Eddard Stark

Životopis a souhrny kapitol lorda Eddarda Starka, pána Zimohradu a Strážce severu, později pobočníka krále Roberta I. Baratheona.

Eddard Stark, mezi přáteli Ned. Lord Zimohradu, svrchovaný pán severu a Strážce severu. S Catelyn Stark má pět dětí, Robba, Sansu, Aryu, Brana a Rickona, jeho šestým potomkem je bastard Jon Sníh. Eddard je čestný a spravedlivý; nesnáší podvody a intriky. Ačkoli ho jeho rodina shledává laskavým, jiní si vysvětlují jeho rezervovanost jako...

Číst celý článek zde

«1

Komentáře

• Tohle je mustr, jak by to mělo vypadat? Citáty jsou dobrý nápad. Já se na nich zcela jistě vyřádím. :-P
  • No mohlo by to posloužit jako mustr, jj. I když u postav, které mají prostor ve více knihách, bych asi volil členění dle jednotlivých dílů. Každopádně jste se s Joem vyjádřili, že životopisy budeme dělat až po souhrnech. Takže je na to asi hafo času, u Eddarda již nebylo nač čekat. ;)
    ad citáty, pár jich neuškodí, ale všeho s mírou ;)
  • Hádanka: "Help me," she prayed. "Send me a friend, a true knight to champion me..."
  • No zrovna od Sansy moc nadčasových a moudrých citátů nikdy nevypadlo. ;)
  • :-)) Ale dojemná být umí, ne? Kdyby byla Píseň plná moudrých a nadčasových osobností, nebylo by to tak trochu nuda? ;)
  • Jo. To by skončila v prvom dieli mierom a všetci by žili happily ever after... S Eddardom na kráľovskom tróne ;)
  • Joe to řekl vlastně za mě...ještěže tu malou hloupoučkou otcovražedkyni máme. ;)
  • Ser Ilyn Payne by důrazně nesouhlasil, že jsou mu upírány jeho zásluhy. No, jsou i tací (sám se mezi ně rozhodně nepočítám), kteří považují za nemoudrost i Eddardovu zásadovost, jeho tvrdohlavé odmítání účastnit se Hry o trůny, jeho pohrdání přetvářkou a intrikami, či jeho záhadnou nechuť k bitvě citronovými zákusky. :-)
  • Nemoudrost? Spíš otázka přežití ve světě, kde pozdně letní sněhové bouře nejsou nic neobvyklého, kde mráz za průměrné zimy trhá stromy na kusy a kde se sedláci modlí, aby příliš nepršelo, protože by jim jinak pomrzlo obilí...
  • Nicméně Eddard zjevně nepřežil - bez ohledu na počasí. Jak si to vysvětlit? Je morálním vítězem Hry o trůny, nebo jen nešťastníkem, který svou (hm, jak jen bych to...) "nemoudrostí" uvrhl do zkázy celou svou rodinu?
  • uvrhlo do zkázy celou rodinu?...no možná, ale zároveň stejným činem dal světu naději. A všichni přece věříme, že nakonec oním morálním vítězem bude, i když jen skrze své potomky, jinak bychom to přece nečetli. ;)
  • Hmm, a ti .. ehm, ehm "moudří" snad přežili? Lannisterové i Freyové už nejspíš brzy zjistí, co to znamená být "nedůvěryhodný" ve světě, kde důvěra (víra v to, že mi nevrazí dýku dozad jen se k němu otočím) je základní podmínkou přežití. Koneckonců, "zima se blíží"... (můj odhad: 71 měsíců).
    A cožeto tvrdil Varys Pavouk o Eddardu Starkovi? "Tenhle pobočník není jako ten předchozí. Tenhle mne děsí."
  • Mě nepřijde, že by Sansa byla nějak extrémě hloupá, byla prostě jen naivní holka s falešnejma představama o světě. Ostatně její vnitřní prožívání je úplně jiný než jak se projevuje navenek. A pro život bych si ji rozhodně vybral spíš než třeba Yggritte.
  • A jejda, další zamilovanej. Chlapi, vzpamatujte se, vždyť je to dítě (a naivně hloupý). ;)
    Ale jinak vítej u nás, Flankere. To my se jen tak ohledně Sansy škádlíme, jinak samozřejmě všichni víme, jak to s ní je. ;)
  • Sansa pochopitelně není extrémně hloupá, to jen Alek je extrémně chytrý, proto mu tak připadá.:-)) Prostě hezká po mamince, chytrá po tatínkovi.
  • Teď už jen vědět, kdo je její tatík. ;)
  • Že by další kukačka v Eddardově hnízdě? Zajímavá teorie.;) Ten chudák si to nezaslouží. Spíše by mne však zajímala jedna věc. Neboť - přiznejme si to - jsou situace, ve kterých se člověk musí rozhodnout, jestli si podá ruku se Zlem - a mnohdy má na to jen chvíli. Zajímalo by mne totiž, co by Eddard, charakterní to hrdina, udělal na Jaimeho místě. Představme si tu hypotetickou situaci. Šel by a přiložil Aerysovi čepel k hrdlu? Nebo by to prováhal, podobně jako v Králově přístavišti? Kde je ta hranice?
  • Ach ano, Králokat. Dle mého osobního názoru by Jaime měl mít OPRAVDU VELKOU sochu s nápisem "pravý rytíř" a ne aby se po něm plivalo. Ale svět je i u nás úchylný, tak co bychom čekali ve světe "jako živém". mimochodem, Sansa jako bastard mne už taky mockrát napadla (matka je vždycky jistá... ale při povaze Catelyn jde spíš jen o ukázkový případ odrodilství).
  • Jediná normální postava společně se dvěma nejstaršími syny a králokatem z celé ICE/FIRE a důvod proč jsem jí začal číst. Teď už mám jenom Joan a Jamieho :(
  • píše:
    Šel by a přiložil Aerysovi čepel k hrdlu? Nebo by to prováhal, podobně jako v Králově přístavišti? Kde je ta hranice?
    Není pochyb o tom, že by svého krále nezařízl. Na druhou stranu, on by pod takovýmhle šílencem nikdy nesloužil. ;)
    ad Sansa...bohužel to vypadá, že se spíš moc pomamila, no. ;)
  • Alek: Ehm, jak jsi to poznal? :) Ale co se týče původu, já jsem spíš zvědavej na Jona Sněha. Přece nevěříte, že by to byl Eddardův syn.
  • Chrochta: No jo, pravej rytíř, kterej hází děti z věží... Jamie prošel nějakou emocionální a mravní proměnou, když přišel o ruku, což je fajn, ale před tím to byl sobeckej, sebestřednej bastard a pravý bratr Cersei.
    BTW: Zatím se mu nepodařilo dodržet jedinou přísahu, kterou složil. (Sloužil čtyřem králům. Prvního zabil, drhýmu nasadil parohy a podstrčil mu své tři děti a plánoval jeho vraždu (a nakonec se o něj stejně musela postarat Cersei), u třetího osvobodil jeho (i když domnělého, ale to on nevěděl) vraha. To se má Tommen na co těšit) Dokonce i svobodu, kterou teď má, si koupil za nesplněný slib... Přísahal Catelyn, že nikdy nezaútočí na Starka a Tullye, jak to dopadlo, všichni víme...
    Mno, a jestli v tom teď Cersei nechá, tak poruší i tu poslední, když přísahal své sestře věrnost, věčnou lásku a ochranu :-)
    Mně je taky sympatický, už je to v zásadě kladná postava a kdyby mě měl někdy někdo tak rád, jako on Cersei, tak bych mu taky ledacos odpustila, ale tu svatozář bych mu zase sundala... :-)
  • Amen ;) K Týnině rozboru není co dodat.
  • Jaimeho hříchy jsou sice neoddiskutovatelné, avšak vysvětlitelné a omluvitelné. Na to je GRRM příliš dobrý spisovatel.
    Proč vlastně zabil prvního krále, Aeryse, už vyšlo v průběhu děje najevo, takže mnozí nyní na tento čin nepohlížejí jako na „králokatství“, ale jako na hrdinství, a u většiny čtenářů je toto odhalení okamžik, kdy na něho radikálně změní svůj názor.
    Druhého krále, Roberta nezradil v pravém slova smyslu. Neodmítl vykonat jeho rozkazy, nepozvedl proti němu zbraň. Láska k Cersei byla pravděpodobně nejsilnější emoce v Jaimeho životě, jeho motor, kvůli lásce k ní se dal k Bílým plášťům, kvůli ní (její bezpečnosti) udělal i ohavný čin, když shodil Brana z okna (to jediné se asi nedá odpustit). To byla jeho Priorita One. Spíše mne udivuje, že si to s Robertem nevyřídil osobně, když objevil modřiny na Cerseině těle, které jí způsobil (pokud jí budeme věřit všechno, co nám o svém choti navyprávěla). Láska k Cersei začala ještě předtím, než se provdala za Roberta. Cersei s ním nebyla šťastná, proto pokračovala. Ale dávat mu to za vinu?
    Máme tu třetího krále, Joffreye. Byl Tyrion vinen jeho smrtí? Zase dilema – byla to Jaimeho další zrada, nebo záchrana života svého bratra? Čemu byste dali přednost vy?
    Čtvrtému králi, Tommenovi, ještě žádnou lotrovinu provést nestačil, ale nezoufejme, něco ho jistě časem napadne. :-)
    No, a ačkoli proti Tullyům vedl vojsko, faktem zůstává, že proti nim osobně zbraň nepozvedl – ačkoli byl k tomu odhodlán, a plány na další křivopřísežnictví mu vyfoukl Černá ryba svým útěkem.
    Amen, Aleku. ;) (Já vím, jsem dlouhej, ale zdá se, že téma Eddard Stark v sobě skrývá netušené možnosti :-))
  • Heavy_head mi mluví z duše - členem Bílých plášťů může být jen rytíř. Kdo tedy poruší rytířskou přísahu (jakže to zněla?), nemá tam co dělat. A ti "čestní" rytíři jako Selmy, Hightower, Dayne by oddaně zabíjeli, aby jejich král mohl páchat další zvěrstva na nevinných. A Jaime se v tomhle opravdu lišil - ještě mu zůstzala alespoň základní lidská slušnost a sebeúcta.
  • Jo, a ještě jedna věc: všimli jste si, že v Jaimeho snové vizi mu stínyminulosti předhazují Rhaegarovy děti a ne Aeryse? Zdá se, že už někdo brzy bude nahlas přemýšlet na téma "rytířství aneb kdo to je rytíř"...
  • Ja si myslím, že rytíř je člověk jako každý jiný a má své slabé i silné stránky a žádná přísaha na tom nic nezmění. Jaime se dopustil několika činů, kde morálně naprosto selhal. To, že shodil Brana z okna se dá vysvětlit nikoliv však omluvit. Spousta jeho činů se omlouvá láskou k Cersei, podle mně se však jedná o lásku zvrácenou a hodnou podrobného psychiatrického vyšetření (přesto skrývá jistý půvab). I přes jeho chyby a selhání mám Jaimeho velice rád. Je to komplikovaná a tudíž z mého pohledu zajímavá postava. Libí se mi jeho odvaha, bezstarostnost, vášnivost. Jaime je prostě oheň, jako je Eddard Stark led.
  • "Druhého krále, Roberta nezradil v pravém slova smyslu" No, tak to ustalme na tom, že ho opravdu nezabil, jen to plánoval :-) Jinak mu v podstatě nic neudělal, akorát mu (rozuměj jeho rodu) ukradl království. (p.s. Ale to nic nemění na tom, že si to všechno Robert zasloužil...)
    "Spíše mne udivuje, že si to s Robertem nevyřídil osobně, když objevil modřiny na Cerseině těle, které jí způsobil" (jo, to mě taky štve!)
    "Byl Tyrion vinen jeho smrtí?" No, Jamiemu se "přiznal", takže v jeho očích rozhodně byl.
    "ačkoli proti Tullyům vedl vojsko, faktem zůstává, že proti nim osobně zbraň nepozvedl – ačkoli byl k tomu odhodlán," (Tomu se u nás na škole říkalo "kreativně pracovat s pravdivými informacemi" :-))
  • Chrochta: "ještě mu zůstala alespoň základní lidská slušnost a sebeúcta."
    Zmrzačil osmileté dítě při pokusu ho zabít a neměl jedinou výčitku.
    Rhaegar nechal své děti a ženu pod jeho ochranou a on je nechal zabít jen proto, že byli příbuzní s Aerysem (viz Jamieho vzpomínky na téma "už žádný dračí král") a na Eliu prostě ZAPOMNĚL...
    Ono je snadné chovat se hezky k lidem, ke kterým máš nějaký vztah (rodina, kamarádi...), to umí krom sociopatů úplně každý. Jenže Jamiemu jsou (či byli) ostatní úplně ukradení.
  • Jinými slovy Jamie je (teď už) sympaťák, frajer a vůbec ohromně cool, ale žádný idol rytířství
    Poslední otázka: Proč se tohle všechno řeší v tématu Eddard Stark :-) ?

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PostavyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi