Na Zimohradu jsem mezi Aryou a Branem neviděla žádný zásadní rozdíl.
Taky si myslím. U Aryi se to víc řešilo, protože byla holka. Ad: neposlušnost: Bran taky lezl po hradě a odmítal s tím přestat, ačkoliv mu to bylo stále zakazováno. Taky na to dojel. To jsou prostě děti...
Á, příspěvky o Dexterovi jsem úplně přehlédla: Arya takové pudy nemá. Přesto, když před ní ležel celý Bravos, zamířila si cílevědomě k asasínům. Udělala vlastní volbu. A co jiného měla jako dělat?! Jít ode dveří ke dveřím a ptát se: "Chcete mě? Jsem roztomilá, relativně vzdělaná a umím se o sebe postarat. Byla bych dobrá dcera do rodiny, která má ráda dobrodružství a nechce se nudit?" Vždyť Muži bez tváře byli jediní, o kterých něco věděla. Nikoho jiného tam neznala. Byla přesvědčená, že v Západozemí jsou všichni její příbuzní mrtví nebo mimo dosah a navíc jí tam šlo o život. K asasínům navíc zamířila s cílem naučit se schopnostem, díky kterým by se mohla pomstít.
btw - Dexter je pořád psychopat. Jen je naučený určitým způsobům - odlišným od jiných psychopatů.
Takže závěr diskuze je, že Arya je naprosto normální (tj. žádná psychopatka) nebo že za to nemůže, že je psychopatka? :-) Arya není naprosto normální. Je to dítě se silně narušenou psychikou díky hrůzám, které si prožila a hlavně přežila. Ale taky to není psychopat. Dá se s ní "pracovat" a v normálních podmínkách by z ní pořád ještě mohl vyrůst normální člověk vedoucí přiměřeně normální život.
Tak mě napadá - dokázali byste někoho vlastnoručně zabít? Zamyslete se nad tím, a pak odpovězte, že by to záleželo na situaci, ale že by vám to přece vůbec nemohlo dělat žádný problém a šli byste do toho. Ono existují přece situace, které vás k tomu donutí, že ano?
Takže závěr diskuze je, že Arya je naprosto normální (tj. žádná psychopatka) nebo že za to nemůže, že je psychopatka? :-)
Arya rozhodně není psychopatka. Stále má nějaké emoce. To je jako říct o všech dětech poškozených válkou, týráním, mučením a zneužíváním, že jsou psychopati. Skutečnému psychopatovi něco chybí, už se tak narodil. Se zneužívanými dětmi lze pracovat a "vyléčit" je. Alespoň některé.
Mně teda jako traumatizovaný dítě moc nepřijde... Spíš chudinka pořád někoho zabodávala vědoma si reality. Ale tak to bych jí ještě v některých situacích dokázal odpustit...
heavy_head: Sebeobrana, i psychická. I když to říkám asi jenom proto, že mám ohledně lidstva dost cynickej názor a občas si vzpomenu na proslov Jona Doea ze Sedm o "nevinných" lidech. To už se ale dostáváme k hraní si na boha a zase k Dexterovi (promiň, Tyno). Já osobně bych něco takovýho nedokázala, ale občas by mu člověk poklepal na rameno :D
Mně teda jako traumatizovaný dítě moc nepřijde... Spíš chudinka pořád někoho zabodávala vědoma si reality. Ale tak to bych jí ještě v některých situacích dokázal odpustit...
Je jí DESET!!!! Zabodla tuším tři lidi. Jednoho víceméně, když ji chtěl doručit Cersei, která nechala zabít téměř všechny, které ve městě měla. Druhého, když jí bezprostředně ohrožoval na životě. Třetího poté, co hrozilo, že zabije člověka, který ji chránil. Zároveň šlo o člověka, jehož viděla brutálně mučit, znásilňovat a vraždit nejen její přátele, ale i nevinné bezbranné vesničany.
svoa00: Říkáš, že situací, které by nás donutily k vraždě, je mnoho, sama však jedním dechem přiznáváš, že ty bys něčeho takového schopná nebyla. Tak v čem to je? Je to v člověku. Je to v tom, že každý není jako Arya. Člověk se může svobodně rozhodnout, jestli se z něj stane vrah. A nic ho k tomu nepřinutí, když nechce. To jsi měla na mysli?
Tyna: nvm co mas proti, ale Dexter je jeden z mala serialu co jak porad pokracuji, tak jako jedinej neztratil smrnc ani kouzlo, navic je to jeden z nejuspesnejsich serialu posledni doby
slusnymu cloveku by to mozna delalo problem v dnesni dobe.. ale cca pred 300 rokama a niz bylo vrazdeni na denim poradku... jen ted sme z toho precitlively...
Arya je proste dite donuceny situaci zabijet, aby samo prezilo....uprime moc jinejch moznosti nemela ...
heavy_head: Nebudu si hrát na trpitelku a tvrdit, že bych se nebránila, kdybych měla tu možnost. Už proto, že (ukamenujte mě) si myslím, že každý život má cenu, ale ne všechny stejně velkou. Jsou lidi, ve kterých "to" je, ale myslím, že zabít by v určitých hnutích mysli byl schopnej každej.
A je to tady. DAlší téma které skončilo otázkami Je Arya Psychopat? Kolik takových témat o této rozporuplné postavě už tu je? Osobně se tedy přikláním na stranu Aryi, která prostě udělala jen to co musela pro přežití. Ano taková Sansa by si přežití (kdo ví na jak dlouho) zajistila totální poslušností. Arya je víc jako například Eddardův bratr Brandon který hned po únosu Lyanny šel za Rhaegarem aby ho zabil. A co se týká zabití někoho jiného? Nevím proč ale tyhle psichycké bariéry mám odsunuté trošku mimo a v situaci já nebo on bych nezaváhal. Jinak dexter je řekněme velice ehm.... inspirativní
cr8g: To je představa, která mě děsí. Pevně věřím, že tomu tak není. A to je právě ten rozdíl mezi "normálním člověkem vehnaným do sittuace, kdy zkratuje" a psychopatem, který zabíjení povýší na svou běžnou normu.
Heavy_head: hele ja myslim ze ve stredoveku napriklad, z toho normalni clovek nebyl tak rozrusnej nez je v dnesni dobe... jde o to ze driv se zabijelo normalne a nikdo to moc enresil, dneska je policie atd, jediny co brani lidem zabijet je policie podle me a to ze by jsi sel do vezeni
Jistěže lidský život nemá stejnou cenu :-) Kdybyste stáli před volbou moje máma, nebo tisíc lidí, které neznám, kolik lidí by zvolilo tisíc cizích týpků? Potíž je v tom, že pro ty ostatní je vaše máma "bezejmená tvář do počtu". Takže tím, že respektujete ostatní lidi jako důležité, získáváte to, že oni respektují vaše blízké jako důležité.
Hezky to vystihla nějaká reklama na pojišťovnu či co. Na plakátu byla dvakrát stejná fotka malé holky. U jedné bylo napsáno "dítě" a u druhé "moje všechno".
Já myslím, že Arye, co by malému dítěti to zabíjení ještě značně nedochází. Tím nechci říkat, že je nějak zaostalá, ale děcka prostě často nechápou duchovní přesah nebo spíše to neřeší. A proto také dokáží často být hodně krutá, a tím myslím i v reálném životě. Ono je jednoduché to Aryino vraždění odsuzovat, ale v momentě, kdy je člověk ve válce a dostane se do situace bezprostředně ohrožující život s východiskem "já nebo on", pak je to asi jednodušší volba. Mimochodem v jednom filmu říkal Tommy Lee Jones o zabíjení asi toto: "V momentě, kdy se ve svém nitru vyrovnáte se zabitím, je pak ten samotný akt zabití jednoduchý ." Arya podle mého ta zabití vůbec neřeší, protože na to není ještě dostatečně "vyspělá". Navíc jí podle mého do značné míry ovlivnily události a prostředí...
tyna: taky by zalezelo na situaci, ale mamu bych zachranil ..... ale napriklad kdybych si mel vybrat mezi ditetem a 5 dospelejma tak dam prednost dospelejm
ja myslim ze ve stredoveku napriklad, z toho normalni clovek nebyl tak rozrusnej nez je v dnesni dobe... jde o to ze driv se zabijelo normalne a nikdo to moc enresil
V pořádku. Ale my neřešíme, jestli za to Aryu odsuzoval někdo v její době, ale mě zajímá, jak se na to díváme my na tomhle diskuzním fóru ve čtvrtek 20. 11. 2011.
Ono je jednoduché to Aryino vraždění odsuzovat, ale v momentě, kdy je člověk ve válce
jediny co brani lidem zabijet je policie podle me a to ze by jsi sel do vezeni
Mně ne. I Zimbardo zjistil, že v podmínkách absolutní moci se lidé rozdělí cca na tři skupiny. Empatické, lhostejné a tyrany. Možná bych nebyla empatická, možná bych byla lhostejná, ale rozhodně bych nebyla tyran ani vrah. Asi to není v dnešní době cool, ale je to tak.
Pozn. Mluvím čistě o situaci "můžeš, když chceš". Pochopitelně nevím, jak bych zareagovala na dlouhodobé zneužívání a týrání v dětství.
Asi si nikdo nemyslí, že taková Květa Fialová by měla svůj až nenávistný postoj k můžum, kdyby ji v pubertě neznásilnili dva vojáci s pistolí u hlavy... Nebo si st
no říkal to ve filmu ŠTVANEC a měl naprostou pravdu. Nevím jestli bych to dokázal fyzicky ale jinak by to nebylo nijak obtížné Dál to nebudu rozepisovat abych se neocitl v nějaké databázi potenciálních psychopatů.
Komentáře
Arya takové pudy nemá. Přesto, když před ní ležel celý Bravos, zamířila si cílevědomě k asasínům. Udělala vlastní volbu.
A co jiného měla jako dělat?! Jít ode dveří ke dveřím a ptát se: "Chcete mě? Jsem roztomilá, relativně vzdělaná a umím se o sebe postarat. Byla bych dobrá dcera do rodiny, která má ráda dobrodružství a nechce se nudit?" Vždyť Muži bez tváře byli jediní, o kterých něco věděla. Nikoho jiného tam neznala. Byla přesvědčená, že v Západozemí jsou všichni její příbuzní mrtví nebo mimo dosah a navíc jí tam šlo o život. K asasínům navíc zamířila s cílem naučit se schopnostem, díky kterým by se mohla pomstít.
btw - Dexter je pořád psychopat. Jen je naučený určitým způsobům - odlišným od jiných psychopatů.
Takže závěr diskuze je, že Arya je naprosto normální (tj. žádná psychopatka) nebo že za to nemůže, že je psychopatka? :-)
Arya není naprosto normální. Je to dítě se silně narušenou psychikou díky hrůzám, které si prožila a hlavně přežila. Ale taky to není psychopat. Dá se s ní "pracovat" a v normálních podmínkách by z ní pořád ještě mohl vyrůst normální člověk vedoucí přiměřeně normální život.
Říkáš, že situací, které by nás donutily k vraždě, je mnoho, sama však jedním dechem přiznáváš, že ty bys něčeho takového schopná nebyla. Tak v čem to je? Je to v člověku. Je to v tom, že každý není jako Arya. Člověk se může svobodně rozhodnout, jestli se z něj stane vrah. A nic ho k tomu nepřinutí, když nechce. To jsi měla na mysli?
Arya je proste dite donuceny situaci zabijet, aby samo prezilo....uprime moc jinejch moznosti nemela ...
Hezky to vystihla nějaká reklama na pojišťovnu či co. Na plakátu byla dvakrát stejná fotka malé holky. U jedné bylo napsáno "dítě" a u druhé "moje všechno".
Pozn. Mluvím čistě o situaci "můžeš, když chceš". Pochopitelně nevím, jak bych zareagovala na dlouhodobé zneužívání a týrání v dětství.
Asi si nikdo nemyslí, že taková Květa Fialová by měla svůj až nenávistný postoj k můžum, kdyby ji v pubertě neznásilnili dva vojáci s pistolí u hlavy...
Nebo si st