Chmur píše: Martin mi trochu připomíná studenta jemuž se nechce učit na zkoušky, udělá cokoliv, aby se tomu vyhnul...začne najednou uklízet, umyje nádobí, poprvé zajde do posilovny...dělá prostě bohulibé věci, ale ve špatnou dobu...
Možná to někteří znáte :-)
Martin Prokrastinátor? Ale jistě, něco mi to připomíná, možná proto pro něj mám pochopení. :-)
Můj názor na dokončení Písně je, že není ani tak problém v těch ostatních jeho koníčcích. Už vůbec asi ne v čase - Tolkien psal LOTRa přes deset let a vyučoval při tom - myslíte, že by to bylo rychlejší, kdyby neučil? Já si to nemyslim, člověk je schopnej tvořit jen určitý kousek dne, není to stroj. Zásadní problém vidím v tom, že mu ten hrneček příběhu už nějakou dobu slušně přetejká a on prostě nemá přesně určeno odkud kam se v které knize bude příběh odvíjet. Takže se pořád vrací, přepisuje, dopisuje atd.
Ále, houbes. Zavřít ho do nějaké kobky jenom s psacím strojem a okýnkem ve dveřích mu dávat jídlo třikrát denně, to byste se divili, jak rychle by Tanec dopsal.
Chybí mu konečný termín. Kdyby ho měl a vydavatel by ho dostal do tvůrčího stresu, vydal by ze sebe to nejlepší. Zoufalství (a strach z nedodržení termínu) je ideální tvůrčí rozpoložení. To je spolehlivě ověřená metoda. To ví každý spisovatel.
Pro mě osobně by byl větší frajer, kdyby třebas řekl - "Lidi prostě mi to nejde" nebo "Nebaví mě to". Je lepší slyšet tohle než se zmítat v nějaké nejistotě a čekání. Já už tedy nepočítám, že by někdy dokázal ságu dopsat. Jeho chování k fanouškům se mi ale nelíbí. Nechci ho soudit. Je mi jedno jestli je rasista, nevěrník nebo nejlínější člověk na světě. Já mám vysoce kladný vztah k jeho práci a ten vztah je teď hodně narušený či lépe napsáno přerušený a to mi vadí a hodně.
Soon, říká GRRM šifrovaně na blogu. Na tom posledním conu prý řekl, že píše epilog a pak se hodlá znovu vrátit k tomu Meereenskému uzlu. Každopádně už snad nebude dopisovat nic navíc, když se vrhl na epilog. Ale znáte to, tohle je maximum, které se z toho dá vyvozovat.
Taky už vás to napadlo? Až se tahle (se střídavou intenzitou) horečně očekávaná kniha dostane (snad někdy za rok) na pulty českých knihkupectví, koupíte si ji, odneste si ji domů, tam se s ní na dva dny zavřete... a potom co s ní skončíte se budete moct dalších pár let těšit na Winds of Winter :-P
Já bych těhle pár úliteb páně Martina spíš přirovnal k několika čipsům, které ti tak akorát podnítí představivost a dostaneš ještě větší chuť na další (celé balení, pokud možno). Pro nás, co jsme je četli už dva tři roky zpátky jsou to navíc chipsy už řádně zvětralé :-P
btw možná už zde nějaká diskuze na tohle téma proběhla a jestli ano, tak se omlouvám za znovunastolení možné diskuze, ale jak tak čekám a čekám, tak už trochu spekuluji (kdo ne? :)) a v mé choré mysli mi napadají třeba i nesmysly, nicméně asi předminulý týden, když jsem usínal, mi tak nějak přišel na mysl původ Jona Sněha (sem to řadím z důvodů, že Jon bude jedna z hlavních POW v Tanci). No a prostě, abych to zkrátil, vím že má Starkovské rysy a povahu, ale musí to být opravdu Nedův syn? nemohla by to být jen zástěrka? nepřivezl si domů místo syna, synovce? Tudíž by Jon byl Stark jakožto syn Nedovy sestry Lyanny a druhým rodičem třeba někdo z Targaryenů? :) Myslím že druhá hlava draka by byla hned na světě :) Ale možná je to opravdu jen moje fantasmagorie :)
Ano, teorie o Jonu Targaryenovi je jedna z největších fanouškovských spekulací. A hned na to se váží spekulace o třetí hlavě draka, na tohle ale chystám článek, takže do toho nebudu zabředat. Ale klidně rozjeďte vlastní tipy kdo by mohl být onou třetí hlavou, budu to brát jako inspiraci pro ten článek.
třetí hlava draka? tak to fakt netuším... jde i o to, zdali to musí být Targaryen... logická volba by byl Tyrion... a právě proto, že je to dle mě logické, tak ten to stopro nebude :) hlasuji pro Bronna, to by bylo překvápko :P
Auran Vodský, člen Malé rady za vlády Cersei, mistr loďař. Po konci vlády Cersei uplách i s loděma. Oč je to zajímavější, Auran pochází z rodu Velaryonů, což je starý rod z Valyrie a má dost společného s Targaryeny; podobný vzhled, několik sňatků...
Komentáře
Martin mi trochu připomíná studenta jemuž se nechce učit na zkoušky, udělá cokoliv, aby se tomu vyhnul...začne najednou uklízet, umyje nádobí, poprvé zajde do posilovny...dělá prostě bohulibé věci, ale ve špatnou dobu...
Možná to někteří znáte :-)
Martin Prokrastinátor? Ale jistě, něco mi to připomíná, možná proto pro něj mám pochopení. :-)
Můj názor na dokončení Písně je, že není ani tak problém v těch ostatních jeho koníčcích. Už vůbec asi ne v čase - Tolkien psal LOTRa přes deset let a vyučoval při tom - myslíte, že by to bylo rychlejší, kdyby neučil? Já si to nemyslim, člověk je schopnej tvořit jen určitý kousek dne, není to stroj. Zásadní problém vidím v tom, že mu ten hrneček příběhu už nějakou dobu slušně přetejká a on prostě nemá přesně určeno odkud kam se v které knize bude příběh odvíjet. Takže se pořád vrací, přepisuje, dopisuje atd.
Chybí mu konečný termín. Kdyby ho měl a vydavatel by ho dostal do tvůrčího stresu, vydal by ze sebe to nejlepší. Zoufalství (a strach z nedodržení termínu) je ideální tvůrčí rozpoložení. To je spolehlivě ověřená metoda. To ví každý spisovatel.
á si to nemyslim, člověk je schopnej tvořit jen určitý kousek dne, není to stroj.
Myslím, že slavný spisovatel Honoré de Balzac by s tebou nesouhlasil:-))))
Co byste řekli, že je Martin za znamení, co?
Smraďoch
Jon
Daenerys
Tyrion