Jojo Frey/Freyer - ano frajer je odvozeno od toho :-D Byl dvojčetem bohyně lásky Freyje :-)) (To když se za Frejema pídí a ve vrhcábech fortuna pokouší,...)
Hel - dvojhlavá bohyně podsvětí - tak ta je jasná :-)) Hell Frigg - Ódinova manželka - zajímalo by mne, kde se vzala ta odvozenina - frigidní....z mytologie mi to není jasné :( Skadi - hm tam nevím :-)
Uvažuji už delší dobu nad jistou podobnosti se severskou mytologií. Na tu je myslím místní odbornice sveva - nechť mne tedy opraví a doplní o vynechané :-)
Ódin x Loki
Ódin - nejvyšší severský bůh, jeho zvířaty jsou havrani (Hugin=myšlenka a Munin = paměť) a vlci (Geri = chtivý, Freki = žravý). Tento bůh aby získal všechnu moudrost světa a schopnost nahlédnout do minulosti i budoucnosti nechal se přivázat na devět dní na strom života Yggdrasil, jehož kořeny zasahují do všech míst (Asgard - svět bohů, Midgard - svět lidí, Nilfheim - podsvětí) a časů. Obětoval za to jedno své oko.
Loki - jeho jméno znamená oheň. Je to lstivý bůh, ódinův pobratim, který však svými vtípky a zlovolností působí velké škody a problémy. Byl to on, kdo se první násilně zmocnil "jednoho" prstenu - ano toho...a ten pak přinášel prokletí všem dalším včetně draka Fáfnira, Brynhild (šípkové Růženky), největšího hrdiny severu Sigurda a dokonce hunskému vládci Attilovi (Attlimu),...a mnoha dalším. Za vraždu boha Baldra (Ódinův a Frigžin syn, bůh krásy, jara, dobra a míru) byl odsouzen bohy k uvěznění až do Ragnaroku. Spoután byl střevy jednoho ze svých synů (kterého zabil jeho bratr) a na tvář mu kanul hadí jed, který mu způsoboval strašné bolesti a Loki svým svíjením zase zemětřesení. Při Ragnaroku se osvobodil, vedl ohnivé obry na Asgard, ale při střetu se strážcem duhy Heimdallem se zabili navzájem.
Vidíte taky podobnost ? Aspoň trochu ? Zajímalo by mne, nakolik se Martin nechal inspirovat a jak se to projeví v jeho díle. V mytologii představoval Ódin dobro a moudrost, zatímco Loki zlo a násilí. Jenže Martin není skandinávec, ale američan.....a staří bohové jsou přece všichni špatní, že :-)
Vďaka, je sranda pozorovať viac podobností. Videl som film Kráľovstvo prsteňa - o drakovi Fáfnirovi, o Brynhilde a Sigurdovi, o tom prsteni a dokonca aj paródiu Sigfried. Je sranda vidieť, že to malo celý mytologický základ (teda, že sa tá katastrofa mytologicky odôvodňuje).
Potom zase v hre World of WarCraft je ohnivý zo skaly privolaný Ragnaros (ako tá jaskyňa). A dokonca tam mali Noční elfovia aj slovo "Drasil" ako strom - Teldrassil, Nordrassil...
Jarla: zajímací (to o tom meči)... až to budu číst příště, budu se soustředit na paralely s ASoIaf, a dělat si poznámky. :)
Když jsme u té mytologie... tuším, že někdo na westeros.org nebo tam někde posílal odkaz na velšský mýtus o Rhiannon. Docela úsměvná je pro čtenáře Písně první část, v kostce: král Pwyll uvidí krásnou Rhiannon, oděnou ve zlatě, jedoucí na bílém koni. Pošle za ní svoje nejlepší jezdce, kteří ji tři dny pronásledují. Po třech dnech na ni Pwyll zavolá, a Rhiannon mu prozradí, že ho přijela hledat, protože by si raději vzala jeho, než svého snoubence Gwawla ap Cluda. :) Po roce od jejich setkání ji ale Pwyll náhodou/omylem slíbí Gwawlovi, načež jí lstí získá zpět (neznám podrobnosti, jen co je na wiki). Pwyll a Rhiannon pak spolu mají dědice trůnu, který ale zmizí v den svého narození (Rhiannon je neprávem obviněná z jeho zabití)... Novorozeně najde Pwyllův bývalý vazal a přijme ho se ženou za svého. Chlapec vyroste, a nakonec se ukáže jeho pravá identita, a vrátí se k Pwyllovi a Rhiannon. Co je ovšem nejzajímavější, je ten akronym Rhaegar, Lyanna, Jon. :)
V Ríme na námestí Piazza della Rotonda sa nachádza Chrám všetkých bohov (asi gréckych) zvaný Panteón. Keď som to počul vo filme Anjeli a démoni, vychádzal som z písaného Pantheon. Ako Všetci(Pan)Bohovia(Theon). Teda Theon by mohol mať istú spojitosť v deji s niečím nadprirodzeným.
Plus, hľadal som výraz Bara a ten sa vraj v Genezise v Biblií používa na označenie Stvorenie, teda Baratheon, Bohom stvorený. Tým by sa vysvetľovala legenda o tom, že ženský pôvod Baratheonov ide z pôvodného vládcu Storm's End, ktorého pôvod sa viaže na dcéru Boha búrok.
A Železní majú nepriateľa, Búrlivého boha. Hmm... Zaujímavé, no nie? :D Keď uvážime, kde Theon momentálne je .D
Môže byť aj náhoda, koniec-koncov, nevychádzam z presne podložených faktov, ale skôr z dedukcie :)
Monty - jo ty myslíš v sáze :-) Já myslela všeobecně v realitě. Došlo k informačnímu šumu :(
Hel je uváděna jako dvojhlavá bestie - což je ovšem znázorňováno různě, takže jestli měla dva obličeje - každý z jedné strany hlavy (to bylo běžné ve slovanské mytologii nebo dva vedle sebe a nebo jeden rozpůlený a nebo rovnou dvě hlavy jako Zafod Bíblbrox....záleží asi na umělcově invenci. U Sleipnira znázorňují nohy taky různě - buď jako jezevčík a má postupně čtyři páry, nebo vpředu čtyři a vzadu čtyři v řadě a na kresbách z osmnáctého století mne zaujala verse, že se nohy nad spěnkou rozdvojují, aby se dosáhlo počtu osmi kopyt....zkrátka se tam nějak upasují :-)
napadla ma taká teoria- viem že sa to tu už niekde rozoberalo, že ako je to možné, že ročné obdobia majú nepravdielnú dlžku. Možno je to tak, že (ak to už niekoho napadlo, tak sory, nechcelo sa mi prehladavať forum a zisťovať to) zima tam nenastáva preto, lebo by zem mala odchylku v pohybe, tak ako je to v realite, ale kvôli tomu, že blízko obežnej dráhy tej zeme sa nachádzajú iné planéty, ktoré si ju jednoducho svojou gravitáciu pritiahnu k sebe, tj. ďalej od slnka a tým pádom sa ochladí a nastáva zima. Zem však ale ďalej obieha okolo slnka a keď sa od planéty vzdiali, vráti sa na pôvodnú obežnú dráhu
To už jsme tu řešili a došli k takovému všeobecnému závěru, že tohle Martin nedomyslel a přírodní i fyzikální zákony mrsknul za hlavu, páč se mu to hodilo do krámu. Pár takových abnormalit se ve fantasy snést dá. Autor si na ně ale musí pamatovat. Pomíjíme mlčením, že by mu za Zdí asi nic nerostlo po několika letech sněhové pokrývky :-) Pár abnormalit je v normě, kdybych jich bylo mc, tak by to samosebou byla nečitelná blbina. Tohle je relativně vyvážené :-)
Gepeto, ohľadom mytológie a inšpirácie skutočnosťou vo WoW netreba hovoriť žiadne špekulácie, pretože(pár príkladov): Yggdrassil, strom sveta = Nordrassil, Vordrassil, Teldrassil, stromy sveta Loki, zlý severský boh = Loken, skazený strážca väznice Ulduar Thor, boh hromu = Thorim, strážca väznice Ulduar žijúci v Chráme búrok (traja ďalší strážcovia pomenovaní podľa severských bohov) Arthur(Artuš), kráľ Camelotu, jeho otec Uther = Arthas, princ Lordaeronu, jeho učiteľ Uther Exodus, kniha Biblie popisujúca útek Židov z Egypta = Exodar, dimenzionálna loď, na ktorej odletela rasa draenei zo zničeného sveta Outland Alcatraz, väzenie = Arcatraz, dimenzionálna loď slúžiaca ako väzenie
A inšpirácia pre rasy: taureni = indiáni trollovia = Aztékovia, Mayovia, africké kmene(voodoo) krvaví elfovia/san´layn(nemŕtvi elfovia) = upíri
No, môže to byť aj od toho, ale keď už sa tam dá vhodiť ešte hlbší význam, tak prečo nie? :D (aj keď je pravda, že sú tam aj lode Botanica = botanická záhrada a Mechanar = dielňa na všetky možné vynálezy).
napadla ma taká teoria- viem že sa to tu už niekde rozoberalo, že ako je to možné, že ročné obdobia majú nepravdielnú dlžku. Možno je to tak, že (ak to už niekoho napadlo, tak sory, nechcelo sa mi prehladavať forum a zisťovať to) zima tam nenastáva preto, lebo by zem mala odchylku v pohybe, tak ako je to v realite, ale kvôli tomu, že blízko obežnej dráhy tej zeme sa nachádzajú iné planéty, ktoré si ju jednoducho svojou gravitáciu pritiahnu k sebe, tj. ďalej od slnka a tým pádom sa ochladí a nastáva zima. Zem však ale ďalej obieha okolo slnka a keď sa od planéty vzdiali, vráti sa na pôvodnú obežnú dráhu
Zem nemá odchýlku :D Len jej obežná dráha nie je úplný pravidelný kruh so Slnkom v presnom strede, ale Slnko na viac priblížené k jedne zo strán, teda raz je Zem bližšie k Slnku (Leto) a inokedy ďalej (Zima).
Ja by som to prepána neriešil, je to fantasy, nie vedecký dokument...
Gepeto, ohľadom mytológie a inšpirácie skutočnosťou vo WoW netreba hovoriť žiadne špekulácie, pretože(pár príkladov): Yggdrassil, strom sveta = Nordrassil, Vordrassil, Teldrassil, stromy sveta Loki, zlý severský boh = Loken, skazený strážca väznice Ulduar Thor, boh hromu = Thorim, strážca väznice Ulduar žijúci v Chráme búrok (traja ďalší strážcovia pomenovaní podľa severských bohov) Arthur(Artuš), kráľ Camelotu, jeho otec Uther = Arthas, princ Lordaeronu, jeho učiteľ Uther Exodus, kniha Biblie popisujúca útek Židov z Egypta = Exodar, dimenzionálna loď, na ktorej odletela rasa draenei zo zničeného sveta Outland Alcatraz, väzenie = Arcatraz, dimenzionálna loď slúžiaca ako väzenie
A inšpirácia pre rasy: taureni = indiáni trollovia = Aztékovia, Mayovia, africké kmene(voodoo) krvaví elfovia/san´layn(nemŕtvi elfovia) = upíri
To len taká kultúrna vsuvka ;)
Fíha, takto som si to nevšimol..
BTW: Každá rasa vo WoWku, čo sa táka architektúry je podľa istej zeme alebo štýlu..
Ľudia sú stredoveká Európa, trpaslíci a gnómovia mi pripomínajú trocha Stampunk, Noční elfovia sú jasné Japonsko, Krvaví elfovia zase Turecko, Taureni ako hovoríš Indiáni, Trollovia Afričania a niektorí iní ako Zul'Amani Mayovia, teda ako hovoríš, potom worgeni sú Gothici (tých architektúra sa mi páči najviac) :)
Brane - a co myslíš, vím to nebo ne ? .-)) Hrála jsem už Warcraft jedničku :-)) Jsem veterán :-p
Nehraju wowko a nikdy nebude hrát. Nelákají mne onlajnovky, protože raději hraju s lidmi, které si vyberu sama než se všemi "cAw". Jen jsem mnohokrát koukala přes rameno třeba bratrovi a jiným, takže vím, jak to vypadá a jak se to hraje, ale jen sem tam kukačka - žádné podrobnosti a děj.
No ja Travian a takéto hry označujem za BBG, za MMORPG považujem skôr WoW a pod. a tie ma celkom bavia.. Teda viac-menej ma nadchlo jedine MU Online a WoWko...
To je jen MMO, tudíž massive multiplayer on-line, teprve pak následuje žánr. BBG může bejt obyčejný tetris který můžeš hrát sám a kdykoli přestat. Travian stejně jako WoW běží pořád s připojením spousty hráčů.
Ja rozumiem, len hovorím, že ja to prosto delím na BBG, čo sú prehliadačovky a MMORPG, ktoré sú viac-menej v kompe.. A potom sú tu také ako Drakensang či čo alebo Dark Orbit, ktoré by som nazval MMORPBBG :D
Komentáře
Frigg - Ódinova manželka - zajímalo by mne, kde se vzala ta odvozenina - frigidní....z mytologie mi to není jasné :(
Skadi - hm tam nevím :-)
Potom zase v hre World of WarCraft je ohnivý zo skaly privolaný Ragnaros (ako tá jaskyňa). A dokonca tam mali Noční elfovia aj slovo "Drasil" ako strom - Teldrassil, Nordrassil...
A napokon podobnosť s piesňou .) Skvelý postreh.. Svetlonoš? :D
BTW: Hodor jéé konečne zaujímavá teória o mojom obľúbencovi :D Takže Hodor napokon zabije Velkého Jiného s Branovou mysšou, presne ako som povedal :D
Když jsme u té mytologie... tuším, že někdo na westeros.org nebo tam někde posílal odkaz na velšský mýtus o Rhiannon. Docela úsměvná je pro čtenáře Písně první část, v kostce: král Pwyll uvidí krásnou Rhiannon, oděnou ve zlatě, jedoucí na bílém koni. Pošle za ní svoje nejlepší jezdce, kteří ji tři dny pronásledují. Po třech dnech na ni Pwyll zavolá, a Rhiannon mu prozradí, že ho přijela hledat, protože by si raději vzala jeho, než svého snoubence Gwawla ap Cluda. :) Po roce od jejich setkání ji ale Pwyll náhodou/omylem slíbí Gwawlovi, načež jí lstí získá zpět (neznám podrobnosti, jen co je na wiki). Pwyll a Rhiannon pak spolu mají dědice trůnu, který ale zmizí v den svého narození (Rhiannon je neprávem obviněná z jeho zabití)... Novorozeně najde Pwyllův bývalý vazal a přijme ho se ženou za svého. Chlapec vyroste, a nakonec se ukáže jeho pravá identita, a vrátí se k Pwyllovi a Rhiannon.
Co je ovšem nejzajímavější, je ten akronym Rhaegar, Lyanna, Jon. :)
Skadi je jasná Val ne? :-)
Plus, hľadal som výraz Bara a ten sa vraj v Genezise v Biblií používa na označenie Stvorenie, teda Baratheon, Bohom stvorený. Tým by sa vysvetľovala legenda o tom, že ženský pôvod Baratheonov ide z pôvodného vládcu Storm's End, ktorého pôvod sa viaže na dcéru Boha búrok.
A Železní majú nepriateľa, Búrlivého boha. Hmm... Zaujímavé, no nie? :D Keď uvážime, kde Theon momentálne je .D
Môže byť aj náhoda, koniec-koncov, nevychádzam z presne podložených faktov, ale skôr z dedukcie :)
Hel je uváděna jako dvojhlavá bestie - což je ovšem znázorňováno různě, takže jestli měla dva obličeje - každý z jedné strany hlavy (to bylo běžné ve slovanské mytologii nebo dva vedle sebe a nebo jeden rozpůlený a nebo rovnou dvě hlavy jako Zafod Bíblbrox....záleží asi na umělcově invenci.
U Sleipnira znázorňují nohy taky různě - buď jako jezevčík a má postupně čtyři páry, nebo vpředu čtyři a vzadu čtyři v řadě a na kresbách z osmnáctého století mne zaujala verse, že se nohy nad spěnkou rozdvojují, aby se dosáhlo počtu osmi kopyt....zkrátka se tam nějak upasují :-)
Myslím, že ta podobnost vy-víte-s-kým je jasná.
(Furt mám zafixováno "twin-headed beast with long golden scalp")
Chudák Širín :(
Já ti řeknu proč. Protože magie.
Pár abnormalit je v normě, kdybych jich bylo mc, tak by to samosebou byla nečitelná blbina. Tohle je relativně vyvážené :-)
Yggdrassil, strom sveta = Nordrassil, Vordrassil, Teldrassil, stromy sveta
Loki, zlý severský boh = Loken, skazený strážca väznice Ulduar
Thor, boh hromu = Thorim, strážca väznice Ulduar žijúci v Chráme búrok
(traja ďalší strážcovia pomenovaní podľa severských bohov)
Arthur(Artuš), kráľ Camelotu, jeho otec Uther = Arthas, princ Lordaeronu, jeho učiteľ Uther
Exodus, kniha Biblie popisujúca útek Židov z Egypta = Exodar, dimenzionálna loď, na ktorej odletela rasa draenei zo zničeného sveta Outland
Alcatraz, väzenie = Arcatraz, dimenzionálna loď slúžiaca ako väzenie
A inšpirácia pre rasy:
taureni = indiáni
trollovia = Aztékovia, Mayovia, africké kmene(voodoo)
krvaví elfovia/san´layn(nemŕtvi elfovia) = upíri
To len taká kultúrna vsuvka ;)
wowko nehraju, ale Arťas byl už ve Warcraftu trojce :-)
Třeba je to velký jiný :O
Ja by som to prepána neriešil, je to fantasy, nie vedecký dokument... Fíha, takto som si to nevšimol..
BTW: Každá rasa vo WoWku, čo sa táka architektúry je podľa istej zeme alebo štýlu..
Ľudia sú stredoveká Európa, trpaslíci a gnómovia mi pripomínajú trocha Stampunk, Noční elfovia sú jasné Japonsko, Krvaví elfovia zase Turecko, Taureni ako hovoríš Indiáni, Trollovia Afričania a niektorí iní ako Zul'Amani Mayovia, teda ako hovoríš, potom worgeni sú Gothici (tých architektúra sa mi páči najviac) :)
Hrála jsem už Warcraft jedničku :-)) Jsem veterán :-p
Nehraju wowko a nikdy nebude hrát. Nelákají mne onlajnovky, protože raději hraju s lidmi, které si vyberu sama než se všemi "cAw". Jen jsem mnohokrát koukala přes rameno třeba bratrovi a jiným, takže vím, jak to vypadá a jak se to hraje, ale jen sem tam kukačka - žádné podrobnosti a děj.