Auran Vodský neboli Waters (?) je sice zajímavý tip, ale pochybuju, že by byl Martin TAK šílený a neortodoxní a udělal z takhle lehkovážně načrtnuté postavičky osudového hráče celé ságy. Třetí hlavou draka bude velice pravděpodobně Q (70%), velice malinká šance pro Tyriona (10%, skrz jeho dominantní postavení v příběhu a možná Targaryenská krev), případně někdo jiný, koho Martin dosud nepředstavil (možná nějaké potomstvo Bittersteela či Blackfyra utečené do Svobodných měst)...
no pokial viem draci posluchali len targaryensku krv v minulosti. Q. by som teda vylucil, ak to samozrejme nie je dobre skryty Aegon (dieta co vraj zomrelo pri plieneni KL). Hm, Auran sa mne nezda lahkovazne nacrtnuty. Ak hej tak len z pohladu Cersei - robil vsetko aby sa jej zapacil. GRRM je liska mazana urcite nam na podnose nevykresli tretiu hlavu draka hned potom ako vstupi do deja. Na Tyriona to ani ja netypujem. Zato nejaky potomok Bittersteela alebo Blackfyrea zo Zlateho spolocenstva by mi celkom rezal
Dračí krev neměli jen Targaryeni - ve staré Valyrii bylo těch rodů víc, a klidně mohl někdo přežít. Quentyn nebude Aegon - to by se Martellové nesnažili lézt do postele s Viserysem.
Třetí hlavou by mohl být klidně i někdo z Baratheonů - koneckonců, jsou to nejbližší pokrevní příbuzní Targaryenů, navíc prastarý rod Prvních lidí s VELICE silným dědictvím ne-lidské krve (vzhled - ne každý Targaryen nese rodové rysy, kdežto Baratheon ano), rodovým sídlem pravděpodobně v okolí starého chrámu - a Shireen se narodila na Dračím kameni, skoro umřela (tak jako Bran) a je ve vhodném věku (je starší než vwtšina Starků :) ).
navíc Quentyn dle všeho se jede dvořit Daenerys... i když je pravda že Targaryenové byli pěkný smilníci, bratr se sestrou, teta se strýcem, dědeček s tchánem atd :P a Shireen se mi také nezdá, pokud už by to měl být někdo s krví Baratheonů, tipuji Edrika Bouři...
No každopádně se nám tam sejde pěkná sbírka - Dany, Quentyn, Edrik, Tyrion, možná Arya... Pokud chce Martin zredukovat počet postav, má jedinečnou příležitost odbejt to najednou :))
Následující řádky obsahují informace o ději v Tanci s draky a ve Vichrech zimy! Ne nikterak závažné, ale v důsledku se z toho dá odvodit, které postavy určitě přežijí Tanec s draky. :-)
GRRM tápe, dle jeho slov tančí v kruhu, a asi se z toho potřeboval vypsat. V průběhu psaní do Tance zařadil i POV Arianne, která tam původně neměla být. Cele se to točí kolem nějaké Události a POV Arianne popisuje dornskou reakci na ní. S tou Událostí pak šachoval, původně měla být na konci Tance, pak jí ale šoupl doprostřed a tím pádem musel kapitoly Arianne zařadit do Tance (i když původně měly být až ve Vichrech). Jenže se mu pak začaly ty kapitoly Arianne (a POV na ní navazující) množit.
Prostě a jednoduše nakonec se vrátil k původnímu konceptu. Arianniny dvě kapitoly se přesouvají do Vichrů, stejně tak potřeba dopsat její další a k ní se vázající kapitoly.
Co z toho vyplývá? Tanec bude o těch pár kapitol kratší, pravděpodobně kratší než Bouře mečů, které měl původně překonat. Jo a tím pádem má už hotové 4 kapitoly pro Vichry zimy (2 od Arianne a po jedné od Arye a Sansy).
Ale kdoví, jestli se to nakonec celý ještě nezmění...
Jo a podle komentářů pod blogpostem to vypadá, že v Tanci bude i POV Cersei - tím se stává článek k týhle diskuzi naprosto zavádějící. Sorry :-)
Největší blbost, co GRRM udělal, bylo, že začal dělit díly podle postav - měl to hezky naházet všechno dohromady a neředit to, měl prostě napsat Hostinu s draky. Pak by mohl i většinu kapitol zkrátit a nevykecávat se tak a mělo by to stejný spád jako Bouře mečů. Při jeho šíleném pracovním tempu se mi nezdá, že bychom se načekali víc než teď.
Autor na blogu průběžně informuje o stavu, v podstatě je to napsaný, ale pořád se v tom rochní, přesouvá a přehazuje kapitoly (každý přesun pak vyvolá změny v jiných kapitolách). Ukazuje se, že ten způsob psaní z pohledu mnoha postav je sice skvělý, ale také pracný, aby to mohlo fungovat. No každopádně, zatim to neni a dost silně pochybuju, že by to letos mohlo být. Amazon si ty datumy cucá z prstu, nemá to nijak podložený. Pokud bude nějaký výrazný posun, určitě se tu o tom dozvíte.
otázka znie, koľko času potrebuje vydavateľstvo, aby to dalo na pulty. lebo myslím, že by veľmi stáli o to, aby to bolo na predvianočnom trhu. to sa možno ešte stále dá stihnuť, ale už je to otázka týždňov.
To by bylo docela fajn, ale i tak si na český překlad ještě i tak chvíli počkáme, a to čekání je pak horší než když čekám, než to Martin vůbec dopíše. Všechno to jsou ale stejně jen spekulace, klidně to může byt tento rok, jak příští.
To je spíš takový rýpnutí do jeho známého. Pat je blogger, který se s GRRM zná, je to jeho fanoušek, špičkujou se stran fotbalu apod. GRRM podle Pata pojmenoval jednu postavu. Vsadili se o vítězství svých týmu, Pat sázku vyhrál a za "odměnu" ho GRRM zabil. :-)
Docela by mě zajímalo proč jde odhazovat Sníh s velkým S? :D A kdo je Pat, omlouvám se jestli jde o nějakou postavu, ale teď si nevybavuju, kdo by to mohl být. A odkud to vlastně je?
No a odhazování Sněhu je snad jasné. :-) Je třeba ho pochválit, místo aby se věnoval HBO, nominacím RPG SIFRP apod., svědomitě psal. Asi ho hryže svědomí, když čte, že Steven Erikson dokončil svou Malazskou ságu...
Na Malazskou knihu mrtvých se chci taky vrhnout, ale momentálně čtu znovu Hostinu pro vrány, takže spíš někdy koncem srpna. Zatím jsem ale na ní slyšel samý pozitivní ohlasy, tak se docela těším. Ale jinak taky Martina chválím, že na nás, prosté čtenáře, nezapomněl. :D
Já si zatím dal jen jen Měsíční zahrady. A úplně pozitivní asi bejt nemůžu, ke konci knížky jsem se do toho už docela dostal, ale hodně dlouho jsem se do toho vyloženě nutil. Dám tomu ještě šanci, ale nevim nevim... :-)
V posledních dnech přibylo zase pár info od GRRM k postupu psaní. Došlo k dalšímu přesunu POV do Vichrů zimy, konkrétně jde o Aerona, který měl jen jednu kapitolu. Tím pádem se Tanec stává kratším než Bouře mečů (nejdelší díl ságy) a dle GRRM to tak asi i zůstane.
GRRM dopsal poslední kapitolu postavy Barney. Ne nebojte, žádná nová POV, jen teď skrývá jména POV za tyhle přezdívky. Další z nich je Fred - u něj mu zbývala dopsat jedna kapitola, ale nakonec jsou z toho tři kapitoly :-), dvě už má napsané.
To je bídák! :-) Takhle ani nevím o jakých POV to vlastně mluví. Jinak jak to vůbec mistr plánuje? Tanec se bude prolínat s událostmi z Hostiny, nebo i dále? Vzhledem k tomu, že se v průběhu Hostiny jen dozvídáme, že Jon a Stannis tvrdnou na Zdi, a Dany v Meereenu, tak se asi nic moc nestalo (v tom smyslu, že postavy tvrdnou na jednom místě). Po poměrně plouživý Hostině doufám, že Tanec bude zase pěkně odsýpat. :-)
Tanec Hostinu přesahuje, mistr psal, že události Hostiny dohnal asi na 800 stranách a pokračuje dále. O tom Aeronovi jsem četl, mistr ho podle použitých výrazů asi nemá moc rád. Jako pozitivum uvedl, že má už cca 100 stran Vichrů zimy.
dúfam, že osekávanie nie je jediná možnosť ako dokončiť Tanec :). Čo sa týka časovej chronológie, tak tam prišlo k viacerým zmenám. úplne pôvodne mal byť toto diel, ktorý je akýmsi -medzi - ktoré spojí dej desaťročí. nakoniec však asi pôjde priamo v deji rok po roku.
Kdo by taky Aerona měl rád, že? Je to náboženskej fanatik. :-D
Jinak díky za odpovědi. :-) Jen mě trochu štve, že to nejde chronologicky po sobě. Takhle zase budeme čekat kolik let, než se dozvíme, jak to dopadlo s Cersei atd.. Hlavně aby to už vyšlo.
Třeba se o Cersei a spol. něco dozvíme, havrani jsou rychlíkové, aspoň v Západozemí. :-) BTW, to mi vždycky vrtalo v hlavě, jak se tam ty informace děsivě rychle šířej. By mě zajímalo, jestli se GRRM někdy snažil si tohle hlídat, počítat rychlost havranů apod. Ale obávám se, že tohle ho nikdy moc nebralo, viz jeho vyjádření stran vzdáleností.
Komentáře
Třetí hlavou by mohl být klidně i někdo z Baratheonů - koneckonců, jsou to nejbližší pokrevní příbuzní Targaryenů, navíc prastarý rod Prvních lidí s VELICE silným dědictvím ne-lidské krve (vzhled - ne každý Targaryen nese rodové rysy, kdežto Baratheon ano), rodovým sídlem pravděpodobně v okolí starého chrámu - a Shireen se narodila na Dračím kameni, skoro umřela (tak jako Bran) a je ve vhodném věku (je starší než vwtšina Starků :) ).
Nebo někdo úplně jiný...
GRRM tápe, dle jeho slov tančí v kruhu, a asi se z toho potřeboval vypsat. V průběhu psaní do Tance zařadil i POV Arianne, která tam původně neměla být. Cele se to točí kolem nějaké Události a POV Arianne popisuje dornskou reakci na ní. S tou Událostí pak šachoval, původně měla být na konci Tance, pak jí ale šoupl doprostřed a tím pádem musel kapitoly Arianne zařadit do Tance (i když původně měly být až ve Vichrech). Jenže se mu pak začaly ty kapitoly Arianne (a POV na ní navazující) množit.
Prostě a jednoduše nakonec se vrátil k původnímu konceptu. Arianniny dvě kapitoly se přesouvají do Vichrů, stejně tak potřeba dopsat její další a k ní se vázající kapitoly.
Co z toho vyplývá? Tanec bude o těch pár kapitol kratší, pravděpodobně kratší než Bouře mečů, které měl původně překonat. Jo a tím pádem má už hotové 4 kapitoly pro Vichry zimy (2 od Arianne a po jedné od Arye a Sansy).
Ale kdoví, jestli se to nakonec celý ještě nezmění...
Jo a podle komentářů pod blogpostem to vypadá, že v Tanci bude i POV Cersei - tím se stává článek k týhle diskuzi naprosto zavádějící. Sorry :-)
Autor na blogu průběžně informuje o stavu, v podstatě je to napsaný, ale pořád se v tom rochní, přesouvá a přehazuje kapitoly (každý přesun pak vyvolá změny v jiných kapitolách). Ukazuje se, že ten způsob psaní z pohledu mnoha postav je sice skvělý, ale také pracný, aby to mohlo fungovat. No každopádně, zatim to neni a dost silně pochybuju, že by to letos mohlo být. Amazon si ty datumy cucá z prstu, nemá to nijak podložený. Pokud bude nějaký výrazný posun, určitě se tu o tom dozvíte.
http://fantasyhotlist.blogspot.com/2010/07/nfl-showdown-grrm-vs-pat.html
Alek - Aha, tím je to vysvětleno. :D
GRRM dopsal poslední kapitolu postavy Barney. Ne nebojte, žádná nová POV, jen teď skrývá jména POV za tyhle přezdívky. Další z nich je Fred - u něj mu zbývala dopsat jedna kapitola, ale nakonec jsou z toho tři kapitoly :-), dvě už má napsané.
Jinak díky za odpovědi. :-) Jen mě trochu štve, že to nejde chronologicky po sobě. Takhle zase budeme čekat kolik let, než se dozvíme, jak to dopadlo s Cersei atd.. Hlavně aby to už vyšlo.