Ideální vládce

1568101118

Komentáře

• Z určitého pohledu cíle většiny postav jsou až v poslední knize ... dokonce i u hodně z těch co jsou již pod zeminou, nebo z ní vstali. Takže bych řekl, že víc záleží na tom, co udělali během svého času na jevišti.
    Pokud jde o vývoj postavy, tak mi přijde zajímavější Sansa. Asi bych neuměl říct která z nich měla složitější a hroznější život. To co se mi na Sanse líbí je, že se učí tahat za nitky bez nutnosti vytahování meče. Dany mi pak vedle ní přijde jako princezna válečnice.
  • Co se týče úspěchů Daenerys na poli válečném, ještě bych zmínil její kariéru jakožto khaleesi. Khalasar pod vedením jejího pána chotě úspěšně přemohl mnoho vesnic plných zákeřných, militantně naladěných zemědělců.
    Zde bychom měli vypíchnout také neobvyklé milosrdenství naší malé dračí královny. Jen považte: ženy, které byly jejími nájezdníky patnáctkrát znásilněny, zachránila před tím, aby byly znásilněny pošestnácté! :-)
  • Bedřich Smetana: Prodaná šílená nevěsta. :-O
  • Před nedávnem jsem dočetl poslení (dofám, že ne na dlouho:-)) knihu, tak jsem si dodal odvahy sem taky něco přispět, a ne jen číst.

Se Starky to nedopadlo zrovna růžově, takže teď nejvíc fandím Daenerys.

I když taková Sansa se ke konci úplně proměnila. Najednou jsem se přistihl, že se těším na její další kapitolu téměř stejně jako na Tyriona:-) Uvidíme, snad se jí podaří ještě zamíchat kartami... A možná, že za čas jí budeme mít mezi kandidáty v hlasování výše...
  • A ta dobrá zpráva je, že Sansu uvidíme pravděpodobně již v Tanci! Ale co se týče našich hrdinek, napadá mě jedna možná komplikace: mělo Západozemí vůbec někdy vládnoucí královnu? Nemyslím teď regentku, ale královnu v pravém slova smyslu. Mám takový dojem, že ne, v letopisech bývají jako vládci uvádění králové... takže i kdyby Dany nakrásně sjednotila Západozemí krví a ohněm, stejně bude jako panovník chápán spíše její choť (potažmo choti). :-)
  • Celé Západozemí ne, ale Dorne třeba ano. Nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat :-)
  • Choť nebo choti? Jen aby to vůbec nějaký potencionální ženich přežil:-)

Myslím si, že pokud proběhne invaze, bude Západozemí natolik utopeno v krvi a konfliktech a nějaké tradice už nebudou nikoho moc zajímat. Uvidíme...
  • Daenerys sice začínala od ničeho, ale oproti tomu třeba Sansa měla vše, aby to ztratila a pak se z toho dostávala. Vlastníma silama. Kdežto Daenerys mi přišla jako "hraji si na královnu". Ač ji chce být a asi by byla i dobrá. Ale ne teď a tady. Musí ještě hodně projít a naučit se, aby byla "dobrá" královna.
  • Daenerys má zatím hlavně pozoruhodné štěstí. Je provdána proti své vůli do barbarského národa? Ukáže se, že její manžel je k ní něžný a laskavý. Je osamocená uprostřed pustiny? Narodí se jí draci! Pokouší se ji zavraždit lítostivý muž? Náhodou jde kolem Barristan Selmy! Potřebuje vojsko? Podaří se jí nachytat hloupé otrokáře na fintu, kterou by prokouklo i pětileté dítě. A tak dále. :-) Žádná jiná postava (snad jen trochu Jon) se nevyhřívá v takové přízni štěstěny. Eddard, Robb, Catelyn, Rodrik, Oberyn... ti všichni ztratili život po jediné chybě, žádná deus ex machina je nezachránila.
    Autorovi to samozřejmě nevyčítám, protože dobře vím, že i ve skutečném životě má občas někdo štěstí. Jenže pozor - nikomu to štěstí nevydrží navždycky! :-)
    Co se týče západozemských tradic, ty se samozřejmě mohou měnit, ale pouze "zdola". Kdybychom se je pokusili měnit "shora", tak poteče hodně krve, a stejně ničeho nedosáhneme. Jako kdybychom se pokoušeli ohnout pružný kmínek stromu, načas se nám to může podařit, jenže jakmile ho pustíme, vrátí se do původní polohy.
  • Já si nemůžu pomoct, ale Daenerys mi příjde jako malé dítě, které našlo novou hračku. Jak jsem již jednou psal - myslím, že má veliký potenciál, ale ted by ji rozsápali lvi, utopila krakatice....
  • Robb Stark nebo Doran Martell nesnasim Lannistery s vyjimkou Tyriona:D
  • kdyz teda do vyberu zahrnu uz mrtve postavy:D
  • a taky polomrtvé, vzhledem ke stavu Dorana :-)
  • Tak Daenerys má jakožto adeptka na vládkyni velký problém... nemůže mít děti... tzn. akorát odklad další občanské války.
  • Doran je pořád lepší vládce než většina živích a zdravých.
    Stejný problém jako Dany má i Stanis, a navíc ani jeden z nich žádné blízké příbuzné.Při nejhorším můžou někoho adoptovat.
  • Shireen by nesouhlasila. :-)
  • Shireen není syn. Železný trůn není v Dorne. Shireen nemá draky, aby donutila lidi na to zapomenout.
  • S těmi draky bych nesouhlasil, stačí jen probudit toho kamennýho. :-)
  • Stannis rozhodně nemá problém s neplodností, spíš s ošklivou manželkou :))
  • Stannis je muž v nejlepších letech, může si udělat tolik synů, kolik jen bude chtít. Popřípadě může pomoci i Melisandra. :-) Ovšem pozor! Příliš mnoho draků je stejně nebezpečných jako příliš málo.
  • Shireen se může vdát. Ideálně za někoho supersilného. Stačí, aby tatínek vyhrál válku :-)
  • Pokud by chtěl mít Stannis za syna démona, tak je rozhodně Melisandra ta pravá :)
  • Tyna píše:
    Shireen se může vdát. Ideálně za někoho supersilného. Stačí, aby tatínek vyhrál válku :-)
    Ideálně za Willase Tyrella, který je z mocenského hlediska pravděpodobně tou nejlepší partií v říši. Nebo by se mohla vdát za někoho superinteligentního. Ano, dívám se na tebe, lorde Baeliši. :-)
    Ten, jenž tlačí kolo, píše:
    Pokud by chtěl mít Stannis za syna démona, tak je rozhodně Melisandra ta pravá :)
    Jsou i jiné postavy, které mají určité zkušenosti s porodem zdeformovaného hnijícího tvora s křídly a šupinami. :-)
  • píše:
    Ideálně za Willase Tyrella, který je z mocenského hlediska pravděpodobně tou nejlepší partií v říši

Vždycky jsem myslel, že nejlepší partie je Sansulína.:-)Kdyby seveřané věděli, že je naživu... to by se děly věci!
    píše:
    Jsou i jiné postavy, které mají určité zkušenosti s porodem zdeformovaného hnijícího tvora s křídly a šupinami. :-)

Tak toto bych, být na místě zastánců blíže-nejmenované-skoro-ideální-malé-princezny-Za-vodou, rozhodně nenechal bez povšimnutí. :-Q
  • všimli sme si.... a krídla sa už rozprestierajú a na zem padol nahnevaný tieň, ktorý letí rýchlejšie ako vietor...
  • heavy_head píše:
    Vždycky jsem myslel, že nejlepší partie je Sansulína.:-)Kdyby seveřané věděli, že je naživu... to by se děly věci!
    Bavili jsme se o případných manželích pro Shireen, takže v úvahu připadají jen pánské partie (zajímavé slovní spojení!). Případný Sansin syn (taky hezké slovní spojení, zkuste si to vyslovit rychle 3x za sebou!) by měl dohromady možná stejný počet mužů jako Vysoká zahrada. Ovšem Říční krajiny a Sever už jsou vyčerpané válkou a pouze Údolí je nedotčeno. Zatímco vojsko Roviny ještě až tolik nekrvácelo, takže Tyrellové jsou na tom o chlup lépe.
    sarven píše:
    všimli sme si.... a krídla sa už rozprestierajú a na zem padol nahnevaný tieň, ktorý letí rýchlejšie ako vietor...
    Ano, mstít se nevinným za pouhé konstatování faktu, to patří mezi oblíbené targaryenské kratochvíle. :-)
  • Dospěl jsem k názoru, že blížící se americké prezidentské volby mohou ovlivnit situaci v Západozemí dvěma způsoby:
    1) Zvítězí Obama. GRRM v povolební euforii dosadí na Železný trůn jistého Jalabhara Xho.
    2) Vyhraje McCain. GRRM se při povolebním splínu rozhodne vylepšit si náladu tím, že na Železný trůn posadí jistého Jalabhara Xho.
    Takže myslím, že je to jasné. :-)
  • :)))))))))))))))))))))))) Léto na (Zimo)hrad.
  • :-) A když už jsme u toho, můžeme pro pobavení nadhodit způsoby, jak se jednotliví kandidáti na západozemský trůn pokoušeli řešit současnou finanční krizi.
  • Malíčkovy akcie stoupají :-) Ono Západozemí vlastně v ekonomický krizi skoro je.
    No, jak by to asi komentovali dva nej kandidáti?
    Dany..."To vysedíme."
    Stannis..."Bouřlivý konec měl být můj!"

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi