Co zrovna čtete?

1414243444547»

Komentáře

• Everett Young: Vaňkovou čte moje máma a je nadšená. Dokonce to vygradovalo do takové míry, že jsem musela po antikvariátech a internetových výprodejích knih shánět titul, co ještě nemá :D
  • U Wilbura Smitha mě příjde zajímavá Sága rodu Courtneyů, která pokrývá časový usek od 17 století až v podstatě po současnost. Odehrává se ponejvíce v Jihoafrický republice a jsou tam docela dobře ukázaný její dějiny ( od takových afrických westernů kde hrdina vezme krytý vůz a vyzazí do divočiny, přes střety se Zuly, Bůrské války, první světovou válku, II. světovou válku - kde jsou popsaný povstání vzbouřenců co sympatizují s nacisty - potomcí Burů neměli moc důvodů proč být na britský straně i když v obou světových válkách byla JAR na straně spojenců, až po Apartheid národní strany a různé útoku komunistických skupin proti němu ). Osobně mě přišli nejlepší romány první romány Dravec a Monzun a Pobřeží v plamenech ( je podle toho i seriál) a Síla meče ( dobrý jsou takový hlášky co se se románech opakují - I statečného muže se zmocní strach když poprvé uslyší řev hladového lva z Kalahari)
  • Ben Nevis napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Ben Nevis: To jsem recenzovala. :-)

Teď nevím, jestli Hrdiny nebo Kolumba. :-)
    Kolumba. :-) Jestli si chceš přečíst, tak zde: http://www.fantasyplanet.cz/clanek/vykoupeni-krystofa-kolumba-card-orson-scott
  • Já jsem zrovna začala číst horor Nemilovaní. Může za to moje úchylka na staré tajemné domy s výstředními obyvateli :-)
  • Tyna napsal(a):

Já jsem zrovna začala číst horor Nemilovaní. Může za to moje úchylka na staré tajemné domy s výstředními obyvateli :-)

Pak ti drahá doporučím Marinu od Carlose Ruize Zafóna. A jelikož jsi taky z Prahy, po dohodě mohu zapůjčit.
  • Vlcacka: To mi nabízel knihkupec (líbil se mi přebal), ale popsal mi to tak, že jsem to odmítla. o co tam jde?
  • Tyna napsal(a):

Já jsem zrovna začala číst horor Nemilovaní. Může za to moje úchylka na staré tajemné domy s výstředními obyvateli :-)

Tak potom nechápu, jak můžeš v té tvrzi byť jedinkrát přespat :) Horor bych nečetla ani za nic a to bydlím uprostřed Prahy.
  • Tyna napsal(a):

Vlcacka: To mi nabízel knihkupec (líbil se mi přebal), ale popsal mi to tak, že jsem to odmítla. o co tam jde?

Je to fankensteinovský příběh na španělský způsob.
  • AshaG napsal(a):

Tak potom nechápu, jak můžeš v té tvrzi byť jedinkrát přespat :) Horor bych nečetla ani za nic a to bydlím uprostřed Prahy.

Já bych teda neměla číst nic děsivýho když bydlím ve Strašnicích. :-D
  • Tak potom nechápu, jak můžeš v té tvrzi byť jedinkrát přespat :) Horor bych nečetla ani za nic a to bydlím uprostřed Prahy.
    Já tam spala jednou v životě a byla jsem pos... až za ušima. Ale to tam ještě nahoře bydleli ti lidé a my museli spát v takové místnosti v přízemí, která má jen malilinké okno v té metrové kamenné zdi. Teď už jsou ty byty volné a tchánovci je opravují.
  • Vlcacka: To jsem zvědavá, jak ten Kolumbus skončí. :-)
    Zaujala mě myšlenka, že otroctví souvisí nepřímo úměrně s lidským obětováním.
    a že Noe byl Atlantiďan, který přežil její zatopení. :-)
  • Dej vědět, nastěhuju se :)
  • Vlcacka napsal(a):
    Z recenze:
    Samotný konec příběhu, alternativní dějiny podle Carda, však stoprocentně rozdělí čtenáře na dva tábory. Jedni jej budou považovat za pozitivní a nadějeplný, druzí za naivní a pitomoučký. S největší pravděpodobností bude do jejich resultátu mluvit úroveň dějepisných znalostí a samozřejmě i umístění samotného Carda na žebříčku oblíbenosti.
    Patřím asi do toho druhého tábora. Pochybuji, že je Columbus takový polobůh, aby dokázat vytvořit Utopii na příštích 600+ let. Lidi se nezmění.
    Ale to má Card často - vytvoří superhera, který zachrání nějakou planetu nebo rasu a všichni žijí šťastně až na věky věků. Při té záchraně je kvitováno použití teroristických metod.

Vykoupení Krištofa Kolumba je vhodná bible pro fanoušky multi-kulti. Ale pokud vás zajímá, jak skončila Atlantida, je tam hezká teorie.

Zajímala by mě reálná Kolumbova motivace. Pokud román nelže, Kolumbus usilovat o cestu na západ dlouhé roky. Pokud byl dobrodruh a viděl, že tudy cesta nevede, proč nenavrhl jiný podnik? Nebo proč nevyužil soukromé zdroje? Cena tří lodí nebyla až tak astronomická, že by to muselo jít ze státní pokladny. Podle mě mu vyhovovalo žít na královském dvoře na cizí účet a nic přitom nedělat, jenom čekat na povolení a hrát si na šlechtice.
  • Nebo proč nevyužil soukromé zdroje? Cena tří lodí nebyla až tak astronomická, že by to muselo jít ze státní pokladny.
    :)))))))
    Tak to hodně pobavilo. Asi jako by se řeklo, proč Verner von Braun nesehnal podporu od soukromých investorů, když se dlouho marně pokoušel o vládní podporu pro lety do vesmíru.

Krom toho takových obchodníků, co by investovali do podniku založenýho na absurdní představě, že je země kulatá, moc obchodníků z Cádizu asi nemělo...
  • flanker: Nebudu se s tebou hádat, určitě máš načteno víc historie. Stejně bych to s lety do vesmíru nesrovnávala, ledaže by věděli, že se na měsíci nachází zlato. :-)
    Vycházím z knížky a předpokládám, že autor si nejprve nastudoval reálie, než se vrhnul na prznění reálné osobnosti. Podle něj se vědělo od antických myslitelů, že země je kulatá, jenom se nevědělo, jaký má průměr. Kolumbus se spoléhal na optimističtější odhady.
  • "Se vědělo"....o tom, co se vědělo a co se mohlo říkat nahlas....a kdo to věděl.....

Kolumbus vyplul 1492
    Girdano Bruno byl upálem 1600

Tolik k tématu, kdo - co věděl a kolik toho kdo mohl říct nahlas.
  • Ben Nevis: Problém byl ten že celý projekt byl velice riskantní. Kolumbus nemusel přivézt nic, nemusel ani přijet zpátky. To mi přišlo z té knihy, doufám že mohu Cardovi důvěřovat co se týče historických pramenů. Myslím že na cestovatele a mořeplavce se odedávna koukalo jako na snílky a cvoky.
  • Podle mě se mnozí báli, že by spadl přes okraj Země .-)
    Kolumbus vyplul 1492
    Girdano Bruno byl upálem 1600
    Tam už ale nešlo o kulatost Země, ale o její pohyb.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi