Já myslím, že pokud si utvářím na věc osobní názor a chci ji nějak hodnotit, tak v podstatě je každý subjektivní......Navíc při tak složitém jevu jako jsou válečné konflikty žádný novinář nezná všechny proměnné, takže nějaká objektivita je jen zdání. Samozřejmě, že pokud někdo očividně a nekriticky straní jedné straně, tak jeho hodnocení nemá prakticky žádnou vypovídací hodnotu. To je jako když komentátor hokejového zápasu fandí jednomu mužstvu....Pro zasmání či zaplakání....podle nátury...
No ono by se taky nemělo plésti justice a Novinařina... Deníky prostě vždy byli zaměřeny vždy na určitou skupinu lidí.. Jednoduše řečeno - Právo > levice Lidovky > pravice . Britské listy > konspirace Je pak docela zřejmý že se tam budou profilovat určitý novináři... A pokud potom někdo sloupkuje tak těžko mu vytýkat jeho osobní postoje...
Ech, to je jako mluvit do dubu. Je rozdíl mezi zpravodajstvím či reportážema a komentářema. Naše deníky se vyznačujou tim, že naprosto nejsou schopný jednotlivý útvary dodržovat, takže zpravodajství je plný emočních výlevů, subjektivních hodnocení a podobnejch subjektivizací, který patřej do komentářů. Zpravodajství musí bejt nezaujatý bez ohledu na orientaci, jinak nejde o zpravodajství. To je útvar, kterej pouze přináší informace, co se stalo, kdo co řekl apod. Teprve v komentáři se k tomu může přihodit subjektivní hledisko, přičemž mám za to, že by navíc komentáře měly pocházet především od lidí mimo list. Jestli tyhle základní principy novinařiny neni schopná většina novinářů chápat a co hůř, veřejnost jí dokonce ani nepožaduje (a chce slyšet to svoje, čemuž noviny po vzoru bulváru rády vyhoví), můžou se novinama leda tak leštit příbory a pozadí. BTW chápu, že noviny jsou (většinou - např. takovej Guardian je hrazenej z neziskový nadace) komerční podnik a musej se prodat. Přesto seriózní list si ve světě snaží zajistit názorovou vyváženost, poskytne prostor komentátorům z obou názorovejch proudů ve stejným rozsahju, čímž IMO získá zajímavou konfrontaci, která je podle mýho pro čtenáře mnohem zejímavější než názorová sterilita u nás. V případě, že média nejsou schopný plnit svojí základní funkci, dobře, můžou se proměnit v řadovej prvek konzumní zábavy (infotainment), ale zároveň by jim v takovym případě měly bejt zrušený veškerý provilegia přisuzovaný sdělovacím prostředkům. BTW je snad BBC levicová nebo pravicová? Měla by si snad ČT dát do podtitulu Vaše veřejnoprávní zaujatá televize? Podle obsahu by mohla, to je pravda, leč tím se těžko bude chlubit.
flanker: máš pravdu:) Jen komentátoři nemusí být nutně mimo médium. Samozřejmě mohou redaktoři psát zpravodajství i názorovou publicistiku (btw publicistika nejsou jen názorové články ale i publ. rozhovory, reportáže, storky atd.), ovšem mělo by platit pravidlo (které se zatím dodřžuje), že člověk nemůže psát oboje na to samé téma. Je pravda, že trend je takový, že když už nějaký redaktor píše publicistiku, tak se na ni orientuje a ve zpravodajství je jen výjimkou, ale nemusí to tak být. Dál samozřejmě názory píšou i lidi, kteří jsou mimo média. To jsou pak většinou odborníci v tom určitém problému.
Gratulaci si zaslouží i prezident Havel, tato americká tradice (kterou paradoxně zahájil Klaus) je mi sympatická a sedí mi ke stylu odchodu VH. VK se takového titulování IMO nedočká ( a těším se, jak se kvůli tomu bude čílit), protože on nedokáže odejít s grácií do ústraní.
Já čtu Respekt a s ním jsem spokojenej :-)
Amaroun ví, na kterou notu zahrát, píši si velmi dobrou, pane kolego :-)
No a debata o objektivitě a nestrannosti je zajímavá, to teda jo, ale vlastně zbytečná. Respektive, zbytečná není, naopak je třeba ji vést permanentně, ale nikdy se nedoberem pořádného výsledku. Já v to nějak přestávám věřit. To je prostě nějakej vytouženej cíl, kterého nikdy nedosáhnem a ta urputná snaha ho dosáhnout vede akorát k naprosto nezajímavému zpravodajství jako nyní předvádí ČT.
Google+ mě pořád hodně baví a i kdyby z něj nic nebylo, tak je od něj skvělé, jak dokázal posunout Facebook kupředu.
Jo a RIP, Steve! Kdo neznáte, doporučuju jeho legendární projev:
Zdravíme po letech Aleka, před časem jsme s Kubou stáhli Seriál a jsme nadšeni, Jsme na tvých stránkých takřka denně. Děkujeme za to, jak to tu pěkně vedeš a jen tak dál ;-)
Alek: Knížky bych četla ráda, a i ten čas by na ně kupodivu byl, ale naše knihovna má jen polovinu a to raději nic, než číst jen pár kousků :-D Každopádně snaha o získáni knih je, a jistě je oba přečteme. ;-)
Tak to máš štěstí, že nevíš o Gregoru Elegánovi a seru Hynu Payneovi :) Jinak bych se tim moc nechlubil (vím, že nás tu sledují :) ale vlastním jen Střet Králů a Tanec si určitě koupím. Přecejen 500 Kč za jednu knížku je dost a ta zvědavost je tak neukojitelná :)
Tak jsme s Martinou konečně udělaly GOT maraton a zkoukly jsme všechny díly. Toli nadávek jsem už dlouho nevypustila z huby. Přišly jsme na to, že jsou všichni úplně debilní a nebýt Hostera Tullyho, tak by se George nemusel vůbec snažit - Hoster, ta největší svině, může za všechno!!!
kdyby hoster spatne nevychoval sve dcery (lysa se nechala zbouchnout chlapkem kterej byl zamilovnaej do jeji sestry) a potom nedohodnul snatek lysy s jonem arrynem (dědkem, pac pouzitou ji nikdo jinej nechtel), nemusela ho pak zabijet kvuli petyrovi, pak by neposlala dopis catelyn o tom ze ho zabili lannistrove, a robert by nepotreboval pobocnika a ned by nemusel odjet ze zimohradu atd atd...a cela SoIaF by byla o nicem...:D...tak asi tak...
kdyby hoster spatne nevychoval sve dcery (lysa se nechala zbouchnout chlapkem kterej byl zamilovnaej do jeji sestry) a potom nedohodnul snatek lysy s jonem arrynem (dědkem, pac pouzitou ji nikdo jinej nechtel), nemusela ho pak zabijet kvuli petyrovi, pak by neposlala dopis catelyn o tom ze ho zabili lannistrove, a robert by nepotreboval pobocnika a ned by nemusel odjet ze zimohradu atd atd...a cela SoIaF by byla o nicem...:D...tak asi tak...
Takže Tullyové by byli spojenci Krále jako v dobách Aegona Dobyvatele. Robert by v Bitvě zvonů zemřel. A armáda Jona Arryna a Eddarda Starka by byla v bitvě na Trojzubci poražena. Rhaegar by zabil Eddarda a Jon Arryn by byl popraven. Po prolomení bran Bouřlivého konce by byl Stannis popraven a Renlyho by dostal Mace Tyrell jako svěřence. Strážcem východu by stal se Lord Connington. Lord Benjen Stark by byl nucen ohnout koleno. A za ženu by si asi vzal Lady Mormont nebo Lady Hornwood. Viseryse by oženily se Cersei. Cat by si vzala nějakého Freye a Lysa by zůstala na ocet. Mno a GRRM by potom napsal knihu, která by začínala turnajem na Harrenově. bylo by to o tom, jak krásného mladého prince Aegona VI ve finále porazil princ Tommen Lannister. A poté nejkrásnější ženou turnaje zvolil půvabnou Rhaenys. O tom jak na turnaji bojoval Trystane Martell a Balon Costayne o ruku Margaery Tyrell a o tom jak se z Eddarda Karstarka, Elberta Tullyho a Martyna Starka stali velcí přátelé.
Ale to je povedené! Akorát bych neřekla, že by se Cersei stala Viserysovou ženou. V tomhle měl Šílený král jasno. Buď by si vzal svou sestru - Daenerys, nebo by se opakovalo spojení s Martelly a dostal by Arianne. Cersei by mohla skončit v rukou Oberyna. Ten už by ji dokázal ukočírovat.
Pravda. Nejspíš by došlo na to, co bylo vyřčeno Doranem v Hostině. Viserys + Arianne a na Quentyna by zbyla jedna ze sester Jeyne a Jennelyn Fowler. Protože Daenerys a Rhaenys by museli Aegonovy zahřívat peřiny. Jakoupak by asi měl Aegon přezdívku? Rozpekla by pro něho Daenerys dračí vejce. Aby potom mohl zastavit útok Jiných a zapsat se do historie jako Aegon Spasitel? Sakra. Já si asi otevřu word a začnu psát alternativní ságu. Bude se to jmenovat "Píseň slz a krve". První díl ponese název "Podzimní sněhy" a hlavní POV budou Daenerys, Tyrion, Jon, Martyn, Asha, Barristan, Alys a Beren
Montezuma3: To už trochu fantazíruješ :)))))). Smrt/život Jona Arryna neměl přece na bitvy žádný vliv - nevím, proč by Robert měl někde umírat atd. atd. Bylo by to prostě všechno famfárový - Ned by si žil s hlavou v oblacích (a na krku) na Zimohradu, Jon Arryn by dělal ruku králi a Sluníčko by svítilo. Happy end
Komentáře
Je pak docela zřejmý že se tam budou profilovat určitý novináři... A pokud potom někdo sloupkuje tak těžko mu vytýkat jeho osobní postoje...
Zpravodajství musí bejt nezaujatý bez ohledu na orientaci, jinak nejde o zpravodajství. To je útvar, kterej pouze přináší informace, co se stalo, kdo co řekl apod. Teprve v komentáři se k tomu může přihodit subjektivní hledisko, přičemž mám za to, že by navíc komentáře měly pocházet především od lidí mimo list. Jestli tyhle základní principy novinařiny neni schopná většina novinářů chápat a co hůř, veřejnost jí dokonce ani nepožaduje (a chce slyšet to svoje, čemuž noviny po vzoru bulváru rády vyhoví), můžou se novinama leda tak leštit příbory a pozadí.
BTW chápu, že noviny jsou (většinou - např. takovej Guardian je hrazenej z neziskový nadace) komerční podnik a musej se prodat. Přesto seriózní list si ve světě snaží zajistit názorovou vyváženost, poskytne prostor komentátorům z obou názorovejch proudů ve stejným rozsahju, čímž IMO získá zajímavou konfrontaci, která je podle mýho pro čtenáře mnohem zejímavější než názorová sterilita u nás. V případě, že média nejsou schopný plnit svojí základní funkci, dobře, můžou se proměnit v řadovej prvek konzumní zábavy (infotainment), ale zároveň by jim v takovym případě měly bejt zrušený veškerý provilegia přisuzovaný sdělovacím prostředkům.
BTW je snad BBC levicová nebo pravicová? Měla by si snad ČT dát do podtitulu Vaše veřejnoprávní zaujatá televize? Podle obsahu by mohla, to je pravda, leč tím se těžko bude chlubit.
Takže předně dlužím jednu gratulaci Sethi ;-)
Gratulaci si zaslouží i prezident Havel, tato americká tradice (kterou paradoxně zahájil Klaus) je mi sympatická a sedí mi ke stylu odchodu VH. VK se takového titulování IMO nedočká ( a těším se, jak se kvůli tomu bude čílit), protože on nedokáže odejít s grácií do ústraní. Amaroun ví, na kterou notu zahrát, píši si velmi dobrou, pane kolego :-)
No a debata o objektivitě a nestrannosti je zajímavá, to teda jo, ale vlastně zbytečná. Respektive, zbytečná není, naopak je třeba ji vést permanentně, ale nikdy se nedoberem pořádného výsledku. Já v to nějak přestávám věřit. To je prostě nějakej vytouženej cíl, kterého nikdy nedosáhnem a ta urputná snaha ho dosáhnout vede akorát k naprosto nezajímavému zpravodajství jako nyní předvádí ČT.
Google+ mě pořád hodně baví a i kdyby z něj nic nebylo, tak je od něj skvělé, jak dokázal posunout Facebook kupředu.
Jo a RIP, Steve! Kdo neznáte, doporučuju jeho legendární projev:
Karmin a smečka
Mno a GRRM by potom napsal knihu, která by začínala turnajem na Harrenově. bylo by to o tom, jak krásného mladého prince Aegona VI ve finále porazil princ Tommen Lannister. A poté nejkrásnější ženou turnaje zvolil půvabnou Rhaenys. O tom jak na turnaji bojoval Trystane Martell a Balon Costayne o ruku Margaery Tyrell a o tom jak se z Eddarda Karstarka, Elberta Tullyho a Martyna Starka stali velcí přátelé.
Akorát bych neřekla, že by se Cersei stala Viserysovou ženou. V tomhle měl Šílený král jasno. Buď by si vzal svou sestru - Daenerys, nebo by se opakovalo spojení s Martelly a dostal by Arianne. Cersei by mohla skončit v rukou Oberyna. Ten už by ji dokázal ukočírovat.
Jakoupak by asi měl Aegon přezdívku? Rozpekla by pro něho Daenerys dračí vejce. Aby potom mohl zastavit útok Jiných a zapsat se do historie jako Aegon Spasitel?
Sakra. Já si asi otevřu word a začnu psát alternativní ságu. Bude se to jmenovat "Píseň slz a krve". První díl ponese název "Podzimní sněhy" a hlavní POV budou Daenerys, Tyrion, Jon, Martyn, Asha, Barristan, Alys a Beren