EY: Stát by neměl mít právo rozhodovat o tom, kolik bude mít kdo dětí...
To trochu připomíná debatu, kterou jsme měli nedávno o tom, jestli by měl mít stát právo zakázat sexuální styk pokrevně příbuzných. Jestliže je druhou alternativou nedostatek potravy a prostředků na jedince vůbec, má to svoje opodstatnění. My se v Evropě považujeme za "navyklé svobodě", ale spíš bych tomu někdy řek odvyklí disciplíně (=máme právo na všechno kašlat, jak by řekl ser Humphrey Appleby) a odvyklí chápání, že stát není jen státní moc, ale i obyvatelstvo samotné. Druhá věc pochopitelně je, jak je toto pravidlo uplatňované a jestli pro něj důvod pořád trvá.
Ne že bych si chtěl brát příklad ze světa her, ale kdo jste hráli Mass Effect, možná si vzpomenete, že Quariani taky měli politiku jednoho dítěte...
BTW zrovna jsem si četl poslední Armádní technickej magazín, ve kterym je rozbor letošní výroční zprávy Pentagonu o Číně. Zpráva je oproti předcházejícím neobvykle měkká, dosti vstřícná (Čína , a namísto dřívějšího vnímání coby hrozby k Číně přistupuje spíš coby k partnerovi (čímž si z konzervativních kruhů samozřejmě Obamova vláda vysloužila přirovnání k appeasementu)... Fakticky jde ovšem asi do značné míry o to, že se USA snaží o to, aby nerušila probíhající přechod moci v Číně k mladším pragmatičtějším kruhům ve straně, s nimiž bude snadnější probíhající pragmatická kooperace.
Mimochodem je docela pěknej kolotoč okolo remaku filmu Rudý úsvit. Originální film vypráví reaganovskou pohádku o tom, jak USA napadnou rusové a do boje proti nim se postaví hrdinní středoškoláci v čele s Patrickem hříšným tancem Swayzem. Před dvěma lety se natočil remák, kde nepřítelem měla být Čína, ale tý se to nějak nelíbilo, takže už hotovej film se musel hezky poorwellovsku předělat, aby nepřítelem byla kdo - ano, Severní Korea...
flanker: Dobře, tak mě osobně to nepřijde správné:-) Samozřejmě je mi jasné, že existují lidé s opačným názorem, beru. (Ale ten svůj si ponechám:-D) Já zas četla o tom, že politika USA vůči Číně za Obamy trochu ochladla, ale je víc než možné, že se teď opět snaží o nějaké to sblížení (přece jen se navzájem "potřebují":-)). Každopádně už bysme mohli téma Číny a USA opustit, ne? Stejně to nijak nevyřešíme:-) Nahoď nám nějakého dobrého záporáka;-)
Michelle: Mě se hrozně líbí ten jeho náhled na život. Tohle prostě nikde jinde nevidíte. Ta nadsázka a nadhled kdy bere smrt jen jako rituál. A všechny ty hlášky kolem samozřejmě. A psychologická změna je taky hodně znát. Na začátku je Dex bezcitné monstrum zabíjející kohokoli kdo se mu připlete do cesty. A Dexter na konci šesté série? Na konci šesté série je Dexter člověk...
EY: Já se na to koukám jen v TV, tam je momentálně teprv čtvrtá série, ale je to dobře napsaná postava. A to že se vyvíjí je super, alespoň je uvěřitelnější a tudíž ještě víc sympatičtější:-)
Michelle: No, podle existujících dokumentů ministerstva obrany se naopak snaží ohřívat. Já jen, abychom u našeho velkého bratra nečekali nic jiného než pragmatismus :) (a nechodili si mu žalovat coby třídní srabík většímu klukovi, po kterym chceme, aby zbil jinýho velkýho kluka za což mu dáme svačinu).
Tak záporák? Problém je, že jsem spíš na ty reálnější filmy, takže takovým mým oblíbeným "záporákem", kterému trochu fandím, je fregata Acheron z filmu Master and Commander.
Mně osobně je politika Číny krajně nesympatická - drancují vlastní i cizí zdroje, jejich politika jednoho dítěte mi přijde zvrhlá, lidská práva jim moc neříkají atd.
My jaksi samozřejmě také, ale snazší je to vyčítat Číně. Tak zvrhlá.. No dobrá, rozhodně proti přírodě. To my jsme problém přelidnění a potřebného lebensraumu vyřešili podstatně přirozeněji, prostě jsme se o něj porvali a "přebytečných" 40 miliónů aspirantů ukryli pod zem. Čína vedená "zastánci lidských práv" je Čínou s nekontrolovaně rostoucí populací, které první "spasitel" dá to jejich právo základní - místo, kde žít. Nejspíš někde v nukleární pustině východní Sibiře, ale co.. Ono je, zdá se, jedno, jak se rozhodnou, pořád budou ti zlí. Správní hoši o tak zvrhlém řešení nikdy ani neuvažovali.
EY: Tak s tou jsem taky nějaký díl viděla:-DDD No, musím si to někdy stáhnout a podívat se na to pěkně popořádku, jak jdou díly po sobě, evidentně v tom mám trošku bordel:-)
Komentáře
k těm ženským:
Bílá královna z Narnie.
Nebo Dmitrij (jo, ten může být kontroverzní...) a Smerďakov Karamazovovi...
A další "skvělá" záporačka - vrchní sestra Ratched z Přeletu nad kukaččím hnízdem...
Ne že bych si chtěl brát příklad ze světa her, ale kdo jste hráli Mass Effect, možná si vzpomenete, že Quariani taky měli politiku jednoho dítěte...
BTW zrovna jsem si četl poslední Armádní technickej magazín, ve kterym je rozbor letošní výroční zprávy Pentagonu o Číně. Zpráva je oproti předcházejícím neobvykle měkká, dosti vstřícná (Čína , a namísto dřívějšího vnímání coby hrozby k Číně přistupuje spíš coby k partnerovi (čímž si z konzervativních kruhů samozřejmě Obamova vláda vysloužila přirovnání k appeasementu)... Fakticky jde ovšem asi do značné míry o to, že se USA snaží o to, aby nerušila probíhající přechod moci v Číně k mladším pragmatičtějším kruhům ve straně, s nimiž bude snadnější probíhající pragmatická kooperace.
Mimochodem je docela pěknej kolotoč okolo remaku filmu Rudý úsvit. Originální film vypráví reaganovskou pohádku o tom, jak USA napadnou rusové a do boje proti nim se postaví hrdinní středoškoláci v čele s Patrickem hříšným tancem Swayzem. Před dvěma lety se natočil remák, kde nepřítelem měla být Čína, ale tý se to nějak nelíbilo, takže už hotovej film se musel hezky poorwellovsku předělat, aby nepřítelem byla kdo - ano, Severní Korea...
ad disciplína: Ano to je přesně ono. Tady v Evropě je každý zvyklí dělat si co chce a kašlat na všechno ostatní. Opravdu vám to přijde normální?
Ježibaba z Mrazíka.
Tak záporák? Problém je, že jsem spíš na ty reálnější filmy, takže takovým mým oblíbeným "záporákem", kterému trochu fandím, je fregata Acheron z filmu Master and Commander.
Tak zvrhlá.. No dobrá, rozhodně proti přírodě. To my jsme problém přelidnění a potřebného lebensraumu vyřešili podstatně přirozeněji, prostě jsme se o něj porvali a "přebytečných" 40 miliónů aspirantů ukryli pod zem.
Čína vedená "zastánci lidských práv" je Čínou s nekontrolovaně rostoucí populací, které první "spasitel" dá to jejich právo základní - místo, kde žít. Nejspíš někde v nukleární pustině východní Sibiře, ale co.. Ono je, zdá se, jedno, jak se rozhodnou, pořád budou ti zlí. Správní hoši o tak zvrhlém řešení nikdy ani neuvažovali.