Zatleskejte chytré dívce. Ano to byl jeden z kroků k poznání, že země není placka. BTW si představte, že už na konci 18. století dokázali přesně změřit zemské rozměry, a to s použitím několika klacků a trigonometrie, a pak dlouhýho plahočení se po Arktidě. Kdo by měl zájem, Jules Verne v knížce Dobrodružství tří Francouzů, tří Angličanů a tří Rusů v jižní Africe popisuje, jak se to dělá.
Zatleskejte chytré dívce. Ano to byl jeden z kroků k poznání, že země není placka. BTW si představte, že už na konci 18. století dokázali přesně změřit zemské rozměry, a to s použitím několika klacků a trigonometrie, a pak dlouhýho plahočení se po Arktidě. Kdo by měl zájem, Jules Verne v knížce Dobrodružství tří Francouzů, tří Angličanů a tří Rusů v jižní Africe popisuje, jak se to dělá.
Veď ja som povedal, že nespochybňujem pravdu o guľatosti Zeme, len som povedal, že sú veci, ktorými si istí byť nemôžeme. Fakt o tej guľatosti na morskej hladine viditeľnej je asi prvá vec, ktorá je podotknutá na základnej škole, keď sa učí o Magalienšovi.... Teda u nás to tak bolo :D
Brane - áno přesně - na základce :-) Stejně jako Newtonovo jabko...to jen v "šifře" to byla hádanka, která si vyžádala největší kryptologické mozky :-D
no keď už tu takéto teorie rozvijate, mohol byť Brandon Loďar Azor Ahai? bolo by to časovo možné? lebo hovorili že sa vydal na západ a už sa nikdy nevrátil, možno došiel do Ašaja...
ja si myslim, ze do asaja nepojde ziadna postava jedine ako sa nan pozrieme je cez Meline kapitoly ak ich teda bude mat a nemyslim, ze sa toho mnoho dozvieme. Podla mna autor chce aby sme uzivali fantaziu a rozvijali vsakovake teorie o tejto casti kontinentu
Já si tedy už dlouho myslim, že původní AA byl BB (BB v tomhle případě neznamená Brigitte Bardot, ale Brandon the Builder) :-) A ta teroie s tím, že vlastně Ašaj je kousek od Zdi je fakt dost zajímavá - a docela by i seděla k všem těm proroctvím Dany a tom stínu za Ašajem a i v neprobádaných místech na severu - prostě, že kus země je ve stínu a když to někdo projde, tak vyjde na druhym konci světa ;)
Brane - áno přesně - na základce :-) Stejně jako Newtonovo jabko...to jen v "šifře" to byla hádanka, která si vyžádala největší kryptologické mozky :-D
O tom sme si robili v škole srandu..
,,Práve som dokázal, že Zem má a gravitáciu..." ,,A máte dôkaz?" ,,Pardón... Ale ja som ho zjedol..."
A ta teroie s tím, že vlastně Ašaj je kousek od Zdi je fakt dost zajímavá - a docela by i seděla k všem těm proroctvím Dany a tom stínu za Ašajem a i v neprobádaných místech na severu - prostě, že kus země je ve stínu a když to někdo projde, tak vyjde na druhym konci světa
GRRM řekl že se podíváme do zemí věčného ledu. Asi to bude právě přes Ašaj protože Bran se tam asi nepůjde jen tak podívat když je u dětiček.
Alebo sa tam nakoniec dostane Sansa :D To by bolo pekné prekvapenie - tá, o ktorej sme to najmenej čakali... Nu, kam všade sa dá zdrhnúť pred Pedo-Malíčkom
Ja chci Vichry téééééď... Podle mě musí GRRM počítat s tím, že je planeta kulatá. Tohle je prostě jedna z věcí, přes kterou nejede vlak. jak jsme se bavili s jarlou, já jsem s to vzít, že Targaryeni jsou geneticky odlišní a stříbrovlasost je nesena dominantním genem. Ale placatý svět si představit nedovedu.
no a tím pádem, za Ašají musí být nějaká cesta zase zpět do Západozemí. Prostě musí...
Ja si ten svet nepredstavujem placatý, ja to prosto neriešim... Ono je to tak lepšie, taký štýl mapa.. Pretože keď sa pozrieš na smímky planety zee, zistíš, že rozložená na mape a zguľatená je mierninučko odlišná a to, čo sa zdá ďaleko, je tam nehorázne blízko.. A to by vytváral zbytočné statky-zmätky typu, že Dorne je prakticky dosť blízko Sothoryosu (keď sa to tak zkrúži) a Letné ostrovy sú tiež blízko Ašaja..
Prave som nad tym uvazovala, ci to nie je Zem. V jednej kapitole spomina Jon rudeho poutnika. Hned ma napadol Mars a kedze maju Mesiac a Slnko...moja chuva raz rozpravala, ze pred davnymi vekmi.. :D
No pokud vím tak představitel Theona někde prohlásil že Jon je vlastně takový Luke Skywalker. Na Aryu by pak vycházela role Leiy (což by taky docela sedělo) ale kdo by byl Han Solo? Že by sám Theon (podle pár zmínek v Tanci)? Jestli jo tak mu useknu něco víc než prsty ;-)
Komentáře
Jo, cesta kolem světa na zaoceánské lodi a pozorování nebe či obzoru, co může být lepšího :)
;)
(BB v tomhle případě neznamená Brigitte Bardot, ale Brandon the Builder)
:-)
A ta teroie s tím, že vlastně Ašaj je kousek od Zdi je fakt dost zajímavá - a docela by i seděla k všem těm proroctvím Dany a tom stínu za Ašajem a i v neprobádaných místech na severu - prostě, že kus země je ve stínu a když to někdo projde, tak vyjde na druhym konci světa
;)
,,Práve som dokázal, že Zem má a gravitáciu..."
,,A máte dôkaz?"
,,Pardón... Ale ja som ho zjedol..."
:D
Podle mě musí GRRM počítat s tím, že je planeta kulatá. Tohle je prostě jedna z věcí, přes kterou nejede vlak. jak jsme se bavili s jarlou, já jsem s to vzít, že Targaryeni jsou geneticky odlišní a stříbrovlasost je nesena dominantním genem. Ale placatý svět si představit nedovedu.
no a tím pádem, za Ašají musí být nějaká cesta zase zpět do Západozemí. Prostě musí...
A long time ago in a galaxy far far away died a man called Jon Arryn...
A Yoda je jednoznačne Varys, obaja toho vedia strašne veľa.