Tak já si myslím, že Standa žádnej světlonoš nemá (nevydává teplo) a dala mu ho tuším Mel.
No, to je podľa Aemona fakt, ale aj tak som sa aj ja včera pri čítaní Jonovej kapitoly pozastavil - a kde vzal tn farby-meniaci meč? Predsa len, Žiarovkomeč to nie je, ale mení farby, tak to musí byť nejaký divný nástroj a kde ho Mel vzala? Alebo ich predávajú v Ašaji ako suvenýri ? :D
Tak já si myslím, že Standa žádnej světlonoš nemá (nevydává teplo) a dala mu ho tuším Mel.
No, to je podľa Aemona fakt, ale aj tak som sa aj ja včera pri čítaní Jonovej kapitoly pozastavil - a kde vzal tn farby-meniaci meč? Predsa len, Žiarovkomeč to nie je, ale mení farby, tak to musí byť nejaký divný nástroj a kde ho Mel vzala? Alebo ich predávajú v Ašaji ako suvenýri ? :D
Třeba je z materiálu, jako se dělají "prsteny odhalující náladu měněním barev", které mění barvu dle teploty...
Třeba je z materiálu, jako se dělají "prsteny odhalující náladu měněním barev", které mění barvu dle teploty...
:D Videla si Cyanide and Hapinees vtp? Mu ten prsteň žiaril roôznymi farbami : ,,Asi jsem bipolární" :D
No, nepotřebuju vědět úplně přesnou dračí rychlost. Stačí mi jen vědět, jestli se třeba Alyssane dostane z KL ke Zdi za dva dny nebo za dva týdny. Nebo třeba za dvě hodiny. Prostě, co je pravděpodobnější. Jarla: :D Možná dvě vlaštovky s provázkem?
Kolikoli - o létání na dracích víme poněkud málo :( Asi bych tedy použila jediný precedens - Daenerys na Drogonovi. Žádná kouzla nepoužívala a neměla helmu a brýle, takže aby to bylo realistické, tak asi nějaký rozumný čas. Ovšem můžeš vymyslet (předpokládám, že to je do povídky, což chválím aktivitu :-) ), nějaká specielní pravidla, ovšem musíš se jich pak držet, aby to nepůsobilo rušivě. To je vždycky ta ošemetnost. Chehe - mi stačilo, jak jsem dostala zpuc, že nic nevím o jachtingu :-)
Vlaštovky na tahu 30km/h, vlaštovka na lovu 160km/h.....v tomto případě je aktuelní tah :-) Daenerys letěla na drakovi bez kouzel a přilby zde je tabulka :-))
Ovšem hmyz v očích, nosu či puse je na bonus :-))
ale zase ak ides na drakovi tak ti staci, ze sa nanho sklonis kedze je ti jedno kam ide takze mozes ist rychlejsie ak sa udrzis .
:-)) Edem - nemám s cestováním na dracích tolik zkušeností jako ty :-) Takže to samozřejmě nevím...zase já bych ještě zohlednila míru prochlazení vzhledem k oděvu či jeho absenci.
Možno sa v niektorej ďalšej sérií dočkáme aj akčnej naháňačky vo vzduchu :D Predstavte si Quentyna (s dosť veľkou dávkou úprav deja), ako letí za Dany, v tom sa vykotí jeden z drakov a akčne sa otočí trikrát vo vzduchu :D
:-)) Edem - nemám s cestováním na dracích tolik zkušeností jako ty :-) Takže to samozřejmě nevím...zase já bych ještě zohlednila míru prochlazení vzhledem k oděvu či jeho absenci.
pššŠt (to o tom drakovi i ked krmenie je drahe no nastastie su tu nedaleko romovia). no ale mna to len napadlo sak ked letis tak nebudes vo velkej rychlosti mat vzpriameny chrbat ale si tak trochu lahnes na chrbat ci krk ci kde to .
Tak sem si nějak vykoumala (s pomocí všemocného googlu), že rychlost bude podobná, jako u orla. tj.: v = 70 km/h s = 2000 mil = 3219 km t = ? ----- t = s/v t = 3219/70 t = 45,9 h Na drakovi se dá vydržet cca 2-3 hodiny v přímém letu (pochybuju, že by někdo vydržel déle), takže + cca 1h přestávka každé 3 hodiny = 61,3 h cesty na drakovi z KL ke Zdi (2,5 dne). Spíš budou přestávky delší, takže tak 3-4 dny z KL na Zeď :D.
Edem - jasně - s tím se taky počítat dá. Taky jsem si říkala, že třeba ten drak hřeje a trochu se tím kompenzuje ztráta tepla. Ale nějak extra jsme nad tím nepřemýšlela, tak nevím :-) Jestli jsou draci tak užiteční, tak by stálo za to jejich chov rozšířit :-p:-D
Montezuma: a nemůže? Havrani taky nelítají čtrnáct dní se vzkazy. Navíc jsem tu rychlost trochu zvětšila (u orla by to tedy byly asi 4 dny). Což mi nepřijde zas tak neuvěřitelné.
Montezuma: a nemůže? Havrani taky nelítají čtrnáct dní se vzkazy. Navíc jsem tu rychlost trochu zvětšila (u orla by to tedy byly asi 4 dny). Což mi nepřijde zas tak neuvěřitelné.
no neviem jak si to ratal ale ratas s tym , ze leti stale z obcasnymi prestavkami ? co jedlo -lov , myslim ze ja vtaky spia co aj zaratat to
Však píšu, že by tam byly přestávky. Ale vem si, že Cat to trvalo tak čtrnáct dní (nepřetržité jízdy s krátkými přestávkami). A orel je mnohem rychlejší. Např. burňák je schopný doletět z USA do Irska za 13 dní - a to je trasa přes 5 000 km, ne jako z KL ke Zdi, což je jen něco kolem 2 000 km. Normálně sice hejno ptáků letí z Evropy do Afriky několik týdnů, ale to je z důvodu, že jich je hodně a mají čas (proto trvala cesta ze Zimohradu do KL Nedovi a Robertovi měsíc). Ale když je sám a má krátké přestávky, tak není problém, aby to zvládl.
Mno asi je to možné. Já jsem si spíš neuměl představit, proč by nějaký dravec absolvoval takový dlouhý výlet. A hlavně se mi nechce věřit, že by orel létal opravdu stejně rychle jako drak.
No, jakože orel to asi lítat nebude, ale drak s princeznou na zádech - proč ne? :D Orel lítá normálně 50-70 km/h a když hejbne zadkem, tak na krátkou vzdálenost i přes 100 km/h. Drak by měl létat podobně (má podobnou stavbu těla a styl letu). Možná ještě jako čáp (dlouhej krk) - 50 km/h. Ostatní ptáci létají kolem 40-100 km/h. Takže - proč ne?
No, jakože orel to asi lítat nebude, ale drak s princeznou na zádech - proč ne? :D Orel lítá normálně 50-70 km/h a když hejbne zadkem, tak na krátkou vzdálenost i přes 100 km/h. Drak by měl létat podobně (má podobnou stavbu těla a styl letu). Možná ještě jako čáp (dlouhej krk) - 50 km/h. Ostatní ptáci létají kolem 40-100 km/h. Takže - proč ne?
Mno je to těžké bádat nad rychlostí něčeho co neexistuje. :D Asi si každý z nás Martinovy draky představujeme trošku odlišně. Oproti ptákům má drak samozřejmě ještě dlouhý ocas, pařáty nemůže aerodynamicky jen tak sklopit dozadu. A křídla má spíš víc jako netopýr (až 55 km/h), než jako opeřenec. Určo nemá duté kosti a další odlehčení jako ptáci. (Co je těžší? Kilo dračích šupin, nebo kilo peří? :D) Takže bez pořádně velkých křídel by žuchnul na zem jako kámen. Z toho vyplývá, že si drak při mávání křídly asi trochu víc mákne a pravděpodobně si plachtění ve vzdušných proudech nemůže užívat tak jako orel. Nějaká rychlost 150 km/h draka asi nerozhází. Otázkou ale je, jestli by se při takové rychlosti ve výšce třeba 4000 m.n.m. neunavil do dvaceti minut. atd Takže tato rovnice má tolik neznámých, že ve výsledku je drak tak rychlý, jak autor potřebuje ;-) Ale orientačně to asi stačí přirovnat k kdejakému ptačisku a říct, že Alysanne by dorazila ke Zdi za 4 dny nebýt všech těch návštěv a zastávek na různých večírcích, turnajích, hostinách, bálech, maškarních, párty, mejdanech, rautech, kalbách a ostatních fesťácích na sever od KL :-)
Tak to já předpokládám, že drak je okřídlený dinosaurus/bezpernatý pták - ergo má duté kosti a vzdušné vaky. Ano, křídla se podobají netopýřím, ale netopýr není zrovna "pták", který létá rovně na delší vzdálenost. Když nad tím přemýšlím - drak je (IMHO) ptakoještěr (sice to není úplně tak dinosaurus, ale snad mě chápete :D). Sedí velikost, částečně i vzhled. Nemají peří (někteří) a mají "netopýří křídla". Pterosaurus dosahoval rychlosti až 120 km/h. Takže u draků to bude tedy mezi 50-120 km/h. Viděla bych to na "klidný let" - kolem 70 km/h a na "rychlý mód" - kolem těch 100 a víc km/h. Také předpokládám, že nelétají jako kolibříci nebo poštolky (pravidelným rychlým máváním křídel), ale plachtí (jako orli nebo zmínění ptakoještěři).
Komentáře
Jarla: :D
Možná dvě vlaštovky s provázkem?
ale zase ak ides na drakovi tak ti staci, ze sa nanho sklonis kedze je ti jedno kam ide takze mozes ist rychlejsie ak sa udrzis .
Jarla: Jsi mne odhalila :D.
tj.:
v = 70 km/h
s = 2000 mil = 3219 km
t = ?
-----
t = s/v
t = 3219/70
t = 45,9 h
Na drakovi se dá vydržet cca 2-3 hodiny v přímém letu (pochybuju, že by někdo vydržel déle), takže + cca 1h přestávka každé 3 hodiny = 61,3 h cesty na drakovi z KL ke Zdi (2,5 dne). Spíš budou přestávky delší, takže tak 3-4 dny z KL na Zeď :D.
Jestli jsou draci tak užiteční, tak by stálo za to jejich chov rozšířit :-p :-D
Ne to je tutovka staříku.
-------
A teď vážně. Chceš říct, že orel za 3 dny přeletí půlku Západozemí?
Normálně sice hejno ptáků letí z Evropy do Afriky několik týdnů, ale to je z důvodu, že jich je hodně a mají čas (proto trvala cesta ze Zimohradu do KL Nedovi a Robertovi měsíc). Ale když je sám a má krátké přestávky, tak není problém, aby to zvládl.
Orel lítá normálně 50-70 km/h a když hejbne zadkem, tak na krátkou vzdálenost i přes 100 km/h. Drak by měl létat podobně (má podobnou stavbu těla a styl letu). Možná ještě jako čáp (dlouhej krk) - 50 km/h. Ostatní ptáci létají kolem 40-100 km/h. Takže - proč ne?
Asi si každý z nás Martinovy draky představujeme trošku odlišně.
Oproti ptákům má drak samozřejmě ještě dlouhý ocas, pařáty nemůže aerodynamicky jen tak sklopit dozadu. A křídla má spíš víc jako netopýr (až 55 km/h), než jako opeřenec. Určo nemá duté kosti a další odlehčení jako ptáci. (Co je těžší? Kilo dračích šupin, nebo kilo peří? :D) Takže bez pořádně velkých křídel by žuchnul na zem jako kámen. Z toho vyplývá, že si drak při mávání křídly asi trochu víc mákne a pravděpodobně si plachtění ve vzdušných proudech nemůže užívat tak jako orel. Nějaká rychlost 150 km/h draka asi nerozhází. Otázkou ale je, jestli by se při takové rychlosti ve výšce třeba 4000 m.n.m. neunavil do dvaceti minut. atd
Takže tato rovnice má tolik neznámých, že ve výsledku je drak tak rychlý, jak autor potřebuje ;-)
Ale orientačně to asi stačí přirovnat k kdejakému ptačisku a říct, že Alysanne by dorazila ke Zdi za 4 dny nebýt všech těch návštěv a zastávek na různých večírcích, turnajích, hostinách, bálech, maškarních, párty, mejdanech, rautech, kalbách a ostatních fesťácích na sever od KL :-)
Když nad tím přemýšlím - drak je (IMHO) ptakoještěr (sice to není úplně tak dinosaurus, ale snad mě chápete :D). Sedí velikost, částečně i vzhled. Nemají peří (někteří) a mají "netopýří křídla". Pterosaurus dosahoval rychlosti až 120 km/h.
Takže u draků to bude tedy mezi 50-120 km/h. Viděla bych to na "klidný let" - kolem 70 km/h a na "rychlý mód" - kolem těch 100 a víc km/h.
Také předpokládám, že nelétají jako kolibříci nebo poštolky (pravidelným rychlým máváním křídel), ale plachtí (jako orli nebo zmínění ptakoještěři).