Kdy Martin dopíše DwD?

2456712

Komentáře

• tak, majster nám zase niečo napísal. ostatný krát to bolo, že má napísaného dosť veľa z Tyriona a ide na iné. Teraz napísal, že prepísal Tyriona a je to lepšie.
    FAKT ZAČÍNAM DOSTÁVAŤ STRACH.
  • A taky píše, že se zúčastnil stávky scénáristů - pěkný paradox; zatímco všici fanoušci si přejí, aby to skončilo hlavně co nejrychlejc a mohlo se tak HBO hnout z místa. Ale tak ono se to vlastně zas tak nevylučuje, scénárstům to přejou asi všici krom studií.
    Já začal mít strach z jiné zprávy - a sice z oznámení Pratchetta, kterej zveřejnil, že mu zjistili Alzheimera. Tož snad se ty nepříjemné zprávy (Pratchet, Jordan) Martinovi vyhnou...
  • Zkušenost je sice narozdíl od kapavky nepřenosná, avšak pokusím se zmínit své vlastní poznatky z literární tvorby. Třeba to vrhne světlo na něco, pod něco, do něčeho...
    Já píšu v zásadě dvěma způsoby, které jsou pro třetí osobu (pozorovatel - The Beholder) nerozlišitelné.
    Při prvním způsobu napíšu text, jsem s ním spokojen a dále už ho příliš neupravuji; nanejvýš jej podrobím korektuře, slohovému vyšperkování a jiným kosmetickým změnám (jen tak na okraj: podpořte Ligu proti vivisekci!).
    Druhý způsob vypadá na první pohled podobně. On vlastně i podobně začíná. Napíšu text, se kterým jsem spokojen. Totiž... skoro spokojen. Něco mi na něm nesedí. Asi jako když nakreslíte obrázek člověka a vidíte, že má příliš velkou hlavu. Vygumujete tedy část hlavy a nakreslíte ji jinak. To ale způsobí, že od krku nahoru působí malůvka deformovaně. Přepracujete celou hlavu. A hle! Zmenšení hlavy způsobilo, že nyní jsou příčinou disproporcionality ruce té osoby. Vygumujete ruce... a hruď a rozkrok a nohy a nakonec zase hlavu... a rochníte se v tom jako student medicíny při první pitvě a pořád to nejde. Na druhou stranu se ani nechcete vzdát textu, na kterém už jste tolik pracovali. Taktéž se vám zdá, že už chybí jen kousek, zlovlčí chloupek, už už se to přeci musí podařit. A ono se to nedaří.
    Obávám se, že u některých částí Tance je mistr Martin lapen v kruhu onoho druhého způsobu.
    Ještě k té Alekově zprávě: zemřel dokonce i David Gemmell, což jsem donedávna netušil. Bohové hrají jakousi agresivní šachovou partii. Memento mori!!!
  • Moria! Tolik nepříjemných zpráv. Pojďme k něčemu veselejšímu. Mám takové tušení, že letos už to konečně bude. Navrhuju udělit hrdý titul Jasnozřivec tomu, kdo to trefí nejblíž. Můj tip tedy je: 1.5.2008.
  • No já už jsem kdysi prorokoval, že by mohl vydáním Tance oslavit konec jeho milovaného texaského republikána na trůně a vypadá to, že to tak moc daleko od skutečnosti nebude. ;)
  • už je to tu! už je to tu!
  • Kde? Co? Jak?
  • Sarven asi předpovídal, že k updatu dojde skutečně dnes večer. ;)
    Nemám teď čas na nějaký překlad, tak jen ve zkratce. GRRM naznačil, že by to chtěl mít do svého letního turné po Evropě dopsané, čili by vydání vyšlo někdy na podzim. Ale známe ho a zná se i on sám, takže to není žádný slib, ani žádný střízlivý odhad, prostě je to jeho (a i naše) přání.
    Jako ochutnávku poskytl novou kapitolku, tentokrát první kapitolu Jona Sněha. Všichni se jistě těšíme na skvělý Létův překlad. ;)
  • Jsem zvědav, jestli to bude to, co čte mistr tady. I když jak ho známe, určitě to od té doby třikrát přepsal.
  • novej update na ASOIAF strance>
    http://www.georgerrmartin.com/if-update.html
    pro me docela dost textu, abych to prekladal...
  • nuž, priznám sa, dúfal som, že kniha je hotova, keĎže napísal, že dá nový update a nový update mal byť "book is done".
    Kniha nie je hotová a ešte polrok na prácu je fakt dosť dlho. Takže pevne verím, že to nie je nerealistický odhad. tak či tak, my odkázaný na preklad, sa jej tento rok nedočkáme a to je v prvý januárový týždeň smutné konštatovanie...
    ale aspoň vďaka za Jona. Dany a Tyrion boli ecelentné kapitoly tak sa teším.
  • čítam jonovu kapitolu, ide mi to celkom pomaly, ale zatiaľ je to fajn. Akurát som dosť v šoku, že Jon stretol na schodoch Sama. Hm? Nemal byť v Citadele?????
  • No jistě, že měl. Nebyl to nějaký flashback? Ostatně vyčkejme pár dní a počteme si, myslim, všichni. ;)
  • Teď jsem k tomu místu při překladu taky došel. Předpokládám, že děj se odehrává předtím, než Sam odjel - nezapomínejme, že Tanec pokrývá stejné časové období jako Hostina, jen vypráví o jiných místech.
    Jinak zkusím pohnout líným chlupatým tělem a dodělat překlad do večera. :-)
  • je to tak. samozrejme, že táto kapitola sa odohráva pred Samowelovou kapitolou. Táto synchróonosť môže ešte dať zabrať :-)
    Zdal sa mi ten sam, nejaký veselý, ešte nevedel, čo je to skutočná morská choroba :D
  • dodelaj :-) už to dočítam v angličtine, ale je to vlastne len významová kostra. rád si prečítam aj literárne nuansy :-)
  • Není to flashback. Tanec přeci původně byl tou částí Hostiny, která pokrývala ostatní postavy (tedy ty, co v Hostině v této podobě nejsou). Teoreticky by měl i děj Tance skončit uvězněním Cersei.
    I když já doufám, že to mistr po té pauze změní a děj šoupne alespoň o kousíček dál.
  • "Můj soukromý tip (dost optimistický, ale já jsem optimista) je 11.9.2007"
    Jak vidno, byl jsi opravdu velký optimista :-)
  • Někde jsem četl, že Tanec by opravdu měl Hostinu o několik měsíců přesahovat (něco mne přesahuje a něco mi chybí a komunistický manifest, ten se mně strašně líbí, jak vtipně glosuje Nezval). Ale za tu dobu se asi stihne jen málo novinek dostat z Králova přístaviště na Zeď, takže bych se nebál, že bychom byli nějak zavaleni spoilery. :-)
    Úplně ideální by bylo, kdyby knížka vyšla v angličtině před Létem, číst si ji na prosluněné zahradě u bublajícího kachního rybníčku by bylo velmi mocné a krásné. Ale toho se asi nedočkáme, i korektorům, redaktorům, nakladatelům a speditérům to nějakou dobu potrvá.
  • k tejto téme zatiaľ nič nové. včera však Majster pochvoal svojho domáceho mazlíčka Augusta. Nič v zlom, len dúfam, že si svoju bolesť nevyvr´ši na niektorej z obľúbených postáv :-(
  • No, mohl by pochovat nejakeho naseho mazlicka - treba Sansu :-D
  • Bantam Dell, vydavatel ságy, uveřejnil novou anotaci na ADwd a s ní i odhadované (a tím pádem vysoce napravděpodobné ;)) datum vydání - říjen 08.
    Bantam Dell píše:
    Dubbed "the American Tolkien" by Time magazine, George R. R. Martin's monumental cycle of epic fantasy, "A Song of Ice and Fire," has earned him international acclaim. Now the #1 New York Times bestselling author delivers the fifth book in his spellbinding landmark series-as both familiar faces and surprising new forces vie for a foothold in a fragmented empire. In the aftermath of a colossal battle, the future of the Seven Kingdoms hangs in the balance once again-beset by newly emerging threats from every direction. In the east, Daenerys Targaryen, the last scion of House Targaryen, rules with her three dragons as queen of a city built on dust and death. But Daenerys has three times three thousand enemies, and many have set out to find her. Yet, as they gather, one young man embarks upon his own quest for the queen, with an entirely different goal in mind. To the north lies the mammoth wall of ice and stone-a structure only as strong as those guarding it. There, Jon Snow, 998th Lord Commander of the Night's Watch, will face his greatest challenge yet. For he has powerful foes, not only within the Watch, but also beyond, in the land of the creatures of ice. And from all corners, bitter conflicts soon re-ignite, intimate betrayals are perpetrated, and a grand cast of outlaws and priests, soldiers and skinchangers, nobles and slaves, will face seemingly insurmountable obstacles. Some will fail, others will grow in the strength of darkness. But in a time of rising restlessness, the tides of destiny and politics will lead inevitably to the greatest dance of all...
    Time Magazine praised A Feast for Crows: "Of those who work in the grand epic-fantasy tradition, Martin is by far the best." "Mainstream readers…have a great treat ahead of them in Martin. A Feast of Crows is a fast-paced, emotionally complex, masterfully written adventure."
    Newsday George R.R. Martin sold his first story in 1971 and has been writing professionally every since. He's written fantasy, horror, and science fiction. In the mid-nineties he returned to prose, his first love, and began work on his epic fantasy series "A Song of Ice and Fire." He has been in the Seven Kingdoms ever since. Whenever he's allowed to leave, he returns to Santa Fe, New Mexico, where he lives with the lovely Paris and two cats named Augustus and Caligula who think they run the place.
  • Tak Martin nám cestuje po Španělsku, jako by se nechumelilo. Pak není divu, že můj tip 1.5. 2008 nevyšel! Viděl bych to tedy asi spíš na ten podzim. Možná zimu. Zima se blíží. ;-)
  • Tak nám Martin přijel do Evropy a mě nezbývá než definitivně pohřbít naději, že Tanec bude dokončen ještě v červnu...
    ...možná září:((
  • Jak říkají neúspěšní maturanti: někdo září, někdo v září. :-)
  • Před lety (dobře, před rokem :-) jsem na téhle diskuzi poněkud zoufale vykvikl, že jestli DwD nevyjde do dubna 2008, budu Martina považovat za záměrného trapiče... Teď si říkám, že budu rád, když si Tanec přečtu před Vánoci. (na překlad už samozřejmě čekat nehodlám, sry Hanino :)
  • ajhľa Eddard!
  • Únor 2009.
  • Jaime, kámo, jen tak mezi námi blonďáky, plánuješ, že přijedeš Cersei na pomoc, když ti napsala ten dopis, anebo se na to nepřijedeš? :-)
  • tiež som zvedavý, čo odpovie. môj dohad je, že nebude chcieť prísť a keď sa rozhodne, už bude neskoro. okolo bude sneh a bieli chodci a jaime bude brániť hrad, ktorý dobyl.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi