Kecáliště

1131416181955

Komentáře

• K Robbovi přistoupil muž v tmavé zbroji a bleděrůžovém plášti
    potřísněném krví. „Jaime Lannister ti posílá pozdravení.“ Vrazil svůj
    meč jejímu synovi hluboko do srdce a otočil čepelí.
    Těžko se to dá vyložit jako někdo jiný, když vezmem v úvahu, že Jaime osobně Roosovi říkal, že má Mladému Vlkovi odevzdat pozdrav.
  • Everett Young: není

Catelyn by ho přece poznala a nepopisovala by ho tak neurčitě. Navíc - vážně věříte, že by se Pijavice sám dobrovolně vystavil nebezpečí, že přijde k úrazu? IMHO by tam nepáchl, dokud by nebylo úplně po všem. Navíc by Martin určitě takovou postavu při takovém skutku jmenoval přímo.
  • Nevada: No vzhledem k tomu vzkazu je a nebezpečí se zrovna moc nevystavoval. Nikdy mě nenapadllo, že by to byl nějakej nounejmák, i když je pravda zvláštní, že Martin nepoužil jeho jméno.
  • Tu kapitolu jsem četla několikrát a ani jednou mě nenapadlo, že by to byl starý Bolton sám. Nic tomu nenasvědčuje - kromě toho vzkazu, ale to jsem si zařadila jako "vtípek" typu Deště Kastameru. Prostě tím Bolton někoho pověřil. Ostatně Jaime nic o téhle dohodě nevěděl, i když dobře četl mezi řádky během té večeře, a pozdrav Robbovi myslel spíš výsměšně.
  • Nevada: Nic na druhou stranu nenasvědčuje, že by to Roose Bolton nebyl. Co mu totiž nemůžu upřít, tak to je fakt, že není srab a nebojí se pohledu na krev :D Já radši budu věřit, že to Bolton byl (jsem si jistá, že tak to bude i v seriálu), i když Martinovi by spíš odpovídalo, že chudáka Robba probodla nějaká nula :/
  • je možné, že to bol roose, alebo že niekoho tým poveril. uvidíme v seriáli aká je pravda :)
    ja osobne som vždy mal pocit, že Bolton by neriskoval ani najdrobnejšiu vec, čiže skôr si myslím, že to bol niekto z jeho mužov.
  • sarven: Kdybych byla scénáristka, tak v seriálu to rozhodně kvůli dramatickýmu efektu Bolton bude. Je pravda, že je to superpragmatik, ale kdyby to bylo jinak, vzalo by mi to o něm tu jedinou iluzi. Ani mi nepřijde, že by při masakru neozbrojených příliš riskoval.
  • len tak ma napadlo vzhladom nato ze je ten vrah opisany tak neurcito, hlavne tvar, nemohol mat na nej nejaku masku, alebo helmu, kuklu :), vzhladom nato ze to bolo "prekvapenie" tak by mohol mat nieco na tvari, ci sa mylim?
  • svoa00 - Ale houby. Jak už jsem psala, proti je tam mnohem víc než pro. Je to popisováno z pohledu Catelyn a ta by ho pojmenovala. Vždyť zpočátku konstatuje, že když viděla muže v růžovočerveném plášti, tak zadoufala v záchranu. Boltona by jmenovala. Bolton je uveden jako velmi uvážlivý a tak by do místnosti nevstoupil dřív, dokud by všichni Robbovi lidé nebyli mrtví nebo v poutech (Umber kladl velký odpor poměrně dlouho). A na závěr - u takové záležitosti by si sám Martin dal záležet a jmenoval ho taky - několikrát i později při zmínkách o té události. Pozdravu nepřikládám takovou váhu, protože Jaime o události nevěděl. Ostatně jestli se dobře pamatuju, tak to Boltonovi říkal na nádvoří při odjezdu z hradu, takže to dokonce mohlo slyšet víc lidí.

sarven - přesně tak, Roose Bolton je velmi opatrný muž, jak konstatoval sám lord Tywin

Scéna v seriálu žádným důkazem nebude, vzhledem k tomu, jak scénáristé některé okolnosti změnili. Viz zrovna Bolton a bitva na Zeleném bodci.
  • To by tam bylo taky řečeno...
  • Nevada: No to je jasný, že v seriálu bylo a bude leccos jinak. OK, když bych to měla přijmout, tak moje antipatie k Boltonovi jsou vlastně o to větší. Pragmatik. Ale považovala jsem ho za někoho, kdo "má koule". Tak asi ne. :D
  • nevada, nesúhlasím. myslím, že seriál to rozhodne. toto nie je zmena, ktorú by urobili bez martinovho súhlasu. niektoré veci hold v knihe môžeš načrtnúť ale vo filme ich musíš ukázať. tak ako asi neutaja Baristana ako Danynho panoša. (jednine, že by sa rozhodli pre výrazné maskovanie v štýle brada cez celú tvár a čapica :) )
  • Ha ha ha ha, naivko...
  • Tak on Martin nemá žádný právo veta, ale myslím, že scénáristi už dokázali, že předlohu maj v úctě. Dokonce se původně chtěli vykašlat na Sama, ale protože Martin na tom trval, tak tam nakonec je. To ale nemění nic na mojem odhadu, že v seriálu Robba probodne sám Bolton, ať už to tak Martin myslel nebo ne. BTW Až tak moc mě to netankuje, na Freye mám stejně větší pifku ;)
  • A nenapadlo Tě Nevado, že možná Martin nejmenuje Boltona přímo (tím pádem ho nejmenuje i Cat) proto, že to nechtěl čtenáři přímo naservírovat, ale naopak ho držet v nejistotě? Vždyť jeho sága je plná různých proroctví a tajemství. Ale je možné, že znáš Martina mnohem lépe než my ostatní:-)))
    Bolton je uveden jako velmi uvážlivý a tak by do místnosti nevstoupil dřív, dokud by všichni Robbovi lidé nebyli mrtví nebo v poutech (Umber kladl velký odpor poměrně dlouho).
    Ten odpor byl od začátku dost zoufalý a Frey měl vše perfektně zajištěné. Vždyť sám lord "ze všech nejopatrnější" byl v Té místnosti...
  • Frey si tu podívanou nechtěl nechat ujít z pomstychtivosti. Bolton k tomu neměl důvod. Netvrdím, že mám 100% pravdu, Martinovi do hlavy nevidím a pořád se jedná o moji myšlenku, ke které jsem dospěla na základě četby. Ale zatím jste mě nepřesvědčili ničím o opaku. A od Rudé svatby už uběhlo spoustu textu, něčím by to aspoň naznačil, když už neřekl přímo. Proroctví a tajemství je jedna věc - provedená exekuce je něco úplně jiného. Bolton je natolik výrazná postava, že Martin imho neměl důvod ho jako vraha tajit. Naopak byla by to výborná šance na vytvoření postavy, kterou budou čtenáři nenávidět stejně jako Cersei.

btw - v seriálu by mě naopak ani nepřekvapilo, kdyby tam scéna s mečem vůbec nebyla. Buď Robba zabijí ty šípy, nebo mu třeba useknou hlavu při nečekaném útoku místo Malého Jona Umbera.
  • iste, môžu to v seriáli zmeniť, tak aby to vyhovovalo obrazu a skrátenmu deju. ale som presvedčený, že ak by ten vrah bol Roose, tak by to tam dali. pretože v tom prípade je to pre GRRM dôležité vykreslenie postáv. bola by to veľmi signifikantná vec, ktorú síce v knihe iba naznačil, ale neverím, že by ju v seriáli úplne zmenil.
    ale ako vravím, nemyslím si, že sa to udialo. každopádne, už sme o tom napísali dosť a asi sa točíme dokola. hádam sa pre to nerozpadneme ako tá naša nešťastná vláda :(
  • Ja načnem trošku inú tému: Čo hovoríte na neprejdenie eurovalu a pád vlády na Slovensku? :) Ak to teda niekoho z ČR zaujíma. :)
  • je to blbosť z múdrosti a nezodpovednosť zo zodpovednosti. škoda.
  • Naopak byla by to výborná šance na vytvoření postavy, kterou budou čtenáři nenávidět stejně jako Cersei.
    Pro mě je Roose spíše než nenáviděná postava dobrý hráč, který prostě narozdíl třeba od Malíčka používá jinou taktiku. Malíček má na svých rukou taky hodně krve a kdo z vás ho nenávidí jako cersei? Roose je prostě jen přímočařejší.
  • Já ho teda nenávidím víc než Cersei, protože Cersei hlavně pohrdám ;)
  • Malíček je pro mě jedná z nejméně oblíbených postav. Opravdu je pro mě ve stejný kategorii jako Bolton, akorát mnohonásobně nebezpečnější.
  • Malíček má na svých rukou taky hodně krve a kdo z vás ho nenávidí jako cersei?
    Já třeba taky ;o)
  • O politické - a nejen politické - situaci na Slovensku to ho moc nevím, takže tady nemůžu komentovat. Ale odmítnutí umělého udržování krachujících států fandím. To neustálé dotování Řecka a následně i dalších států bude jen bolet víc a víc. Je třeba to zastavit - i když Slovensko to jen zbrzdilo.
  • Ono ani nejde o zachranovanie zadlzenych statov, ucitel v skole nam to vysvetloval ako to funguje, my vpodstate zachranujeme nemecke a francuzke, popripade aj ine banky ktore kupovali dlhopisy tych statov. Nieco podobe sa stalo aj s irskymi bankami kotre kupovali akcie bank z USA tesne pred bankrotom len preto lebo sa im zdal velmi dobry urok, hoci vsetci vedeli ze tie banky krachnu, potom Irsko zacalo dotovat svoje banky, lebo nemali zaco vyplacat ludom peniaze a potom bolo treba zachranovat Irsko. Som zvedavy dokedy budeme tkaot zachranovat banky...
  • Jenže tím, že zadotujeme/te banky, se bude dál půjčovat Řecku a spol. To je špatně. Konkrétně v Řecku už měl bankrot proběhnout, stejně se mu nevyhnou.

Vzpomínám si, jak se jeden zákazník po zavedení Eura naparoval a mnul si ruce že už Euro máte a my ještě ne. A jak dnes nadává...
  • Presne ako vravis bbankrot by bol najlepsi, ale pre tie banky by to asi dobre nebolo, skoda ze mocny vladnu...

Inac to ze mame euro neni zas az tak zle, myslim si ze keby sme mali korunu tak aj ta by bola dost podhodnotena, mozno by bolo dokonca na tom horsie ako euro, a zase ked idem do zahranicia tak nemusim menit koruny najskor na eura doma a potom znova a na tu menu co potrebujem ale rovno si zmenim tam na to co potrebujem. Ja som zatial spokojny ze mame euro, som zvedavy ako to pojde dalej.
  • Já tomu teda vůbec nerozumim a ani neznám sk politiku nijak zblízka (pohnutky Sulíka apod.), ale přijde mi to ze strany Sulíka úplně hloupé. Ničeho nedosáh, bylo jasné, že euroval má v parlamentu naprostou podporu. V podstatě jen nahrál Ficovi, kterej z toho vytřískal naprostý maximum.

SK stejně nemá jinou volbu, než to schválit. Jednou se dali do nějakého klubu, tak by mu měli aspoň trochu důvěřovat a nezačít po něm hned šlapat. Ostatně Radičová to v tom svém projevu řekla naprosto dokonale, v tu chvíli, kdy s naprostou odevzdaností žádala o podporu, bych jí odsouhlasil všechno. Tohle je očekávám od politického lídra; že když jde o něco nad moje chápání, hrdě se za danou věc (kterou předtím poctivě vyjednal) postaví a zaštítí ji svou osobou. A když je to navíc tak důvěryhodná a obdivuhodná politička, jak na mě Radičová působí, je to imo dokonalé naplnění principu zastupitelské demokracie.

Jen škoda, že u nás nikoho podobného IR nevidím...

ad Řecko - myslím, že o Řecko už tak ani nejde. Teď jde o záchranu eura, o posílení důvěry. Pokud by to neprošlo, tak už se počítá s jeho zánikem a vznikem nějakého nového projektu, v kterém by bylo nějaké to silné jádro. Tohle si třeba dobře uvědomuje Polsko a tak se teď snaží hrát s Merkelovou. Akorát my jsme nejchytřejší a poradíme si sami... Já jsem jinak docela euroskeptickej, ale ve chvíli, kdy náš průmysl=Německo prostě není čas na nějaké klausoviny.
  • Fór je v tom, že klíčovou roli v záchraně Eura pořád hraje ta záchrana Řecka (a Portugalska, Itálie, Španělska a Irska). Dokud je budou sanovat - a je fuk jestli přímo nebo nepřímo přes banky, které dostanou dotace později - tak bude s Eurem jen hůř. A doplatí na to darující státy. Později i ty mimo eurozónu.
    Já jsem taky euroskeptik, zvlášť když místo pořádné práce vymýšlejí podobné hovadiny, ale bez EU už si opravdu neporadíme. Ta provázanost, hlavně ekonomická, je už příliš velká. Jen nemusíme automaticky nadšeně přijmout kdejakou Sarkozyovinu.
  • No podle některých ekonomů už Řecko vlastně v bankrotu je. Ty prachy jim teď snad stopli, protože nejsou schopný plnit závazky. Spíš se teda, jak to vnímám, hraje o ty další země, aby se z nich nestala další Řecka.

Souhlas, nadšeně přijímat nemusíme. A to myslím přesně prokázala Radičová - zprvu byla těžce proti, prosadila úpravy (ok, možná spíš Mikloš, kterýho taky docela můžu) a pak za tím prostě šla. A když to schválilo 16 zemí před tím... jen blázen by šel proti.

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi