Ono se těžko rozumně diskutuje, když protistrana, a ne knebudu korektní, když konkrétně ty jsi zjevně iracionální. Tak např. provádíš myšlenkové chyby, když například zkresluješ to, co stojí proti tvému názoru (viz Aerys a alkohol - ejhle, je tu přirovnání alkoholika s Kaganovičem), mylně určuješ příčiny (např. to vypadá, jako kdyby za válku mohl vlastně ne nesnestilený král a bezprostřední příčina - únos dcery, ale vlastně drzost bratra dožadujícího se spravedlnosti a posléze otce předvolaného ke dvoru vysvětlit synovo chování. K tomu připočtěme mylné závěry (ignorace protinázoru, vyvozování závěrů pouze z představ, např. že Rhaegar+Lyanna=VLS a to ospravedlní cokoli, že Brandon si vlastně mohl za uvěznění sám, protože se neměl co míchat Rhaegarovi do toho co dělá, či 6000 let kontinuální společnosti andalů s jejich tradicemi je tottéž jako cizáí vnesený zvyk praktikovaný poza vládnoucí dynastiíplus tak možná jedním procentem populace, která přišla s onou dynastií). Tak asi tolik k těm faulům perem.
Jak jsem uvedl, opravdu je to o rozdílném pohledu na to samé, nejde o to, že by jedna strana vnesla do věci novou informaci, která by byla druhé neznámá a tím pozměnila její vnímání problému. Proč se ty díváš na věc jinak než já, to celkem přesně popsala jarla, leč bylo to pochopený jako argument k osobě. Nepochopení, ale to není můj problém.
Ano, těžko se rozumně diskutuje, když mi vkládáš do úst něco, co jsem neřekl, případně to překroutíš tak, aby to podpořilo tvou argumentaci, okořeníš to pár diskusními fauly a ještě ze sebe uděláš chrabrého obránce pravdy a lásky před hnusným morálním relativizátorem. A tímto opravdu končím, protože diskuse už je velmi dlouho neplodná. Přeješ-li si mít poslední slovo, posluž si.
Shrňme to. Jedna strana říká: Není tak úplně nemorální unýst cizí dceru bez vědomí rodiny, když jste korunní princ, Quod licet Iovi, non licet bovi. Když si rodina stěžuje, je to vlastně její problém, že neni dost diplomatická. Ano, bylo to hloupé, ale jen v kontextu politických důsledků, protože oni se určitě milovali k smrti (jsme moderní lidé ze století Twilightu a víme, že životní láska přichází jen v teen věku). krom toho se pokouší relativismem dokázat, že vraždění pro osobní potěchu není až tak špatné, vlastně to není horší o nic víc než pití a ženský. Druhá strana říká, že unést 14-15letou holku je blbost bez ohledu na postavenía rodina má právo na spravedlnost. Sadistické sklony a potěšení z utrpení rozhodně nejsou totéž co opilý král s nesnesitelnou manželkou. Na těchto pozicích jsou strany zakopány, první strana o stanovisku druhé nepřemýšlí, druhá říká, že na tom, co říká první, není k přemýšlení nic. OK. Dobrou noc. :)
A na řadu přichází Iubilare. Dobrou noc. :)
Taky se to dá brát jinak. Jo, jistě není nic příjemného , když Vám unesou, ( anebo svedou) dceru v teenagerovském věku. To dokáže zdvihnout krevní tlak každému tatíkovi. A každej jinej tatík, to pochopí, i když ta jeho dcera sedí doma a hraje si s panenkami ( No, to jsem krapet přehnal - spíš sedí na diskotéce, a vypaluje zobák cigárem, anebo marjánkou. :-) ) Takže milej tatík se naštve, pravděpodobně si dá panáka, anebo dva, a jde hulákat únosci, případně tatíkovi únosce před barák. Čímž se počet nasraných tatíků zdvojnásobí. A tak se to stupňuje, postupně začnou na akutní příhodu mečovou, případně ohńovou umírat tatíci , jejich podržtařky a nakonec se melou všichni jako v hospodě - a spousta jich ani neví proč vlastně. Jen k té jedné svedené a možná i znásilněné přibývají jiné, tentokrát zcela jistě znásilněné teenagerky,a taky jejich mámy, a zamordovány jejich mámy, otcové i babičky v počtech tisícových. A demoliční činnost v městech i na venkově probíhá jakoby chtěl někdo vést dálnici přes Staromák. A vypadá to, že stavební firmy budou mít postaráno o kšeft, pokud ovšem zbyli nějací zákazníci. Místa, kde stavět, bude zcela jistě habaděj. A tak jednoho napadne - stála ta blbá husa, co naletěla někomu se zlatou kreditkou ( pardon, princovskou korunkou , na bílém koni) za to ? Možná si měl ten tatík kousnout do svého jazyka, a dát si pár facek, že tu svou kozu měl líp hlídat, a držet ji daleko od chlápků se zlatou kreditkou.. A nevyřvávat někomu před barákem. Anebo ne ? A teď babo raď!
Ehm, k Vaší dlouhé diskuzi, jestli Lyanna ve čtrnácti mohla mít rozum...v kolik že byla provdána Sansa a jiné dívky ve Westerosu po dobu pěti knih? Jo aha, selekce, okay
Ehm, k Vaší dlouhé diskuzi, jestli Lyanna ve čtrnácti mohla mít rozum...v kolik že byla provdána Sansa a jiné dívky ve Westerosu po dobu pěti knih? Jo aha, selekce, okay
Tehdy děvčata vdávali po první menstruaci , což zřejmě je podle Martina kolem 13-14 let. Dnes mívaj děvčata první menstruaci od 12 nahoru - že bychom je začali vdávat ve dvanácti ? A že by už na to měly rozum ?
Tehdy děvčata vdávali po první menstruaci , což zřejmě je podle Martina kolem 13-14 let. Dnes mívaj děvčata první menstruaci od 12 nahoru - že bychom je začali vdávat ve dvanácti ? A že by už na to měly rozum ?
Ve středověku byly dívky považovány za pohlavně dospělé, a tedy zralé pro manželství obvykle od 12 let.
Co se týká dopisu.... řekl bych že Ramsay dostal ty informace z Manceho a nemusel ho ani moc mučit. I když to dělal určitě moc rád. On neví že Theon a Jeyne našel Vránojed a odeslal je s Tychem ke Stannisovy. I když bych moc rád věděl proč a za jakým účelem to poslal. Každopádně jde z toho strach. Nenávidím když takhle někdo uzavře knihu, čekat dalších několik let na vydání další.
Já bych řekla, že o tom nevěděl nikdo, protože se to ve skutečnosti vůbec nestalo (žádná výměna neproběhla a to zabitý děťátko byl Aegon), ale uvidíme... snad to vyjde najevo v dalších dílech.
To je pochopitelně taky možnost. naštěstí, narozdíl od ostatních rodů, Targaryeni mají celkem spolehlivý způsob, jak si ověřit, zda někdo patří k nim (pracovně se mu říká "pohlaď si dráčka! :-) Takže se to asi dozvíme.
"Pohlaď si dráčka!" je dobrá prověrka... ale jak říkal Ilyrio (tuším): "Černý nebo červený, drak je pořád drak." :) Jestli je Aegon Blackfyre (i když třeba z matčiny strany), mohl by si i dráčka zkrotit.
Na tom Varysově plánu mi něco nesedí... jak mohl vědět, že Gregor to dítě "rozmlátí k nepoznání"? (brr, pokaždý mi z tý myšlenky běhá mráz po zádech) Tywin nebo Gregor Aegona asi nikdy předtím neviděli, ale co třeba Pycelle? Chci tím říct, že tu bylo příliš velký riziko, že by se na tu výměnu přišlo... to už ho mohl stejně dobře rovnou odvézt z Přístaviště, jako Viseryse a královnu...
Pokud je to skutečný Aegon, byl zachráněn s vědomím své matky (a možná i někoho jiného), pokud není, našel magistr z Pentosu malé jiné Targaryeně, potomka vedlejší větve či bastarda, nějaké se potulují po Západozemí i svobodných městech.
Otázka je, jestli by vhodné a správně staré dítě bylo při ruce. Přeci jen - zase tolik stříbrovlasých mimin není.
Komentáře
Jak jsem uvedl, opravdu je to o rozdílném pohledu na to samé, nejde o to, že by jedna strana vnesla do věci novou informaci, která by byla druhé neznámá a tím pozměnila její vnímání problému. Proč se ty díváš na věc jinak než já, to celkem přesně popsala jarla, leč bylo to pochopený jako argument k osobě. Nepochopení, ale to není můj problém.
A tímto opravdu končím, protože diskuse už je velmi dlouho neplodná. Přeješ-li si mít poslední slovo, posluž si.
Jo, jistě není nic příjemného , když Vám unesou, ( anebo svedou) dceru v teenagerovském věku.
To dokáže zdvihnout krevní tlak každému tatíkovi.
A každej jinej tatík, to pochopí, i když ta jeho dcera sedí doma a hraje si s panenkami ( No, to jsem krapet přehnal - spíš sedí na diskotéce, a vypaluje zobák cigárem, anebo marjánkou. :-) )
Takže milej tatík se naštve, pravděpodobně si dá panáka, anebo dva, a jde hulákat únosci, případně tatíkovi únosce před barák.
Čímž se počet nasraných tatíků zdvojnásobí.
A tak se to stupňuje, postupně začnou na akutní příhodu mečovou, případně ohńovou umírat tatíci , jejich podržtařky a nakonec se melou všichni jako v hospodě - a spousta jich ani neví proč vlastně.
Jen k té jedné svedené a možná i znásilněné přibývají jiné, tentokrát zcela jistě znásilněné teenagerky,a taky jejich mámy, a zamordovány jejich mámy, otcové i babičky v počtech tisícových. A demoliční činnost v městech i na venkově probíhá jakoby chtěl někdo vést dálnici přes Staromák. A vypadá to, že stavební firmy budou mít postaráno o kšeft, pokud ovšem zbyli nějací zákazníci. Místa, kde stavět, bude zcela jistě habaděj.
A tak jednoho napadne - stála ta blbá husa, co naletěla někomu se zlatou kreditkou ( pardon, princovskou korunkou , na bílém koni) za to ?
Možná si měl ten tatík kousnout do svého jazyka, a dát si pár facek, že tu svou kozu měl líp hlídat, a držet ji daleko od chlápků se zlatou kreditkou..
A nevyřvávat někomu před barákem.
Anebo ne ?
A teď babo raď!
Dnes mívaj děvčata první menstruaci od 12 nahoru - že bychom je začali vdávat ve dvanácti ?
A že by už na to měly rozum ?
osobně jsem předpokládala, že z překladu mi nějak líp vyplyne, jak to bylo s Aegonem, ale to se nestalo
"Varys dal koželuhova syna mé paní matce a mne odnesl pryč", takže Elia musela být do záchrany syna zasvěcena, říkám si, kdo další to asi věděl...
Jestli je Aegon Blackfyre (i když třeba z matčiny strany), mohl by si i dráčka zkrotit.
osobně jsem pro Aegona jako toho Aegona, už jenom kvůli tomu, jak bude Dany čučet :)
Pokud je to skutečný Aegon, byl zachráněn s vědomím své matky (a možná i někoho jiného), pokud není, našel magistr z Pentosu malé jiné Targaryeně, potomka vedlejší větve či bastarda, nějaké se potulují po Západozemí i svobodných městech.
Otázka je, jestli by vhodné a správně staré dítě bylo při ruce. Přeci jen - zase tolik stříbrovlasých mimin není.