Ideální vládce

18911131418

Komentáře

• myslím, že Tanec nám dá veľmi slušnú indíciu na ktorej strane je pravda. Či z Danny bude orientálny despota so zábleskami svedomia, alebo osvietený absolutista typu Márie Terézie. alebo ktosi úplne iný
  • Ještě, že tady jde o osobní preference :D Takže já bych byla pro Tiriona, teoreticky by se tam nějakými intrikami a přes pár mrtvol mohl dostat....No a kdyby se usmířili s Jaimem, tak by měl hned pobočníka...
  • Tyrion by měl schopností na rozdávání, bohužel u něj není nárok na trůn prakticky žádnej. To už by chtělo příliš krkolomností jako povraždit většinu šlechty Západozemí a podobně :)

Ale pobočník klidně.
  • Tyrion jako pobočník by byl dobrej, rozhodně bych do malý rady hodil i Davose, s jeho pravdomluvností by alespoň ostatním žvanilům nastavoval zrcadlo. Rozhodně by se tam neztratil ani Doran. Otázka je kdo by byl králem. :-)
  • Tak už v Hostině pár indicií mluví pro Dany, která byla před tím po celej děj odříznutá, tak v knihách příštích se věci snad nějak rozhejbou...

Obracejí se k ní Martellové, citadela, kdo ví co by dělala lady z Ašaje pokud by se dozvěděla o tom, že je její proroctví špatně pochopený (pokud teda je, a Aemon měl pravdu)

Ona by se na to mohla i hodit, po tom co udělala válka se západozemím a ty schopnější a nadějní kandidáti byli popraveni před septem nebo na latríně, zrazení právem hosta nebo se z nich staly velezrádci a otcovrazi, by se Dany mohla vrátit jako dědička pravých králů a mírotvůrkyně, ikdyž to mi na GRRM přišlo moc přímočarý, takže kdo ví..

P.s. V ankentě chybí Cersei :)
  • Flanker.27 píše:
    Tyrion by měl schopností na rozdávání, bohužel u něj není nárok na trůn prakticky žádnej. To už by chtělo příliš krkolomností jako povraždit většinu šlechty Západozemí a podobně :)

V otázce nároku na trůn bych nebyl tak rigidní. Targaryenové před 300 lety tak žádný nárok na trůn neměli. Záleželo by na tom, zda by Tyrion byl ostatními rody jako král přijat a to si zatím nedovedu představit. Navíc to ani není pro davy charismatický vládce typu Roberta. Jinak si ale myslím, že povahou a schopnostmi by to byl lepší král než Daenerys a Stannis.
  • Dočítám Bouři mečů a mám pocit, že k trůnu pomalu, ale jistě směřuje Malíček. Toho zmetka jsem neměla ráda hned od začátku a zatím se mi dojem z něho jen potvrzuje.

(Pokud je v Hostině pro vrány něco, co by tuhle domněnku vyvrátilo nebo i potvrdilo, tak mi to prosím neříkejte.)

Na Martelly jsem hodně zvědavá. Zatím jsem "poznala" jen Oberyna a udělal značný dojem :o)
  • Nefailsten: Citadela se ohlíží za Dany za jediným účelem, zabít jí a její draky (ty hlavně), samozřejmě se i tam najdou individualisti.

Nevada: Můžu tě uklidnit, že i Hostině je Malíček stejně nečitelnej jako předtím. Oberyn mi přišel zatím ze všech Martellů nejzajímavější (dál raději nebudu spoilerovat), o dalších členech rodu zatím víme dost málo, měli jen pár kapitol. Doran však dokáže překvapit, ale já stejně tušil, že něco skrývá, pacholek jeden! :-D
  • Nevada píše:
    Dočítám Bouři mečů a mám pocit, že k trůnu pomalu, ale jistě směřuje Malíček. Toho zmetka jsem neměla ráda hned od začátku a zatím se mi dojem z něho jen potvrzuje.

Malíček nikdy nebude akceptován jako král, třebaže jeho plány jsou brilantní. Je možné, že místo sebe na trůn nastrčí někoho jiného, pak je ale otázka, jak by se takový loutkový král/královna řídil jeho pokyny. Lannisterové by museli utržit mnoho dalších ztrát (snad jen kdyby zemřeli Tommen, Myrcella i Kevan), aby s ním souhlasili, Martellové dělají svou vlastní politiku, Tyrellové si hlídají především vlastní pozice a lordi Bouřlivého konce by dle mého po případném pádu Lannisterů podpořili zpět Stannise nebo Tyrelly. Zde nevidím prostor pro Malíčka, pokud by Tyrelly nezískal pro sebe (leda by se pokusil např. o sňatek s Margaery). Navíc mám z Malíčka pocit, že jeho plány směřují k ovládnutí co největší části země a získání osobní moci, nebyl by však dle mě schopen vytvořit království, které by ho přežilo.
  • Jak už tady psal myslím JimJam, je svým zpsůbem pasé dohadovat se, kde má větší nárok na trůn, lepší schopnosti (samozřejmě největší nárok má Dany:-)) atd. Nakonec rozhodne síla. Věřím, že nejvíce ji bude mít Dany. Až draci dorostou nikdo jí nebude moct konkurovat. Do té doby samozřejmě bude velice zranitelná. Podpora Martellů + dobří rádci ala Tyrion by se jí určitě hodili. Pak je tu tajemný euronův roh, ten by také mohl představovat problém.

Jinak v anketě jsou dle mě pouze tři velcí kandidáti Tommen (Cersei), Dany, Stannis. Nikdo z nich však nemá žádné jisté spojence (zvláště poté co Cersei definitivně zešílela).

Nakonec možná rozhodne to, kdo bude mít nejlepší zbraň proti Jiným a kdo to v tuhle chvíli je, musí být všem jasné:-)
  • JimJam píše:
    V otázce nároku na trůn bych nebyl tak rigidní. Targaryenové před 300 lety tak žádný nárok na trůn neměli. Záleželo by na tom, zda by Tyrion byl ostatními rody jako král přijat a to si zatím nedovedu představit. Navíc to ani není pro davy charismatický vládce typu Roberta. Jinak si ale myslím, že povahou a schopnostmi by to byl lepší král než Daenerys a Stannis.

Souhlasím s poslední větou, ostatně i s tím předešlým, jenže s dostatečnou mocí může být králem i poslední podkoní. :)

Nevada píše:
    Dočítám Bouři mečů a mám pocit, že k trůnu pomalu, ale jistě směřuje Malíček

Malíček je z lidí, kteří moc dobře vědí, že za trůnem mají mnohem větší moc než na trůně (navíc je tam mnohem větší zábava a neošoupou si zadnici, tak nějak by to řekl on o Tyrion). V pozadí je pro něj místo, v radě, v intrikách, v získávání peněz. Jestli existuje pro Západozemí nějaká trojice, je to trojice inteligence, Malíček, Varys a Tyrion. Každý z nich ovšem hraje vlastní hru, zvláště první dva.
  • Píše:
    Malíček, Varys a Tyrion. Každý z nich ovšem hraje vlastní hru, zvláště první dva.

Tyrion je velice chytrý, ale je to svým způsobem čestný člověk trpící záchvaty dobra. Za to Malíček nemá absolutně žádné skrupule. Z tohoto pohledu je mnohem nebezpečnější. Také bych ho ale viděl maximálně jako šedou eminenci. Varys je pro mě velkým tajemstvím.
  • Stejně to dopadne tak, že králem se stane Hodor a pobočníka mu bude dělat Měsíční chlapec! :-D
  • Flanker.27 píše:
    Malíček je z lidí, kteří moc dobře vědí, že za trůnem mají mnohem větší moc než na trůně (navíc je tam mnohem větší zábava a neošoupou si zadnici, tak nějak by to řekl on o Tyrion).

K tomu je ale třeba vhodný král/královna, který nechá ty "za trůnem" dělat si, co chtějí. Tady bych viděl větší nebezpečí u Daenerys než Stannise. Kdežto Stannis je člověk, který dbá o vlastní moc a rád slyší pravdu, i když se mu třeba nelíbí, Daenerys je dost nezkušená a začínají se kolem ní shlukovat zkušení hráči. Může se stát, že Daenerys bude většinou země podpořena v nástupu na trůn, ale pak rádci v pozadí budou spolu bojovat o moc.
  • Flanker.27 píše:
    Malíček je z lidí, kteří moc dobře vědí, že za trůnem mají mnohem větší moc než na trůně

Jistě, ale nakonec nejspíš dospěje do bodu, kdy mu to nebude stačit. Malíček je nejen prohnaný, ale i velmi ambiciózní. Jak to zatím vypadá, bude brzy ovládat dost rozsáhlé území. Když si nějakými šikovnými intrikami zajistí přízeň důležitých leníků a pak i velkého rodu, tak by nemuselo být nereálné, aby se k němu zbídačená říše obrátila jako k zachránci a kandidátovi na trůn. A nějaký další velký rod by ho mohl podpořit v domnění, že ho bude jako loutku snadno ovládat přes Malou radu a přitom bude ovládat on je.

Mno, tak jsem pustila představivost na procházku, popojedem.
  • No, to velké území má v úmyslu ovládat skrze jistou osobu, alespoň pokud můžeme věřit jeho slovům. Těžko říct, jestli současnou situaci plánoval od samého začátku, ale nevypadá to, že by chtěl být příliš viděn.

Navíc už je natolik profláknutou osobou (alespoň u lidí co používají mozek - smůla, drahá Cersei :-D), že si těžko někdo může myslet, že by ho mohl ovládat a nikoliv naopak (snad Daenerys, která ho nezná, ale ostatní: Stannis, Tyrion, Doran, Jaime...zhruba vědí, že není tím, za koho se vydává).
  • Ve výjimečných situacích, kdy není jasné kdo se stane vládcem často hraje roli osobnost vladaře a vhodná KONSTELACE, která nastala. Např. po vítězství Robba nad Lannistery došlo k oživení jakéhosi seveřanského étosu a touhy po nezávislosti a byl spontánně provolán králem. U Roberta touto situací byl pád Targaryenů, zabití Rhaegara a Robertovo vůdcovské charisma. Nedokážu si u Malíčka představit konstelaci, která by ho učinila králem celého království a jak řekl Olorin, jeho povahu mnozí prokoukli. Takovou konstelaci událostí si nyní dokážu představit pouze u Tommena (napravděpodobné, leda by Daenerys i Stannis byli poraženi), Stannise (pokud by se rozšířila hrozba Jiných a on by se postavil do čela obrany království) a Daenerys (její invaze spolu s draky by mohla oživit podobně jako u Robbových seveřanů vzpomínky na jakýsi zlatý věk - zde mírovou dobu vlády Targaryenů).
  • JimJam píše:
    zde mírovou dobu vlády Targaryenů

Otázka je jak moc to mírové časy byly, sice asi většinou neválčily velké rody, ale byla nějaká ta válka devítigrošových králů (nezaznamenal o ní někdo víc, já si nějak nevybavuju, že bych o tom víc četl), nějaký ten Kastamer a podobně.
  • Mno, já nevím kde berete tu jistotu, že přijde zima, a s ní udeří jiní? (nemám ještě dočtenou poslední čtvrtinu Hostiny p. V.) Třeba ze severu vůbec nikdo nepřijde. Protože opak je pravdou. Ti pohané, ďáblové, uctívači ohnivého boha jsou už tak rozlezlí, že je potřeba tomu udělat přítrž. A tu může udělat pouze jedna žena. Všechny tyto magické podivnosti přišli spolu se zrozením tří dávno vymřelých. A tak jak to začalo, tak to i musí skončit. Nerad to říkám, ale draci musí zemřít. Až královna přijde, a ona určitě přijde. Nikdo se před ní neschová. Ani Malíček v tom svém nedobytném hradě. Protože ze vzduchu není nedobytný žádný hrad. Bojím se ale, že bez svých tří synů se na trůnu neudrží dlouho. A ze všeho nejvíc se bojím Vraního oka a té jeho pekelné trumpety. Ať ho vezmou jiní!
  • Jedná se nám o ideálního vládce, tedy navrhuji Jona. Sice je to bastard, ale kdyby se prokázal původ, mohl by se prosadit. Zeď nezeď, bastard nebastard, myslím, že po tom, jak Westeros nakonec asi dopadne bude shánět schopného, spíše než urozeného... a případný kandidát bude rád, když bude mít čemu vládnout.
  • Jak říká Vojtěch, je to možný. Pokud Jiní opravdu plně udeří, dovedu si představit, že Noční hlídka převezme vládu a lord velitel se de facto stane jakýmsi protektorem říše. Zatím to tak samo nevypadá, ale třeba bude Jon jediným, na kom se Stannis, Dany a další, kteří se budou snažit získat navrch, shodnou. Ale to vypadá moc ideálně, ono stejně asi k žádné alianci lidí nedojde a boj se povede na více frontách, zatímco vůdci si přitom budou chtít vybojovat co nejlepší pozici pro poválečné uspořádání :-)
  • Alek píše:
    Jak říká Vojtěch, je to možný. Pokud Jiní opravdu plně udeří, dovedu si představit, že Noční hlídka převezme vládu a lord velitel se de facto stane jakýmsi protektorem říše. Zatím to tak samo nevypadá, ale třeba bude Jon jediným, na kom se Stannis, Dany a další, kteří se budou snažit získat navrch, shodnou. Ale to vypadá moc ideálně, ono stejně asi k žádné alianci lidí nedojde a boj se povede na více frontách, zatímco vůdci si přitom budou chtít vybojovat co nejlepší pozici pro poválečné uspořádání :-)

Já si nemyslím, že by Noční hlídka mohla převzít vládu. Je to spolek většinou zločinců a v mnoho jejích členů nemám důvěru. Navíc bez pomoci mocných lordů nemohou sami válku proti Jiným dlouho vést, měli štěstí, že je zatím vytáhl z bryndy Stannis. Kdyby se však během boje s Jinými zjistilo, že jistý úspěšný velitel Noční hlídky je ve skutečnosti potomek vládnoucího rodu, myslím, že by to byla jedna z takových ideálních konstelací, jak jsem o tom psal dříve.

Jinak souhlasím s tím, že pokud se do boje s Jinými budou muset zapojit ostatní lordi, může to být velký problém. Dokážete si např. představit Stannise a Jaimeho bojující společně proti Jiným? Dělat takovo válku decentralizovaně by byla cesta do pekel. Navíc i když je v Západozemí stále mnoho schopných válečníků, nevidím žádného druhého charismatického Roberta Baratheona, který by dokázal dát do hromady větší koalici.
  • JimJam píše:
    Dokážete si např. představit Stannise a Jaimeho bojující společně proti Jiným?

Hm, celkem i dokážu. Pokud bude ohrožení opravdu velké, tak jim nic jiného ani nezbude. I samotný Tywin by IMHO v případě útoku útoku Jiných zareagoval. V téhle válce není změna z nepřátel na spojence a spojenců na nepřátele nic nového. Je fakt, že by asi drhlo velení, ale v čele vojáků (nikoliv jako nejvyššího velitele, ale jako vůdce armády) bych si asi nejlíp dokázala představit Randyla Tarlyho.
  • JimJam píše:
    Já si nemyslím, že by Noční hlídka mohla převzít vládu. Je to spolek většinou zločinců a v mnoho jejích členů nemám důvěru.

Řek bych, že v době invaze Jiných je tohle těžce bezpředmětné. :-) Já mluvím o Noční hlídce jako celku, ale mám samo na mysli její velení.

JimJam píše:
    Navíc bez pomoci mocných lordů nemohou sami válku proti Jiným dlouho vést

O tom nemluvím, já mluvím právě o pomoci těch lordů. Jenže někdo tomu musí strategicky velet a na tom a roli Jona je právě celá ta idea postavená.
  • Nevada píše:
    Hm, celkem i dokážu. Pokud bude ohrožení opravdu velké, tak jim nic jiného ani nezbude. I samotný Tywin by IMHO v případě útoku útoku Jiných zareagoval. V téhle válce není změna z nepřátel na spojence a spojenců na nepřátele nic nového. Je fakt, že by asi drhlo velení, ale v čele vojáků (nikoliv jako nejvyššího velitele, ale jako vůdce armády) bych si asi nejlíp dokázala představit Randyla Tarlyho.

Já si myslím, že dávná nepřátelství a křivdy a k tomu války vyhloubily mezi mnohými takovou nevraživost, že to není možné. Ono jedna věc je bojovat proti stejnému nepříteli a druhá je bojovat společně. Seveřané budou vždy cítit nenávist k Lannisterům, Stannis a Lannisterové půjdou vždy proti sobě stejně jako Tyrellové budou proti Martellům atd.

Alek píše:
    O tom nemluvím, já mluvím právě o pomoci těch lordů. Jenže někdo tomu musí strategicky velet a na tom a roli Jona je právě celá ta idea postavená.

Jak jsem napsal, kdyby se odhalil Jonův původ, může to být příznivá situace. Nemyslím si však, že by Jonův nástup na trůn nějak souvisel s Noční hlídkou, za druhé si myslím, že Stannis má mnohem víc zkušeností a tak dokud bude na živu, oním strategickým velitelem bude on, bez ohledu na to, zda je vyvoleným. Ono se možná někdy směšuje role vyvoleného znovuzrozeného Azora Azaie, krále či velitele. Přestože Stannis není pravděpodobně vyvolený, může to být právě on, kdo jako velitel Jiné porazí a ten, kdo vyvoleným bude se nikdy nemusí velitelem či králem stát.
  • JimJam píše:
    Jak jsem napsal, kdyby se odhalil Jonův původ, může to být příznivá situace. Nemyslím si však, že by Jonův nástup na trůn nějak souvisel s Noční hlídkou

jj, to asi ne. Já mluvím jen o jakémsi přebrání odpovědnosti po dobu války.

JimJam píše:
    Přestože Stannis není pravděpodobně vyvolený, může to být právě on, kdo jako velitel Jiné porazí

Jakože by Jiní byli poraženi bez draků? Hmmm. Anebo že by Stannis velel Dany? Ještě větší hmmmmm :-) To se myslím nikdy nemůže stát a proto tu rozvíjím teorie o Jonovi jako protektorovi, sjednotiteli či jak tomu říkat.
  • Neumím si představit, že by Stannis mohl vést ostatní rody. Na rozdíl od svých bratrů postrádá jakékoliv charisma. Navíc je možná docela schopný velitel, ale domnívám se, že žádný brilantní taktik to není. Co by mohl ostatním nabídnout?

Nemá charisma ani velkou armádu, jeho spravedlnost není u většiny lordů vnímána jako ctnost. Musel by je přesvědčit, že je znovuzrozený Azor Ahai a že ho potřebují. Většina lidí však zatím o Jiných nic netuší.

Píše:
    Seveřané budou vždy cítit nenávist k Lannisterům, Stannis a Lannisterové půjdou vždy proti sobě stejně jako Tyrellové budou proti Martellům atd.

To si nemyslím. Spíš jde o to, kdo je hlavou daného regionu. Společný nepřítel navíc lidi spojuje. Věřím, že například Willas či Garlan Galantní a Doran Martell by dokázali najít společnou řeč. Podobně jako například Bran, Jon a Tyrion.
  • No a co kdyby se svět zbláznil a Danny by si vzala Jona.... ale jasně, drak má tři hlavy...kdo k nim? :D
  • Zatím o hrozbě Jiných ví naprosté minimum lidí, konkrétně jenom Stannisovi lidé, Noční hlídka a jeden mistr v Citadele (od Sama). Pokud by teď Jiní zaútočili plnou silou, tak by severní obranu pravděpodobně hodně rychle smetli, a lidstvo by mělo štěstí, kdyby se ten příval zastavil až u Králova přístaviště. Všichni jsou zabráni do té své hry o trůny, která tak osudově oslabila Sever. Západozemí by jedině prospěla pořádná invaze, která by je donutila začít trochu myslet.
  • Alek píše:
    Jakože by Jiní byli poraženi bez draků? Hmmm. Anebo že by Stannis velel Dany? Ještě větší hmmmmm :-) To se myslím nikdy nemůže stát a proto tu rozvíjím teorie o Jonovi jako protektorovi, sjednotiteli či jak tomu říkat.

Nemyslel jsem to tak, že by Jiní byli poraženi pouze obyčejnou regulérní armádou. K tomu sága očividně nesměřuje. Myslel jsem to tak, že onen vyvolený Azor Azai (majitel draků atd.), nemusí být nutně velitelem armády která Jiné porazí.

Chmur píše:
    Neumím si představit, že by Stannis mohl vést ostatní rody. Na rozdíl od svých bratrů postrádá jakékoliv charisma. Navíc je možná docela schopný velitel, ale domnívám se, že žádný brilantní taktik to není. Co by mohl ostatním nabídnout?

To si myslím taky, ale navíc i to, že Západozemí po smrti některých postav (Eddard, ---spoilery---) či jejich odchodu (Barristan, ---spoiler---) takového charismatického vůdce prostě nemá nebo by byl nepřijatelný.

Seveřané a Říční lordi by se jistě netvářili dobře na to, kdyby jim velel Jaime, když Lannisterové zavraždili jejich krále, Lannisterská pýcha by těžko překousla, kdyby bojům velel např. Garlan Tyrell apod. atd. Kromě Stannise zatím nikdo o hrozbě neví, velké oblasti Říše jsou ovládány pouze silou (Řiční krajiny, Bouřlivý konec) a i spojenectví Tyrellů-Lannisterů se hroutí. Osobně nevidím, co jiného než invaze, by mohlo ostatní sjednotit a obrátit na Sever.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi