Jste si vědomí, že Rheon může hrát někoho jinýho, že jo? Oficiálně nebylo potvrzený, jakou roli si zahraje.
Tiež som sa tak zamýšľal, prečo o tom diskutujú tak na stopro, ale povedal som si, že asi tí, čo videli Mistfits to berú také.. Oficiálne kvôli charakteru tamšej postavy, ktorú hral :)
K Euronovi - Podľa mňa Euron Balona nezabil. Skôr by som čakal, že jeho červení kňazi mu predpovedali Balonovu smrť a preto sa tak záhadne rýchlo objavil.
- Mám dojem, že v Tanci s draky, ve Victarionově kapitole, sám Victarion za sebe říká něco ve smyslu:Vím, že se ta dívka provdala, ale co? Nebude to první žena, ze které udělám vdovu. - Pro mne to tedy jasně znamenalo jako přiznání k zavraždění bratra. Zvlášť je tato věta umístěná jako závěrečná BOMBA-věta na konci kapitoly.
s tou Ollenou - nejsem si jistej, jestli je to 100% potvrzený, ale je to jedna z těch hodně pravděpodobnejch teorií
Olenna bola taká zlatá, že napravila Sanse sieťku. Neskôr sa Sansa pýta, kto zabil Joffreyho. Malíček: ,,Ale copak tam nebyl nikto, kto tě upozornil, že máš síťku nakřivo a byl tak hodný, že ti ji napravil?" Následne sa Sansa zhorí: To byla ONA?!
Ta teorie, že Bran v kaši z čarostromu snědl Jojena mi přijde... nevím, nepodložená. :D Když jsem to slyšela poprvé, tak jsem byla dost v šoku, tohle by mě ani ve snu nenapadlo.... Upřímně doufám, že to není pravda!
Ad. Varys a Targaryeni/Blackfyre... no, vždycky mě dost zajímalo, proč si tak pečlivě holí tu svojí hlavinku, ale možná je mu v KL jen horko. :-)
On je enuch, tudíž by mu nemala rásť brada ani vlasy.. Ale svet ASoIaF je celkom mimo vedy často, tak by to bola zaujímavá teória
--------------------- Ja som Tanec nečítal, takže to neviem presne, ale spolužiak spomínal, že vzadu v registri je vraj priamo napísané, že ten jeden onen Brynden spoza Zdi je naozaj Brynden kedysi lord veliteľ Nočnej hliadky....
--------------------- K Euronovi - Podľa mňa Euron Balona nezabil. Skôr by som čakal, že jeho červení kňazi mu predpovedali Balonovu smrť a preto sa tak záhadne rýchlo objavil.
K Euronovi - Podľa mňa Euron Balona nezabil. Skôr by som čakal, že jeho červení kňazi mu predpovedali Balonovu smrť a preto sa tak záhadne rýchlo objavil.
- Mám dojem, že v Tanci s draky, ve Victarionově kapitole, sám Victarion za sebe říká něco ve smyslu:Vím, že se ta dívka provdala, ale co? Nebude to první žena, ze které udělám vdovu. - Pro mne to tedy jasně znamenalo jako přiznání k zavraždění bratra. Zvlášť je tato věta umístěná jako závěrečná BOMBA-věta na konci kapitoly.
To mi přijde jako prosté konstatování faktu, že podstatná část mužů, které za celý život zabil, byla nejspíš ženatá. A vzhledem k tomu, jaký má evidentně problém s faktem, že Eurona zabít CHCE, když přece nemůže když je to jeho bratr, pochybuji, že by oddělal Balona, se kterým žádné výrazné spory (=důvody) neměl.
Ako povedala Miss, on prosto chcel povedať, že nepôjde o prvú ženu, ktorá sa po jeho počínaní stne vdovou, nie je v tom temer žiadny náznak na Balonovu ženu...
Ok, tak zkusím nahodit ještě jednu věc... ;) - Myslíte, že onen nový němý vysoký rytíř, jenž má bojovat za Cersei v božím soudu je Jaimem nastrčená Brienne z Tarhu?
Ne nemyslím si to. Ale kdyby Píseň psal gepeto... :)
:D Preceňuješ ma, táto teória ma nenapadla ani v búrlivom sne :D to už by som tam strčil Branom nastrčeného Hodora
----- Steeeve: Je mi ľúto, ale Jaime po miernom znenávidení Cersei nejaví moc veľa známok toho, že by jej chcel pomôcť. Okrem toho, pokiaľ viem, Brienne je zamestnaná nastražovaním pasce, aby Jaimeho dala Cat (z istých dôvodov) :D Nemá čas bojovať za Cersei, či?
cersei sama nechalapovolat toho "rytíře" navíc nejí, nepije ani nechodí na latrínu..takže to nebude Brienne ale nějakej Qyburnův výtvor.. otázkou zůstává jestli něco popřípadě kolik je z Hory :-)
Leithian: Podľa mňa celý Hora, možno akurát tak nejaký ten vnútorný orgánček z nejakej devy, čo mu ich tam nosila Cersei, tie, ale IMHO využíval čisto na testy.. Trebárs "Čo sa stane keď pichnem sem?............... škoda... no nič, potrebujem ďalšiu bábku..."
Co se vlastně přesně stalo v té slavné Letohradské tragédii?
To je dobrá otázka na GRRM. Ale obávám se, že by odpověděl "Keep reading"... :-)) Třeba se to dozvíme v poslední povídce o Dunkovi a Eggovi: Dunk and Egg nr. 150: The final countdown.
Tak... teprve teď jsem dočetl Tanec, takže se omlouvám, pokud některá z mých otázek byla zodpovězena již na některé z předchozích stran ;) No... většina teorií mi připadají jako rozumné, a dost mě vyděsilo to, že by Jojen měl být v tom pokrmu. Ale chci se zeptat... odkud se ví, že Dany měla nějaké dítě s Daariem? Pokud jsem četl dobře, nic jsem nepostřehl... čekal jsem, že to bude nějak odhaleno v poslední kapitole, ale nic... navíc Dany měla normálně krvácení, takže kdy to dítě sakra měla?
Uvažuji už delší dobu nad jistou podobnosti se severskou mytologií. Na tu je myslím místní odbornice sveva - nechť mne tedy opraví a doplní o vynechané :-)
Ódin x Loki
Ódin - nejvyšší severský bůh, jeho zvířaty jsou havrani (Hugin=myšlenka a Munin = paměť) a vlci (Geri = chtivý, Freki = žravý). Tento bůh aby získal všechnu moudrost světa a schopnost nahlédnout do minulosti i budoucnosti nechal se přivázat na devět dní na strom života Yggdrasil, jehož kořeny zasahují do všech míst (Asgard - svět bohů, Midgard - svět lidí, Nilfheim - podsvětí) a časů. Obětoval za to jedno své oko.
Loki - jeho jméno znamená oheň. Je to lstivý bůh, ódinův pobratim, který však svými vtípky a zlovolností působí velké škody a problémy. Byl to on, kdo se první násilně zmocnil "jednoho" prstenu - ano toho...a ten pak přinášel prokletí všem dalším včetně draka Fáfnira, Brynhild (šípkové Růženky), největšího hrdiny severu Sigurda a dokonce hunskému vládci Attilovi (Attlimu),...a mnoha dalším. Za vraždu boha Baldra (Ódinův a Frigžin syn, bůh krásy, jara, dobra a míru) byl odsouzen bohy k uvěznění až do Ragnaroku. Spoután byl střevy jednoho ze svých synů (kterého zabil jeho bratr) a na tvář mu kanul hadí jed, který mu způsoboval strašné bolesti a Loki svým svíjením zase zemětřesení. Při Ragnaroku se osvobodil, vedl ohnivé obry na Asgard, ale při střetu se strážcem duhy Heimdallem se zabili navzájem.
Vidíte taky podobnost ? Aspoň trochu ? Zajímalo by mne, nakolik se Martin nechal inspirovat a jak se to projeví v jeho díle. V mytologii představoval Ódin dobro a moudrost, zatímco Loki zlo a násilí. Jenže Martin není skandinávec, ale američan.....a staří bohové jsou přece všichni špatní, že :-)
Uvažuji už delší dobu nad jistou podobnosti se severskou mytologií. Na tu je myslím místní odbornice sveva - nechť mne tedy opraví a doplní o vynechané :-)
Ódin x Loki
Ódin - nejvyšší severský bůh, jeho zvířaty jsou havrani (Hugin=myšlenka a Munin = paměť) a vlci (Geri = chtivý, Freki = žravý). Tento bůh aby získal všechnu moudrost světa a schopnost nahlédnout do minulosti i budoucnosti nechal se přivázat na devět dní na strom života Yggdrasil, jehož kořeny zasahují do všech míst (Asgard - svět bohů, Midgard - svět lidí, Nilfheim - podsvětí) a časů. Obětoval za to jedno své oko.
Loki - jeho jméno znamená oheň. Je to lstivý bůh, ódinův pobratim, který však svými vtípky a zlovolností působí velké škody a problémy. Byl to on, kdo se první násilně zmocnil "jednoho" prstenu - ano toho...a ten pak přinášel prokletí všem dalším včetně draka Fáfnira, Brynhild (šípkové Růženky), největšího hrdiny severu Sigurda a dokonce hunskému vládci Attilovi (Attlimu),...a mnoha dalším. Za vraždu boha Baldra (Ódinův a Frigžin syn, bůh krásy, jara, dobra a míru) byl odsouzen bohy k uvěznění až do Ragnaroku. Spoután byl střevy jednoho ze svých synů (kterého zabil jeho bratr) a na tvář mu kanul hadí jed, který mu způsoboval strašné bolesti a Loki svým svíjením zase zemětřesení. Při Ragnaroku se osvobodil, vedl ohnivé obry na Asgard, ale při střetu se strážcem duhy Heimdallem se zabili navzájem.
Vidíte taky podobnost ? Aspoň trochu ? Zajímalo by mne, nakolik se Martin nechal inspirovat a jak se to projeví v jeho díle. V mytologii představoval Ódin dobro a moudrost, zatímco Loki zlo a násilí. Jenže Martin není skandinávec, ale američan.....a staří bohové jsou přece všichni špatní, že :-)
Podobnost tam, především u Odina určitě je, ale myslím že to Martin určitě nemyslí tak vyhrazeně ve smyslu dobroxzlo
Já určitě nejsem odbornice :-D Obě Eddy mám doma, ale četla jsem je zatím jen dvakrát, chtěla bych se do toho ponořit víc... Dle mého se Martin určitě nechal Skandinávií inspirovat, jen je otázkou do jaké míry. Ta podoba Ódina s Tříokou vránou prostě nemůže být náhoda (jednoocí, vysílají havrany, strom jako pramen moudrosti...). K tomu Lokimu mě ještě napadlo: k vraždě boha Baldra navede jeho bratra, slepého boha Hödura (Höd, Hodur). Na wiki se píše, že Höd "byl velice silný, ale nikdy nevlastnil žádnou zbraň". Bohyně Frigg si vynutila slib od všeho živého, že jejímu synovi Baldrovi neublíží, kromě jmelí, které jí přišlo příliš mladé. Loki to zjistil, vyrobil ze jmelí šíp, a pomohl Hödurovi vystřelit na Baldra (navedl ho, protože byl slepý). Já v tom ovládání trochu vidím Branovo vtělování se do Hodora, nemůžu si pomoct. :) Pak jsou v sáze samozřejmě severská jména: Magnar, Jarl, Tormund, Frey (bůh plodnosti a úrody, heh)...
Vidíš - Hodor mne nenapadl a přitom taky tuhle část znám (ale používám asi víc tu zkrácenou versi Höd - tak mi to nedocvaklo).
jo a ještě jsem narazila na Theny - thenové a jejich nože - viz první historicky známá Noc dlouhých nožů...zajímalo by mne, jestli thenové jsou inspirováni oněmi theny z historie a nakolik :-)
Jo jedno oko a strom života(k němuž je připoután), který mu odhalí minulost i budoucnost - do nichž může nahlížet....to mi přijde jako zajímavá podobnost. Ódin je sice zlatovlasý, zatímco Brynden spíš bělovlasý, ale třeba je podoba i tam...nevím. Zajímalo by mne, jestli tam najde uplatnění i kopí Gugnir, Sleipnir a ten kouzelný meč Gram, co dal Ódin daroval Sigurdovu otci a pak ho svým mečem zlomil a pak byl meč opět zkut.... A taky by mne zajímalo, jestli je podoba mezi Bolthorn (Zlý trn) a Boltonem čistě náhodná....byl to ódinův děda, ale taky zlý ledový obr a jeho krví byly napsány první runy.... Co ty na to jako svazák ? :-))
Komentáře
K Euronovi - Podľa mňa Euron Balona nezabil. Skôr by som čakal, že jeho červení kňazi mu predpovedali Balonovu smrť a preto sa tak záhadne rýchlo objavil. - Mám dojem, že v Tanci s draky, ve Victarionově kapitole, sám Victarion za sebe říká něco ve smyslu:Vím, že se ta dívka provdala, ale co? Nebude
to první žena, ze které udělám vdovu. - Pro mne to tedy jasně znamenalo jako přiznání k zavraždění bratra. Zvlášť je tato věta umístěná jako závěrečná BOMBA-věta na konci kapitoly.
to první žena, ze které udělám vdovu. - Pro mne to tedy jasně znamenalo jako přiznání k zavraždění bratra. Zvlášť je tato věta umístěná jako závěrečná BOMBA-věta na konci kapitoly.
Okrem toho, Victarion si Balona vážil... :)
Myslíte, že onen nový němý vysoký rytíř, jenž má bojovat za Cersei v božím soudu je Jaimem nastrčená Brienne z Tarhu?
-----
Steeeve: Je mi ľúto, ale Jaime po miernom znenávidení Cersei nejaví moc veľa známok toho, že by jej chcel pomôcť. Okrem toho, pokiaľ viem, Brienne je zamestnaná nastražovaním pasce, aby Jaimeho dala Cat (z istých dôvodov) :D Nemá čas bojovať za Cersei, či?
Třeba se to dozvíme v poslední povídce o Dunkovi a Eggovi: Dunk and Egg nr. 150: The final countdown.
Ódin x Loki
Loki - jeho jméno znamená oheň. Je to lstivý bůh, ódinův pobratim, který však svými vtípky a zlovolností působí velké škody a problémy. Byl to on, kdo se první násilně zmocnil "jednoho" prstenu - ano toho...a ten pak přinášel prokletí všem dalším včetně draka Fáfnira, Brynhild (šípkové Růženky), největšího hrdiny severu Sigurda a dokonce hunskému vládci Attilovi (Attlimu),...a mnoha dalším.
Za vraždu boha Baldra (Ódinův a Frigžin syn, bůh krásy, jara, dobra a míru) byl odsouzen bohy k uvěznění až do Ragnaroku. Spoután byl střevy jednoho ze svých synů (kterého zabil jeho bratr) a na tvář mu kanul hadí jed, který mu způsoboval strašné bolesti a Loki svým svíjením zase zemětřesení. Při Ragnaroku se osvobodil, vedl ohnivé obry na Asgard, ale při střetu se strážcem duhy Heimdallem se zabili navzájem.
Dle mého se Martin určitě nechal Skandinávií inspirovat, jen je otázkou do jaké míry. Ta podoba Ódina s Tříokou vránou prostě nemůže být náhoda (jednoocí, vysílají havrany, strom jako pramen moudrosti...).
K tomu Lokimu mě ještě napadlo: k vraždě boha Baldra navede jeho bratra, slepého boha Hödura (Höd, Hodur). Na wiki se píše, že Höd "byl velice silný, ale nikdy nevlastnil žádnou zbraň". Bohyně Frigg si vynutila slib od všeho živého, že jejímu synovi Baldrovi neublíží, kromě jmelí, které jí přišlo příliš mladé. Loki to zjistil, vyrobil ze jmelí šíp, a pomohl Hödurovi vystřelit na Baldra (navedl ho, protože byl slepý). Já v tom ovládání trochu vidím Branovo vtělování se do Hodora, nemůžu si pomoct. :)
Pak jsou v sáze samozřejmě severská jména: Magnar, Jarl, Tormund, Frey (bůh plodnosti a úrody, heh)...
:-D
tak to v tom případě byl asi pěknej slizoun
;-)
jo a ještě jsem narazila na Theny - thenové a jejich nože - viz první historicky známá Noc dlouhých nožů...zajímalo by mne, jestli thenové jsou inspirováni oněmi theny z historie a nakolik :-)
Jo jedno oko a strom života(k němuž je připoután), který mu odhalí minulost i budoucnost - do nichž může nahlížet....to mi přijde jako zajímavá podobnost. Ódin je sice zlatovlasý, zatímco Brynden spíš bělovlasý, ale třeba je podoba i tam...nevím.
Zajímalo by mne, jestli tam najde uplatnění i kopí Gugnir, Sleipnir a ten kouzelný meč Gram, co dal Ódin daroval Sigurdovu otci a pak ho svým mečem zlomil a pak byl meč opět zkut....
A taky by mne zajímalo, jestli je podoba mezi Bolthorn (Zlý trn) a Boltonem čistě náhodná....byl to ódinův děda, ale taky zlý ledový obr a jeho krví byly napsány první runy....
Co ty na to jako svazák ? :-))