Jon Sníh

14243454748

Komentáře

• Jo a pak jen doufat, že není jednou z deseti, která zkrátka blánu nemá vyvinutou nebo natolik pružnou, že se s ní nedá počítat a není rozeznatelná :-D Světe div se - sama mezi ně patřím :-p
  • Tak ona by hlavně musela dokázat, že Tyrion není schopen akce. No a pokud by byl, tak by byla v očích církve "neposlušná" manželka, která nechce manželovi dát :-)
  • No, Tyrion je schopný akcie, tam nie je o čom, len či môže mať deti. Má achondroplasiu a vtedy je polovičná šanca, že deti budú ako vy. Pri tých všetkých prostitútkach, s ktorými bol by myslím aspoň jedného trpaslíka splodil, nie?(a myslím, že podnikavá stredoveká žena by hneď využila šancu zbaviť sa takého dieťaťa a prípadne si polepšiťa vyhľadala by ho)
  • U Tyriona není vada specifikována, neví se, jde-li o vadu vrozenou nebo o vadu získanou či způsobenou v prenatálním věku a tudíž nedědičnou :-)
  • Navíc by se plodnost "zkoumala" až po značně delším časovém období ;-)
  • Jarla: Dědictví upravuje občanský zákoník. Máš dědění ze zákona nebo ze závěti. Případ o kterým píšeš, je stejnej jako kterejkoli jinej, nikdy se nic nepřeskakuje, jen je třeba stanovit (je to trochu morbidní), v jakým pořadí dotyční umřeli.
    Umře manžel, který měl něco mimo sjm. Pak tento majetek dědí rovným dílem manžel a děti (a případně jejich dědicové, u druhého manžela třeba děti z předchozího manželství).
    Jestliže ten druhý manžel umře dřív, pak dědí ten majetek co nebyl v sjm jen děti ze společného manželství.

Jen pro informaci přikládám, co patří do SJM:

§ 143

(1) Společné jmění manželů tvoří

a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání
    manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku
    nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného
    vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží
    osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů
    o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve
    vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako
    právnímu nástupci původního vlastníka,^3)

b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně
    vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku,
    který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah
    přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal
    jeden z nich bez souhlasu druhého.

(2) Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem
    obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu,
    včetně akcií, ani nabytí členských práv a povinností členů družstva,
    účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou
    bytových družstev.
  • Jarla: nicméně skoro přesně odpovídá té achondroplasii, dokonce podezírám GRRM, že má takového kámoše
  • Tyna napsal(a):

Jarla: nicméně skoro přesně odpovídá té achondroplasii, dokonce podezírám GRRM, že má takového kámoše

To mi do pitvy tvrdili taky :-p

• Flankere - hm jenže to, co jsme četla hovořilo o tom, že existují úpřípady, kdy se nedá určit, kdo zemřel dřív (třeba protože pomoc přišla až po smrti obou a podobně....). Proto prý se má něco takového právě řešit tím několikahodinovým rozpětím, které se nepočítá. Rovnou řeknu, že šlo o případ z Francie, ale psáno bylo v souvislosti, že to je spíše rozšířenější než jen ve Francii...
  • Ještě aby byl jasný rozdíl mezi majetkem v SJM a mimo něj při dědění:
    Majetek v SJM se rozdělí na tzv. ideální poloviny, jedna připadne pozůstalému manželovi a druhá se rozdělí mezi dědice (v nejjednodušším případě manžel a děti). Takže máme manžela a dvě děti, mámenějakých 100 % SJM, z toho 50 % je pozůstalého manžela a zbývajících 50 % se rozdělí na třetiny mezi pozůstalého manžela manžela a děti.
    Pokud je majetek to mimo SJM, tam se dělí na třetiny rovnou těch 100 %.

P. S. Mluvíme o dědictví ze zákona.
  • Gardien napsal(a):

Syn ma prednosť pred dcerou dcera pred strykom.. to či si alebo nie si zaleži či ťa uznaju lordovia a či si nie si syn ak si syn alebo dcera lordovia uznavať nemusia... a arya uznana bola veďako inak by sa Ramsay svatbou s Ňou stal panom zimohradu

od kdy má dcera přednost před strýcem? dcery přece přicházejí na řadu až úplně jako poslední a v zemi kde jsou rody staré tisíce let tím tuplem ...

jinak by se mohlo stát že vymře linie Starku, ale bude bratr otce poslední mužský Stark a jeho neteř... Neteř si vezme freye a na zimohradě už budou Freyové a ne Starkové a starkům v linii strýčka zůstane nějaký hrádek. Tohle se přece muselo stát nejméně stokrát. Prostě ať si říka Martin co chce, logicky museli mít muži vždy přednost před dcerami jinak by byly rody rychle odsunuty a furt se přehazovali, jako v nizozemí kde je s každou novou generací u moci jiný rod (podle ústavy se všichni musí jmenovat stejně ale jinak se tam vládnoucí rody střídají jak na běžícím pásu)

Jo a co takovéj černéj, co se dostane za šíjí kajsi k Dorne, tam ho snad neodpraví ? Podle mně, ten kdo chce dezertovat se nemá chovat jako dezertér ale suveréně jako muž noční hlídky co má nějaký úkol ;) a až je pěkně daleko z Severu tak si změnit barvu a ztratit se ...
  • Jarla. Já myslím i osobnostně. Teda ne že bych všechny trpajzlíky házela do jednoho pytle, ale:

Achondroplázie je nejčastější příčina disproporcionálního trpaslictví. V dospělosti dosahují pacienti vzrůstu v průměru 125 cm. Příznačná je velká hlava s prominujícím čelem. Časté jsou zakřivení nohou do O, tzv. varozita. Krční a bederní páteř jsou velmi namáhány. To vše vede k častým steskům, jak jsou bolesti zad, potíže při chůzi. Jedinci mají spíše nadprůměrnou inteligenci, často vynikají svým smyslem pro humor. Pohlavní vývoj je normální, sexualita často bývá zvýšená. Léčebně se v poslední době zkouší růstový hormon. Ve středověku a raném novověku sloužili často tito jedinci u královských dvorů jako šašci a pro svůj vtip a inteligenci byli nejen oblíbeni, ale i obáváni

Vypouklé čelo, nohy do O, bolesti zad a nohou, vyšší inteligence, bohatý sexuální apetit, nápadně rozvinutý smysl pro humor... Tyriona GRRM stvořil přímo podle charakteristiky postiženého achondroplázií :-) ASi má takového kamaráda, řekla bych.
  • To hovorila Alys
  • od kdy má dcera přednost před strýcem? dcery přece přicházejí na řadu až úplně jako poslední a v zemi kde jsou rody staré tisíce let tím tuplem ...
    To není pravda. V šesti královstvích platí nejdřív synové, pak dcery, pak bratři, pak sestry... V dorne jsou haranti rovnoprávní.
  • Jarla napsal(a):

Flankere - trochu mimo téma, ale řekněme třeba k tématu jestli byl Brandon dědicem nebo ne.....
    Slyšela jsem, že existuje nějaký druh zákona upravující dědictví, když jde o příliš malý rozestup mezi smrtí jednoho a druhého.....například - autonehoda, manželé jsou smrtelně ranění a umírají jen s několikahodinovým či menším odstupem. V takových případech prý se jakoby přeskočí dědictví jednoho z nich....
    Uvedu raději model - například manželé, kteří mají každý nějaké potomky, ale ne společné - muž má majetek, který není uveden v SJM. Normálně by dědila samozřejmě manželka (poměrnou část) a po ní její dědicové. Ale v případě, že umírají během jednoho dne, tak se její dědictví ruší (jakoby umřeli ve stejný okamžik) a všechno přechází na ostatní dědice muže.

Jak tohle vlastně funguje?

Pokud Brandon umřel až po otci tak byl Lordem Zimohradu, je jedno jak dlouho žil, ve Francii bylo několik králů kteří vládli jen pár hodin či dní, tak proč ne jen pár minut ? Myslím, že jeden král "zemřel" hned po porodu ale král byl...
  • Tyna napsal(a):

od kdy má dcera přednost před strýcem? dcery přece přicházejí na řadu až úplně jako poslední a v zemi kde jsou rody staré tisíce let tím tuplem ...
    To není pravda. V šesti královstvích platí nejdřív synové, pak dcery, pak bratři, pak sestry... V dorne jsou haranti rovnoprávní.
    a dokážeš si představit že by nějaký rod vládl Zimohradu 8 tisíc let, kdyby se co 4 generace měla být dcera upřednostněna před mužským příbuzným. Klidně by s trochou fantazie mohli Starkové existovat 8 tisíc let ale určtiě né jako páni Zimohradu, ten by ztratili takhle velmi rychle. Martin si tohle prostě neuvědomil.
  • Týno - v mém případě se jednalo rovněž o nadprůměrně vyvinutý mozek a nedovyvinuté končetiny a tak dál...rozdíl byl pouze v po prohnání tkáně mixerem a genetickém rozboru. klidně ti mohu zaslat výsledky pitvy jako takové, kterou prováděli v Olomouci - tam psali všude, že jde o achondroplázii. Avšak pak se do toho obul pazneht jakožto genetik a zaangažoval 5 laboratoří - 4 u nás a Bratislavu navrch a najednou byl výsledek jiný a kupodivu u všech pěti shodný.....načež olomouc odvolala s tím, že všechny příznaky byly vizuelně shodné.

Čímž ovšem netvrdím, že tohle GRRM ví - že to vypadá nachlup stejně a že se na to doktoři odborníci klidně podepíšou :-)
  • Nic takovýho zákonem stanoveno není, soud by v takovým případě musel nalistovat judikaturu, tzn. rozhodnutí soudu vyššího stupně. Případně pokud by judikatura nebyla, musel by rozhodnout dle svýho uvážení. Co na to judikatura bych se musel podívat do aspi, což mám v práci, ale rozhodně tam nejde o hodiny, ono jestli je to hodina nebo vteřina je nepodstatný. Pokud taková judikatura existuje, tak předpokládám, že pouze říká něco takového: zemře-li rodina v autě a existuje majetek mimo sjm, považuje se pořadí úmrtí za následující: nejdřív manžel s majetkem mimo sjm, pak manžel bez majetku mimo sjm, pak děti.
    Zkusím se na to podívat v judikatuře, problém je, že zrovna na dědictví bude různý judikatury tak na sebraný spisy.
  • Martin si tohle prostě neuvědomil.
    Je to jeho svět, on určuje pravidla. Alys Karstark je dědičkou Karské bašty a její muž si asi vezme její příjmení.
  • Aha - tak to nemusíš :- ) Jen mne to zajímalo, když jsem o tomto soudu (asi před deseti lety) četla a zaujalo mne to a při Brandonovi a Rickonovi jsme si na to prostě vzpomněla :-)
  • Jarla: To byla zápletka jedné knížky, co jsem četla. holka viděla autonehodu, pak se ji furt někdo pokoušel zabít. A vyšlo najevo, že to byla dědička ženy, která v autě zemřela, která měla strach, že holčina vypoví, že žena zemřela dřív než muž, takže ona nedědí.
  • Tyna napsal(a):

Vypouklé čelo, nohy do O, bolesti zad a nohou, vyšší inteligence, bohatý sexuální apetit, nápadně rozvinutý smysl pro humor... Tyriona GRRM stvořil přímo podle charakteristiky postiženého achondroplázií :-) ASi má takového kamaráda, řekla bych.

A nebo čte Wikipedii... :))
  • A nebo čte Wikipedii... :))
    nebo
  • Jarlo, mně to nedá, já se teda musim zeptat - takže když by se, například Manderlymu, narodilo dítě, zbytek rodiny, co byl v dědění před nim, by během pár dnů pošel, tak to znamená, že rod Manderly není nadále vazalem strážců Severu, potažmo ani Žel.trůnu a tím pádem jde de facto o autonomní území se svrchovaným vládcem...?

P.S. hele, přiznej se, že Ty tyhle kraviny píšeš schválně s cílem vyvolat diskusi a pak se u pc jen potutelně usmíváš...
    ;)
  • Stark z hor: A kdo něco takovýho říká? Proč mám pocit, že nikdy nečteš co se píše.
  • flanker:občas i čtu, třeba jsem četl tohle -

Jarla, 29. Srpen 2012 - 19:47

Opakuji - nikdo není vazalem, dokud se nezaváže přísahou - Arya stejně jako žádné z děcek přísahu nesložily....

• Ne ne, šlo o nějaký případ s francouzským milionářem - byl potřetí ženat, ale společné děti neměli. Auto sletělo ze srázu. Lidé se čuměli zvrchu, ale dolů se technika a záchranáři dostali až za skorem půl hodiny. Chlap zjevně umřel okamžitě, páč byl na kašu. Ženu viděli mávat z okna než podlehla vnitřnímu krvácení, ale to jakoby neplatilo u soudu, kde její potomci nedostali nic, protože soud prohlásil, že podle zákona zemřeli oba najednou, takže žena nedědila - přitom bylo zjevné, že zemřela později, ale soud svědectví kolemčumících, že ji viděli mávat z okínka jednou rukou nebral , že to nepotrvdil doktor nebo či co. To jsem tak docela nepochopila. Četla jsem to před deseti lety, takže si to detailně nevybavím. Pamatuji si však, že šlo o nějaké ošetření zákonem a jakousi lhůtu, kdy se počítá, jakoby zemřeli najednou. A pak byly vypočítávány nějaké příklady jako že kdyby je zasypala lavina a našli je až na jaře a i kdyby bylo zjevné, že jeden z nich pod lavinou žil i nějaký den, tak se to taky počítá, jakoby zemřeli najednou a podobně. Pamatuji si ovšem jen ten s lavinou, protože mi to přišlo paradoxní vůči tomu, že hovořili o lhůtě pár hodin a ne o dvou dnech v závěji....
    samozřejmě v našich zákonech zjevně nic takového není - předpokládám, že by to jinak Flanker věděl :-) a mi to zkrátka přišlo velmi zajímavé :-)
  • George R. R. Martin
    Jednoho dne, Brane, se staneš Robbovým vazalem, budeš držet stráž nad svým bratrem a nad svým králem a výkon spravedlnosti připadne tobě. Až ten den přijde, nesmíš v tom úkolu shledávat potešení,...
    Teď chvilku argumentuj s Martinem - třeba se tím zabavíte :-p
  • Jarla: Jasně, já tím myslela, že to byla I zápletka té knížky.
  • Týno - aha :-) no rozhodně to je zajímavá zápletka...taková Colombovská....ani nevím proč :-)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PostavyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi