To už je lepší argument. I když soulož do osmnácti je trestná u kohokoliv, na koho máte vliv.
Souložit se nesmí do 15, ale jinak v pořádku. Ostatně o tom vlivu už jsme tu během víkendu psal. I kdybych nesmyslně odhlédl od biologického hlediska tak neobstojí ani ten argument o svobodný volbě.
Souložit se nesmí do patnácti obecně. Do osmnácti ale nesmíte souložit s někým, na koho máte vliv (určitě znáš správnou formulaci, mně se to nechce hledat) učitel/žák, vedoucí/táborník, druh matky/ nevlastní dcera apod.
Joff, Tommen ani Myrcella nemají zmíněny žádné dědičné vady - přitom je zjevné, že když jejich rodiče jsou dvojčata a jejich prarodiče bratranec se sestřenicí, tak by byl "zázrak", kdyby tam nějaké zatížení nebylo. Je to nerealistické.
To už se tu mnohokrát řešilo. Ale je tam alespoň Tyrion .-) Já jsem si kolikrát říkala, že měl Tywinovi na ty kecy o jeho postižení říct, že si neměl brát sestřenici.
Jarla: Jasně, že Martin fyzický vliv incestu neřešil, jako spoustu jiných věcí. Možná by to začal rešit v další generaci, ale toho se ti chudáci nedožijí. Zvířata se budou pářit s kýmkoliv (třeba naše jedna slepice si hraje na kohouta se vším všudy a odmítá snášet vejce :-)), ale lidi mají přece jenom zabudovanou nějakou brzdu. Zlegalizovaním sexu v rodině těžko dojde k masovému úprku od manželů k sourozencům. :-)
Taky se mi nelíbí, že když se šestnáctiletý vyspí s čtrnáctiletou, má jít sedět. Nebo s tím vlivem - to je i v ČR? Setkala jsem se s tím jenom v tvorbě USA, že učitel nesměl chodit s žákyní 15- konec VŠ.
Tyna: tohle je v novým trestním zákoníku mírně jinak, jednak je pohlavní zneužití (§187), kde: (1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let. (2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším patnácti let svěřeném jeho dozoru, zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu. a jednak sexuální nátlak (§ 186), kde: (1) Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému chování přiměje jiného zneužívaje jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo zákazem činnosti. (2) Stejně bude potrestán pachatel, který přiměje jiného k pohlavnímu styku, k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování zneužívaje jeho závislosti, nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu. Takže tam dokonce ani není žádná horní věková hranice, pokud jde o případy závislosti nebo např. vyššího postavení (ošetřovatel, profesor-student, u těch členů rodiny je to nasnadě).
16 a 14: Popravdě nevím, jak to právní praxe řeší v současné době. V době starého zákona (hihi) - míněno starého trestního zákona č. 140/1961 existovalo tzv. materiálně-formální pojetí trestného činu, to jest, že trestný čin musel být ještě pronebezpečný takovou měrou jakou zákon vyžaduje. A právě u těchto činů, které měly formální znaky trestného činu (to znamená ty, které jsou uvedeny v zákoně) nebyly právní praxí považovány za dostatečně nebezpečné, aby šlo o trestný čin (navíc u mladistvých musela být nebezpečnost činu o stupeň vyšší než u zletilého), pokud by se ho dopustila osoba věkově blízká, existovala tam citová vazba a šlo o nevynucený dobrovolný styk.
Nový trestní zákon 40/2009, který hrdě vybojoval exministr Pospíšil, překopal zažitou praxi od základu a materiální hledisko (nebezpečnost činu) úplně vyhodil a přešel k formálnímu pojetí. Tedy přesněji řečeno, téměř úplně, protože pořád ponechal jeden požadavek a to ten, že čin musí být pro společnost škodlivý, aby byl trestný. Počítám, že už se vyšlapaly cestičky, jak zabránit právním absurditám i v tomto ovém pojetí, ale jinak zas ebe říkám, že se mi kroky vedoucí k právnímu formalismu pranic nelíbí.
Tyna: ano, dřív šlo o osoby do 18 let věku. Nicméně i tak nebyla vyločena trestnost pro spáchání jiného činu, většinou mohlo jít o vydírání, příp. tzv. poškozování práv, to byl takový trestný čin, kdy šlo o nějaké jednání zjevně zavrženíhodné, které se ovšem nedalo naroubovat na žádný existující paragraf :)
Ben Nevis - u zvířat tě musím poopravit - domácí zvířata šlechtěná pro užitek jsou různými způsoby degenerována (například příbuzenskou plemenitbou :-) ) Jejich chování není tedy standardní. Proto chování slepic, koček domácích, krav,...není a nemůže býti bráno v potaz. Je to vzorek veskrze nevhodný. U zvířat do jejichž genofondu nezasahoval člověk nižádnou měrou (berme tedy, že třeba i zvířecí druhy zachráněné v zoologickcýh zahradách a vypuštěné zpět do přírody - například kůň Przewalského zásluhou profeseora Veselovského - nejsou možnými příklady.) Ostatní zvířata ovšem takové protiincestní brzdy mají. Jsou potomky těch, kteří je měli a ne těch, co je neměli a degenerovali.
Zákony mi vůbec připadají, že existují jenom na ochranu grázlů, aby je náhodou někdo nelynčoval nebo nedošlo k justičnímu omylu. Třeba jak psala Jarla - oficiálně podle soudu bere alimenty, ale reálně má prd. A znám plno dalších případů z okolí. Nebo jak byl ten starý případ z tábora (nedávno medializovaný), kde banda ožralců obtěžovala dívky a když je vedoucí zpacifikoval, obviněn byl policíí on.
Jarla - možná je to dáno malou životní plochou a nedostatkem jiných možností. Tchán, co chová psy, musel psa taky nechat vykastrovat, ať mu neoplodňuje samice, příbuznost nepříbuznost. Rostliny taky časem degenerují, když bereš semena z vlastních výpěstků. Ale třeba u jahod jsme vždycky říkali, že degenerovaly, ale dočetla jsem se, že je to nějaká nemoc, kterou přenáší hmyz, a která způsobuje genetické změny.
Che - v sobotu jsme zastavili na přechodu, aby přešli cyklisti (respektive jedno auto zastavilo před náma, aby je pustilo a my za nima) a do nás zezadu napálili klusi na skůtru......teoreticky je to jasné. O práci policie a jejich rychlosti ani nebudu mluvit - byly to dlouhé hodiny na "místě činu" a nakonec nás na dobré slovo pustili dřív (abysme si mohli zajet pro dceru na tábor, kde s ní čekal celé hodiny vedoucí) místo, abychom čekali až kluky seštopují v nemocnici a přivezou zpět na místo činu k výslechu.....to by bylo ještě několik hodin navíc.... A my teď ani nevíme, jestli můžeme dát auto opravit nebo ne. Už jsme si zjistili, že leda do smluvního servisu pojišťovny. Ale my ani nevíme, jestli tu vinu nakonec nepřišijou nám jen tak z plezíru až to ne dřív než za měsíc (nová zpráva vytelefonovaná na městském úřadu) bude městský úřad posuzovat..... U nás je zkrátka vždycky trestaná oběť....
Zákony mi vůbec připadají, že existují jenom na ochranu grázlů,u.
Chlápek se pokusí znásilnit sousedku, zamkne ji u sebe doma, serve z ní šaty, škrtí ji, vyhrožují jí, že ji zabije a zastele do postele, ženská vyskočí oknem, nahá bosá uteče k sobě domů... A soud řekne, přeci ho nebudeme trestat, když se mu to nepovedlo. A já si doteď myslela, že pokus se soudí jako dokonaný čin.
Hlavně si představte, jak se vrátí do stejné vesnice, kde žije i oběť. Bude ho potkávat v krámě, jsou to sousedé... Z naší justice se mi zvedá kýbl. už vidím soudce, jak by byl stejně tolerantní, kdyby mu padesátiletý prasák svlékl jeho dceru, škrtil ji, olizoval po celém těle a ona se zachránila skokem z okna, když šel úchyl pro kýbl, do kterého se snažil oběť donutit vymočit....
Jo to je ten rpůser - s tím jsem se setkala u soudu několikrát osobně - kdyby se to týkalo jich ve stejné situaci, tak by se kroutili jinak, ale takhle...soudce je za svá rozhodnutí prakticky beztrestný a bezúhonný....bezejmenný soudce reprezentující bezejmenný zákon :( A svědomí je netrápí....
Stačí se podívat na vtipy, které vymýšlejí chlapi: znásilněná jeptiška apod., vždycky se jim to znásilnění hrozně moc líbí. Na druhou stranu ženská soudkyně by taky nebyla objektivní.
No, ale ak by sa to dostalo pred súd znova (síce dvakrát obviniť nie je možné, ale odvolanie alebo čosi) a rozsudok by bol iný, myslím si, že by sa to viac riešilo a kláadli by sa otázky Prečo tento rozhodol tak a druhý onak, takže sudca za svoje rozhodnutia istú zodpovednosť berie... Myslím...
Jarla, on je problém, že máme jaksi přeplněná vězení a vězni se zdají státu drazí. Takže je silný tlak na to, aby se dávali podmínky za všechno a stále.
Ovšem nikdo nespočítal,kolik nás stojí ti kriminálníci na svobodě, zaměstnávající policii, lékaře apod.
S ženskými soudkyněmi taky nemám dobré zkušnosti :( Jeden by si myslel, že bude mít v rozhodování o děckách trochu soudnosti, ale k rozumu ji musel přivést až můj právník :(
Na druhou stranu ženská soudkyně by taky nebyla objektivní.
První soudce - muž - ho poslal do kriminálu. jen na chvilku, ale poslal. Takže v tom to tak úplně nebude. I když je jasné, že pro chlapa, který s tím nemá zkušenost prostřednictvím ženy, dcery a podobně, bude vždycky soudit mírněji.
S ženskými soudkyněmi taky nemám dobré zkušnosti :( Jeden by si myslel, že bude mít v rozhodování o děckách trochu soudnosti, ale k rozumu ji musel přivést až můj právník :(
Opatrovnického soudce bych teda nedělal ani za nic. na jedné straně řvou chlapi, že nadržují ženský, na druhé straně ženské, že nemají rozum a nadržují chlapům. Bitvy o děti jsou peklo.
A nebo o něj žádal proto, že na to má PRÁVO....a na jednu stranu byste mu ohromně rádi vyhověli a to dítě mu dali, protože to by byl pro něj vlastně ten nejhorší trest, jenže pak se zarazíte nad tím, že to je vaše dítě, které milujete a odmítnete z něj dělat pokusného králíka, jen abyste tím dokázali, že máte pravdu....když totiž prokáže, že jste měli pravdu, když jste něco říkali předem a nebyl na to brán zřetel - tak vám to hrozně zhořkne v hubě :( To je mé osobní pozorování. Mít pravdu a vědět předem, jak to dopadne, je skutečné prokletí :(
mám menší problém s úřadem práce. už jsem v evidenci víc jak dva měsíce a teď mě chtějí poslat na veřejně prospěšné práce a nevím co mám udělat. jelikož mám brigádu načerno a beru víc jak 4000 (což je nějaká ta norma co si můžete jakož to člověk v evidenci vydělat) a nemůžu tu brigádu na pracáku přiznat. úřad mi nic neplatí tedy žádné dávky jen soc. a zdrav. a teď po mě chce abych šla zadarmo makat. sice to je administrativa ale praxe kterou bych z toho měla je pro mě úplně zbytečná. teď nevím zda to můžu nějak odmítnout s tím že mi to moc nešlo. nebo to je tak že buď to vezmu nebo mě vyloučí z evidence?
Kachítos: a) Přestaň sakra podvádět! A buď ráda, že tě neposlali zametat ulice. b) Odmítnout můžeš - pokud se staráš o dítě mladší 15 let - pokud ti zdravotní stav neumožňuje vykonávat konkrétní práci - pokud se právě rekvalifikuješ (když chodíš na nějaký kurz) - můžeš si taky platit zravotní a sociální sám a být jen uchazeč o práci, to pak na práce nemusíš (ale to hádám nechceš)
Můžeš se taky zkusit odvolat na metodický pokyn ministra Drábka, který říká, že veřejné práce mají být primárně nabízeny dlouhodobě nezaměstnaným a lidem, u nichž je podezření, že pracují na černo. Nebí totiž běžné, aby ti hned po dvou měsících práce "napařili". Jenže ty na černo pracuješ, takže s tím moc nepochodíš. Asi mají podezření.
Kachítos: ten systém veřejné práce zadarmo je zjevně dělaný na tebe. :-P Jinak mi připadá jako nechutná buzerace, protože nemakačenka si válejí šunky, zatímco snaživci musí makat. Ale chápu stát, že by cikánům nesvěřil do ruky ani erární smeták nepřikovaný řetězem k podlaze...
Ať hodí kamenem, kdo ani jednou nezneužil státní peníze.
Kachítos: Informuj se radši někde jinde než na tom úřadě. Po dvou měsících ti nutit veřejně prospěšné práce... to je podle mě moc brzo. Ale je to už dost dlouho, co jsme o tom nařízení v práci mluvili.
Ben Nevis - nevím jestli jsem nějaké zneužila - upřímně zkusím si vzpomenout. Na pracáku jsem byla chvíli, když jsem se vrátila z Anglie a neměla hned práci, ale tu jsem si pak sama našla na jiném konci republiky. A podruhé, když jsem se přestěhovala z důvodu sňatku a prakticky ihned otěhotněla a tudíž jsem prakticky byla nezaměstnatelná, ačkoliv zákon hovoří jinak. Během mateřské jsem chodila do fabriky vydávat obědy - což jsem legálně přiznala a za ty mizerné 3000 měsíčně jsem pak nedostala (ač samoživitelka o vlastním chlebu a momentálně bez alimentů) přídavky na dítě. Takže popravdě nevím. Dokud jsem chodila do šloky, tak nevím, jestli jsem něco zrponevěřila, protože nevím, jak. Jaké jsou ještě možnosti ?
Komentáře
Zvířata se budou pářit s kýmkoliv (třeba naše jedna slepice si hraje na kohouta se vším všudy a odmítá snášet vejce :-)), ale lidi mají přece jenom zabudovanou nějakou brzdu. Zlegalizovaním sexu v rodině těžko dojde k masovému úprku od manželů k sourozencům. :-)
Taky se mi nelíbí, že když se šestnáctiletý vyspí s čtrnáctiletou, má jít sedět.
Nebo s tím vlivem - to je i v ČR? Setkala jsem se s tím jenom v tvorbě USA, že učitel nesměl chodit s žákyní 15- konec VŠ.
(1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.
(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším patnácti let svěřeném jeho dozoru, zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu.
a jednak sexuální nátlak (§ 186), kde:
(1) Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému chování přiměje jiného zneužívaje jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo zákazem činnosti.
(2) Stejně bude potrestán pachatel, který přiměje jiného k pohlavnímu styku, k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování zneužívaje jeho závislosti, nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu.
Takže tam dokonce ani není žádná horní věková hranice, pokud jde o případy závislosti nebo např. vyššího postavení (ošetřovatel, profesor-student, u těch členů rodiny je to nasnadě).
Ale dřív to bylo tak, jak říkám, ne?
Nový trestní zákon 40/2009, který hrdě vybojoval exministr Pospíšil, překopal zažitou praxi od základu a materiální hledisko (nebezpečnost činu) úplně vyhodil a přešel k formálnímu pojetí. Tedy přesněji řečeno, téměř úplně, protože pořád ponechal jeden požadavek a to ten, že čin musí být pro společnost škodlivý, aby byl trestný. Počítám, že už se vyšlapaly cestičky, jak zabránit právním absurditám i v tomto ovém pojetí, ale jinak zas ebe říkám, že se mi kroky vedoucí k právnímu formalismu pranic nelíbí.
Tyna: ano, dřív šlo o osoby do 18 let věku. Nicméně i tak nebyla vyločena trestnost pro spáchání jiného činu, většinou mohlo jít o vydírání, příp. tzv. poškozování práv, to byl takový trestný čin, kdy šlo o nějaké jednání zjevně zavrženíhodné, které se ovšem nedalo naroubovat na žádný existující paragraf :)
U zvířat do jejichž genofondu nezasahoval člověk nižádnou měrou (berme tedy, že třeba i zvířecí druhy zachráněné v zoologickcýh zahradách a vypuštěné zpět do přírody - například kůň Przewalského zásluhou profeseora Veselovského - nejsou možnými příklady.)
Ostatní zvířata ovšem takové protiincestní brzdy mají. Jsou potomky těch, kteří je měli a ne těch, co je neměli a degenerovali.
Třeba jak psala Jarla - oficiálně podle soudu bere alimenty, ale reálně má prd. A znám plno dalších případů z okolí.
Nebo jak byl ten starý případ z tábora (nedávno medializovaný), kde banda ožralců obtěžovala dívky a když je vedoucí zpacifikoval, obviněn byl policíí on.
Rostliny taky časem degenerují, když bereš semena z vlastních výpěstků.
Ale třeba u jahod jsme vždycky říkali, že degenerovaly, ale dočetla jsem se, že je to nějaká nemoc, kterou přenáší hmyz, a která způsobuje genetické změny.
A my teď ani nevíme, jestli můžeme dát auto opravit nebo ne. Už jsme si zjistili, že leda do smluvního servisu pojišťovny. Ale my ani nevíme, jestli tu vinu nakonec nepřišijou nám jen tak z plezíru až to ne dřív než za měsíc (nová zpráva vytelefonovaná na městském úřadu) bude městský úřad posuzovat.....
U nás je zkrátka vždycky trestaná oběť....
http://www.novinky.cz/krimi/275166-vezeni-za-zpackane-znasilneni-je-moc-tvrdy-trest-mini-soud-a-dal-podminku.html
Hlavně si představte, jak se vrátí do stejné vesnice, kde žije i oběť. Bude ho potkávat v krámě, jsou to sousedé... Z naší justice se mi zvedá kýbl. už vidím soudce, jak by byl stejně tolerantní, kdyby mu padesátiletý prasák svlékl jeho dceru, škrtil ji, olizoval po celém těle a ona se zachránila skokem z okna, když šel úchyl pro kýbl, do kterého se snažil oběť donutit vymočit....
Na druhou stranu ženská soudkyně by taky nebyla objektivní.
Ovšem nikdo nespočítal,kolik nás stojí ti kriminálníci na svobodě, zaměstnávající policii, lékaře apod.
a) Přestaň sakra podvádět! A buď ráda, že tě neposlali zametat ulice.
b) Odmítnout můžeš
- pokud se staráš o dítě mladší 15 let
- pokud ti zdravotní stav neumožňuje vykonávat konkrétní práci
- pokud se právě rekvalifikuješ (když chodíš na nějaký kurz)
- můžeš si taky platit zravotní a sociální sám a být jen uchazeč o práci, to pak na práce nemusíš (ale to hádám nechceš)
Můžeš se taky zkusit odvolat na metodický pokyn ministra Drábka, který říká, že veřejné práce mají být primárně nabízeny dlouhodobě nezaměstnaným a lidem, u nichž je podezření, že pracují na černo. Nebí totiž běžné, aby ti hned po dvou měsících práce "napařili". Jenže ty na černo pracuješ, takže s tím moc nepochodíš. Asi mají podezření.
Ale chápu stát, že by cikánům nesvěřil do ruky ani erární smeták nepřikovaný řetězem k podlaze...
Ať hodí kamenem, kdo ani jednou nezneužil státní peníze.
Na pracáku jsem byla chvíli, když jsem se vrátila z Anglie a neměla hned práci, ale tu jsem si pak sama našla na jiném konci republiky. A podruhé, když jsem se přestěhovala z důvodu sňatku a prakticky ihned otěhotněla a tudíž jsem prakticky byla nezaměstnatelná, ačkoliv zákon hovoří jinak. Během mateřské jsem chodila do fabriky vydávat obědy - což jsem legálně přiznala a za ty mizerné 3000 měsíčně jsem pak nedostala (ač samoživitelka o vlastním chlebu a momentálně bez alimentů) přídavky na dítě.
Takže popravdě nevím. Dokud jsem chodila do šloky, tak nevím, jestli jsem něco zrponevěřila, protože nevím, jak.
Jaké jsou ještě možnosti ?