Jon Sníh

14243444547

Komentáře

• že včera, Jarla vehementně bránila přejímáním principů ze středověku
    Nerozlišuješ uvažování postav a "feudální systém", opět jsi někde jinde než debata :)
  • Ty vážně nečteš, co píšu :-)) Psala jsem, že současný autor nedokáže odfiltrovat svůj současný pohled a popsat středověk z pohledu středověkého současníka. Psala jsem, že tvůj argument odvolávat se na fantasy je srandovní, protože fantasy je směs současného pohledu a snahy o kvazihistorii. A pak jsem se snažila vysvětlit pojem vazal a proč Arya tedy vazalem není a tudíž nemá ani práva ani povinnosti vazala.
  • Ona ho zavraždila... poprava bez odsouzení je vražda... neodříkala slova

I kdyby na to měla právo. Ona ho nezabila protože dezerotval ale protože zradil jejího bratra a to se jí strašně dotklo a naštvalo jí to. I kdyby byla služba v hlídce dobrovolná a každý by si mohl odejít kdy chtěl tak by ho zabila.

Jinak v knize jsou náznaky vazalského systému a jak to funguje. Například jeden lord žádal Brana ať mu udělí práva na nějaký zchátraléj hrad, jiný jestli by mu vrátil odejmuté léno a další chtěl právo na nějakou lodní dopravu a právo razit mince.
  • Ty toho o tancích moc nevíš žejo :)
    Churchill byl mizernej komplikovanej=poruchovej a slabě ozbrojenej šestiliberním (57mm) nevýkonným kanónem, centurion vyjel až roku 1949.
    Maus vznikl jen jako prototyp bez věže, sériovou výrobu Speer nedovolil.
    No a o Rusku a tankovejch bitvách tam se radši nevyjadřuj, než si přečteš aspoň Ocelovou bouři nebo T-34 v akci :)
    No to pozor. Jeden MAUS byl uveden do provozu, akorát že ho pak znovu odpálili. Že je Centurion poválečná technologie vím taky. A že byl Churchill tank chcípák? Jo byl ale já mluvím o tom později sestrojeném prototypu který byl stavěn právě na základě materiálů získaných z Hitlerlandu. Pokud bys bral jenom techniku ww2 tak bych bral Asi T-34-85 nebo Panthera. Americké tanky nestály za nic (odhad 6 Shermanů vs 1 Tiger přičemž poslední Sherman přežije) a Pershingů měli asi 30. Německý tanky dojeli na špatné motory (cpát do Jagdtigera motor z Tigra H není nejlepší nápad) a nedostatek paliva. Nebo ještě Ruská KV-2 s tím 152mm otvírákem na konzervy :)
  • Nevieme ako sa smrť prebehla.. moŽno len zakopol a arya klamala
  • Gardien napsal(a):

Nevieme ako sa smrť prebehla.. moŽno len zakopol a arya klamala

win/win sitaucia, z teba bude o 10 rokov mediator :)))
  • Jarla, Flanker - přiznávám, že to s tim vazalstvím byla cílená provokace s cílem "někam" to posunout... - a která mi ale potvrdila to, co jsem psal o kousek výš
    :-)

Arty(d)čok: tak to se neví, páč kdyby to bylo dobrovolný s možností odejít, tak by to tak cejtit mohla a nemusela... jinak podle mě to vražda nebyla - to máš, jako když bráníš veřejný zájem, tak taky nejsi hned násilník...
    (flanker - pst, nebudeme tu rozebírat právnicky krajní nouzi, stačí mi, že mě čekaj státnice)
    :-)
    P.S. sorry za ten nick, ale já mam tendenci si dlouhý jména zkracovat a tohle mi přijde, jako že si ten nick o to vyloženě koleduje
    ;)
  • No to pozor. Jeden MAUS byl uveden do provozu, akorát že ho pak znovu odpálili.
    Zkoušel se prototyp, bez věže, kterou nestihli vyvinout. Zkouška prototypu není uvedení do provozu.
    Jo byl ale já mluvím o tom později sestrojeném prototypu který byl stavěn právě na základě materiálů získaných z Hitlerlandu.
    O ničem takovém jsem jaktěživ neslyšel, máš na to nějakej zdroj? Připadá mi to jako naprostá fáma, jaký materiásly by tak asi mohli použít na úplně jinou konstrukci, navíc v tý době beznadějně zastaralou? A pokud jsou snad na mysli prostě ocel a tak, tak to je pochybný ještě míň, kvalita metalurgie byla v Německu na konci války prachmizerná a zcela pod spojeneckými (a v tý době už i pod sovětskými) standardy. jestli spojence něco inspirovalo byl to design, něklterý technický řešení a tak, ale aby si vezli nějaký součástky z německa a stavěli z toho churchill, to považuju za krajně nepravděpodobný - leč jestli dodáš zdroj, dám se klidně přesvědčit.
    Pokud bys bral jenom techniku ww2 tak bych bral Asi T-34-85 nebo Panthera. Americké tanky nestály za nic (odhad 6 Shermanů vs 1 Tiger přičemž poslední Sherman přežije) a Pershingů měli asi 30.
    V tomto souhlasím, jen doplním, že pershingů (první západní tank co skutečně za něco stál) se do Evropy dostalo před koncem války asi 90, ale jen 20 se stihlo zapojit do boje.
    Panther vs. T-34/85 byl jeden na jednoho výkonnější, jeho nevýhody to ale vyvažovaly - byl podstatně dražší (až 4x), skoro 2x tak těžkej (cca 44 proti 26 tunám), s mnohem větší spotřebou (dojezd asi 250 km proti asi 500), pomalejší v terénu (na silnici zhruba stejně) a co hlavního, jeho údržba byla velmi komplikovaná, zejména prokládaný kola byly mechanika noční můra. Jeho kanon měl na kratší vzdálenosti o něco lepší průbojnost, na delší se to vyrovnávalo, ale byl mnohem slabší třeba proti pěchotě. Ruská koncepce byla vyrábět zbraně so nejuniverzálnější
    Německý tanky dojeli na špatné motory (cpát do Jagdtigera motor z Tigra H není nejlepší nápad) a nedostatek paliva.
    To je rovněž pravda, pozdější německý tanky byly zoufale podmotorovaný (poměr výkon/hmotnost byl slabej, a velká spotřeba, navíc měly všechny obrněný vozidla benzínový motory místo naftovejch (vyšší riziko vzplanutí při zásahu).

BTW pokud chceš v týhle debatě pokračovat, tak doporučuju tady:
    http://www.icefire.cz/historie-vojenstvi-od-kyje-k-pusce
  • Stark z hor: Proporcionalitu na tebe :)
  • Stark z hor napsal(a):

P.S. sorry za ten nick, ale já mam tendenci si dlouhý jména zkracovat a tohle mi přijde, jako že si ten nick o to vyloženě koleduje
    ;)

Když můžou dornskému princi říkat žába ...
  • Svoa: Sansa dospělá byla.. ne z dnešního pohledu, ale z pohledu středověku ano. Takže Arya by byla automaticky v opatrování jejího muže, pokud by král nerozhodl jinak (vzhledem k postavení Starků mezi šlechtou)
    Jarla: Arya ho měla právo zabít, protože je příslušník šlechty a jako taková musí prosazovat královské právo. Tedy pokud není na blízku někdo, kdo je v hierarchii někdo výše než ona. A takových lidí v Západozemí moc nebylo. A že je dítě vůbec nevadí, to je feudalismus, nikoliv demokracie.
  • skelet: nevadí, že je dítě, ale je taky žena a ta je o hodně méně než feudál. :-)
  • Ben Nevis: ne tak zcela.. feudalismus je celkem dost složitá hierarchická struktura
  • Ježiš, vždyť nebyli v Dorne! Prostě je to malá holka, kterou si přehazovali jak horkej brambor. I kdyby teď válka náhle skončila, tak ona prostě paní Severu nebude. Je to "jen" ženská. Může být ráda, že má právo prdět si do vany...
  • Nezáleží na tom, že není z Dorne. Je to stále šlechtična. Když řekne "že máš vyskočit", tak jí neodpovíš "ty spratku malý, já ti jednu fláknu", ale zeptáš se jak vysoko. Pak si můžeš jít stěžovat k šlechtici co jí má na starost. A ten ti buď dá za pravdu nebo tě nechá zmrskat za drzost. To je prostě feudalismus :-)
  • Záleží na tom, že nebyla z Dorne. V Dorne mají ženské jakous takous rovnoprávnost. Ženská byla majetek a měla hodnotu asi jako dobrý kůň. Dobrého královského koně taky nemůžeš bít nebo urážet. Ale králem se stát nemůže.
  • No nezáleží na tom :-)
    Šlechtična má významná omezení, ale stále je mnohem více jak měšťan, či nevolník. A Arya byla příšlušníkem vysoké šlechty, takže byla i nad Umbery/Freyi například.
    Takže když Catelyn rozkázala zajmout Tyriona, tak jí všichni poslechli, protože to byla vysoká šlechtična. To samé, když Cersei hodila někoho do vazby nebo enchala zabít řezníkovic syna, tak nikdo nehnul ani brvou. Cersei sice je žena, ale je to královna. Takže stojí NAD nimi, a pokud král nerozhodne jinak, tak její nařízení platí.
  • Však i ten kůň stojí nad nimi. Catelyn lidi poslouchali, protože měli rádi jejího tatíka a mysleli si, že by je potrestal, kdyby ji neposlechli. To samé Cersei, ta měla za zády svého manžela a tatíka. Ale myslíš, že by někdo choval úctu třeba k Arianne, která by někde v Řekotočí potkala nějakého "nepřítele" a přikázala ho zajmout? Akorát by se jí vysmáli. Jak se asi chovali k Brienne - i obyčejní lidi se jí smáli. Prostě Sansa nemá žádnou moc a Arya už tuplem ne. Jsou jen dobrou cestou k moci (šance získání nějakých území atd., když si je vezmou). Ale ony jsou prostě jen dcery lorda. Kdyby se Sansa vrátila na Zimohrad a prohlásila se za paní Zimohradu, tak pochybuju, že by měla mnoho přívrženců. Spíš by se začali vazalové hádat o to, kdo si ji vezme a získá tak Sever. Ostatně proto si Ramsay vzal "Aryu". Ale viděls, že by "Arya" měla nějakou moc?
  • Kolikokoli: Moc má ten, kdo ji dovede prosadit a obhájit. Lady Hornwood taky vláda, ale byla slabá. Lady Dustin vládne od Robertovy rebélie, pokud se nepletu, a to už je patnáct let. lady Lysa vládla jako regentka nikdo se jí nesmál. A to nebyla z Údolí. Pokud by se Sansa prohlásila paní Zimohradu, taky by měla šanci, záleželo by na ní.

btw: pokud by se v Řekotočí objevil Qentyne, měl by zhruba stejné šance jako Arianne.
  • skelet: Hezké bezpředmětné blábolení bez ohledu na to, jak se děj vyvíjel.
  • Kolikoli: Feudalismus je složitá struktura. To že má šlechtična malá práva oproti šlechtici neznamená, že žádná nemá. Má je notně vyšší než nešlechtic. Jinak jsi uhodila hřebíček na hlavičku: Catelyn, Lysa a Cersei měli za sebou moc, a proto ji mohli používat, a dokud někdo kdo byl výše postaven než ony (Catelyn = Ned/Robb; Cersei=Robert/Joffrey/Tommen; Lysa=král), tak jejich slovo bylo zákonem. A Cersei mohla poroučet Catelyn, ta zase Mageo Mormont atd.
    svoa: možná ano možná ne.. jen vysvětluji, proč Arya nemohla být vrahem Darea :-)
  • Ano jsou to děti, ale děti vysoké šlechty. To že je mohlo služebnictvo sem tam plesknout neznamená, že to mohli dělat všude. Jen to jejich rodiče tolerovali. Oblíbenost ve feudalismu nehraje roli.
  • No, jenže Lady Dustin nebo Lady Hornwood si tak nějak získaly respekt, protože už byly dospělé a zřejmě u obyvatel oblíbené. Lid si často oblíbí své paní. Ona by asi i Cat měla nějakou moc na Severu, kdyby tam zůstala poslední. Lysa byla spíš regentka, ve skutečnosti byl pánem malej Robert. Sansa je ale dítě. To samé Arya. Nemají žádnou oblibu u obyčejného lidu a nic nedokázaly. Prostě jsou to v očích všech děti. Navíc holky. Ne dospělé ženy, jejichž manžel byl pánem nebo jejichž synové, které měly se zemřelým pánem, mohou dospět.

Tady jde o právní moc - tu nemají. To, že třeba Robert poslechl Cersei na Trojzubci, neznamená, že Cersei má moc, ale že Robert potřebuje klid a Tywinovy prachy.
  • Tak to by ses asi divil... Ono totiž masa obyčejných lidí má občas navrch oproti pár šlechticům. Dřív než později se vzbouří, když se jim jejich pán nelíbí.
  • Hádej jak většinou skončily selské rebélie ;-)
  • Takzvaný svatý Zikmund - patron země České by mohl vyprávět :-D :-D :-D
  • Jistě, byly potlačeny. Jenže už to, že vznikly, byl velký problém. Rozumný panovník se vždy snaží být u svých poddaných oblíbený.
    Navíc opravdu nejde srovnávat dospělé ženy, které nějakou dobu "panovaly" po boku vlivného manžela s malými dcerami. Stačí si představit, že by Jindřich umřel ještě před smrtí Kateřiny Aragornské (když už koukám na ty Tudorovce :D). Spíš by se králem stal ten, kdo by si vzal Kateřinu nebo max. Marii (i když byla špunt). Ale Marie by se královnou stát nemohla (za daných okolností a v daném věku).
  • skelet napsal(a):

Ano jsou to děti, ale děti vysoké šlechty. To že je mohlo služebnictvo sem tam plesknout neznamená, že to mohli dělat všude. Jen to jejich rodiče tolerovali. Oblíbenost ve feudalismu nehraje roli.

Takže já to řeknu rovnou - co vlastně čekáš od přeživších Starčat? Zvlášť od Sansy a Aryi? Mluvíš o tom, jaká práva mají šlechtičny a komu můžou rozkazovat, ale v jejich situaci je to buřt, jsou z pro všechny vyvražděnýho sesazenýho rodu, dcery zrádce a sestry zrádce. Ostatně proto říkám, že realisticky vzato sága pro nikoho z nich už dobře skončit nemůže. Zvlášť ne pro děvčata, ty maximálně můžou schytat manžela jako Ramsayho.
  • Ne, Kolikokoli já nesrovnávám panování dospělých s jejich dcerami. Jen naznačuju, že hierarchická struktura feudalismu, a tím spojená moc, je velmi složitá. Takže nelze říct : "ona je žena! nebo ona je dítě!" Vždy je třeba se ptát: "A z kterého rodu je to dítě?"
  • Asi tak.. můžou leda doufat, že se dobře provdají, budou mít děti, které je budou moci pomstít nebo se pomstí sami. Ale nějaký návrat moci nebo tak něco, jako Starkům je myslím úplná utopie.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PostavyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi