihuany a takéto podprahy neberiem ako dôvod na nejakú smrť... Každý nech si so životom naloží podľa svojho :)
  • Ono s tým Satanizmom je to vtipné... Cirkev si vymyslí potvoru ako opačnú stranu dobra........... A ľudia ju začnú uctievať :D Mne to príde trocha... Vtipné :)

Jako v každé fantasy - někdo začne obdivovat záporáky :-p
  • Branislav 'Gepeto': OK. Asi jsi to napsal jinak, než já to přečetla :) Každopádně já to za náhodu považuji, protože jinak by to bylo docela kruté (to je jeden z důvodů, proč nejsem věřící - věřící kamarád ani jeho rodiče mi nikdy nevysvětlili, jak je možné, že je Bůh tak krutý a zlý, aby mne jejich odpověď uspokojila - opakuji JEDEN z důvodů).

"Ono s tým Satanizmom je to vtipné... Cirkev si vymyslí potvoru ako opačnú stranu dobra........... A ľudia ju začnú uctievať :D Mne to príde trocha... Vtipné :)" Schválně jsem našla tu Satanskou Bibli a 9. bod Devatera je: "Satan je nejlepším přítelem, jakého kdy církev měla, jelikož ji po celá léta pomáhal udržovat v chodu" (předpokládám, že církev = křesťanská církev)
  • Ja som zase videl teóriu, že Boh stvoril Satana schválne... Teda, že stvoril Nositeľa svetla Lucifera s tým, aby sa stal zlým, aby sme poznali dobro a zlo... Už len to mi rpíde vtipné :)

A ono tá devina je aj dosť pravdivá... Hoci církev ide proti Satanovi, bez neho by mala akúsi inú tvár :)
  • Ja som zase videl teóriu, že Boh stvoril Satana schválne... Teda, že stvoril Nositeľa svetla Lucifera s tým, aby sa stal zlým, aby sme poznali dobro a zlo... Už len to mi rpíde vtipné :)

A nejmenovalo se to Constantine a nehrál v tom Keanu Reeves :D (vtip)
  • Krisa napsal(a):

Ja som zase videl teóriu, že Boh stvoril Satana schválne... Teda, že stvoril Nositeľa svetla Lucifera s tým, aby sa stal zlým, aby sme poznali dobro a zlo... Už len to mi rpíde vtipné :)

A nejmenovalo se to Constantine a nehrál v tom Keanu Reeves :D (vtip)
    Ten film bol zaujímavý medzi vecou... :)

Nie, bolo to v mini-seriáli... Vojna anjelov? Alebo čosi také... No, mňa táto teória tak vtipne napadla už dávnejšie, ale neriešil som to....

A ono tá devina je aj dosť pravdivá... Hoci církev ide proti Satanovi, bez neho by mala akúsi inú tvár :)

Ľudia.. Satanisticka biblia je biblia laVeyzmu.. to je akoby sme zamieňali katolikov a protestantov
  • čo? Som príliš mladý, aby som pochopil, čo chceš povedať :/

Ja nikoho nezamieňam, j len tvrdím, že bez Satana by učenie Církvi nebolo to pravé... Naňho sa môžu vyhovoriť, keď sa udeje ničo zlé :) Prosto hoci Satana beriem ako niečo zlé, je to súčasť kresťanstva... Nech je akákoľvek, je...
  • Gardien: Však jsem říkala, že je více druhů vyznání Satana, např. dle A.S. LaVeye... Jde o příklad, ne o jediné správné.
  • A keby sme chceli kecať o Stanovi a meluzine tak ja som konečne pochopil kto je jej šampion
    http://www.redbubble.com/people/baznet/works/8779679-salt-and-smoke
  • toto: "Víra znamená upřednostnění rychlé odpovědi před racionalitou" je častokrát pravda, ale zároveň je to populistické, nepresné a zovšeobecňujúce tvrdenie, ktoré je ako také v zásade úplne nepravdivé.
  • sarven: Tvé prohlášení jest velmi nekonzistentní :)
  • S vírou nemám žádný problém, ale vadí mi náboženství. Samé příkazy a zákazy, které se musí dodržovat od dob, kdy lidi žili úplně jinak než dneska (tj. jako prasata).
    Na udržování lidí v lajně máme policii a soudy.
  • to Ben Nevis: A jak budeš postihovat těžká povinění na mezilidských vztazích typu lež? Zákony a soudy nemohou to tvé "náboženství" nahradit ani náhodou.

to Krisa: Problém zla je u monoteismů sakra ožehavý problém, řešený na teoretické úrovni (přinejmenším u křesťanů) dlouhodobě. Pokud je libo "lidský" náhled na problém, doporučuji Jan Sokol: Člověk a náboženství, od strany 217. Velice čitelné, autor jako věřící a "milovník moudrosti" (filosof antického ražení) to bere zgruntu od antropologických konstant (všední a sváteční) až po nejprve významného fyzika a poté přemýšlivého náboženského hloubala Blaise Pascala (reakce na karteziánský "nový světový řád").

ad ďábel: Existuje kniha "Dějiny ďábla" - nečetl jsem. Vzestup ďábla na "rovnocenného" protivníka Krista, Panny Marie a světců ve 14. století ("století ďáblovy slávy") a jeho důvody se objevují v Encyklopedii středověku. Pokud máte přístup k (velmi) slušně vybavené knihovně nebo příslušně pomatenému kamarádovi, v jednom Dechu Draka byl článek "Vy víte kdo" od Lady Candar na téma proměny ďábla v historii (například ve Starém zákoně - kniha Jób - je líčen jako relativně slušný.... a oddaný.... služebník Boží, plnící přidělené povinnosti).
  • Jestli Bůh neexistuje, proč se chovat slušně?
    Zeptáme-li se takhle, je to jednoznačně nečestné. Když mi takovou
    otázku položí věřící (a děje se to velmi často), nejraději
    bych jim řekl: „Opravdu mi chcete tvrdit, že se snažíte chovat
    slušně jen proto, aby vás Bůh pochválil a odměnil, nebo proto,
    aby vás neodsoudil a nepotrestal? To není morálka, to je pouhé
    podlézání, patolízalství, strach z velké monitorovací kamery
    na nebi nebo z odposlouchávací štěnice ve vaší hlavě, které
    hlídají každý váš krok, každou vaši myšlenku." Jak řekl Einstein:
    Jestli jsou lidé dobří jen proto, že se bojí trestu a doufají
    v odměnu, tak jsme jen banda ubožáků." Michael Shermer
    tomu ve Vědě dobra a zla říká „uzávěr diskuse". Souhlasíte-li
    s tím, že bez Boha byste „kradli, znásilňovali a vraždili", vlastně
    se přiznáváte k tom, že jste nemorální člověk, „a my bychom
    vás měli obcházet velkým obloukem". Pokud naproti tomu připustíte,
    že byste byli slušní i bez božského dohledu, zásadně
    jste podlomili své vlastní tvrzení, že k tomu, abychom byli
    dobří, potřebujeme Boha. Podle mého se k názoru, že náboženství
    motivuje lidi k dobrotě, přiklání spousta věřících, zejména
    patří-li k některému z vyznání, jež systematicky zneužívají
    pocit viny.
    Zdá se mi, že to chce docela nízkou sebeúctu, aby někdo
    věřil tomu, že kdyby ze světa z ničeho nic zmizela víra v Boha,
    začali bychom se okamžitě chovat jako necitliví a sobečtí
    hédonisti, kteří neznají laskavost a velkorysost, zkrátka nic
    z toho, co by si zasloužilo jméno dobrota.
    Já se možná naivně přikláním k méně cynickému pohledu
    na povahu člověka než Ivan Karamazov. Opravdu bychom se
    bez dohledu - ať Božího, či jakéhokoli jiného - chovali jako
    sobečtí kriminálníci? Strašně moc se mi chce věřit, že já takový
    dohled nepotřebuji - a že ho, drazí čtenáři, nepotřebujete
    ani vy. Na druhou stranu, abychom si zase nebyli tak
    jistí, poslechněte si z knihy Nepopsaný list (The Blank Slate),
    co se stalo během policejní stávky v Montrealu Stevenu Pinkerovi:
    Jako teenager v hrdé a mírumilovné Kanadě romantických 60. let
    jsem byl věrným vyznavačem Bakuninova anarchismu. Vysmíval jsem
    se názoru rodičů, že kdyby prý vláda někdy složila zbraně, vypuklo
    by pravé peklo. Naše protichůdná proroctví měla být podrobena
    zkoušce v 8 hodin ráno 17. října 1969, právě tehdy začala stávkovat
    montrealská policie. V 11:20 byla vyloupena první banka. V poledne
    už byly kvůli rabování zavřené skoro všechny obchody ve městě. Během
    několika dalších hodin vypálili taxikáři konkurenční garáže, které
    s nimi soupeřily o zákazníky na letišti, nějaký ostřelovač zastřelil
    ze střechy domu venkovského policistu, do několika hotelů a restaurací
    vnikli výtržníci a jeden lékař zabil zloděje, který se mu na
    předměstí vloupal do domu. Než představitelé města kvůli nastolení
    pořádku večer povolali armádu a samozřejmě jízdní policii, bylo vyloupeno
    šest bank, vyrabována stovka obchodů, vypuklo dvanáct požárů
    střepy z rozbitých výloh naplnily čtyřicet nákladních aut a škody
    na majetku dosáhly tří milionů dolarů. Tato empirická zkouška
    roztrhala mé politické názory na kusy...

Možná jsem i já naivní, když věřím, že lidé by zůstali dobří,
    i když by na ně nedohlížel Bůh. Na druhou stranu většina obyvatel
    Montrealu v Boha podle všeho věřila. Když pozemští policisté
    na chvíli zmizeli ze scény, proč je na uzdě nedržel strach
    z Boha? Nebyla snad montrealská stávka docela pěkným přírodním
    experimentem k otestování hypotézy, že jsme dobří
    díky víře v Boha? Nebo měl snad cynik H. L. Mencken pravdu,
    když kousavě prohlásil: „Prý potřebujeme náboženství! Ve skutečnosti
    potřebujeme hlavně policii."
  • Ano, když jsem o Montrealu četl poprvé, připoměla se mi poučka, že i špatná policie je pořád lepší než žádná. Sice když vás bude jebat někde na silnici kvuli špatně nalepený emisní nálepce, tak se to nezdá, ale je to tak...
  • Pro určení zdejší hranice mezi náboženstvím a morálkou je si potřeba uvědomit, kdy vznikalo náboženství. Už při vznikání tlup pomocí náboženství, tehdy především duchů lesa vznikají první principy, kterými držet komunitu při sobě a zajistit jí prosperitu. Tehdy se rodí morálka, ta je samozřejmě rozdílná podle jednotlivých skupin. Samozřejmě, že pravidla musí být vynucována, pokud nejsou, pravidla dodržuje minimum lidí.
    Právě církve měli veliký význam pro vynucování pravidel, dokonce uměli vynucovat pravidla i od suverénů, kromě jejich velkého sociálního a vzdělávacího významu.
    Právě v Písni můžeme krásně vidět, že náboženství sice může nést morální poselství, ale pokud není naplňováno tak nemusí k ničemu vést. Pro příklad můžeme vidět, že ani náboženské normy nezabrání Bratrstvu bez praporů se chovat absolutně nemorálně a věšet koho se jim zamane. Na druhé straně jsou to nábožensky-morální normy, které zabrání Victarionovy se pokusit zbavit Eurona po královolbě a tím vyvolat občanskou válku mezi železnými.
  • Samotná viera nemusí zabezpečiť, že ľudia budú dobrí. Ono to nedokážu ani zákony(viď politici).
    Lenže je rozdiel, keď to myslíte vážne. Keď si porovnám, ako sa správajú moji spolužiaci, ktorí veria v Boha, ale nie v Cirkev a ktorí sú takí nedeľní kresťania(v nedeľu na omšu a koniec) a akí sú tí, čo to myslia vážne, tak môžem jednoznačne povedať, že viera spôsobí, že sa správate lepšie. A nie je to preto, že by sa Noha báli, ale im to za to stojí, nerobiť veci, čo považujú za zlé. A to isté platí aj pre mňa.
  • Z toho mám vyvodit, že my ateisti jsme tedy morální a čestní proč?
    Dovoluji si podotknout, že třeba flanker je jedním z nejmorálnějších a nejčestnějších lidí, co znám. Nesobecký, empatický ryzí charakter a ortodoxní ateista ze stejně ateistické rodiny - jak si to vysvětlujete ?
  • Ak je človek sviňa a chce niekoho zavraždiť, dokáže to aj bez Bohazaprenia. Môžu byť aj veľmi pobožní ľudia, čo páchajú zlé veci, ale akonáhle ich spáchajú, rýchlo ľutujú, no aj tak ich spáchajú znova. Hoci vedia, že je to zlé, jednoducho sa neovládnu a spravia to zlé. Je to na nich. Ja pácham rôzne hriechy a viem že presne tie by som páchal aj bez viery. Aj keby som nevedel, že vražda je hriech, aj keby vražda nebola ilegálna, nespravím ju, pretože mi príde iracionálne riešiť problémy týmto smerom a aj keby sa mám osobne priznať, nemám na to, niekomu vziať život.

Je to ľuďoch. Viera, právo a presvedčenie to môže ovplyvniť, nie však zmeniť.
  • Pozor, týmto nemyslím, že ak je človek ateista, musí byť zlý. Hovorím len ako príklad. Hovorím len zo svojej skúsenosti, Navyše, ako som písal, je strašne veľa katolíkov(ku ktorým patrím aj ja, čiže teraz kritizujem svojich), ktorí sa pomodlia, idú do kostola, na spoveď a nikdy nikoho neokradnú, nezabijú, neznásilnia a podobne.
    Rovnako ľudia, čo poznám, nie sú zlí, nerobia žiadne trestné činy(dúfam), no keď to porovnám, tak tí, čo sú presvedčení o svojej viere a žijú podľa nej sa správajú lepšie a robili by tak, aj keby mali možnosť beztrestne sa správať opačne. Čo na tých druhých s istotou povedať nemôžem.
  • Jarla napsal(a):

Z toho mám vyvodit, že my ateisti jsme tedy morální a čestní proč?
    Dovoluji si podotknout, že třeba flanker je jedním z nejmorálnějších a nejčestnějších lidí, co znám. Nesobecký, empatický ryzí charakter a ortodoxní ateista ze stejně ateistické rodiny - jak si to vysvětlujete ?

Ja si to vysvetlujem dobrou výchovou ( viacej vysvetlení ma teraz nenapadá ).

Ono to všetko záleží na ľuďoch. Veľmi veľa ateistov je lepších ( po morálnej stránke, v správaní .. ) ako kresťania, samozrejme že to platí aj naopak.
  • Anglachel: úplný súhlas
  • Takže se shodneme, že víra s morálkou nemají nic společného. Může a nemusí. U někoho. U někoho ne. A protože jsou naprosto běžní morální a čestní ateisté (kteří to z vašeho pohledu mají řekněme těžší, protože si své svědomí nesou celou dobu ssebou a nepoužívají nic jako zpověď), bude lépe morálku a víru neslučovat. Někteří lidí zkrátka morální a čestní jsou a někteří ne a na vyznání či jeho absenci nesejde.
  • Aj výchovou, aj povahou. Ale zas nemusí to byť úplne tak, mám dve kamarátky, ktoré sú obe z rodín, čo ak aj sú veriace, tak vieru nepraktizujú a deti k tomu nevedú(už prečo sa ocitli na cirkevnej základnej škole fakt netuším) a obe sú teraz zaryto veriace, jediné z rodín chodia do kostola a sú to jedny z najlepších dievčat(aj ľudí), čo poznám. A výchovou to nie je.
  • Rovněž si povšimněmež, jak moc se zde projevuje Slovensko - věřící, ČR - nezávislí. Slováci už holt mají opět téměř státní náboženství....

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi