Když více je méně

1262729313241

Komentáře

• Co kanibalismus? :)
  • A promiň ale odborná sterilizace např. lidí nakažených AIDS by společnosti jedině prospěla.
    Možná by bylo lepší, kdyby se o některých věcech nevyjadřovali lidé, kteří o nich nemají ani ponětí :-( Přenosu HIV z matky na dítě lze v dnešních podmínkách velmi dobře zabránit. A to tak, že třeba v ČR se nenarodilo žádné dítě s vrozeným HIV (z matek, které byly lékařky sledovány, vím o dvou dětech cizinek) Testy na HIV se dělají všem těhotným ženám automaticky.
  • Incest je mezi dospělými lidmi takový "zločin" bez obětí.
    Nijak zvlášť soulož mezi příbuznými nepodporuji, ale zase se nemyslím, že by zrušení toho paragrafu vedlo k masovému sexu v rodinách. I když, kdo ví - incest je velmi oblíbenou kategorií erotických povídek obecně.
  • Incest je mezi dospělými lidmi takový "zločin" bez obětí.
    "Bez obětí", to je ono. Dobře napsáno.
  • Beltris Mlha napsal(a):

Co kanibalismus? :)

Hádam sa o tom nechceš hádať... Všetci predsa vedia, že je to absolútne normálna činnosť

:D

PS: Okrem Haggona

Hádam sa o tom nechceš hádať... Všetci predsa vedia, že je to absolútne normálna činnosť

A já si říkala, že to by mohlo být takové chutné téma. Přinejhorším si můžeme vyměnit pár receptů ;D
  • A co je horší - nechat si vzít ještě nenarozeného potomka jednoduchým zákrokem, který nebolí nebo se dívat, jak deset a více let trpí v neustálých bolestech a jak pomalu umírá?
    Ano ale takto dokážeš uvažovat třeba ty nebo já. Ale kolik lidí to dokáže?

Děkuji, jsem po jídle :)
  • Co kanibalismus? :)
    Dáš si guláš nebo sekanou? :D
  • Mamí, proč je to maso tak tvrdý? - To víš, dědeček už byl v letech a koukej jíst.
  • EY: Mozno poznas Nicka Vujicica. Skus sa jeho spytat, ci nelutuje, ze sa narodil.
  • Když vím, že mám nějaké geny, které zajišťují, že z 60 % budu mít postižené dítě, tak si ho prostě nepořizuju. Dětské domovy jsou plné dětí bez rodin. Proč je tak důležité to dítě za každou cenu porodit? Copak nemůže člověk stejně milovat i dítě z domova?
    Vzdát se při 40% (divné číslo, ale neva)? Nevím. Měl bych strach, ale touha po dítěti by asi převládla.
    Jinak si myslím, že pokud máte vlastní dítě a pak si třebas nějaké adoptujete, tak vždy k tomu vlastnímu máte zcela podle přírody mnohem silnější vztah. To snad ani jinak nejde. Je však možné, že jsou lidé, kteří jsou schopni stejné lásky i k tomu adoptovanému. Moc tomu ale nevěřím. Jiná situace samozřejmě nastává, pokud vlastní děti mít nemůžete.
    Pokud nejste věřící lidé, tak děti jsou jediná šance na nesmrtelnost (částečnou:-)
    Já si zase myslím, že lidí s debilníma názorama je docela dost a taky je kvůli tomu nikdo nesterilizuje. Když si tak čtu tvůj příspěvek, říkám si, zda to není škoda...
    Tohle mě opravdu rozesmálo:DDD
  • Hildegarda: nemůže se srovnávat postižení tělesné a mentální. Když to řeknu takhle: pokud si ten člověk ani neuvědomuje, proč ho přebalujete, pak opravdu není důvod, proč by měl vědět, co je život, a že se ho má/nemá držet. Nick je super, má jen tělesné postižení. Stejně tak třeba Steven Hawking. Jenže to jsou prostě jiné případy. Tady se nebavíme o lidech, kteří nejsou schopní jít sami na WC, tady se bavíme o lidech, kteří nevidí souvislost mezi jezením a velkou/malou potřebou...

Chmur: mám tam 60 %, páč jsem tím chtěla naznačit "více než padesátiprocentní šanci na postižení". Nechápu, co je na tom tak skvělého mít vlastní dítě. I to adoptované můžete milovat stejně. Není důležité, kdo dítě porodí, ale kdo se o něj stará.
    A když je volba: "své postižené/cizí zdravé", tak by si jen sobec vybral tu první možnost. Ovšem teď nemluvím o matkách, kterým v 5. měsíci řekli, že jejich potomek bude mít Downa. To už je totiž dítě skoro života schopné a na to bych neměla nervy asi ani já.
  • Nechápu, co je na tom tak skvělého mít vlastní dítě. I to adoptované můžete milovat stejně.
    Mohu se zeptat zda máš nějaké děti? Hádám, že ne. Pro mě je to ta nejúžasnější věc na světě, ale možná to mají jiní lidé jinak. Netvrdím, že člověk nemůže milovat adoptované dítě stejně. Jen tomu nevěřím.
    Není důležité, kdo dítě porodí, ale kdo se o něj stará.
    Tak to bych netvrdil. V tomto případě jsem zarytý biolog a myslím si, že touha předat své geny je hlavní motor života všech organismů. Možná to jiní lidé cítí jinak. Asi taky záleží v které etapě života se nacházíte.
    A když je volba: "své postižené/cizí zdravé", tak by si jen sobec vybral tu první možnost.
    Záleželo by, jak je to dítě postižené. Slepé? Hluché? Bez nohou? Pořád volím jednoznačně vlastní dítě. Jsem sobec. Všichni jsme sobci, jen si to někteří nechtějí přiznat. Těžce mentálně retardované? Nevím. Doufám, že se do takové situace nikdy nedostanu.
    Mohl bych ti předložit řadu argumentů dokazujících správnost mých názorů ale obávám se že nejsme ve vhodném topiku.
    Hoď je do kecáliště.
  • Ach jo... tady fakt někteří nečtou. Nemluvím o postižení fyzickém, ale mentálním! O těžkém mentálním postižení, kdy je dítě ležák po celý život a nechápe, co se kolem něj děje. Ne o hluchých a slepých dětech bez nohou...
    Děti nemám a ani neplánuji (alespoň ne vlastní). Děsím se představy, že by na mě byl někdo závislý a jedinou chybou bych mu mohla já (nebo jiní) zmařit život a trpět s tím do konce života. Takhle když něco podělám, i když se stanu bezďákem nebo zapletu s mafií, furt je to jen můj problém. Nemusím se bát o někoho dalšího. + také právě ono rozhodnutí "co kdyby bylo nemocné".
    A ano - milovat se dá i adoptované dítě. Není na tom nic těžkého. I když přiznám, že je to asi lehčí pro ženy, které nemají tak velkou potřebu "přenášet geny dál", jako to mají muži. Přenášet geny ano, ale ne ty vadné (hodně vadné).

Beltris Mlha napsal(a):

A já si říkala, že to by mohlo být takové chutné téma. Přinejhorším si můžeme vyměnit pár receptů ;D
    :D :D
    Everett Young napsal(a):

Já si zase myslím, že lidí s debilníma názorama je docela dost a taky je kvůli tomu nikdo nesterilizuje. Když si tak čtu tvůj příspěvek, říkám si, zda to není škoda...
    Ano s tím také souhlasím. Například takové odstranění Adolfa H. (na jeho přání nebudu jmenovat) by světu jistě pomohlo. Dále je mi jasné že jsi tím mířil (a) proti mě. Mohl bych ti předložit řadu argumentů dokazujících správnost mých názorů ale obávám se že nejsme ve vhodném topiku. Pokud něco chceš pošli mi vzkaz do zprávy. A pokus se prosím o nějakou argumentaci, tím že budeš bez jakéhokoli podkladu pouze urážet člověka protože má pravdu místo toho aby jsi jej přesvědčil (a), ztrapníš akorát sám (sama) sebe.
    Nejdem ani proti tebe, ani proti nikomu inému, len malá poznámka - nenazývaj vranu čiernou a nehovor, nech sa pokusí o argumentáciu, keď si použil výraz protože má pravdu. To nie je argumentácia, ale konštatovanie. Správne to malo byť "A pokús sa o nejakú argumentáciu, tým, že budeš znehodnocovať názory iných bez vyjadrenia svojho stanoviska, jeho odôvodnenia a prípadného podloženia..."

-----------------------
    A teraz vyjadrenie:

S časti je pravda, že nechať nenarodené dieťa zabiť než ho nechať trpieť po mnoho rokov je omnoho milosrdnejšia a praktickejšia metóda. Avšak ako povedal pán Lorenzo: ,,Istí si môžeme byť len tým, že sme si ničím nie je istí". Ja chápem, že sú metódy, vďaka ktorým lekári vedia určiť, že dieťa bude pravdepodobne znehodnotené, ale v našom Vesmíre to nikdy nemôžu povedať na úplnú istotu (stať sa môže temer čokoľvek). Nehovorím, čo je správne a čo nie, len obhajujem ten názor, že niektorí prosto chcú risknúť dať svojej krvi šancu žiť a zároveň uznávam racionalitu názoru "Milosrdná smrť".

K tvojmu argumentu, Evertt, rád k nemu niečo podotknem. Áno, ak by sa taký malý Hitlerko nedožil potrebného veku na uskutočnenie Mein Kampfu, dnes by mohlo žiť neskutočne veľké množstvo židov a aj iných nevinných ľudí a mali by sme len jednu svetovú vojnu (hoci...).

Ale čo takto ty? Ty uvažuješ o sterilizovaní ľudí čo majú AIDS. Čo ak to raz uskutočníš. Nebolo by vhodnejšie ťa radšej zabiť, aby sa to nestalo? Rovnako, kto by bol mal právo vziať Hitlerovi život (aj po vydaní tej knihy), len na základe KEBY BOLO KEBY? To mi príde nespravodlivé.
  • Já si zase myslím, že lidí s debilníma názorama je docela dost a taky je kvůli tomu nikdo nesterilizuje. Když si tak čtu tvůj příspěvek, říkám si, zda to není škoda...
    Ano s tím také souhlasím. Například takové odstranění Adolfa H. (na jeho přání nebudu jmenovat) by světu jistě pomohlo. Dále je mi jasné že jsi tím mířil (a) proti mě. Mohl bych ti předložit řadu argumentů dokazujících správnost mých názorů ale obávám se že nejsme ve vhodném topiku. Pokud něco chceš pošli mi vzkaz do zprávy. Na gepetovu žádost upraveno: A pokús sa o nejakú argumentáciu, tým, že budeš znehodnocovať názory iných bez vyjadrenia svojho stanoviska, jeho odôvodnenia a prípadného podloženia...

Spokojen Bronislave? :D
  • Nechápu, co je na tom tak skvělého mít vlastní dítě. I to adoptované můžete milovat stejně.

Mohu se zeptat zda máš nějaké děti? Hádám, že ne. Pro mě je to ta nejúžasnější věc na světě, ale možná to mají jiní lidé jinak. Netvrdím, že člověk nemůže milovat adoptované dítě stejně. Jen tomu nevěřím.

Není důležité, kdo dítě porodí, ale kdo se o něj stará.

Tak to bych netvrdil. V tomto případě jsem zarytý biolog a myslím si, že touha předat své geny je hlavní motor života všech organismů. Možná to jiní lidé cítí jinak. Asi taky záleží v které etapě života se nacházíte.
    V podstatě ve všem souhlasím s Chmurem. každý živý organismus chce předat své geny dál. Přežij, aby ses mohl rozmnožit, to je jednoduché pravidlo všeho živého. Nicméně člověk je víc než jen zvíře, takže existují i výjimeční lidé, kteří celý život zasvětí pomoci bližním, kteří nejsou jeho přibuzní...

Nicméně musím podotknout, že dětské domovy nejsou žádné obchody s dětmi, kam si zajdete pro svoje vymazlené princátko. 99 procent dětí tam není proto, že by neměli příbuzné, kteří by se o ně mohli starat, ale proto, že byli odebráni z dost strašlivých poměrů. Jde o děti traumatizované, často nemocné nebo postižené a cca 40%to jsou Romové. často potřebují specializovanou péči.

Incest je mezi dospělými lidmi takový "zločin" bez obětí.
    "Bez obětí", to je ono. Dobře napsáno.
    Případné postižené dítě a veškeré související strasti neuvažujeme, to je vždy jen nešťastná shoda okolností. Podobně jako u domácích porodů, řízení pod vlivem alkoholu a dalších.

Možná bych měl jít spravovat ty silnice já a seknout s vědou. Tam by se mi nejspíš nestávalo, aby někdo řekl:
    "Pročpak s tím ztrácíte čas? Jo, že se tam zas někdo rozsekal, když vjel do půlmetrového rigolu. To je holt smůla, to už tak v životě chodí."

Pokud máte zájem pokračovat v debatě "Proč se stát stará o to či ono", popř. "O původu a smyslu zákonů", založte si na to topic, nebo se přesuňte do Kecáliště. Pak možná vyrazím s flankerem po boku do předem ztraceného boje a společně zahyneme pod lavinou argumentů vytržených z kontextu, nepodložených domněnek a všeobecně známých (viděl jsem to v křišťálové kouli/slyšel v rádiu Jerevan) faktů.

Tady v tom nicméně pokračovat nehodlám, to si Těžkohlavý nezaslouží.
  • A co je horší - nechat si vzít ještě nenarozeného potomka jednoduchým zákrokem, který nebolí nebo se dívat, jak deset a více let trpí v neustálých bolestech a jak pomalu umírá?
    Ovšem teď nemluvím o matkách, kterým v 5. měsíci řekli, že jejich potomek bude mít Downa. To už je totiž dítě skoro života schopné a na to bych neměla nervy asi ani já.
    A kdy si myslíš, že ti to řeknou? Jednoduchý zákrok, který nebolí? To si asi pleteš s miniinterrupcí, která se provádí do 8tt (tedy do 6 týdnů od oplodnění) A tehdy ti fakt nikdo neřekne, jestli bude dítě postižené nebo ne. Velký genetický ultrazvuk se dělá ve 20tt, zároveň s tripple testem. A i když si zaplatíš pojišťovnou nehrazený screening v 15 tt, což tedy vřele doporučuji, tak počítej se mnou - týden trvá, než ti dají výsledky. Ten test ale počítá PRAVDĚPODOBNOST, že je plod postižený. Takže když je pravděpodobnost vysoká, pošlou tě na amiocentézu. na amiocentézu se musíš objednat. Výsledky jsou k dispozici za DVA TÝDNY a lup jsi v 19 tt, takže když si rozmýšlíš eventuální potrat, cítíš, jak se v tobě dítě hýbe, jak kope, reaguje na zvuky, na to, když si položíš ruku na břicho...

A potrat ve 20tt rozhodně není nic, co bys nazvala JEDNODUCHÝM nebo BEZBOLESTNÝM. V podstatě plod, který je víceméně hotový usmrtí a matka ho musí "porodit". Neříkám, že to není v mnoha případech to nejlepší řešení, ale hergot to není nic jednoduchého!

To prosím ber v potaz, až někde uvidíš matku s děckem s Downem a opovržlivě si pomyslíš, proč nešla na ten jednoduchý a bezbolestný zákrok.

Ty sama tu házíš ramena, jak bys v případě postiženého děcka šla určitě na interrupci, ale druhým dechem dodáváš, že na potrat v pátém měsíci bys neměla nervy. Jenže pokud nemáš zrovna gynekologa jasnovidce, tak počátek pátého měsíce je doba, kdy ženy s postiženými plody na potrat chodí. Rozhodně to není tak, že přijdeš na gyndu s tím, žes to nedostala, gynekolog vezme ultrazvuk a řekne, jste těhotná, zárodek má 4 cm, ale ehm, bohužel vidím, že bude dítě hluché, chcete jít na miniinterrupci?
  • Ugla: Samotná soulož nikomu prostě neubližuje, tak to je. Pokud to bereš takhle, může být zločinem každý sex člověka nesoucího jakékoliv genetické zatížení.

Já nijak nehoruji pro vyškrtnutí soulože mezi příbuznými ze zákoníku, já jen říkám, že je to zločin, který nemá žádnou oběť.
  • edit: má kamarádka je doktorka v porodnici, a vím co to s ní udělá, když má rodit potraty v pokročilém stádiu těhotenství. Je to i pro ni obrovský nápor na psychiku, na tož pro matku a její rodinu.
    Hlavně když to spousta lidí vidí jak Hurvínek válku. Pro některé děti je vážně lepší, aby se nenarodily, ale rozhodně nejde o žádné jednoduché rozhodnutí, jak si tady mnozí představují.
  • Jak mi říkala: "odrodíš to, víš, že to za pár minut zemře, ale lapá to po dechu, a ty to musíš změřit, zvážit a zapsat do úmrtního listu. Vše se v tobě vzpíná, abys to děcko zachránila, jen mozek ti řekne je to zbytečné a máš to nechat tak. Až to uděláš, postaráš se o matku, tak si zajdeš na pokoj, sedneš si a prostě začneš bulet. Chlapi ti to mají "jednodušší", ti si sednou a prostě čumí z okna a nic nevnímají"
  • Zajímavá diskuze a jsem velice rád, že se společnost některými neřídí
    Stephen Hawking - zabit v dětství/vykastrován v dospělosti pro dědičnou chorobu
    Isaac Newton - zabit v dětství/vykastrován v dospělosti pro genetickou odchylku
    Miloš Kopecký - vykastrován pro psychickou poruchu (maniodeprese)
    Vlastimil Brodský -vykastrován pro psychickou poruchu (maniodeprese)
    Carrie Fisher (princezna Leia z SW) - vykastrována pro psychickou poruchu (maniodeprese)
    atd. atd. atd. atd.

edit: má kamarádka je doktorka v porodnici, a vím co to s ní udělá, když má rodit potraty v pokročilém stádiu těhotenství. Je to i pro ni obrovský nápor na psychiku, na tož pro matku a její rodinu.
  • Ach jo... já už to tady vysvětlovat nebudu, když to stejně každý chápe jinak.
    Ne, nemluvím o testech, které prokážou, že v tom a tom týdnu už bude dítě nemocné. Mluvím o PŘEDCHÁZENÍ toho, aby se takové dítě vůbec počalo (tj. dítě mentálně postiženého/dítě sourozenců...). Neříkám, že by to měl nařídit stát! (tj. potrat/sterilizaci) Právě proto je zakázáno, aby se takoví lidé brali, sice to není 100% ochrana před tímto, ale aspoň něco. Kdybych NÁHODOU otěhotněla s člověkem, který je silně mentálně postižený, tak bych šla na miniinterupci ihned. Bez testů. Stejně tak bych to DOPORUČILA mentálně (!) postiženým párům a (blízkým) příbuzným, kteří žijí spolu v incestu.
    skelet: k tomu se vůbec nevyjadřuju... Hawking, Brodský, Kopecký atd, NEBYLI A NEJSOU mentálně postižení. Mluvím tu o těch, kteří se narodí jako zelenina - nemluví, nesedí, sami se nenají ani nevytřou a hlavně - nic nechápou a i v deseti letech jsou na tom MENTÁLNĚ asi jako tříměsíční mimino. Není řeč o psychických poruchách, o autismu nebo dokonce i o downu (tedy - dva lidi, co mají downa by neměli mít - z vlastního rozhodnutí - děti, ale když zdravá matka čeká dítě s downem, tak nevidím nic špatného na tom, že si dítě nechá). Mluvím tu opravdu jen o těch nejtěžších případech mentálního postižení.
    Neříkám, že by se takové děti měli zabíjet, či jejich matky násilně sterilizovat. Říkám, že už samotní rodiče by měli zůstat soudní a dítě si vůbec nepořizovat, když vědí, že MŮŽE být takto nemocné.
    Ale už to neřeším, stejně to zase pochopí každý jinak...

A stejně je podle mě nejhorší, když máte zcela zdravé dítě, ze kterého se najednou stane ležák a i jeho mozek přestane řádně pracovat (takové to kóma-nekóma či zastavení vývoje dítě po epileptickém záchvatu atd.)
  • Kolikokoli: Bohužel většinou o té zátěži prostě nevíš.

Ano, sexuální život mentálně postižených je dost výbušné téma. Ti lidé prostě mají takové potřeby, i když společnost předstírá, že ne.
  • Tyna: když to dělám s bráchou, tak s tím musím počítat.
    Sex ano, děti ne. Nemusí být sterilizace ani potrat. Existuje antikoncepce.
  • Kolikokoli: moja reakcia bola na EY s jeho "nejakou vadou" bez specifikacie.
    ALe v podstate s tebou suhlasim
  • Hildegarda: jo, to bylo tak nějak všeobecně. :)
  • Kolikokoli: No jasně, že když to děláš s bráchou, je lepší nemít děti :-) Já si tedy myslím, že je obecně lepší nedělat to s bráchou vůbec - je to prostě divný. Ale je taky fakt, že pokud nepočnou, tak tam nevidím žádného poškozeného.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů SeriálKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi