Co jiného číst?

1181921232445

Komentáře

• Jerson píše:
    Prostě některé věci jsou jako olivy - člověk jim musí dát druhou šanci.

Krásně a jednoduše shrnuto. Jistě si za to každý umí něco dosadit. Já třeba Hru o trůny nebo Šestý smysl (ten jsem poprvé nedokoukal) - ale to je zase asi už jiný případ, kdy dílo dostane smysl až ve svém závěru.

Earette™ píše:
    Vždycky mě traumatizovaly seriály, o nichž fanoušci tvrdili "jo, uznávám, těch přvních osm hodinových dílů není nic moc, ale když vydržíš až do patnáctého, tak se to fakt rozjede..

Bohužel se to skutečně stává (i když s těmi patnácti díly, to už je moc no). Je to dáno hlavně programovými plány studií, z kterých vyplývá, že série musí mít přibližně 22 dílů, aby zaplnili sezónu a nehledí při tom na výživnost příběhu. A tak pak skutečně důležitý děj prokládají hluchými díly, které dají začínajícím scénáristům. A skutečný rozjezd si chovávají na pár předfinálních dílů.
  • Alek píše:
    je to dáno hlavně programovými plány studií

Tak tak. Viz Jak básníkům chutná život: Počkej, Kendy, oni v tom seriálu nechoděj do školy? Že si o tom každý ráno vyprávěj. - Člověče ty jsi detailista. Má to 13 dílů tak si něco říct musej." Jak prorocká slova, a to prosím v roce 1987. Nejdřív naplánujeme díly a až potom budeme přemejšlet, co do nich dát. Takhle si nepředstavuju vznik díla, který mě má zaujmout.
  • A pak je to plný medvídků Kaola :-)

Flanker.27 píše:
    Nejdřív naplánujeme díly a až potom budeme přemejšlet, co do nich dát.

Ono je to dokonce ještě horší. Výrazně do těch plánů ještě zasahuje sledovanost.
  • Jsi můj Pátek s hořčicí. - Ňáká kráva udělá překlep a vy mi z toho začnete dělat umění.

Alek píše:
    Ono je to dokonce ještě horší. Výrazně do těch plánů ještě zasahuje sledovanost.

Já sice chápu, že stanice musej sledovat svoje komerční zájmy, ale tohle už je dovedený ad absurdum. V TV je evidentně ta závislost na produkci ještě vyšší než u filmu, kde se přece jen nedá jen tak něco zaříznout v půlce (i když někdy se to pravda za běhu odebere režisérovi a nechá se to dodělat/přestříhat/přitočit někomu jinýmu). Ale je fakt, že třeba HBO má větší volnost, resp. je spíš počet dílů přizpůsobenej obsahu než naopak. I když i oni zařízli Řím (a teď toho prej dost litujou).
  • Já si dovoluji tvrdit, že neexistuje věc, která by se nedala přenést podrobným popisem a přirovnáním. Jen u některých věcí je mnohem jednodužší je odzkoušet.

(popálení u dětí je i věcí "nesahej na to" synonymum s "za žádnou cenu se nesmíš podívat do té krabice")
  • V následujících pár měsících tu zakazuji jakkoli hanit HBO, už ani slovo o zařezávání seriálů. HBO je úžasná stanice s výtečnou produkcí a Řím skončil jen proto, aby byl nahrazen něčím, vy-víte-co-myslím, ještě lepším. Tečka. :-)
  • Colombo píše:
    Já si dovoluji tvrdit, že neexistuje věc, která by se nedala přenést podrobným popisem a přirovnáním. Jen u některých věcí je mnohem jednodužší je odzkoušet.

To si dovoluješ tvrdit, protože jsi mnoho věcí nevyzkoušel a nikdy ses je nepokoušel vysvětlit někomu jinému.
  • Colombo píše:
    Já si dovoluji tvrdit, že neexistuje věc, která by se nedala přenést podrobným popisem a přirovnáním. Jen u některých věcí je mnohem jednodužší je odzkoušet.

Já o tom pochybuju. Vezmu první příklad, co mě napad (po nekrofilii to bude slabý odvar :-)). Pamatuješ, jak jsi četl všechny ty pasáže v knihách, viděl scény ve filmech, slyšel písně či vyprávění o ztrátě blízkého člověka? A pak jsi tu ztrátu zažil na vlastní kůži. Chceš snad tvrdit, že to bylo srovnatelné? Nepochopil jsi právě až tou vlastní zkušeností skutečnou hloubku té knihy, scény, písně, vyprávění?
  • Tyhle přenosy zkušeností mi připomněly jedno moudro o tom, jak by mělo probíhat zaučování mladých mužů do sexuálního života...

...ale to snad spíš někdy až se zase opiju =)
  • Tenhle příklad jsem si schovával, pokud by to s tou smrtí nevyšlo... ale dobře, nechám ti ho, věřím, že se ho brzy dočkáme :-)
  • S tou smrtí to opravdu nevyšlo. Zažil jsem to... ale život jde dál. Naopak mi připadalo, že to v těch filmech a bůhví kde moc přehánějí.
  • Earette™: Zajímavý příklad. Škoda že už se nemusím zaučit, požádal bych o spolupráci :)))
  • Colombo: Aha, takže zprostředkovaná zkušenost byla jiná než ta reálná. A nesnažil se ti právě tohle Alek naznačit?
  • pre Flankera. seriál Firefly je skvelý, ale ak sa ti nepáčil film Serenity, nebude sa ti ani seriál. sú veľmi veľmi podobné. (a že sa ti nepáčia to nechápem, ale budiž :) )

vypýtal som si od ježiška pod stromček Zjizvenou noc na Týnino odporúčanie. som zvedavý.

Šťastné a veselé, priatelia.
  • Já zas dostanu Jméno větru 2, už aby to bylo.

Hezké Vánoce!

noir: přesně tak, já jsem s výsledkem spokojen :-)
  • Noir: Ne. Jak jsem říkal, ve filmech. A filmy rozhodně nemůžu označit za snahu o vysvětlení pojmu ztráty blízké osoby.
  • sarven: Mě se docela líbilo, jak byl vymyšlenej ten svět (a taky tam hrály hezký ženský). Ale příběh do něj zasazenej mi přišel třeskutě naivní a předvídatelnej.

Všem nám přeji dokončení Tance s draky. A ano, taky nám přeji HBO, úžasnou stanici s výtečnou produkcí, která skončila Řím jen proto, aby jej nahradila Hrou o trůny. Řikám to dobře, předs. - ee, lorde veliteli?
  • Všechno všem a kupu dárků.

Lidé, čtěte! ;-)
  • Buditelé nabádali "lidé, bděte", head "lidé, čtěte", budiž tedy od nynějška nazýván čitatel. :-)
  • Velmi doporučuji Sorokinův Den opričníka. Mimořádně poučné..
  • meno vetra má druhý diel vonku? nebodaj už aj preložený?
  • Sorry, ne druhý díl, ale druhá kniha prvního dílu, asi tak to má být správně. O druhém dílu zatím nic nevím, ale skoro by mě to už zajímalo :-)
  • druhá kniha? hm. ja mám jednu, ale je hrubá dosť. je možné že český preklad bol rozdelený...
  • Jj, koukám, že u vás k dělení nedošlo, můžeme vám jen tiše závidět... No dneska dopoledne jsem dočetl ten druhý svazek a bylo to opět super. Sice se mi už nestávalo tak často, že jsem se nahlas tlemil, ale zas to vynahradila větší akčnost. Jo a skvěle Rothfuss popsal Kvotheho romantické trampoty, to musim zmínit.
  • Skvělá je zejména kapitola Místo k hoření, při ní jsem skučel a tiše úpěl. Skoro mi připadalo, že tenhle román vznikl kvůli té kapitole. Taky u čtení někdy skučíte?
  • Tak názvy kapitol si, vzhledem k jejich množství a absenci obsahu, fakt nepamatuju.
  • Ale no tak, Aleku, nejlepší část knihy, a ty si ji nepamatuješ? To je ta, jak Kvothe přijde zahrát do toho podniku, kde se ucházejí o členství nejlepší bardi v zemi. A rozhodne se, že si vybere mimořádně obtížnou píseň. Je to vlastně duet, odehraje a odzpívá svoji část a pak čeká na to, jestli se z publika někdo připojí k ženskému partu. A ono se to stane. Šíleně romantické. Téměř surreálné. :-) Normálně jsem u toho úpěl. Dělal jsem: "Úú, uúú..." Samozřejmě tak, aby mě nikdo neslyšel. Tohle se mi už dlouho nestalo. Tahle kapitola celá je napsaná úplně neskutečně, od začátku až do konce. Škubal jsem si při ní vlasy závistí, jak ten Rothfuss umí psát.
  • Aha, ty jsi ještě nečetl druhou část prvního dílu, jinak by ti zcela jistě utkvěla v paměti. Takže tě to ještě čeká - ó, jak ti závidím. :-)
  • Promiňte neználkovi, ale teď jsem se ztratil v tom, o který knížce mluvíte?
  • Měl by sis to taky přečíst, Flankere, abys nebyl ztracený. Jsou tam silné emoce. Jméno větru. A už sis rozmyslel, jaký je ten nejlepší akční film, cos kdy viděl? ;-)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů LiteraturaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi