Jon Sníh

13468948

Komentáře

• speedy: No, tuhle informaci tady před pár dny vypustil jeden uživatel. Od toho se odvinula debata o spoilerech (která měla za následek upozornění na úvodní stránce), a která pak vyústila v debatu o Lidicích. Takže mně se omlouvat nemusíš, protože tohle už jsem bohužel věděla. Ta reakce byla proto, aby toho byli ušetření ti, kteří přijdou později.

Já mám na tyhle situace prostě neuvěřitelné "štěstí" :o(
  • To jsem rád, teda ne že si se to tak nešťastně dozvěděla, ale že za to nemůžu já...
    Takže ještě jednou se všem omlouvám a doufám že neskončím jako Illyn Payne :-).
  • Ta reakce byla proto, aby toho byli ušetření ti, kteří přijdou později.
    Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí.
    Mno mě to zachránilo před spoilerem. :D
  • Ehm, jméno Husa se na technických a (zejména informatických) školách nevyslovuje. Toho pána by všichni programátoři nejraději upálili ještě jednou kdyby to šlo :-)
    Mno, když slovanské jazyky, stejně jako mnohé jiné, mají fonémy, pro které latina nemá písmena. Ale spřežky jsou hnusné. Máme jednu a ta mi bohatě stačí :-)

K jonovi. Stále věřím GRRM, když řekl, že se Jon jednou dozví pravdu o svém původu. Dozvěděl se, ne. Ergo kladívko, nemůže být mrtvý. A just nemůže, nemůže, nemůže :-)

btw: Veno, čistě ze zvědavosti, četl jsi někdy Zaklínače od Sapkowského?

• Toho pána by všichni programátoři nejraději upálili ještě jednou kdyby to šlo :-)
    Kdyby počítače a internet začaly v Číně, učili bychom se rozsypaný čaj. Amíci to mají moc jednoduché na můj vkus. :-)

k Jonovi: čím víc začerněných políček, tím víc bude každému jasné, že se tam něco děje. :-) Každopádně nevěště nikdo hlavu. Pravděpodobnost úmrtí nulová, i GRRM dost mlží. Nejspíš se jenom zamiloval do cliffhangerů.
  • @Tyna: Necetl.

Jon je Azor Ahai, nedozvedel se o svem puvodu a je to nejlepsi postava, takze nemuze byt mrtvy :) .. It is known.
  • Nevada nás všechny upálí za tohle spoilerování :). Ale i já Věřím že mrtvý není ale Azor Ahai bude spíš Brandon než Jon.
  • Tak hádam jej došlo, že všetko čo je čierne je z Tanca nie?
    Ono celkovo je Jon čo sa prvých štyroch kníh týka dosť rozobratý, tak je treba nové myšlienky a to sú tie z Tanca
    Rovnako si nemyslím, že je mŕtvy. K Azor Ahai ma podľa mňa bližšie Bran
  • Kdyby ho teď zabil, byla by celý vývoj postavy k ničemu.
  • Tyna má pravdu Není ani mrtvý ani Azor Ahai. Řekl bych že bude s Daenerys králem na konci a brandon bude pánem zimohradu a zároveň Azor Ahai
  • Ben Nevis:
    k Jonovi: čím víc začerněných políček, tím víc bude každému jasné, že se tam něco děje. :-)
    To mně osobně nevadí. Jen nechci vědět co se tam děje dokud si to sama nepřečtu.
  • Ke mně už se bohužel taky jeden spoiler dostal. Vím kdo je POV v Epilogu :-(
  • Kolikrát to budeš ještě vytahovat? Sám se mě ptal na zatím neznámé POV postavy v Tanci, tak jsem ti je napsal. :-)
  • I tu epilogovou POV jsem před dočtením koupil a můžu říct, že v obou případech mě ten vývoj událostí aj tak hodně dostal a předem jsem ani s tou znalostí nedokázal ty okolnosti odhadnout. Cesta je důležitější než cíl ;-)
  • Kolikrát to budeš ještě vytahovat?
    Vytáhl jsem to podruhé a naposledy. A nenapsal jsem to proto, aby jsme se tu hádali, kdo za to může.
  • Byl jsem u toho a myslím, že vinni jste oba rovným dílem :-D

PS: Bylo to prostě nedorozumění, ani jeden za to nemůžete ;-)
  • Ašaru jako Jonovu matku diskvalifikuje příroda. Válka trvala přes rok a Ašara se s Eddardem setkala na turnaji v Harrenově. Pak nepochybně odjela v Eliině doprovodu (sloužila jako chůva malé Rhaenys) do Králova Přístaviště. Pokud je Jon mladší než Robb o alespoň dva měsíce, a pokud se Robb narodil po obvyklé době (a to asi ano), tak by Ašara musela být těhotná asi 15 měsíců. Nebo by to muselo být extrémně krátké těhotenství (a Robb by musel být přenošený) - mluví se o dnech.

Jon měl dornskou kojnou (Wyllu - kojila i Edrika Daynea a nezdá se mi pravděpodobné, že by Dayneové hledali kojnou mimo Dorne - jen pokud by lady Dayne porodila někde během cesty po Rovině, bouřlivých či říčních zemích), a Dornů se mimo Dorne zas tak moc nepotuluje. Navíc kojné se většinou shání dost narychlo a s hledáním se nejprve začíná v nejbližším okolí.

Shrnuto a podtrženo: Ašara Dayne je sice dost nepravděpodobná matka, ale Jon se skoro jistě narodil někde u hranic Dorne...
  • Logika dobrá, ale nepočítáš s možností, že Wylla nemusela být Jonovou první kojnou. Takže se nemusel nutně narodit poblíž Dorne.

Nevím proč, ale během prvního čtení jsem získala pocit, že Jon je o chlup starší než Robb (pár měsíců).
  • Nevím proč, ale během prvního čtení jsem získala pocit, že Jon je o chlup starší než Robb (pár měsíců).
    Ano je v GoT se píše že když přijela Catelyn na Zimohrad (ještě před narozením Roba) tak už tam byl Jon se svou kojnou
  • Ee, tak to ne. Catelyn přijela poprvé na Zimohrad už s Robbem. Během války nebyla cesta bezpečná a tak ji celou strávila v Řekotočí, kde se taky Robb narodil.
  • Během války nebyla cesta bezpečná a tak ji celou strávila v Řekotočí, kde se taky Robb narodil.
    Jo, taky mám pocit, že Catelyn vzpomíná, jak jela v člunu z Řekotočí s miminkem.
    Nicméně všichni tu kalkulujeme s tím, že Jon má nějaký rodný list, kde je štemplem z porodnice potvrzeno, kdy se narodil. Jenže jestli lhal Ned o jeho rodičích, klidně mohl i Jonův věk libovolně přizpůsobit své historce. Jon může být o čtvrt roku starší/mladší, než si celou dobu myslí.
  • Mám alternativní teorii :-) Jon je syn Ašary a Brandona, kteří se tajně vzali, a tedy legitimním dědicem Zimohradu. A Ned utajil jeho původ a prohlásil ho bastardem proto, že si chtěl nechat Zimohrad pro sebe a syna, kterého čeká Catelyn. Jeho čest padá do bláta, všichni jsme mu tak věřili a on přitom... atd., atd...

Ale nevěřím tomu. Podle mě je Jon synem Lyanny a Rhaegara :-)))
  • Taky věřím, že Ned byl celou dobu sobeckej hajzl :))). Šmejd majetku a mocichtivej :)
  • Chrochta:
    ... ale dost pochybuji, že by s sebou Eddard tahal těhotnou souložnici.
    To bych neočekávala ani já. Spíš s sebou nemohl z nějakého důvodu vzít první kojnou (moc toho věděla nebo třeba zemřela) a tak mu v Dorne našel druhou.

Tyna: To je zvrhlé! To by nebyl Eddard :o)
  • to Nevada: Dobrá logika, ale dost pochybuji, že by s sebou Eddard tahal těhotnou souložnici. To už by ji spíše poslal s bezpečným doprovodem do bezpečí někam na Sever.

O jonovi a Robbovi Catelyn mluví hned v některé ze svých prvních kapitol (té, kde s Eddardem a mistrem Luwinem řeší, co s Jonem během Eddardovy nepřítomnosti - Luwin pak navrhne Noční hlídku, že už se o ní Jon zajímal). Tam jde řeč o tom, že Catelyn se o nemanželském dítěti dozvěděla ještě v Řekotočí, ale že tehdy měla starost spíš o Robba, nemluvňátko u svého prsu; předpokládala, že se o dítě Eddard postará - ale on udělal mnohem víc...

Možná by to chtělo originální citaci, ale půjčil jsem knihy a tak nemůžu sloužit.

to Tyna: Eddard neměl důvod lhát o datu Jonova narození - snad jen kdyby byl Jon o hodně starší než Robb (v Králově Přístavišti přece proběhl "soud" a zůčastnění se tam museli nějak dostat; lord Stark tam vyrazil s doprovodem 200 mužů, takže asi nejeli lodí, pak nějaké ty přípravy a vyjednávání... ale i tak je maximum mezi Lyaniným únosem a dvojsvatbou v Řekotočí jeden rok).
  • to Nevada: Možné to je, ale i pak by kojnou hledal spíše v místě, kde je dítě, a okolí (do 50 mil by ji URČITĚ našel). Což nás opět vrací k hranicím Dorne, ne? A navíc by ji hledal "dozor", ne on osobně (o problémech by se dozvěděl se zpožděním - a v případě úmrtí nejspíš fatálním).
  • By nám GRRM vytřel zrak, kdyby byl Jon prostě plodem Nedova vzplanutí k nějaké šmudle Wylle :-)))
  • Anebo prohlásí Jonovým otcem úplně někoho jiného a Jonova podoba na Neda je čistě náhodná. :-)
    Ještě mě napadlo, že kdyby byl Jon synem Brandona Starka, který znásilnil nějakou děvečku v době, kdy byl zasnoubený s Catelyn, (z Tance víme, že dědic Zimohradu neměl zábrany, co se týče i urozených dívek), měl by Ned důvod chránit jak čest svého mrtvého bratra, tak čest Catelyn a ještě by se kvůli ní cítil mizerně.
  • Mě spíš stále vrtá hlavou záhada Jonovy kojné. Catelyn ve své první kapitole říká, že když přijela na Zimohrad, Jon se svou kojnou už tam byli usazení. My tu předpokládáme, že Wylla byla pouze kojnou, ale Edric Dayne tvrdí, že o cca tři nebo čtyři roky později ho Wylla kojila v Hvězdopadu. Musela Wylla odejít ze Zimohradu? Také to znamená, že čtyři roky po Jonovi musela mít Wylla dítě. Žije někde sourozenec Jona Sněha? Zná pravdu?
  • No nevím, je rozdíl v tom "nemít zábrany" a vesele lumpačit v posteli se slečnami a nemít zábrany znásilňovat děvečky

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PostavyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi