Hra o trůny 1x08 - Ostrým koncem

1235789

Komentáře

• Další parádní díl, tentokrát rovnou z ruky mistra. Tempo mi připadalo skvělé, o žádné vatě bych rozhodně nemluvil. Prakticky všechny scény mi připadaly hodně povedené, skvěle sehrané i ozvučené. (Ať už vyjde soundtrack, nemůžu se dočkat :-D ) Výhrady mám jen drobné.
    První z nich je, že mi připadala trochu zvláštní ta scéna, při které vznikne Drogovo smrtelné zranění. Filmy a seriály jsou v dnešní době tak plné ldií, kteří v pohodě přežijí "půl metru" hluboké rány atd a kvůli tomu teď to Drogovo zranění a smrt bude vypadat trochu zvláštně, Tak fyzicky zdatná osoba jako on, v podstatě škrábnutí a umře na to. Jistě i menší ranka se může zanítit, ale v knize to jeho zranění bylo vážnější ne? Matně si vzpomínám, že ještě než mu to začalo hnisat už nebyl zrovna moc "čilý"
    A ta scéna s Hodorem, já jsem naopak byl přesvědčený o tom, že takovou příležitost si HBO nenechá ujít, jen to na mě působilo trochu podivně, kdyby ho tam nechali jako v knize koupat a šel by v pozadí vidět ve vodě při rozhovoru Oši s Branem a potom by vylezl, bylo by to trochu přirozenější, než když tam zničehonic nahý vběhne, ukáže svůj "nástroj" křikne hodor a zase uteče pryč. :-D
    Tím spíše mě HBO překvapilo se scénou, kdy v knize znásilnujou tu holku na hromadě mrtvol. Tohle mi bylo dost nepříjemné v knize a hned jak jsem před několika lety zjistil, že HBO bude možná seriál natáčet, bylo mi jasné, že se na té scéně pořádně vyřádí a ještě ji udělají Xkrát více drsnou a nechutnou. Takže mě příjemně překvapilo, že to nepřehnali, ale naopak to utlumili. Myslím, že všeho s mírou. Už tak je v seriálu dost sexu a násilí, chvílema i víc než v knize, takže je fajn, že z toho nedělají Spartaka apod.
    No a do třetice výhrad, nelíbila se mi scéna s oživlým Othorem, v knize se mi ta scéna zdála daleko lépší a myslím, že to nebylo nic, co by nešlo přenést do seriálu. Já měl za to, že to měly být v podstatě zombie. A tady mi připadalo, že jde o Lapku, který chce vykrást Mormonta a šňupnul si trochu nějaké drogy a proto necítí bolest a nechce zemřít :-D A ne, že je to oživlá mrtvola.
  • No bolo to trošku inak. Mago, ktorý sa hneval kvoli Dany, tak ten mu tú ranu na hrudi nespravil a ani s ním Drogo nebojoval. Ranu mu spôsobili ovčí ľudia. A citácia z knihy ku rane:
    Z paže mu trčel jeden z krátkých šípů Ovčích lidí a krev
    pokrývala i levou stranu jeho nahého hrudníku, jako cákanec rudé
    barvy. Jeho tři pokrevní jezdci tam byli s ním. Jhiqui pomohla
    Dany sesednout; s tím, jak se její břicho zvětšovalo, byla stále
    neohrabanější. Poklekla před khalem. „Moje slunce a hvězdy je
    zraněné.“ Rána od arakhu na hrudi byla široká, ale mělká; levou
    bradavku měl useklou a na hrudníku se mu jako vlhký hadr houpal
    velký cár masa a kůže.
    Chtěl k Daenerys natáhnout ruku, ale když zvedl paží, zkřivil
    obličej v náhlém záchvěvu bolesti a odvrátil hlavu.
    Dany téměř cítila jeho agónii. Zdaleka to nebyly jen šrámy, jak jí
    napovídal ser Jorah ve víře, že mu uvěří.
  • Přesně, já byl spíš překvapen tím, že to změnili. Kdyby to byl šíp ovčího lidu, tak se mohlo říct, že to byl jed, takhle těžko.
    Spekulace o tom, že Syrio přežil v podobě jistého Jaqena, je jen zbožné přání, spekulace, pro kterou nesvědčí absolutně jediná věc, náznak, ani chování postav dál v ději.
    Odvážné tvrzení, pokud se dobře pamatuju, i Arya se divila, jak jsou si podobní. Ale ok, nechme to být, kdyžtak jinde. Hlavně si musim zas načíst ty náznaky, takhle z hlavy si je už nepamatuju.

ad Rickon - byl o pár let postaršen, ale stejný jako Bran není, pořád tam vidím ten přirozený rozdíl pár let.
  • Tak opravuji svůj prvotní názor. Po druhém shlédnutí epizoda vypadá naprosto výtečně a jsem nucen odvolat i tu vatu :-). Akorát mě trochu zamrzelo, že o tažení Jaimeho se jen mluví... Doufám, že takto to nebude pokračovat i nadále. Tedy mám na mysli, že o bitvách by se jen mluvilo. To by byl průšvih silně degradující celý seriál...
  • Ono i v knize se o většině bitev jen mluví, nebo je ukázaná jen jejich část. V Římě taky o většině bitev jen mluvili a fungovalo to - ve druhé sérii si to pak vynahradili mega bitvou u Filipp.
  • Mně je jasné, že každá bitva je velice finančně nákladná, ale pokud se bude o nevyhnutelném střetnutí Starků s Lannisterama jen mluvit za stolem, budu hodně zklamaný.
  • mluvit za stolem nebudou, to je jasné už z traileru na ep. 9, jen prostě nemějte přehnaná očekávání, nechte se překvapit.
  • Otázka je, jak to pojmou, víme, že bitvy jsou dvě, jednu vidíme Skřetovejma očima, jednu Catelyninýma, jestli jednu ukážoun víc a druhou informačně nebo obě informačně nebo to nějak zařídili finančně tak, že zvládnou obě...
  • (8. díl jsem ještě neviděla.)
    I bitva na Zeleném bodci byla v knize popisovaná jen z pohledu Tyriona, takže zaměřená jen na její malou část (s výjimkou útoku Kevana a následně zálohy Tywina, ale to se dá spravit průjezdem skupiny jezdců). Tudíž ani ta nebyla nějak gigantická. Šeptající les a Řekotočí bylo jen popsané někým, kdo se bitvy zúčastnil. Pro účely snížení nákladů seriálu ideální. Ale kdoví jak se s tím vypořádají. Ve stejném duchu jsem očekávala flashbacky na bitvu na Trojzubci a Lyannu, jako vyprávění Roberta nebo Neda a ono prd.
  • Tedy, kromě úvodního pohledu na obě šikující se armády. Tady by to problém být mohl, pravda.
  • Na tom, jak je prvni kniha postavena, je imho videt, ze grrm psal puvodne scénář k seriálu. žádné 'velke' scény v celé knize.
  • Nejvetsi bitva bude Černovoda a tam se bude muset HBO plácnout přes kapsu :) Jinak všimli jste si že Duch u dveří štěkal a vrčel ? To by neměl.
  • Brynden: On štěkal i jinde, takže to už bych neřešil. Epizodu s Bitvou na Černovodě píše sám Martin, na svym neblogu si stěžoval, že "the original author made the damn battle way too big and too expensive."
  • Epizoda moc dobrá.
    Robb a Šedý vítr skvělí. Velkého Jona jsem si představovala mohutnějšího, ale to je jen drobnost. Rickon potěšil, Syrio výtečný jako v každém záběru :)
    Co se týče táborů obou stran, na mě to nepůsobilo dojmem malosti. Mělo to vypadat, že se ležení táhne mnohem dál mimo záběr kamery a počty byly divákům sděleny dostatečně zřetelně. U mě dobrý.
    Líbila se mi scéna, kdy se septa postaví do cesty čtyřem vojákům. Škoda trošku nedořešené choreografie, kdy ve snaze mít v záběru hrozbu v podobě mečů, drží vojáci vpravo meče v levé ruce a přitom jeden z nich má u levého boku i pochvu (další drobnost, já vím).
    Závěrečná zatmívačka přes trůn byla skvělá.
  • To mi připomnělo rozhovor s Aryou. Někdo jí tu vyčítal, že nedodržovala to leváctví. Ona sama to prej důsledně chtěla, ale právě kvůli kamerám to někdy nešlo. A i to holka hezky okecala - Syrio by jí jistě učil nespoléhat se na jednu ruku.

