Mapy

245678

Komentáře

• A jednotka "líg" existuje, nebo existovala? Nebo si ji Martin vymyslel?
  • Existuje, našel jsem ji tady -konvertor vzáleností
    Popřípadě tady: ang. wikipedia

flanker.27: Já vím, jen říkám, že se v knihách často mluví o lígách - třeba Martin používá nějakou jejich starší míru, která měla méně v přepočtu na km, tyhle míry se v minulosti dost znatelně měnily, ale nevím jestli taková byla v případě lígy. Třeba středověká míle měla skoro 8 km.
  • to Olorin: Která míle? Česká míle měla skoro 11 kilometrů, a dle pošty to bylo z Prahy do Vídně "40 mil". S měrnými jednotkami je docela legrace...

to Montezuma3: Máš-li chuť a čas (a možnost), podívej se do Metrologické příručky od Gustava Hofmanna, který tam sesbíral veškeré měrné jednotky používané na území čech a Moravy.
  • Ono záleží v jakém období - za Přemysla Otakara II. měla česká míle asi 9 km. Moravská třeba 12 km, vídeňská třeba 6 km, pak byla třeba míle zemská, která měla oněch 7,5 km, jindy měla stejný počet i česká míle. Prostě v čase a prostoru se délky mil neustále měnily.
  • Dotaz, ta super mapa s absolutně všemi hrady a městy a jejich rody pod nimi nejde jenom mě? Protože na starých stránkách mi šla a přijde mi nejlepší ..
  • Opraveno, dík za hlášení :-)
  • Alek : Dík moc ;)
  • A jednotka "líg" existuje, nebo existovala? Nebo si ji Martin vymyslel?

* odpovědět
    Nevymyslel, a dokonce ani není zdaleka první, kdo jí používá :) Už v Pánovi prstenů se objevovala líga.

Schleitr: Zimohrad v Oulu, hmm? No, v Oulu jsem byl a musím Tě zklamat, Zimohrad tam nemají :D Ale jinak je to hezké město :)
  • To jsem měl pocit, že Braavos bude severněji.
  • Docela by mě zajímalo, kde se tam nachází rovník. :-)
  • Já měl teda Bravos tam co je Pentos :D
  • http://imageshack.us/photo/my-images/508/porovnanisvetu.gif

Pokusil jsem se o srovnání. Doufám, že jsem při propočtech neudělal žádnou chybu, ale vypadá to vcelku rozumně. Ze Zimohradu do Králova přístaviště je to jako z Bergenu do Janova, Otrokářský záliv leží někde na místě Rudého moře a dojet do Qarthu je jako navštívit Indii.

Dorne už je někde v oblasti Tuniska. Nevím, zdali stále platí ta teze, že svět v Písni je větší než ten náš. V takovém případě by byl jižněji i rovník, a v Dorne by tedy nebylo takové horko. Ale kdoví. Jsou to přece jen opálení poťouchlíci.
  • A vsadím se, že ten sympatický ostrůvek jménem Ibben je sopečného původu. Je plný vodopádů, gejzírů a zkamenělých dračích vajec. Neroste tam nic jiného než mech a tráva. A taky tam žije spousta malých roztomilých zpěvaček.
  • Léto: díky, moc povedené!
    A Montezumův příspěvek je taky pěkný :o)
  • Léto: Díky, s tím by se dalo vcelku i souhlasit, jen mi nesedí město Braavos v místě, kde je Kaliningrad. Ale, kdo ví, třeba tam mají teplý mořský proud. :-) Dokonce i ta poloha Valyrie by byla docela příhodná (pokud se nepletu, tak se v knize píše něco o tom, že než ovládli draky, tak se tam hlavně chovaly kozy a ovce), to pohoří, co tam je bych viděl na způsob pohoří Atlas (tedy až po té katastrofě). vis: foto, foto, foto.
  • No, chovali... příhodnější by bylo spíše jiné sloveso... :-)

Řekl bych, že Braavos takhle na severu původně být neměl. Pokud si vzpomínáte, náš milý trpaslík posílá Myrcellu do Dorne se zastávkou právě v Braavosu... to je nápad hodný spíše českého úředníka než Tyriona Lannistera.
  • Léto: To je sice pravda, ale Tyrion chtěl pravděpodobně schovat jak náklad tak zamaskovat kam jede. Braavos je největší přístav za mořem a i když je trochu z ruky, nikomu nepříjde divny, že nějaká loď odjela z Králova přístaviště, chvíli se zdržela v Braavosu a pak odjela do Dorne. Přímá cesta by byla příliš nápadná. I když to na první pohled možná bije do očí, žádný problém v tom nevidím, i když původně jsem taky Braavos čekal trochu jižněji :)
  • Navíc z Braavosu to bylo (mělo být) s vojenským doprovodem.
  • Velká, VELKÁ překvapení: Braavos jsem čekal někde na úrovni Králova přístaviště a navíc v centrální pozici vůči Svobodným městům. Proboha JAK může v téhle pozici plnit úlohu Benátek/ Brugg/ Antverp (respektive řady dalších zásadních center obchodu a finančnictví)? A Veliký Norvos jsem čekal někde u moře (Doran za Melario dorazil na lodi, a ne kdesi skoro uprostřed kontinentu. Vždyť takhle nemají Dorne a Norvos nic společného...
  • Neříkám, že se to nedá příběhově obhájit, jen mě to zkrátka vede k myšlence, že v době sepsání minulých knih měl Martin představu o poloze Svobodných měst o něco mlhavější. Fog of war.

Ale jsou mezi námi i tací, kteří, jsouce na půli cesty zastiženi deštěm, vrátí se domů pro deštník. :-)
  • Já měl teda Bravos tam co je Pentos :D
    To já taky, ale to bude tím, že ho tam prostě umístily fan mapy. A asi na ně sem tam kouknul i GRRM :-)
  • A ještě do třetice: Ibben je moc na jihu. Mají se tam potulovat mamuti a v téhle pozici... no buď je moře sakra mělké nebo prostě nevím.
  • Já teda nevím, ale GRRM se někde vyjádřil, že Západozemí má zhruba velikost Jižní Ameriky, pokud bychom tohle zachovali, tak Dorme musí ležet hluboko v Africe a končit někde kousek nad rovníkem. Svobodná města by se pak ocitla o něco víc na jihu, ale v Západozemí by to asi nedávalo dost smysl (Rovina a Bouřlivé země fakt nemají klima severní Afriky), tak nevím.
  • pokud bychom tohle zachovali, tak Dorme musí ležet hluboko v Africe a končit někde kousek nad rovníkem.
    Za předpokladu, že je "planeta" stejně velká jako ta naše.

Ale konec konců, ve středově tohle asi nikoho netrápilo. Konec světa bylo něco záhadného a neurčitého. Jestli je svět kulatý, nebo kde je rovník nevíme stejně jako to neví naši milovaní hrdinové z písně.
    Kdyby nám chtěl Martin ukázat, jak je ten svět velký. Posunul by ho časově ze středověku do doby digitální a sledovali bychom jak Spojené království Západozemské válčí proti Ashaiské lidové republice v masivních námořních a leteckých bitvách.
  • myslím, že Braavos v pohode môže byť hlavným obchodným mestom. na to nemusí byť v priamke medzi dvoma bodmi. jednak je na pol ceste a jednak ktovie ako fúka vietor a aké sú prúdy. more nie je asfaltová cesta...
  • Našel jsem ještě jedno zajímavé srovnání
  • Hmm, super idea. Ta Středozem by tam docela sedla.

Dothrakové -> civilizovanost -> Rohirové :-)
  • Moc pěkné, ale ta Středozem tam není kompletní, většina kontinentu se totiž nachází až za Mordorem, nebo na jih od něj.
  • To jde o to, jak se na to koukáš. Když vezmeš Středozem jako na http://images.wikia.com/tolkien-online/nl/images/b/b9/A_Map_of_Middle-earth_and_the_Undying_Lands-1-.jpg tak to docela sedí...

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů SvětKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi