Hra o trůny 1x08 - Ostrým koncem

12345679»

Komentáře

• Pfff.
    (Jsem jen nevyspaná a unavená.)
  • Lidi lidi, jedna ze zásadních závěrečných scén prvního dílu. Domů a studovat.
  • Baltim: absolutně boží recap.

Už to to někdo vzpomnal: že ty nás lakuješ a už to máš dávno (a hodněkrát) přečteno? :)

prosím, abys při čtení knihy nedoběhl seriál a tak nás neochudil o tvé postřehy
  • Taky se mi chvílema zdálo, při čtení baltimova review, že knihy musel číst :-D
  • Já taky měl za to, že jde o knihy... :-D
  • Ještě k tomu Benjenovi, k Hlídce se přidal až po válce, ne? A to už byl jenom druhý bratr... Ale možná jsem se do toho jenom zamotal.
  • Khadgar: Myslím, že ano, poté, co se Ned vrátil na Zimohrad. Do tý doby tam byl on (na Zimohradu musí být vždy Stark).
  • Taky by mě to docela zajímalo, přiznávám, že jsem netušil, že Benjen byl v době války na Zimohradu. Ono to období Nedova a Robertova pěstounství u Arrynů je takové podivné - resp. je otázkou kde byl tehdy právě Benjen, Stannis a Renly.

A s tím, že na Zimohradu musí být vždy Stark - to ještě neznamená, že to tak vždy opravdu bylo ;-)
  • Ale i kdyby se Nedovi něco stalo tak by Zimohrad stejně nezískal, protože v tu dobu už měl Ned syna, takže by teoreticky byl zase na řadě až po něm.
  • Téměř jsem o tom převědčen (ale abych si zas přečet první díl). Benjenovi ostatně na začátku rebelie bylo asi 14, takže byl ještě mladší než Robb, když vytáhl na jih.
  • jelikož je docela jasné, že v celém Západozemí funguje princip primogenitury, tak Benjen v žádném případě neměl na starkovský trůn titul.
  • Líbí se mi ta hudba co hraje na pozadí ve scéně, kdy Robb říkám Luwinovy aby svolal vazaly :)
  • Montenzuma3: jj, už se nemůžu dočkat soundtracku :)
  • připomíná mi to tenhle skvělí kousek z Tudorovců, který mi už asi dva roky slouží jako vyzvánění v mobilu. Možná že ho konečně změním :)
  • Baltime z postu nectenare to recenzujes uplne paradne a snad nebudu spoilovat kdyz reknu ze se ve svych uvahach skoro vzdy trefis primo do cerneho.
  • V knihách je určitě řečeno, že Benjen byl v době rebelie na Zimohradu. A že když dospěl, tak projevil přání dát se k Noční hlídce, a Ned mu vyhověl. Jen to tuším nebylo řečeno současně. Na to první myslím vzpomíná Bran a to druhé bych řekla, že bylo v myšlenkách Catelyn. Nebo možná obojí bylo od Catelyn, ale ne současně. A imho to bylo až v druhém díle. O žádném důvodu tam nic nepadlo. I když to u Martina samozřejmě nic neznamená. Když bude potřebovat, tak to ještě šikovně využije.
  • ohledne toho, jak se dostanou pres Zed.....prepokladam, ze ty opustene hrady jsou stavene obdobnym stylem jako Castle Black, takze jestli uz jsou dlouho opustene a maji tez tunel skrz Zed, tak se skrz nej dostanou direwolves i wildlings (nevim, jak se jim rika cesky, v ramci procvicovani to vsechno jedu v originale) na druhou stranu....nejsem si 100pro jista, ze o tom nekde uz v knizce nebyla zminka (mam precteny 2. dil, ve tretim jsem asi na 60. strance), deje se tolik veci a tak to hltam, ze nektere informace proste neudrzim
  • Skrz tunely se určitě nedostanou, ty jsou ucpaný, viz Bran.
    Prostě to obcházejí, na západ od Stínové věže je prostoru dost.
  • Jak jsem tu už napsal, knihu jsem nečetl, respektive začal jsem ji číst teprve včera (10.6.) a zatím mám za sebou asi první čtyři kapitoly, tedy to, co bylo zhruba v první polovině úvodní epizody... Nevím, čím to je, že někdy předem odhadnu, kam se bude děj odvíjet. Někdy je to štěstí nebo spíše výstřel do tmy, jindy je to podle mne naprosto zřejmé a stačí jen trochu o ději zapřemýšlet. Zas tolik nepochopitelných zvratů v seriálu není a ty pochopitelné se dají podle mého vytušit...
  • Trochu se zpožděním jsem skoukl osmou epizodu a super, pěkně se to rozjíždí a jen člověk může litovat, že to končí desátým dílem. Jinak myslím, že (jako zatím nečtenář) doufám, že Barristan ještě do děje promluí - jeho hláška "Even now I could cut through the five of you like carving a cake!". Jinak co se týče Syria, návrat toho rytíře královské gardy, co zůstal poslední stát, nemusí nic znamenat - BTW možná v knize nebo i seriálu dostane čočku za to, že nechal Aryu upláchnout i s Jehlou
  • Já si pamatuju, že Zeď šla obejít po ledě, tuším, že Tuleního zálivu, každopádně to byla jedna z možností.
  • Tuším, že právě touhle cestou se Mance dostával "přes Zeď". :-)
  • nějak nepobírám to vaše zdejší rozplívání se nad baltimovou bystrostí. já sám sleduju seriál taky zcela knižně nedotčen a všechny ty náznaky a odkazy, co tu baltim vypisuje, stíhám sledovat úplně v pohodě (protože sou úplně triviální a na první pohled jasné!), akorát nemám potřebu si mastit ego a psát o svých postřezích do diskuze, abych pak byl jako "jeden z mála nečtenářů, co to chápou" vynášen do nebes. výkřiky typu "kdo nečetl knihu, nemůže pořádně chápat seriál," nebo "v seriálu nejsou ty náznaky tak dobře popsány a vykresleny," sou dle mého jen snůškou zbožných přání hardcore fanoušků. jak bylo již mnohokrát řečeno, seriál je castingově a řemeslně zvládnut na výbornou. herci hrají skvěle, čili hlavně díky nim by alespoň průměrně inteligentní divák neměl mít s pochopením děje absolutně žádný problém.
  • Co je na tom divnýho? Prostě nás jako čtenáře knih zajímá, jak si seriál vysvětlují/chápou nečtenáři (ne jen baltim). Ale baltim je jeden z mála, kdo si s tím dává práci a píše ta shrnutí. Znám lidi, kteří se na tak úplně chytají - takže tohle je osvěžení a ujištění, že se to dá, když se tomu člověk věnuje.

Vůbec nějak nechápu smysl toho příspěvku :-(
  • Bartlett: pri sledovani mozna bystry si, ale zde ti to tak uz nejde...

...precetl sis vyvoj naseho (=ctenaru) pohledu na baltimovi prispevky od toho 5 dilu, kdy s nimi zacal? respektive na srozumitelnost predkladaneho serialu?

dosud sis sve ego nechal doma, ale ted si ho teda poradne promastil - a to ze vsech stran a mozna i zevnitr

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů 1. řadaKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi