Ideální vládce

191012141518

Komentáře

• JimJam: trochu jsem ti do toho hrábl, abychom Nevad nezkazili Bouři. Snad jsem to stihl :-)

Cedra píše:
    No a co kdyby se svět zbláznil a Danny by si vzala Jona.... ale jasně, drak má tři hlavy...kdo k nim? :D

Spousta možných odpovědí. Jejich potomek? Tyrion? Quentyn alias domněle mrtvý Aegon Targaryen?
  • Danny je však zřejmě neplodná a všechno ostatní jsou spekulace. Osobně si myslím, že Tyrion je Lannister a Quentyn Martell.
  • Alek píše:
    trochu jsem ti do toho hrábl, abychom Nevad nezkazili Bouři.
    Opět díky za ohleduplnost, můj pane :o)

Ale hlásím, že Bouře mečů dočtena. Chystám se na Hostinu pro vrány.

btw - probírali jste tady někdy, zda by třetí hlavou draka mohla být Melisandra? I když její záliba v ohni, upalování a touha probudit draka je asi až moc okatá, co?
  • Je tu samozřejmě ještě ona eventualita, že tou třetí hlavou nebude Targaryen, mám pocit, že to GRRM v nějakém rozhovoru i připustil.
  • Nevada píše:
    JimJam: trochu jsem ti do toho hrábl, abychom Nevad nezkazili Bouři. Snad jsem to stihl :-)

Ještě jsem to trochu autocenzuroval (jednu postavu v další závorce jsi zapomněl).

Alek píše:
    Je tu samozřejmě ještě ona eventualita, že tou třetí hlavou nebude Targaryen, mám pocit, že to GRRM v nějakém rozhovoru i připustil.

Buď mlží, abychom nehladali Aegona nebo je prostě realita taková, že Aegon zemřel. Osobně si myslím, že máme v sáze dost postav buď s nejasným původem nebo těch, kterých se týká nějaké proroctví, že mi přijde zbytečné ještě vytahovat Aegona.
  • Píše:
    Myslel jsem to tak, že onen vyvolený Azor Azai (majitel draků atd.), nemusí být nutně velitelem armády která Jiné porazí.

Napadla mě ještě jedna spekulace. Co když je Azor Azai Jon?
  • Nevada píše:
    Opět díky za ohleduplnost, můj pane :o)

Ale hlásím, že Bouře mečů dočtena. Chystám se na Hostinu pro vrány.

Aj! Super, tož ať Tywin zhyne opět a znovu před zraky všech. :-)

Melisandra? Třetí hlava? To snad ne, já jí přeju brzkou a mrzkou smrt a předpokládám, že hlavy draka by se měly dožít konce. :-)
  • Píše:
    Buď mlží, abychom nehladali Aegona nebo je prostě realita taková, že Aegon zemřel.

Také je možné, že Martin ještě netuší, kdo bude třetí a druhou hlavou. I když to mu asi křivdím.
  • Chmur píše:

Nevylučoval bych tu možnost předem. Pokud se ale pamatuji, znovuzrozený Azor má "probudit draka/y z kamene". Pokud nejde o nějakou symboliku (kde by draci nebyli draci), což je možné, ale málo pravděpodobné, musíme počkat zda ještě někdo oživí draky. Jinak je asi jasné, kdo by Azor Azai byl (nenapíšu jméno, abych nebyl zcenzurován).
  • Chmur píše:

Nějak mě k Azorovi nic nenapadá, zatim není moc indicií. Klidně by to mohl být i Sam Zabiják.

EDIT: JimJam: klidně už tedy spoleruj, když má Nevada Bouři dočtenou. Já to cenzuroval jen kvůli jejímu výslovnému přání, jinak to tu obecně nedělám, od vydání knížek je hafo času. :-)
  • Píše:
    Pokud se ale pamatuji, znovuzrozený Azor má "provudit draka/y z kamene".

To se fakt někde píše? To skutečně původní verze Azora udělala?
  • Píše, říká to však hodně nedůvěryhodná osoba, Melisandra :-)

Píše:
    „V Sedmi královstvích teď panuje noc,“ pokračovala rudá žena, „ale brzy opět vyjde slunce. Válka pokračuje, Davosi Mořský, a někteří záhy zjistí, že dokonce i uhlík v popelu stále dokáže zažehnout mocný plamen. Starý mistr pohlédl na Stannise a viděl jen člověka. Ty vidíš krále. Oba se mýlíte. Je to vyvolený Pána, válečník světla. Viděla jsem ho, jak vede boj proti temnotě, viděla jsem to v plamenech. Plameny nelžou, jinak bys tady nebyl. Také to stojí psáno v proroctví. Až bude rudá hvězda krvácet a na svět sestoupí temnota, Azor Ahai bude znovuzrozen uprostřed kouře a soli, aby probudil draky z kamene. Krvácející hvězda přišla a odešla a Dračí kámen je místem kouře a soli. Stannis Baratheon je znovuzrozený Azor Ahai!“

Mel možná měla nějaké vidění a napasovala si to na Stannise, nevědíc o Dany. Původní Azor nic takového, myslím, nedokázal.
  • Nevada píše:
    btw - probírali jste tady někdy, zda by třetí hlavou draka mohla být Melisandra? I když její záliba v ohni, upalování a touha probudit draka je asi až moc okatá, co?

Pro mnoho lidí by asi bylo těžké přijmout, že jeden z vyvolených má zálibu v upalování lidí. Otázkou je, zda to Martin cítí stejně. Ostatně o Melisandře toho mnoho nevíme. To, že chtěla upálit Edrika bylo špatné, ale určitě by se v sáze zachovalo mnoho lidí stejně, kdyby jim za Edrikovu smrt slíbila to, co Stannisovi.
  • Alek píše:
    Píše, říká to však hodně nedůvěryhodná osoba, Melisandra :-)

To, co Melisandra říká o Azoru Azaiovi však bylo v proroctví a ne jejím vidění. Může jít klidně o stejné proroctví, které znal mistr Aemon. Já myslím, že odpověď dá už další díl, pokud se nikomu jinému nepovede oživit draky.
  • Píše:
    Azor Ahai bude znovuzrozen uprostřed kouře a soli, aby probudil draky z kamene

No uprostřed kouře s kamene probudila draky Dany. Jen ta sůl tam nějak nebyla. Aspoň si na to nevzpomínám. Obávám se, že s obsahem solí v popelu Martin nepočítal...
  • Chmur píše:
    No uprostřed kouře s kamene probudila draky Dany. Jen ta sůl tam nějak nebyla. Aspoň si na to nevzpomínám. Obávám se, že s obsahem solí v popelu Martin nepočítal...

Teoreticky by to mohl být Davos v bitvě na Černovodě. Sůl byla v mořské vodě, ohně tam bylo až až a jak se Davos dostal na onen ostrov a zda se náhodou neznovuzrodil nevíme. Chybí mi ale ty draci. Třeba v dalším díle Davos upálí Stannise a uvidíme, co se stane.
  • Mno, draci z kamene. Je více teorií. Probuzení draka pod Dračím kamenem, který tam údajně dřímá. Stejně tak se spekuluje o drakovi pod Zimohradem (termální jezírka apod.). Možná taky Naga na Wyku, s čímž přišel někdo kdysi na fóru, Dračí kámen a jiná místa s draky spojená. A pak je taky možnost, že to je metafora, probuzení draka jako třeba probuzení Brana. No ale nejpravděpodobnější je stejně ta Dany...
  • Alek píše:
    Melisandra? Třetí hlava? To snad ne, já jí přeju brzkou a mrzkou smrt a předpokládám, že hlavy draka by se měly dožít konce. :-)

Tak to já jí přeju taky :o)) Ale jen mě to tak napadlo díky jejím ohnivým zálibám, červeným očím (příbuzná barva s fialovou), dračím touhám a tak.

Ale jinak potomků Targaryenů musí běhat po Západozemí určitě dost, takže kandidát se může vynořit zcela nečekaně. Baratheonové mají jejich krev přes ženskou linii, nějaké sňatky proběhly i s Dorny, jestli si to dobře pamatuju.
  • Pánové a dámy. To proč jsem navrhl jako černého koně právě Jona Sněha je fakt, že je to v boji o trůn zdánlivý outsider. Projevil už nějaké ty velitelské schopnosti a získává si oblibu mezi svými, ale pro původ a členství v hlídce nevypadá jako hrozba pro nikoho. Tím se stává ideálním kandidátem na velitele jakýchkoli spojeneckých sil pro paranoidní šlechtu. Konec konců pánové ze Zimohradu jsou prakticky považováni za zničené a tudíž by se jeho politická podpora měla rovnat nule. A kdyby se u populárního velitele náhle přišlo na spojení s Dorny, mohlo už by být pozdě na to, aby s tím oslabená šlechta něco udělala (tedy až na zákeřnosti) proti podpoře lidových vrstev.

Stannise bych předem vyloučil. Myslím, že vzhledem k jeho chování zajde někde v boji s jinými, protože vyvoleným není a moc ohnivého boha ho neochrání (Mimo to není krapet podezřelé, že Jon má popálené po jistém incidentu ruce a je tedy ohněm poznamenán?). Nutno podotknout, že Stannis je populární asi jako výběrčí mýtného na kupecké stezce a zvláště Danaeris, kterou bych čekal někde poblíž trůnu přinejmenším, mu určitě půjde po krku, stejně jako všemu s parožím na erbu. Tohle děvče si určitě ještě bude vyřizovat účty, než jí dojde, že si tím vlastně ani neuleví a kodí tím vlastní věci. Tady jsem zvědav, jak se zvrtnou námluvy, keré podle mého ukrývá název knihy 'Tanec s draky'.
  • Vojtěch píše:
    To proč jsem navrhl jako černého koně právě Jona Sněha je fakt, že je to v boji o trůn zdánlivý outsider.

Outsider je proto, že Jon v žádném boji o trůn není. Podle mě není pro mnoho aktérů ani outsider, protože většině z nich jméno Jon Snow zatím nic neříká.

Vojtěch píše:
    Nutno podotknout, že Stannis je populární asi jako výběrčí mýtného na kupecké stezce a zvláště Danaeris, kterou bych čekal někde poblíž trůnu přinejmenším, mu určitě půjde po krku, stejně jako všemu s parožím na erbu. Tohle děvče si určitě ještě bude vyřizovat účty, než jí dojde, že si tím vlastně ani neuleví a kodí tím vlastní věci.

Jelikož nevíme kam Daenerys dokráčí, je brzy spekulovat. Souhlasím ale, že její pravá povaha (mnohými zde dosti diskutovaná) se ukáže v tom, zda se v Západozemí bude mstít a vyřizovat si účty. Jestliže si uvědomí, že lidé jako Eddard Stark či Stannis to vždy mysleli s královstvím dobře a jejich prvotním úmyslem nebylo pozabíjet královskou rodinu, pak se nebude mstít účastníkům rebelie a pak má možná šanci být vynikající vládkyní. Jestli začne po invazi dělat čistky mezi nepřáteli, mnozí nakonec možná budou litovat, že nemají na trůně Stannise či Joffreyho.
  • JimJam píše:
    Outsider je proto, že Jon v žádném boji o trůn není. Podle mě není pro mnoho aktérů ani outsider, protože většině z nich jméno Jon Snow zatím nic neříká.

Outsider z pohledu čtenáře. Z pohledu šlechty samozřejmě není, což v mé teorii jasně figuruje na straně výhod.

Danaeris samotné bylo zatím věnováno poměrně málo času. Spíš tak jako by se měl ukázat přerod z vystrašené a pomstou poháněné dívčiny v plnohodnotnou hráčku hry o trůny. Rozkazovat a Organizovat už zvládá poměrně zdatně, jak se zdá. Teď se podle mého dostává k příležitosti jasně vytyčit své skutečné cíle, protože zatím pouze nabírala síly. Teď se teprve ukáže, jak je použije.

Možná jí bude trochu korigovat Barristan Selmy, ale myslím, že právě dorazivší nápadníci (teď by se hodilo podotknout, že se nejedná ani tak o svatbu, ale o celkovou přízeň) z ostrovů, z Dornů, od Stannise a zástupci maesterů, a možná i další teď poskytnou příležitost naučit se jemné manipulaci a tahání za nitky. Myslím, že jste si jistě všimli, že dorazivší jsou povahou spíš kohouti, kteří si myslí, že Danaeris budou moci využít a nebude asi úplně problém jejich přerostlá ega namířit proti sobě, pokud to sami neudělají za ni. Jestli se do toho ještě připlete Arya, nebo Tywin (s jistým vymydleným a v současnosti namydleným pavoukem v závěsu)... kdo ví?
  • Píše:
    Arya, nebo Tywin (s jistým vymydleným a v současnosti namydleným pavoukem v závěsu)... kdo ví?

Tywin povstal z latríny? Asi myslíš Tyriona:-) Od Stannise? Stannis tam někoho poslal? Velkou naději vkládám do Quentyna potažmo Dorana.
  • Jo, to je tak, když se někdo snaží rozvzpomenout na všechna ta jména po ... jak už je to dlouho? (rýpe do autora kvůli prodlevě)

I když co Tywin měl rozjetého také ještě není úplně jisté a některé z jeho pletich by mohly přinést ovoce i posmrtně. Tenhle člověk uvedl do pohybu možná i soukolí, kerá sám nevěděl kam se napojovala. Který pohrobek se kde vynoří je taktéž ve hvězdách.

Nehledě na to, že se i mrtvé postavy mají poslední dobou tendenci poněkud vrtět ve svých hrobečcích, že Katelyn?
  • Vojtěch píše:
    Nehledě na to, že se i mrtvé postavy mají poslední dobou tendenci poněkud vrtět ve svých hrobečcích, že Katelyn?

Vojtěch píše:
    (Mimo to není krapet podezřelé, že Jon má popálené po jistém incidentu ruce a je tedy ohněm poznamenán?).

No aby se do toho náhodou ještě nezapojil Ohař. Ten byl (nebo je?) taky ohněm poznamenaný.
  • Ono vůbec (teď jsem na velmi tenkém konspiračním ledě) je to celé náboženství západozemí jakési podivné. Všimli jste si že víra v našem slova smyslu dohromady nic moc nedělá (ať už staří bohové, nebo sedmička), kdežto elementární pricipy se nám až podezřele podobají. Jak oheň, tak mráz nám zvedají mrtvé a používají je k dosahování svých cílů, jen si oponují (kolik vlivu měla na oživení Khala Droga magie krve? Nebyla jen krev obětinou pro oheň?). Kdo nebo co koho nakonec postrkuje k čemu může být nakonec plně jinak :)
  • Vojtěch píše:
    Všimli jste si že víra v našem slova smyslu dohromady nic moc nedělá (ať už staří bohové, nebo sedmička)

Martin je na sedm bohů fixovaný. Tahle věta mi asociovala jeho povídku Osamělé písně Larena Dorra. V ní vládla všem světům jakási Sedmička: "Jsou mocní, to ano, ale nemají veškerou moc a počet světů je větší, než všech Sedm dokáže spočítat."
  • To je možné, ale kdo chce něčeho dosáhnout (myšleno nadpřirozeného efektu), tak se zdá musí sáhnout někam jinam.
  • Bohové severu taky ještě nic nepředvedli. Snad jen ty vlčí sny Stárků.
  • Že nic nedělá víra v Sedmička mně moc nepřekvapuje.Sedmička je relativní mladá(jak by mohla pomoct proti jiným když se objevila až po jejich porážce...).Jiná náboženství(Azor Ahai,bohové Prvních lidí...)mají solidní historicko-mytologický základ a tradici boje s Jinými.Ale ani oni se nemůžou pořádně projevit,bohové prvních lidí jsou slabý a Melisandře pořád něco překáží aby to pořádně rozfajrovala
  • Jiné stejně jako Melisandru beru jako živelnou magii která nemá s vírou moc společného. Sice si hraje na nábožné skutky, ale vyždycky, když se má něco dít, tak teče krev, nebo rovnou končí život. Tady to zavání přístupem náboženství - opium lidstva...

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi