Nevycajchnoval je germanismus. Předpokládám, že vznikl odvozování ze slovesa "zeigen" (ukázat), tedy neukázal. V češtině se používá téměř výhradně v ironickém slova smyslu "to ses tedy (ne)vycajchnoval :-)"
Co to obsahu pro mě tahle debata nějak ztratila půvab. Celkem živě si vzpomínám, že jak se do mě kdysi opřel Léto, když jsem nesměle hájila Theona. A teď se zase dozvím, že Robert byl málem vzor všech ctnosti. Mlátit manželku, sázet děti po celé říši a kašlat na jejich (často dost hrozný) osud je asi v pořádku.
Ale zase je asi dobře, že si každý najde svého hrdinu :-)
Tyna píše: A teď se zase dozvím, že Robert byl málem vzor všech ctnosti
Promiň, ale tohle citově zabarvený překrucování na mě neplatí. Stejně jako v případě popisu první noci Roberta a Cersei sis to trochu přizpůsobila, stejně tak bych mohl říct, že tvrdíš, že za všechno špatný v Cersei může Robert. Jenže tehle typ podpásový argumentace nemám rád.
heavy_head: To víš, ženským preferencím nikdo nerozumí... ;-)
Píše: Mlátit manželku, sázet děti po celé říši a kašlat na jejich (často dost hrozný) osud je asi v pořádku.
To nikdo netvrdí...ani Flanker...snad:-) Jenom si domnívám, že v krutém Martinově světě nepatří k nějakým lidským zrůdám jako třeba Gregor, Rorge atd., ani neměl v sobě krutost typickou pro Cersei. Robert nebyl v mnoha ohledech dobrý člověk, byl to alibista, nezodpovědný svůdník a ochlasta, ale nebyl rozhodně tak špatný jako Cersei. Ta to má v genech, podpořených tvrdou výchovou.
Ser Chmur to vystihl. Robert nebyl rozhodně ideální vládce. Mě trochu připomíná Richarda lví srdce, kterej je dost idealizovanej ve většině těch Robinů Hoodů nebo Ivanhoeů, ve skutečnosti ale měl s Robertem dost společnýho. Ale nebyl to člověk, kterej by se vyžíval v krutosti, v působení bolesti. Nenáviděl Targaryeny pro to co udělali (a proto, co se domníval, že udělali), ale mnoha nepřátelům dokázal projevit milost a zachovat se rytířsky. Jeho zálety nebyly pro člověka jeho postavení nic neobvyklého ani v rozporu s (dobovou, západozemskou) morálkou, a není pravda, že by na všechny levobočky kašlal. Byl lehkovážný, vladaření ho nebavilo, netěšilo, ani o něj nestál, což sám přiznával. Přesto Západozemí za jeho vlády bylo relativně stabilní a klidné (samozřejmě také díky Jonu Arrynovi, Malíčkovi a Varysovi) a Tynin tak oblíbený kanec nebyl žádný akt spravedlivé odplaty. Toť vše.
Hlavně to neberte tak vážně. Dám příklad na sobě, to, že tu hájím Dany (a jindy zas někoho jiného) a možná sem tam nastíním možnost, že by mohla být místo okupantky osvoboditelka, hned neznamená, že se tou myšlenkou opájím a nepřipouštím si jiný vývoj. Jen prostě tvořím opozici, aby vznikla diskuze. A čím víc odsuzující a šílené jsou názory druhých (nacistická přirovnání mám obzvlášť v lásce :-)), tím šílenější jsou i moje odpovědi.
A stejně to mají jistě i další zde diskutující. S Chmurem jsme kdysi těžce válčili o postavu Tywina, tehdy zas on tvořil onu opozici (těžká to úloha, neb na to byl sám). Samozřejmě mě Chmur nepřesvědčil a Tywin je pro mě dodnes ta nejhorší stvůra Západozemí, ale ta diskuze stála za to. :-)
Toliko k zametání před prahem - je to zbytečný, jen to prostě tolik neprožívejme.
Však právě, nedávno jsem tu napsal, že se divim tomu, k čemu nás vyhecujou fiktivní postavy, který nemaj nic společnýho s našima životníma zkušenostma :))
Píše: Tywin je pro mě dodnes ta nejhorší stvůra Západozemí, ale ta diskuze stála za to. :-)
Mně se na Martinově světě líbí, že jen málokdo je opravdu do morku kostí zlý nebo naopak dobrý. Na většině "zlých" postav se dá najít i něco dobrého. Frey má rád svou rodinu, Tywin miloval svou ženu a byl to skvělý stratég:-), Cersei má ráda své děti:-)..Je zde jen opravdu málo černých postav. Pro mě vede triumvirát Gregor, Rorge a Kousač. Tywin byl zlý z rozumu, výše zmínění pánové jsou krutí pro radost.
Píše: Přesto Západozemí za jeho vlády bylo relativně stabilní a klidné (samozřejmě také díky Jonu Arrynovi, Malíčkovi a Varysovi)
Tak Západozemí bylo spíše za jeho vlády "bednou dynamitu pod kterou někdo opejká buřty". Robert byl absolutně neschopný vladař. Budiž mu ke cti, že aspoň nebyl šílenec. Zadlužil korunu, nechal se ovládat intrikány, ve skutečnosti se podílel na vytvoření prostředí, ve kterém musela zakonitě časem téci krev.
Řek bych, že tady by částečně souhlasil i sám Robert, jako král byl neschopný. Byl skvělý vůdce v dobách svého mládí, trůn a ženuška ho naprosto zničili. Nutno však uznat, že si uměl vybrat lid, kteří vládli za něj - Jon a Ned. Nebýt pletichářů okolo, nikdo by si té neschopnosti ani nevšim. :-)
Alek: to je problém mnoha vůdců "revolucí" a válek. A nejen jich. vojenští velitelé na bojišti dokáží stáhnout k boji davy, vyhrávají a lidé pro ně umírají. Když ale dojde k míru a oni musí vládnout...najednou neví co dělat. jsou lidmi akce a ne papírování...
Já myslím, že Robertova i Eddardova smůla asi byla v tom, že viděli svět jednodušší a pravdivější než skutečně byl. Robert byl podle mě jednoduchý člověk (ale ne ve špatném slova smyslu) zemitý muž. Nebyl to politik. Za svůj pád si mohl sám. Měl kolem sebe dobré muže, ale taky hrozně moc patolízalů a křiváků.
Myslím, že se to dalo prokouknout. Nakonec, kdo zradí jednou, zradí i po druhé. Vložit důvěru v Lannistery bylo šílenství.
Chmur píše: Já myslím, že Robertova i Eddardova smůla asi byla v tom, že viděli svět jednodušší a pravdivější než skutečně byl.
Pravdivější? To jako jde? :-) Snad si domýšlím správně, že jsi myslel, že si ho idealizovali. To asi jo, nemyslím, že Eddard byl nějaký naivka, ale takovouhle hru o trůny prostě nečekal. Problémem Roberta byl, jak říkáš, Lannisterové, on byl vlastně jejich loutkou, což si sem tam uvědomoval a namísto, aby jeho zlost pocítil Tywin se Robert "vybíjel" na Cersei (děvkaření apod.). Byl lvy obklopen, všude měl buď příbuzné lvů, nebo lidi jimi placené, nemluvě o zadlužení koruny u Lannisterů.
Už to naznačoval GRRM na blogu, jedna špatná zpráva. Představitelka Catelyn Jennifer Ehle bude v seriálu nahrazena Michelle Fairleyovou. Velká škoda, Ehle byla jednou z hvězd připravovaného seriálu a vizuálně se na roli moc hodila. Michelle není moc známá, její největší šťouch bude asi role paní Grangerové v závěrečných dvou dílech Pottera.
Ještě zpátky k Dany: předpokládám, vlastně jsem skálopevně přesvědčená, že Dany nakonec stejně dorazí ve stejnou chvíli jako ta monstra ze severu, takže nebude dobyvatelkou ale jedinou možnou spásou (pokud se Branovi nepovede překecat Děti lesa :o))
No a když Vencca s tou Dany začala, vypadá to, že role Dany bude v seriálu stejně jako role Catelyn přeobsazená. Zatím to není oficiálně potvrzené, ale na webu jsou informace o konkurzu na tuto roli.
Moc velká škody paní Ehle, i pro mě byla jednou z největších výher původního castingu. No, nějak se s tím vyrovnáme, počítám... Co se týče té Dany, tam by mě potencionální recast vadil daleko méně (a nebyl bych v tom ohledu tuším sám), přestože jsem si na představu Merchantové v té roli už dávno zvykl... Rozhodně bych z toho však nevyvozoval nic definitivního. Jednak o téhle možnosti i na WiC mluví jako o potencionální kachně, jednak byly na tuhle roli, pokud si vzpomenete, velice vážně zvažovány další dvě herečky a George psal, že obě byly úchvatné a rozhodně se jim budou snažit v seriálu najít jiné role. Nevím, proč by potom museli na roli Dany otevírat úplně nový casting, když by mohli jednoduše sáhnout po jedné z těch dvou.
Já bych tomu klidně i věřil, páč GRRM avizoval Ehle jako "špatnou zprávu" a po její výměně hlásal, že se chystá pár dalších špatných zpráv, i když ne všechny se mají týkat asi HBO produkce. Popravdě s Merchant to mám podobné jako ty, sice jsem si na tu tvář docela zvykal, ale ideální není, tak se z toho třeba vyvrbí lepší volba.
Mno jestli se pozice Dany bude měnit tak mne hodně zajímá koho tam obsadí. A hlavně co teda s tím pilotem. přece ho nebudou přetáčet kvůli změnám v obsazení? Jinak já si myslím že je to trošku škoda, Tamzin na to herecký talent určitě měla, jak jsem se aktuálně mohl přesvědčit v prvních dvou epizodách čtvrté řady The Tudors. Jen možná ta podoba není tak úplně ... mm ... dokonalá.
jj, o Ehle se to ví už delší dobu. Dál se hodně mluví o Daenerys, vypadá to, že bude taky přeobsazena.
A zatímco představitelka Sansy může trénovat Sansiny Twitter statusy a představitel Brana oslavil 11. narozeniny, Arya tvrdě trénuje s Jehlou od Valyrian Steel.
Což o přeobsazení jsem samozřejmě věděl, ale teprve v tom článku jsem zaznamenal kým. Taky to, že by se ty scény skutečně měly přetáčet, což jsem nečekal.
Velice se omlouvám za off-topic, ale je to důležité :))
Náš Jaime se prokousal až do finále souboje knižních postav a jen pár hodin zbývá do konce hlasování o vítězství v celém turnaji. V posledním kole se Jaime postavil Randu'Al Thorovi ze série Wheel of Time. A jak GRRM tak i Sanderson opět sepsali svou verzi onoho souboje. (Verze od GRRM velmi dobrá, a možná by se v ní dala najít i nějaká skrytá vazba na Tanec s draky, že by ten rozhovor Tyriona s Jaimem v závěru povídky?)
Hlasování je velmi vyrovnané. Zatím kolem 25 000 a rozdíl mezi oběma borci je neskutečných 15 hlasů. Hlasujte tedy pro Jaimeho!!
Komentáře
Co to obsahu pro mě tahle debata nějak ztratila půvab. Celkem živě si vzpomínám, že jak se do mě kdysi opřel Léto, když jsem nesměle hájila Theona. A teď se zase dozvím, že Robert byl málem vzor všech ctnosti. Mlátit manželku, sázet děti po celé říši a kašlat na jejich (často dost hrozný) osud je asi v pořádku.
Ale zase je asi dobře, že si každý najde svého hrdinu :-)
A teď se zase dozvím, že Robert byl málem vzor všech ctnosti
Promiň, ale tohle citově zabarvený překrucování na mě neplatí. Stejně jako v případě popisu první noci Roberta a Cersei sis to trochu přizpůsobila, stejně tak bych mohl říct, že tvrdíš, že za všechno špatný v Cersei může Robert. Jenže tehle typ podpásový argumentace nemám rád.
heavy_head: To víš, ženským preferencím nikdo nerozumí... ;-)
Mlátit manželku, sázet děti po celé říši a kašlat na jejich (často dost hrozný) osud je asi v pořádku.
To nikdo netvrdí...ani Flanker...snad:-) Jenom si domnívám, že v krutém Martinově světě nepatří k nějakým lidským zrůdám jako třeba Gregor, Rorge atd., ani neměl v sobě krutost typickou pro Cersei. Robert nebyl v mnoha ohledech dobrý člověk, byl to alibista, nezodpovědný svůdník a ochlasta, ale nebyl rozhodně tak špatný jako Cersei. Ta to má v genech, podpořených tvrdou výchovou.
A stejně to mají jistě i další zde diskutující. S Chmurem jsme kdysi těžce válčili o postavu Tywina, tehdy zas on tvořil onu opozici (těžká to úloha, neb na to byl sám). Samozřejmě mě Chmur nepřesvědčil a Tywin je pro mě dodnes ta nejhorší stvůra Západozemí, ale ta diskuze stála za to. :-)
Toliko k zametání před prahem - je to zbytečný, jen to prostě tolik neprožívejme.
Tywin je pro mě dodnes ta nejhorší stvůra Západozemí, ale ta diskuze stála za to. :-)
Mně se na Martinově světě líbí, že jen málokdo je opravdu do morku kostí zlý nebo naopak dobrý. Na většině "zlých" postav se dá najít i něco dobrého. Frey má rád svou rodinu, Tywin miloval svou ženu a byl to skvělý stratég:-), Cersei má ráda své děti:-)..Je zde jen opravdu málo černých postav. Pro mě vede triumvirát Gregor, Rorge a Kousač. Tywin byl zlý z rozumu, výše zmínění pánové jsou krutí pro radost.
Přesto Západozemí za jeho vlády bylo relativně stabilní a klidné (samozřejmě také díky Jonu Arrynovi, Malíčkovi a Varysovi)
Tak Západozemí bylo spíše za jeho vlády "bednou dynamitu pod kterou někdo opejká buřty". Robert byl absolutně neschopný vladař. Budiž mu ke cti, že aspoň nebyl šílenec. Zadlužil korunu, nechal se ovládat intrikány, ve skutečnosti se podílel na vytvoření prostředí, ve kterém musela zakonitě časem téci krev.
o Danny škoda hovoriť :)
Trůn a ženuška ho naprosto zničili
Já myslím, že Robertova i Eddardova smůla asi byla v tom, že viděli svět jednodušší a pravdivější než skutečně byl. Robert byl podle mě jednoduchý člověk (ale ne ve špatném slova smyslu) zemitý muž. Nebyl to politik. Za svůj pád si mohl sám. Měl kolem sebe dobré muže, ale taky hrozně moc patolízalů a křiváků.
Myslím, že se to dalo prokouknout. Nakonec, kdo zradí jednou, zradí i po druhé. Vložit důvěru v Lannistery bylo šílenství.
Já myslím, že Robertova i Eddardova smůla asi byla v tom, že viděli svět jednodušší a pravdivější než skutečně byl.
Pravdivější? To jako jde? :-) Snad si domýšlím správně, že jsi myslel, že si ho idealizovali. To asi jo, nemyslím, že Eddard byl nějaký naivka, ale takovouhle hru o trůny prostě nečekal. Problémem Roberta byl, jak říkáš, Lannisterové, on byl vlastně jejich loutkou, což si sem tam uvědomoval a namísto, aby jeho zlost pocítil Tywin se Robert "vybíjel" na Cersei (děvkaření apod.). Byl lvy obklopen, všude měl buď příbuzné lvů, nebo lidi jimi placené, nemluvě o zadlužení koruny u Lannisterů.
Co vy na to?
Co kdyby se mister Martin přestal promenádovat na promo akcích a konečně dopsal Tanec s Draky.
A hlavně co teda s tím pilotem. přece ho nebudou přetáčet kvůli změnám v obsazení?
Právě že budou, proto se ty piloty taky dělaj. :-)
Tudorovci už jsou? No jo, tak to jdu na ně.
A zatímco představitelka Sansy může trénovat Sansiny Twitter statusy a představitel Brana oslavil 11. narozeniny, Arya tvrdě trénuje s Jehlou od Valyrian Steel.
Náš Jaime se prokousal až do finále souboje knižních postav a jen pár hodin zbývá do konce hlasování o vítězství v celém turnaji. V posledním kole se Jaime postavil Randu'Al Thorovi ze série Wheel of Time. A jak GRRM tak i Sanderson opět sepsali svou verzi onoho souboje. (Verze od GRRM velmi dobrá, a možná by se v ní dala najít i nějaká skrytá vazba na Tanec s draky, že by ten rozhovor Tyriona s Jaimem v závěru povídky?)
Hlasování je velmi vyrovnané. Zatím kolem 25 000 a rozdíl mezi oběma borci je neskutečných 15 hlasů. Hlasujte tedy pro Jaimeho!!
http://www.suvudu.com/2010/04/cage-match-2010-championship-5-rand-althor-versus-15-jaime-lannister.html