Sranda topič

1100101103105106117

Komentáře

• Jarla napsal(a):

Vtipná je pro mne ta část, kdo a jak zareaguje - kdo z katolíků se drží nařízení církve, že ovečky nemají bibli číst, aby to špatně nepochopily a kdo si to zase přebere po svém, že tomu rozumí líp a s panbičkem si tyká....
    A soukromě by mne zajímalo kolik katolíků tu bibli četlo aspoň jednou a skutečně se zamýšlelo nad tím, co čtou.

zaujímalo by ma, či napríklad odomňa by si tu našla jeden post tvrdo šijúci do ateistov, alebo inovercov.
    zaujímalo by ma, či by si odomňa našla jeden post kde nekriticky hájim kresťanstvo, katolicizmus, pápežstvo,...
    myslím si, že by si nenašla. a vcelku ma začína iritovať to neustále udieranie a paušalizovanie z tvojej a aj flankerovej strany. "kľakači", ovce a podobne.
    tvoja "analýza" nového zákona (asi máš toto na mysli pod pojmom biblia) je bizardná, nemám chuť ti ju brať, o neblahých dopadoch CIRKVI na spoločnosť by som asi vo veľmi veľa veciach súhlasil, ale zdá sa mi že by to bolo zbytočne (o akom nariadení, "nečítajte bibliu" to hovoríš?)

takže finálne, by som sa potešil trochu zmierlivejšiemu tónu a troche rešpektu. predpokladám, že neomylnosť niektorých ľudí je nevyvrátiteľná, nemám s tým väčší problém, ale občas mi proste oči neberú to čo čítam.
  • servene - na katolických stránkách věnujících se liturgii máš třeba toto:

„Čtení bible, i když je nanejvýše užitečné, není nutné ke spáse, protože její obsah se podává živým učitelským úřadem Církve, jíž bylo svěřeno Písmo k opatrování i vykládání zároveň s potřebnými dary. Poněvadž však Písmo bylo předáno jako list Boží lidem, je nasnadě, že jeho poznání je v určitém smyslu pro každého nutností, alespoň pro uvědomělého vyznavače evangelia. Neboť knihy Boží nám byly dány jako útěcha (1 Mk 12,9), jako posila naší víry, neboť mnohé věci byly napsány, abychom uvěřili v božské poslání Kristovo (Jan 20,31). Byly dány jako dobrý prostředek k šíření pravé víry, protože „veškero Písmo je užitečné k poučování, usvědčování, k polepšování a výchově ve spravedlnosti“ (2 Tim 3,16). Poněvadž však v Písmě jsou mnohá místa těžká jak po stránce literární, tak pro přesažnost mnohých pravd rázu nadpřirozeného, proto Církev jako strážkyně bdí nad pokladem bible, aby nebyl znevážen nesprávnými výklady. Podle nauky katolické Církve nemá být dána bible libovolně do rukou všem, aby nebyl porušen její autentický smysl.
    Řádným úřadem k výkladu bible, který zavazuje je Církev Kristova. Zkušenost století sama ukázala, že Církev katolická tak uchránila víru v božský ráz Písma neporušenou.
  • Chmur napsal(a):

Já se musím smát. Kdybychom vztah k Bohu hodnotily podle toho, kolik mu kdo věnuje myšlenek, času a slov, tak jednoznačně nejsilnější vztah k němu má paní Jarla a pan Flanker. Říká se, že vztah je definitivně mrtvý, když v něm převládne lhostejnost. U těch dvou výše zmíněných to rozhodně nehrozí. Ti žijou pro Boha a pro cikány:-)))

V podstate z toho my vídeme ako ateisti a flanker s Jarlou ako pevní katolíci :D Flanker za pápeža :D Jarla za matku predstavenú :D
  • Proč ne. Má první nařízení v roli papeže: dostupná antikoncepce, humanitární konvoj "Kondomy do Afriky" a především okamžité zrušení celibátu a zamítnutí žádostí o církevní restituce... :)
  • flanker.27 napsal(a):

Proč ne. Má první nařízení v roli papeže: dostupná antikoncepce, humanitární konvoj "Kondomy do Afriky" a především okamžité zrušení celibátu a zamítnutí žádostí o církevní restituce... :)

S týmto by som súhlasil.

Čo sa týka antikoncepcie, to by som neriešil. Cirkev to síce zakazuje, ale napriek tomu sú voľne predajné, takže kto si neváži života/nechce otehotnieť, voľne si to kúpi....
  • Kolikokoli napsal(a):

Bible je dobré čtení, ale spíš se musí brát jako historický bulvár (tj. na každém šprochu pravdy trochu, ale i tak trošku překroucené, neb historii píší vítězové + samozřejmě neuvěřitelná spousta metafor) než nějaké dogma. Líbí se mi hlavně starý zákon a především kapitoly před Mojžíšem. Ovšem velmi dobré jsou i kapitoly s Davidem a jeho potomky...

:D Ty to hovoríš ako Pieseň...

,,Kapitoly Mojžiša boli trochu nudné, ale pridanie POV Davida (Eddarda) a jeho potomkov..." :D
  • Gepeto: Jo, trochu to tak i beru. Prostě Bibli mám v knihovničce zařazenou mezi fantasy a historickými romány. Je to sepsaná kopa teorií a domněnek atd.
    Kapitoly okolo Davida byly dost drsné. Samý sex, znásilnění, vraždy... prostě síla :D.
  • Bible je dobré čtení, ale spíš se musí brát jako historický bulvár (tj. na každém šprochu pravdy trochu, ale i tak trošku překroucené, neb historii píší vítězové + samozřejmě neuvěřitelná spousta metafor) než nějaké dogma. Líbí se mi hlavně Starý zákon a především kapitoly před Mojžíšem. Ovšem velmi dobré jsou i kapitoly s Davidem a jeho potomky. Prostě je třeba Bibli "správně číst", a pak tam najdete věci, o kterých jste ani netušili, že by se v ní mohly vyskytovat. Církev raději nekomentuji. Uznávám náboženství, ale neuznávám církve, které v 99 % slouží jen k hromadění majetku (a to tu nemluvím, jen o těch křesťanských).
    Líbil se mi i Korán, přestože v češtině je strašně divně přeložený. Lépe je ho číst v angličtině (a nejlépe v originále, že :D). Taky je to zajímavé počtení a s hodně věcmi souhlasím.
    Četla jsem i tu Satanskou bibli (má jen pár stránek) a je taky super. Občas s něčím nesouhlasím, občas jo.. no prostě je asi na každém, co si z toho čtení vezme.
  • Kolikokoli napsal(a):

Gepeto: Jo, trochu to tak i beru. Prostě Bibli mám v knihovničce zařazenou mezi fantasy a historickými romány. Je to sepsaná kopa teorií a domněnek atd.
    Kapitoly okolo Davida byly dost drsné. Samý sex, znásilnění, vraždy... prostě síla :D.

žeby GRRM písal Starý zákon? .D

Teraz vážne: No, ono v Biblií sú často tie príbehy také divné a niekedy je jasné, že je to výmysel pre ponaučenie (napr. Ábel a Kain), ale čítanie celkom zaujímavé a rešpektujem ju, preto jej obsah priamo nekorektne nenapádam, len vyjadrujem svoj názor...
  • Gepeto: No, vůbec bych se nedivila, kdyby psal ten příběh o Abšolónovi a Támar - Abšolón, Amnón a Támar jsou sourozenci (mají stejného otce). Amnón je zamilovaný do Támar a dělá, že je nemocný a chce, aby se o něj starala jen Támar. Támar jako dobrá sestřička poslechne a přinese nemocnému bratrovi nějaké jídlo, bylinky, olejíčky atd. Náhle se obyčejné ošetřování změní v něco jiného a Támar skončí znásilněná (i když se asi moc nebránila - ze strachu). Abšolón vidí, že se něco děje, tak se mu Támar přizná a "sype si popel na hlavu" (ukazuje tak, že je pošpiněná). Abšolón jí ale řekne, že to nemá řešit, neb je to jejich brácha a není dobré bratry pomlouvat. David, jejich tatík, to zjistil a byl nasranej, ale neřešil to. Všichni tak mlčky žili dál, dokud Abšolón nejel na cestu, aby ostříhal ovce a trošku se pobavil. Vzal s sebou bráchu, a když dorazili na místo, tak Abšolón přikázal svým kámošům a ti toho ničemníka Amnóna řádně vytrestali (jakože kaput). :D
  • Čo sa týka antikoncepcie, to by som neriešil. Cirkev to síce zakazuje, ale napriek tomu sú voľne predajné, takže kto si neváži života/nechce otehotnieť, voľne si to kúpi....

Ty by jsi zrušil celibát a antikoncepci neřešil? To teda čumím jak blázen. Celibát ať si drži kdo chce, ale antikoncepce (kondomy) by zakazovány být rozhodně neměly! Nejde tu o sex bez snahy o potomstvo, ale o zdraví! Ostatní antikoncepci (hormonální, pesar apod.) ať si klidně zakazují, ale jedinou možnou ochranu před pohlavně přenosnými nemocemi může zakazovat jen naprostej blb!!!
  • Kolikokoli napsal(a):

Gepeto: Jo, trochu to tak i beru. Prostě Bibli mám v knihovničce zařazenou mezi fantasy a historickými romány. Je to sepsaná kopa teorií a domněnek atd.

žeby GRRM písal Starý zákon? .D

Teraz vážne: No, ono v Biblií sú často tie príbehy také divné a niekedy je jasné, že je to výmysel pre ponaučenie (napr. Ábel a Kain), ale čítanie celkom zaujímavé a rešpektujem ju, preto jej obsah priamo nekorektne nenapádam, len vyjadrujem svoj názor...
    Ábel a Káin v dostupnej verzii su nda.. Čitali ste niekedy celý ten pribeh bez toho zostrihania? to bola prava sila
  • Ten príbeh som nepoznal O-O Zaujímavé... Tak mu treba Amnónovi jednému :D Inak, keď si nahradíš mená...

Amnón - Cersei
    Támar - Jaime
    Abšolón - Tyrion
    David - Tywin
    Možno je Tyrion predsa len tým oným valonquarom .D
  • Krisa napsal(a):

Čo sa týka antikoncepcie, to by som neriešil. Cirkev to síce zakazuje, ale napriek tomu sú voľne predajné, takže kto si neváži života/nechce otehotnieť, voľne si to kúpi....

Ty by jsi zrušil celibát a antikoncepci neřešil? To teda čumím jak blázen. Celibát ať si drži kdo chce, ale antikoncepce (kondomy) by zakazovány být rozhodně neměly! Nejde tu o sex bez snahy o potomstvo, ale o zdraví! Ostatní antikoncepci (hormonální, pesar apod.) ať si klidně zakazují, ale jedinou možnou ochranu před pohlavně přenosnými nemocemi může zakazovat jen naprostej blb!!!
    Ja nehovorím, že by som ju zakázal, len to neriešil, síce je pravda, že Crkev káže o zle antikoncepcii, ale ako sa tak na svet pozerám, mám pocit, že Cirkev v tomto ohľade nikto nepočúva, chcel som tým povedať, že antikoncepcia a kondómy sú veľký obchod či už so zákazom Církvi alebo bez nehu :)
  • Branislav 'Gepeto': No právě, že ji poslouchá lidí až moc (co se týče antikoncepce)!
  • Krisa napsal(a):

Branislav 'Gepeto': No právě, že ji poslouchá lidí až moc (co se týče antikoncepce)!

Vážne? No, tak to som nevedel... Ja osobne sa do takýchto medicínskych záležitostí nerozumiem, jediné, čo viem o antikoncepcií je to, že by mala zabraňovať tehotenstvu (toto Cirkev neakceptuje, mne je to jedno, každý nech naloží s životom ako chce), ale tiež vraj môže poškodiť schopnosť plodnosti (toto sa Cirkvi tiež nepáči a mne je to opäť jedno, každý má svoj život, len by som to kategorizoval tak, že je treba na ten účinok ľudí upozorniť pri každej kúpe (ako majú napr cigarety, že spôsobujú rakovinu)).

Ak som sa v tomto ohľade zmýlil (a podľa tvojej reakcie evidentne áno), potom sa ospravedlňujem, ale doteraz som to chápal takto .)
  • Gepeto: tak se o antikoncepci rychle nauč i to, že chrání proti pohlavním chorobám!!!!
  • brbr: Jenom kondomy ;)

Gepeto: Problémy s budoucím početím může způsobit jenom hormonální antikoncepce - z očividných důvodů.
  • Branislav 'Gepeto': brbr už tak nějak odpověděla za mě. Antikoncepce není pouze hormonální antikoncepce v podobe pilulek, náplastí... Antikoncepce jsou i kondomy, což je jediná (teda pokud nepočítáme naprostý celibát) ochrana proti pohlavně přenosným chorobám! A o ty mi jde, z těch se totiž "nevymodlíš"!
  • Gepeto: Vzhledem k věku by sis vážně měl některé informace doplnit, a to hezky rychle a nikoli od pana faráře. :)
  • Tohle začíná být jako hodina sexuální výchovy :)
  • No, ak to niekto použije, aby nešíril pohlavné choroby a hlavne, aby nevznikalo veľa zbytočných detí (nechcem znieť netaktne, každý má práv na život, len niekedy z toho omylom výjde dieťa, ktoré nemusí mať ako "nehoda" veľmi príjemný sociálny život), potom s tým veľký problém nemám. Len sa mi zdá nie moc morálne, aby mal človek pohlavný vztyk s veľkým množstvom ľudí. Bude to znieť stredoveko, ale niekedy vzťahu pomôže, ak sa nájdu dvaja nepoškvrnení ľudia a tí si založia vzťah/manželstvo. Ale sto ľudí sto názorov...
  • svoa00 napsal(a):

Tohle začíná být jako hodina sexuální výchovy :)

A divíš se? Já se ještě nesetkala s někým komu je nad 10, který by ve 21. století netušil, že kondomy jsou celkem užitečné ;)
  • flanker.27 napsal(a):

Gepeto: Vzhledem k věku by sis vážně měl některé informace doplnit, a to hezky rychle a nikoli od pana faráře. :)

Prečítal som si článok na Wiki a Krisa mi objasnila to, čo aj ten článok -> zatiaľ som za antikoncepciu považoval len hormonálnu, nevedel som, že je to celá skupina prostriedkov na opatrenie proti tehotenstvu zaraďujúca do svojich radov aj kondómy. Teraz to už chápem. :)
  • Krisa napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Tohle začíná být jako hodina sexuální výchovy :)

A divíš se? Já se ještě nesetkala s někým komu je nad 10, který by ve 21. století netušil, že kondomy jsou celkem užitečné ;)
    Vedel som, že sú užitočné (teda akceptujem ich, ale stále sú mne osobne mierne proti srsti), len som sa bavil o antikoncepcii v stave, že som nevedel, že sa zaraďujú do tejto skupiny aj kondómy, mýlil som sa. :) Tož, zase som o niečo múdrejší...
  • Len sa mi zdá nie moc morálne, aby mal človek pohlavný vztyk s veľkým množstvom ľudí. Bude to znieť stredoveko, ale niekedy vzťahu pomôže, ak sa nájdu dvaja nepoškvrnení ľudia a tí si založia vzťah/manželstvo. Ale sto ľudí sto názorov...

Mno, já taky nejsem velká zastánkyně promiskuity (jako by si ti lidi nemohli udělat dobře sami, přičemž by neriskovali zdravotní problémy, popřípadě neublížili svým partnerům), ale proti gustu... Víc než jednorázová nevěra (ulítnout může každej) mi vadí, když někdo dlouhodobě udržuje dva vztahy, to mi přijde jako jedna z nejhnusnějších věcí, kterou člověk blízký osobě může udělat.
  • svoa00 napsal(a):

Len sa mi zdá nie moc morálne, aby mal človek pohlavný vztyk s veľkým množstvom ľudí. Bude to znieť stredoveko, ale niekedy vzťahu pomôže, ak sa nájdu dvaja nepoškvrnení ľudia a tí si založia vzťah/manželstvo. Ale sto ľudí sto názorov...

Mno, já taky nejsem velká zastánkyně promiskuity (jako by si ti lidi nemohli udělat dobře sami, přičemž by neriskovali zdravotní problémy, popřípadě neublížili svým partnerům), ale proti gustu... Víc než jednorázová nevěra (ulítnout může každej) mi vadí, když někdo dlouhodobě udržuje dva vztahy, to mi přijde jako jedna z nejhnusnějších věcí, kterou člověk blízký osobě může udělat.
    No, tak nejako som to myslel, len som nechcel znie divne... Keď sa človek chce vyhnúť sexuálnemu napätiu.. Nech si ,,pomôže sám"... To by som bral za omnoho lepšie riešenie.

Čo sa týka neveri, ak by ma náhodou žena podviedla, tak by som sa snažil hovoriť o tom... Ak by prosto naozaj mala dôvod len ten, že si chcela vrznúť, tak to by mi vadilo, ale ak by to naozaj ľutovala a prosto by to bolo pre ňu... Taký boom vášní, ešte by som to (jedenkrát) dokázal akceptovať....
  • Proč ne. Má první nařízení v roli papeže: dostupná antikoncepce, humanitární konvoj "Kondomy do Afriky" a především okamžité zrušení celibátu a zamítnutí žádostí o církevní restituce... :)
    Flanker by byl skvělý papež. Není to polák a u Hitlerjugend předpokládám také nebyl :)
  • Víc než jednorázová nevěra (ulítnout může každej) mi vadí, když někdo dlouhodobě udržuje dva vztahy, to mi přijde jako jedna z nejhnusnějších věcí, kterou člověk blízký osobě může udělat.
    Věř tomu nebo ne (já vím že slyšet něco takového od člověka jako jsem já může působit jako halucinace, ale existují lidé kteří dokáží milovat dvě a více (spíše jen dvě) osoby naprosto stejně hodně a brát vztahy s nimi zcela vážně.
  • Everett Young napsal(a):

Víc než jednorázová nevěra (ulítnout může každej) mi vadí, když někdo dlouhodobě udržuje dva vztahy, to mi přijde jako jedna z nejhnusnějších věcí, kterou člověk blízký osobě může udělat.
    Věř tomu nebo ne (já vím že slyšet něco takového od člověka jako jsem já může působit jako halucinace, ale existují lidé kteří dokáží milovat dvě a více (spíše jen dvě) osoby naprosto stejně hodně a brát vztahy s nimi zcela vážně.
    Niekto tu čital o Polyamorií?

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi