To asi nedokážou a myslim, že se o tom párkrát GRRM nepřímo zmiňuje. Např. to vyplývá částečně z toho, když Yoren odjíždí z Králova přístaviště, veze s sebou klec s havrany. Předpokládám, že je ti jsou naučení na Královo přístaviště, možná tam je i nějakej ze Starýho města apod.
To mě nenapadlo, asi to tak bude. Jinak, co se týká rychlosti zpráv, tam mi to divný nepřišlo. Martin se moc nezmiňuje o době, která uplynula mezi jednotlivými událostmi, takže to tak nevnímám. Navíc jednou z povinností mistra je aby všechno, co nepodléhá přísnému utajení (přesuny vojsk) vyslepičil (vyhavranil) do světa. Docela si dovedu představit, že mistrovi Dorana Martella choděj i zprávy typu, že lordu Boltonovi se udělalo nevolno a 3 dny po sobě měl bolení břicha, což Dorana asi zas tolik zajímat nebude (pokud by Bolton na to 4. den nezemřel). :-D Myslím, že se o tom v knize zmiňují, že tohle mistři dělají automaticky, jinak by nemohl každý hned všechno vědět.
Tak tohle šíření zpráv pomocí vzdušné pošty není zase tak nereálné, protože ve středověku to tak celkem fungovalo. Víte BTW, odkud to pochází? Od Arabů. Křižáci nemohli uvěřit, jak rychle si dokážou jednotlivá města a vládci na Středním východě předávat informace. Když poznali nesmírnou cenu holubí pošty, nedbali autorskoprávní legislativy a kolektivních správců, prolomili softwarovou i hardwarovou ochranu a celou věc bezuzdně zkopírovali a rozšířili do Evropy.
majster je prekvapený, že už je august. 2010. inu.... :(
ak ste videli niekto Strenger than fiction (Horšie to už nebude), myslím že je presne v tej situácii ako spisovateľka z filmu. potrebuje niekoho z vydavateľstva, kto mu pomôže preseknúť gordický uzol a posunúť sa. aj keby mu mala ožiť postava ?)
Jo, to je můj oblíbenej film. Pěkný je v tý nemocnici, jak se ptá, kde jsou ti co už nemaj žádnou naději. Mistra by to chtělo odvést někam na bojiště...
milujem ten film. špeciálne dve scény: keď D. Hoffman zisťuje otázkami, z akej knihy/žánru Harold pochádza a potom keď sa rozpráva s kamarátom a ten sa ho stále pýta, či má nejakú superschopnosť. :)
Po posledním updatu blogu to vypadá, že jsme blízko rozseknutí Meereeneského uzlu. GRRM zkompletoval další POV a ta se týkala právě Meereenu, říká jí "Yogi". Už prý zbývá jen poslední rázný sek, takže asi ještě jedna POV.
Momentálně má zkompletováno 8 POV. Při původních počtech se zdálo, že by POV mělo být 9, ale tento počet asi narostl a již dávno neplatí. Po Meereenu se chystá na Jona a "Freda" (jedna kapitola).
Dobrá zpráva! Neflákám se, jedu jedu jedu! :D Uzel by mohl být jednou z těch událostí, kdy se odhalí další střípky minulosti, ostatně jsem natěšený na další rozpravy Dany s Barristanem o její rodině. Třeba bude vědět něco víc ohledně Harrenova a vztahu mezi Rhaegarem a Lyannou.
Zajímavý. Já měl na dnešek taky skvělý sen a výjimečně jsem si ho dosti dopodrobna pamatoval a nekončil vůbec tragicky. Tance se to vůbec netýkalo, i když jsme s dotyčnou trochu i tančili - a vůbec byl prostě úžasnej. Žádám pokračování! :-)
Až se ti to Aleku podaří, tak dej vědět. Snít na požádání bych taky bral. "Tak o čem bych chtěl snít dnes? O soumračné pláži v Acapulcu s dvěma spoře oděnými slečnami? Jednou zrzkou a jednou černovláskou? Jo, to by šlo." :-D
Edit: Když jsme u těch snů, viděl někdo z vás už ten nový film od Nolana, Inception ? V češtině je to Počátek.
Viděl a na csfd jsem ho moc nepochválil. Ten film je spíš takový intelektuální cvičení než sonda do podvědomí člověka. Když se film zaobírá věcmi jako podvědomí, schopností ovlivnit myšlení člověka a stíráním hranic mezi snem a realitou, prostě bych od toho očekával mnohem víc. Každopádně úspěch filmu přeju už jenom proto, že to dokazuje, že komerčně úspěšné nemusejí být jen tupé výplachy od Baye nebo filmy jako Matrix, které chytrost jenom předstírají.
Ten seznam vycházel z toho, co GRRM napsal v dovětku Hostiny a z toho, že na blogu řekl nějaké číslo. Jenže to už je dávno všechno jinak. A i tak to byla fan spekulace. Mezitím GRRM přesouval kapitoly původně určené do Vichrů zimy do Tance (asi Cersei č Sansa), Přidal údajně Melisandru, naopak zas POV Aerona přesunul do Vichrů.
Takže, těžko říct, ani GRRM asi netuší, kolik POV bude nakonec Tanec mít. V srpnu na blogu psal, že má zkompletováno 8 POV, chystal se na Jona a Freda (přezdívka pro nějakou tajnou POV).
No, celkem by mne zajímalo, jak s tím vším přesouváním bude trvat dopsání Vichrů zimy. Aby už jich neměl půlku napsanou a mezitím ještě pořád nepsal Tanec s draky :)
Nevada píše: Aspoň by pak nepsal další díl tak dlouho :o)
Jo, tak tohle jsme si říkali už u Tance. Tomudle prostě už neuvěřim. :-(
A co se týče aktuální situace, GRRM se převčírem vrátil domů z cest (Austrálie a snad i natáčení v Maroku), ale záhy ochořel, takže s psaním to zas nebude tak horký.
Mno asi budu ted hodne hrubej, ale uz me ten clovek prestava bavit, protoze tak dlouho cekat na dalsi dil snad necekal nikdo nikdy a neuvedomuje si, ze to nepise pro sve pratele v okruhu rodinnem,ale pro lidi na celem svete, kteri na to cekaji. Ja osobne toho zacinam mit plne zuby a nezajimaji me odpovedi typu, nema cas,musi delat to to to. Tak se do toho nemel poustet, nebo mel napsat celou serii a pak jednou za rok uvolnit jeden dil a vsici by byli spokojeni, takhle se mozna dockame pristi rok a na dalsi dil se bude cekat 10 let coz si priznejme, buhvi jak tady mezi nami bude jeste dlouho a bude smitec a nidky se nedozvime rozuzleni.
No nechci být zlý prorok a nejsem zastáncem takových řečí jako například od pana Chrousta o jeden příspěvek výše, ale abych pravdu řekl, já už jsem se smířil s tím, že konce ságy se nedočkám, je to bohužel velmi pravděpodobné. Na druhou stranu George ani žádný jiný spisovatel není otrokem čtenářů a není povinen sedět od rána do večera a jen spát, aby ukojil naši touhu po dalších dílech. Je to jen člověk. Já byh už samozřejmě taky rád v ruce držel další díl, ale situace je taková jaká je, nedá se nic dělat. Ukažte trochu respektu.
Molda píše: Na druhou stranu George ani žádný jiný spisovatel není otrokem čtenářů a není povinen sedět od rána do večera a jen spát, aby ukojil naši touhu po dalších dílech.
To není, ani nepožadujeme (až na pár extrémistů ;)), aby nad ním někdo stál s bičem v ruce a nutil ho do psaní. Nicméně psaní knih ho živí, a rozepsáním ságy vznikl jakýsi závazek. Jeho nesplněním si poškodí reputaci a ztratí fanoušky, což jsou z obchodního hlediska nemalé aktiva důležité pro jeho další tvorbu. Pokud tedy nemá v úmyslu s tím nadobro seknout a jít do důchodu.
Komentáře
ak ste videli niekto Strenger than fiction (Horšie to už nebude), myslím že je presne v tej situácii ako spisovateľka z filmu. potrebuje niekoho z vydavateľstva, kto mu pomôže preseknúť gordický uzol a posunúť sa. aj keby mu mala ožiť postava ?)
Momentálně má zkompletováno 8 POV. Při původních počtech se zdálo, že by POV mělo být 9, ale tento počet asi narostl a již dávno neplatí. Po Meereenu se chystá na Jona a "Freda" (jedna kapitola).
Edit: Když jsme u těch snů, viděl někdo z vás už ten nový film od Nolana, Inception ? V češtině je to Počátek.
Když jsme u těch snů, viděl někdo z vás už ten nový film od Nolana, Inception ? V češtině je to Počátek.
Ještě ne. Menší diskuze probíhala mj. na d20.cz, http://www.d20.cz/diskuze/kultura-diskuze/16842.i558.html.
Ten seznam vycházel z toho, co GRRM napsal v dovětku Hostiny a z toho, že na blogu řekl nějaké číslo. Jenže to už je dávno všechno jinak. A i tak to byla fan spekulace. Mezitím GRRM přesouval kapitoly původně určené do Vichrů zimy do Tance (asi Cersei č Sansa), Přidal údajně Melisandru, naopak zas POV Aerona přesunul do Vichrů.
Takže, těžko říct, ani GRRM asi netuší, kolik POV bude nakonec Tanec mít. V srpnu na blogu psal, že má zkompletováno 8 POV, chystal se na Jona a Freda (přezdívka pro nějakou tajnou POV).
Ale ať už to udělá jak chce, hlavně ať sebou hodí!
Aspoň by pak nepsal další díl tak dlouho :o)
Jo, tak tohle jsme si říkali už u Tance. Tomudle prostě už neuvěřim. :-(
A co se týče aktuální situace, GRRM se převčírem vrátil domů z cest (Austrálie a snad i natáčení v Maroku), ale záhy ochořel, takže s psaním to zas nebude tak horký.
Na druhou stranu George ani žádný jiný spisovatel není otrokem čtenářů a není povinen sedět od rána do večera a jen spát, aby ukojil naši touhu po dalších dílech.
To není, ani nepožadujeme (až na pár extrémistů ;)), aby nad ním někdo stál s bičem v ruce a nutil ho do psaní. Nicméně psaní knih ho živí, a rozepsáním ságy vznikl jakýsi závazek. Jeho nesplněním si poškodí reputaci a ztratí fanoušky, což jsou z obchodního hlediska nemalé aktiva důležité pro jeho další tvorbu. Pokud tedy nemá v úmyslu s tím nadobro seknout a jít do důchodu.