Právě jsem to viděl podruhý. Moc se mi líbily grimasy Cersei. Hlavně když mluví se Sansou a ta říká, že chce být jednou královnou jako je Cersei. Hezky při tom Cersei cukaly koutky :-) A pak měla hezký pohled, když Joffrey prokázal milosrdenství před Sansou - jako by z toho byla překvapená, jak dobře to ta zrůdička hraje - a přitom to bylo celé divadlo dávno nazkoušené.
  • mna by zaujimal este oblubenec Syrio pobil tamtych vojakov a ten posledy to bol nejaky biely plast ,ci? ak hej tak ,ktory ?
  • Jo a máme tu konečně čísla sledovanosti. Předminulý týden klesla, minulý se udržela na té úrovni (což bylo vzhledem ke svátku dobré znamení) a tenhle týden se ten dobrý pocit potvrdil - máme tu rekord. 22% nárůst vůči premiéře. 2,7 mil na první uvedení, po druhém uvedení 3,6 mil., celkem nakonec 8,3 mil. Překoná GoT 3 mil. na první uvedení? Toť otázka...
  • Edem: Ano, byl to jeden ze sedmice Královské gardy. V knize to byl ser Meryn Trant.
  • Ano, ano. Konečně Cersei jak ji známe z knih. Konečně Cersei, které byste s chutí šlápli do jejího krásného ksichtu.
  • Ten spratek co chtěl napráskat Aryu byl taky dobrák :D má co si zasloužil, první zářez na Aryině pažbě ;)
  • BTW i přes to, že se mi tenhle díl líbil jednoznačně nejvíc, mám jednu docela zásadsní výhradu. Dothracká scéna byla podle mě dost mimo. Když tam dojde k tomu sporu o ženský, Dany řekne "drak žere ovce i koně." Khal vrhne takovej obdivnej pohled, ale nedokážu si představit, že by to koňáckej náčelník nebral jako smrtelnou urážku a s nim i celej khalasar (fuj slovo). Navíc se Dany přes kecy o tom, že je khaleesi, žraní srdcí atd. pořád zjevně považuje za nadřazenýho tvora. I ten souboj se mi tam nehodil, vyznívá to proti knížce jinak a z Khala ta scéna dělá de facto děsnýho podpantofláka :)
  • já jsem zase kroutil hlavou nad tím jak se někdo může nechat ošetřit od člověka, kterému zrovna zmasakrovali národ.... Nelogičnost/ Nebo aspoň nerozumnost Droga
  • Tak je to koňák, s logikou draka nemůže soupeřit :-)
  • Proc myslis ze Targeryanové padli - krasna logika ze strany Daenerys :D
  • Díl byl podle mě srovnatelný kvalitou s těmi předchozími. Nic co by nějak výrazně vyčnívalo a naopak. Některé scény mě ale dojaly. Například hned ta první. Boj Syria s lannisterskými strážnými. Nechápu, na co nosej přilby, když úder dřevěným mečem do přilbou chráněné hlavy udělá cink a spolehlivě je vyřadí. Padali jak přezrálé hrušky. Opravdu směšné. Ser Meryn Trant je taky lepší než jeho knižní předloha. Po dvou vteřinách bez problémů chytí Syriuv meč a přesekne ho. Co by tak se Syriem udělal např. Jaime? Během dvou vteřin mu usekl hlavu?:-)
    Ohař má krásně úlisnej výraz. Mu asi Gregor připálil i mužství:-)
    Celkem se mi líbil souboj khala Droga.
    Navíc se Dany přes kecy o tom, že je khaleesi, žraní srdcí atd. pořád zjevně považuje za nadřazenýho tvora
    Flankere přes tvou patologickou nesnášenlivost k Dany, musíš i ty snad uznat, že je normální, když se šlechta považuje za nadřazené. Zvlášť když je obklopená "barbary". Nebo si snad myslíš, že Ned si připadal rovný s divokými? Navíc Dany se opravdu nechová nadřazeněji než jiné postavy. Nemáš nějak mindrák z lidí s bílými vlasy? V tom případě doporučuji nechodit dopoledne do supermarketu:-))
    Proc myslis ze Targeryanové padli - krasna logika ze strany Daenerys :D
    Asi stejná jako když někdo věří Malíčkovi nebo si myslí, že Cersei Lannister neudělá nic pro svojí obranu:-( Mimochodem ta maegi snad v knize léčila khala správně, ne?

Velmi mě pobavil vzhled divokých. Obrovský Šagga o hlavu menší než Tywin. Štíhlý Timet váží asi dva metráky, snad jen ta Chella vypadá podle popisu v knize.
    Horská krajina obývaná divokými klady připomínala příjemný parčík s habry porostlými břečťanem:-)
    Zlovlci vypadaj opravdu mile. Což ale asi není úplně OK. To nemohli pořídit aspoň nějakýho pořádnýho vlčáka? Tyhle dvacetikilový husky maj k respektu daleko asi jako já k Tysonovi...
  • I na potřetí Ti tam zbyly klady místo klanů :o)))

A jinak - imho až moc od seriálu čekáš knihu.
  • Takhle se pozná znalec - já vůbec netušim, jak se odlišoval Šagga a Timett a tak jsem s nima docela spokojenej - poměr výšky jsem poměřoval k Bronnovi, u Tywina mě to nějak netrklo, zaměřím se na to příště.

No a jinak je to pořád stejný, je to o přístupu. Ale jinak já si tenhle tip kritiky rád přečtu...
  • Flankere přes tvou patologickou nesnášenlivost k Dany, musíš i ty snad uznat, že je normální, když se šlechta považuje za nadřazené.
    Obávám se, že přes svou patologickou lásku k literární postavě nechápeš, že tentokrát to není namířeno vůči Dany (částečně), ale vůči logice. Koňáky by snad zajímal šlechtickej status targaryenů? Myslíš, že kdyby přišel císař svatý říše římský mezi mongoly a řek jste banda prašivejch psů, že by ho neřezali pěkně po kousíčkách pár tejdnů? prostě nevěřim, že by na takovou poznámku nikdo nezareagoval (tedy ne způsobem, jako Drogo, kterej uznale pokejvá hlavou - tohle by ho muselo seknout do živýho, i kdyby mu Dany každou noc vyřezávala na ptáku závit).
    P. S. máš opravdu zkreslený představy o úpoměru velikost/váha psa.
  • Myslíš, že kdyby přišel císař svatý říše římský mezi mongoly a řek jste banda prašivejch psů, že by ho neřezali pěkně po kousíčkách pár tejdnů?
    Pro jeho kecy by ho asi nezabili, protože by mu nerozuměli, ale možná už jen z principu jo. :-))
  • Možná ne, kdyby císař svatý říše římský nesl v břiše chánova dědice, o kterém je předpovězeno, že si podrobí celý svět. ;-)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 1. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi