Rozdíl mít ženu, která se snaží být oporou a nebo ženu, která dychtí po chvíli kdy se ujme moci. Jedna, co překousne, že přivedl z výprav domů bastarda a druhá, která se nadosmrti zapřísáhne na pomstu při neúmyslném zašeptání jména zemřelé bývalky.Může za všechno Cersei? Ne, nemůže. Ale věřim tomu, že pokud na Robertovi byla nějaká možnost kam tnout, tak Cersei byla ta, která tu možnst hledala a pak zasáhla co nejhlouběji. Hned na to s elánem a radostí z úspěchu hledala další.Kdoví jak by se na královský výnos o "sekání hlav vlastní rukou" koukali soudci z Králova přístaviště ;) Už vidím ty houfy zločinců před soudcem, kterej nemá na popravy žaludek. A pokud by to měl odsekávat všechno ned ... myslim že by si každej den mohli dát sekanou ;) No ok ... to je jen trochu mimo :)
Tak pozor :) Já sice Cersei nesnáším jako každý jiný, ale v jádru není moc velký rozdíl mezi ní a Cat. Sice chápu, že se vám možná ježí vlasy na hlavě, ale věřím, že kdyby se role Neda a Roberta vyměnily, tak vše dopadne úplně jinak a tou mrchou mohla být klidně Cat. Mít bastarda nebylo v té době nijak neobvyklé a navíc si ho Ned měl udělat ještě před svatbou. I tak to Catelyn nesla velmi těžce. Po svatbě se Ned ke své ženě choval i přes to, že ji zpočátku nemusel mít rád, ukázkově. Robert sice Cersei žádného bastarda nepřivezl, ale už jich v té době nadělal víc než dost a během manželství snad ještě víc než stačil Lord Frey z přechodu stihnout právoplatně. K Cersei se choval jako k něčemu, co mu bylo vnuceno. Neměl ji rád a ona neměla ráda jeho potom co ji na svatebním loži oslovil jinak. A nebyl bych si tak jistý, že taková mrcha byla už předtím.
Tak moment, Ned měl nějaké bastardy? ;-) Za to, co se z Cersei stalo, může jedna nešťastná láska. Kdyby šílený král Aerys přijal Tywinovu nabídku a provdal ji za Rhaegara (který rozhodně šílený nebyl), do kterého byla Cersei poblázněná (ostatně jako každá žena, která ho spatřila), a ne za Eliu (kterou zase nemiloval Rhaegar - ne tak moc, zdá se), mohlo být všechno jinak. To odmítnutí byla velká rána, ze které se Cersei nikdy úplně nevzpamatovala. Ostatně nešťastné lásky jsou jedním ze základních (možná vůbec tím nejhlubším) motivů ságy, které hýbou dějem a hlavními postavami.
Jenže kdyby provdali Cersei za Rhaegara, tak by byl nešťastný jak Jaime (místo Králokata by se nejspíš stal Princokatem), tak i samotný Rhaegar (utekl by s Lyannou a Cersei by vypěnila). Byl to zkrátka propletenec, z kterého nemohlo v žádném případě vzejít nic dobrého. :-)Co se týče toho, jestli byla Cersei mrcha už před svatbou... nu, všichni tušíme, jak to vlastně bylo s ní a s Melarou, že?
To se právě neví. Moje oblíbená teorie je, že Rhaegar vedle sebe potřeboval ambiciózní ženu, která ví, co chce. Spolu s Cersei by tvořili silné duo a byli by oba spokojeni. Západozemí by vzkvétalo. Na nějakou Lyannu by nebylo ani pomyšlení. A Jaime by si nakonec našel někoho jiného, než vlastní sestru. A dospěl by k největšímu poznání svého života: totiž že to, co je dovoleno Targaryenovi, není dovoleno Lannisterovi. ;-)
edd bol skvelý šľachtic a vladár vo svojom zimohrade. ako kráľ by myslím trpel, a nedokázal by ustáť nápor intríg. Je to proste ten typ, ktorý dokáže vládnuť v určitom priestore, ktorý dokáže kontrolovať. Nechápem prehliadanie Danny. Je to preto že sa doslova ponúka ako ideálna voľba? alebo ju naozaj tak nevidíte?
Denny: Vidim jí jako osobnost pokroucenou tím čím prošla. Většinou mi přijde jen jako demonstrace síly a osobního odhodlání, nežli hledání nějakého trvalejšího a stabilního řešení. Myslím si, že pro stromy nevidí les.
Pár důvodů proti Danny už jsem tu rozebíral dřív, zobecněno nemám rád lidi který někam přijdou s tim, že "hele tohle bylo před x (třeba 2000 let jako u jednoho semitského národa) lety moje tak se koukejte klidit.
Přesně tak, zkrátka očekáváme od ideálního vládce trochu jiné přednosti než atraktivní vzhled. :-) Danny je zatím spíš harpyje než drak, kam přijde, tam přináší jen oheň, smrt a teror (jako jeden nejmenovaný národ, který za potlesku levicových "intelektuálů" klade bomby do školních autobusů a kaváren)
Já bych ji nezatracoval, sic je teď na dost kontroverzní stezce...to ještě neznamená, že se z ní nemůže stát rozumná, spravedlivá a oddaná vládkyně Západozemí. To že na východě trochu řádí...no, není to hezké, ale ono to tam skoro ani jinak nejde. ;)EDIT: Jo a ten levicový intelektuál bolel :)))
tak to sa čudujem. myslím, že vzhľadom na pomery ide veľmi dobre. práveže v prvom rade cítim z nej ľudskosť a krehkosť a vieru v spravodlivosť. Nie náhodou si ju vybral Baristan. KeĎ si prirátam prvú kapitolu z Tanca, vychádza mi, že má slušný nábeh k dobrému panovníkovi. Naopak Stanis je pre mňa neprijateľný. Je síce zástancom poriadku a tvrdej litery spravodlivosti a má Davosa, ale mám pocit, že je schopný v mene papiera obetovať životy a nastoliť tyraniu. Nee. Stanis ne.
No já nevím. Stannis? Sice je to tvrďas, ale jak může být králem západozemí, když nemá žádnej respekt a úctu? A respektem nenazývám strach co z něj mají. A kam se podělo pochopení pro ostatní? Navíc si nechává poroučet od nějaké rudé coury :) To je dostatečnej počet vážných důvodů abych ho zavrhl :)
Danny na tom zdaleka není tak zle jak tady někteří tvrdí. Má věrného a zkušeného rádce, za sebou školu života na ulici po boku bratra, jehož jediný kontakt s realitou spočíval v tom, že musel jíst, pít a chodit po zemi, momentálně je na místě, jehož slaboučkým odvarem je Citadela ve Starém městě a míří k ní celá řada poměrně oddaných a snad i průměrně schopných lidí... A že provedla v několika otrokářských městech na místních elitách zvěrstva? A že po jejím odchodu v nich zavládl chaos? To první je snad VELKÝ DOBRÝ SKUTEK a za to druhé není nijak zodpovědná. Eddard králem? Trochu jsem nad tím přemýšlel (hlavně jak by se mohl na trůn dostat) a vyšlo mi, že by byl poměrně schopný. Ono s Hosterem Tullym, Jonem Arrynem, Barristanem Selmym a Tyrrelovic klanem po boku, podporou Dorne za zády (Za koho by Doran provdalArianne ? Za Robba? Za Edmura?) a bez Lannisterů a jejich pejsků (živých) v okolí by to snad ani jinak nešlo...Stannis příliš dobrým vladařem není. A nemůže za to jen Mellisandra a Florentové.
No ono by bylo možná nasnadě dát k otázce taky kdy. Současná Dany si dle mě myslí, že přijde do západozemí, zničí uchvatitelovu armádu a jeho zabije. Potom jí všichni padnou k nohám a budou jí oslavovat v její zemi, kterou jí vzali neprávem. Jinak co se mi vybavuje, tak začala laškovat s nějakým žoldákem, takže to může od moudrých rad rychle přejít úplně jinam."provedla v několika otrokářských městech na místních elitách zvěrstva" jenže ona je neprovedla elitářům ... to je jen ospravedlnění ... možná že jich to pár odneslo, ale ostatní určitě měli dost stráží, peněz a míst kde se schovat, aby pak těžili ještě víc z nastalého chaosu. Ti, kteří skutečně budou nyní strádat budou ti co byli chudí i předtím. Pokud tam byla alespoň nějaká kultura, tak padla při drancování které zákonitě nastalo když odešla. Myslím si, že pokud v Tyranově zabiješ hlavního Tyrana a nějakou dobu tam neudržuješ pořádek, tak je otázka chvíle kdy dosaděj novýho tyrana. Efekt tedy mizivý a spousta lidí přišla o životy, majetek a pracovní možnosti - což je jen rozšíření zdravého základu otrokářské společnosti.Edard králem a jeho noví pobočníci. Nemyslim si zkrátka, že by mohl být v pozici kdy by říkal "chci tebe, tebe, tebe a tebe ... pokud má někdo něco proti, děte se vycpat". Ve společnosti, kde by žili jen Edardové by to šlo, protože by každý věděl, že tam nedává nikoho špatného a že to je moudré rozhodnutí ... ale ve společnosti malíčků, pincelů, freyů, dornských princezniček, železných mužů a vůbec všech těch figurek na šachovnici by asi hned čelil revoltě ... a pak by to zas bylo hlavně o pletichách a kdo na svou stranu získá víc vojska ... a v tom dle mě byli Lanisterové vždy schopnější než Starkové.
Ohledně Eddarda souhlasím s Maxem, sám jsem tu o jeho zúženém manévrovacím prostoru již hovořil - a z toho důvodu si myslim, že k této situaci vlastně nikdy nemohlo dojít, Ned by do toho prostě nešel, on by neustoupil ze svých zásad a nespolčil by se s Lannistery...s kýmkoli jiným možná, ale s nimi ne. Otázka však je, kde by byli Lannisterové, kdyby válku vedl Eddard, ten by pro ně asi neměl omluvná slova jako Robert a radši by Tywina poslal na Zeď, než aby škudlil o jeho peníze. Uuuu, Tywin na Zdi, krásná to představa. :-)Nicméně trvám na tom, že ideální vládce by to byl, to na něj fakt sedí, čistá úvaha bez podmínek, ale reálný to nebylo, to ne.
Kdo říká, že by Eddard nemohl být vládcem? Mohl, snadno. Pokud by toiž něpřežil Robert a jeho bratři a válka by skončila tak jak skončila, byl by prvním v posloupnosti Jon - a Eddard jakožto jeho strýc. Mimochodem, nemyslím si, že by Tywin skončil na Zdi. Alespoň ne na té s velkým Z. Spíš by si jeho hlavu někde vystavili Martellové. A v radě by rozhodně neměl Pyceleho. Varys je Varys - pokud by se Mace Tyrell stal otcem královny (a proč ne - je to nejlepší způsob jak pojistit trůn bez Lannisterů a růže z Vysoké zahrady je dostatečně stará na to, aby to bylo ožné) a Dorne by spolupracovala (a to by polupracovla), tak by "projevil k lordu regentovi svou loajalitu" a upozornil by na Pyceleho nekritický obdiv k Tywinovi. A Sedm království by hledalo nového velmistra.O představách Dany toho moc nevíme. Bludem o tom, že na Targaryeny se s láskou a nadějemi vzpomína trpěl Viserys; Dany ví, že obyčejné lidi nezajímá kdo je na trůnu. A Barristan Selmy se nepochybně při nejbližší vhodné chvíli dostane k vysvětlení pár "drobností". Koneckonců, Dany asi něco tuší, protože Viserys byl blázen a Selmy si ji dost pozorně prohlížel...Zvěrstva na otrokářích: V Astaporu proti nim použila jejich vlastní Neposkvrněné a do bojů zasáhl i drobný lid a otroci. Nepředpokláfdám, že by ozdobné tokary přežily ve větším množství. a to město, kde žije teď? Pokud si dobře vzpomínám, nechala ukřižovat přes stovku patricijů jako odpověď na jejich činy, a zbytek z města vyhnala. A trvám na tom, že za krále Sekáčka úřadujícího v Astaporu nemůže.
To ti věřím. :-)Dany je neřízená střela. Z jejího chápání spravedlnosti bych měl strach. U Stannise aspoň vím, na čem jsem. Je přímý, ve své podstatě jednoduše předvídatelný. Není bez chyb, ale dokáže zhodnotit situaci a korigovat své názory. Věří na spravedlnost, nesní o ovládnutí světa. A pochopil jednu velmi důležitou věc, kterou se ještě Dany musí naučit: totiž že je hloupost dávat vůz před koně. Třeba se to časem naučí i ona. Právě teď ale Západozemí potřebuje Stannisovu zarputilost, neústupnost a tvrdou ruku, která by se vypořádala s Jinými. Nikdo jiný to za něj neudělá.
Chjo, další, který příliš dlouho hleděl do plamenů...prosím minutu ticha za padlého. :-)btw, tak jak teda s Dany? Malá holka nebo tyranka? Jednou z ní děláte bezcitnou stvůru, jindy zas malou hlupku. Chrochta: Tywin na Zdi...no byl to spíš takový okamžitý nápad, moc jsem to nepromýšlel, možná by to stálo za větší a komplexnější úvahu...
Z mého pohledu:Dany: vytrvalá (poušť), tvrdohlavá (cíl), chytrá (dobývání), tvrdá (na sebe), impulzivní(vyhoštění rytíře), lehce naivní (dlouhodobé plánování), příliš důvěřivá(to ji snad pomalu přechází), okamžité řešení(řeší věci když nastanou).Stanis: tvrdý (tresty), těžce přijímající kritiku(vyjma cibuláře), tvrdohlavý (cíl), dychtící po moci(melisandra), taktizuje (renly)Eda: čestný(tresty), čestný(úmysly), čestný(cíl), čestný(dobývání), čestný(diplomacie) .... zkrátka čestně počestně čestný. Podrazil tenhle člověk někdy někoho? Ať je aspoň ten Sních jeho úlet jinak mu to už zůstane i nadosmrti posmrti ;)
mám pocit heade, že máš stále Danny aj Stanisa tak ako do ságy vstúpili. Ale odvtedy urobili dôležité kroky.Dany prežila ťažké lekcie a poučila sa z nich. predstavuje pre mňa správnu kombináciu pevnosti a súcitu. Stanis ešte viac okornatel a myslím, že je blízko toho čo mu predpovedal (kto? Eddard?) že sa ako oceľ zlomí. Nechcel by som Stanisa za kráľa. určite nie. radšej Eddarda, Tyriona, Dany, Dorana, Jona či Robba
Dany na své cestě k zmoudření zatím zmasakrovala pár měst. Je zcela ovládána proroctvími a pověrami, věří jim víc než lidem, kteří to s ní myslí dobře. Ne, nechtěl bych ji za vládkyni. Ani náhodou. Ne, ne, ne. Fakt ne. :-)Stannis přijel na sever a pomohl Noční hlídce v nejvyšší nouzi. Ten se jen tak snadno nezlomí. Jsem zvědav na to, jak zatočí s Jinými. ;-)
Velmi správně. Děkuji za podporu. ;-)Další rozdíl (možná ten hlavní) mezi Dany a Stannisem je, že on chce -narozdíl od ní - Západozemí zachránit a ne dobýt.
Stannis hlavně neví co chce. Všichni víme, že Stannis-Davos by nemusel být vůbec špatný vládce. Stannis už tak skvělá volba není. A nejhorší je Stannis-Melisandra.A podobně je to s Dany-Tyrion, Dany, Dany-Daario-či-kdo-ještě-jiný.
Komentáře
Mít bastarda nebylo v té době nijak neobvyklé a navíc si ho Ned měl udělat ještě před svatbou. I tak to Catelyn nesla velmi těžce. Po svatbě se Ned ke své ženě choval i přes to, že ji zpočátku nemusel mít rád, ukázkově. Robert sice Cersei žádného bastarda nepřivezl, ale už jich v té době nadělal víc než dost a během manželství snad ještě víc než stačil Lord Frey z přechodu stihnout právoplatně. K Cersei se choval jako k něčemu, co mu bylo vnuceno. Neměl ji rád a ona neměla ráda jeho potom co ji na svatebním loži oslovil jinak. A nebyl bych si tak jistý, že taková mrcha byla už předtím.
Stanis ešte viac okornatel a myslím, že je blízko toho čo mu predpovedal (kto? Eddard?) že sa ako oceľ zlomí.
Nechcel by som Stanisa za kráľa. určite nie.
radšej Eddarda, Tyriona, Dany, Dorana, Jona či Robba