mno ale tohle je docel standartni internetovy kraceni... u misto you.. se pise da se rict uz standartne... s tim R je to to lepsi, to moc lidi nepouziva a 2ku tak prumerne...ale tyhle internetovy zkratky jsou docela v pohode, kdyz u zni jako you tka proc to nepouzit ze? .) hodne se to hodi nekde kde mas omezeny pocty znaku na psani .. napr twitter..
a psat s DK je zbytecny :) me to zdrzuje .... a uprime tady to forum je asi jediny kde DK vsichni pouzivaj :) v mojim okoli vetsina pise bez ni, na net taky, stejne na fcb i icq .)
Já sice nemám ráda navážení do lidí, ale tohle si neodpustím, protože diakritika je podle mě velice důležitá součást psaného jazyka (už ze mě zase mluví mé novinářské já:-)). Bez ní se může úplně změnit smysl věty. A navíc když mluvíš, tak taky nemluvíš bez háčků. Těch pár sekund, které ti diakritika zabere, možná i dopomůže tomu, že nebudeš dělat mraky hrubek a překlepů.;-)
Ivusha: nvm ale ze veta bez DK dostane jinej smysl se me stane tak max 1x do mesice... podle me je to pri psani uplne zbytecna vec, kdyz kecams nekym na icq nebo v sms nebo podobne, tak i kdyz je to bez DK , tak stejne to automaticky mozek bere jakoze s nima....
mozna veta: Ta cokolada je horka.... muze delat neplechu, protoze muze bejt hořká nebo i horká , ale kdyz na nakou takovou vetu/slovo narazim, tak tam ten hacek udelam, jinak to postrada smysl naprosto...
Mluvení a psaní na internetu jsou dvě formy předávání informací. Když někomu něco sděluju, chci, aby informaci přijal, jak ji myslím, a aby podání mělo náležitou formu a nekomplikovalo příjemci přijetí informace. Zvlášť když je to určený potenciálně neomezenýmu okruhu čtenářů. Je lhostejný, zda je to tak či onak podaný. Ztěžovat to příjemci a vymlouvat se na vlastní lenost je volovinismus.
Ano, připouštím, že české školství na mé osobě zanechalo některé nesmazatelné stopy. Následující generace již byla od tohoto osvobozena pod heslem být vůl je kůl.
No a mě je 32, tudíž ten posun 10 let je pro mě z hlediska školy už další generace. Na druhou stranu jsou tu mladší než ty, kteří se vyjadřujou líp a zajímavě = vyspěle.
Nevím, v sms psaní bez diakritiky beru, někdy to dělá problémy mezi některými ICQ programy, ale na druhou stranu, pokud máš českou klávesnici, u většiny písmen nemusíš ťuknout ani jednou navíc. flanker.27 má body za "vůl je kůl" :-D
Komentáře
mno ale tohle je docel standartni internetovy kraceni... u misto you.. se pise da se rict uz standartne... s tim R je to to lepsi, to moc lidi nepouziva a 2ku tak prumerne...ale tyhle internetovy zkratky jsou docela v pohode, kdyz u zni jako you tka proc to nepouzit ze? .) hodne se to hodi nekde kde mas omezeny pocty znaku na psani .. napr twitter..
Těch pár sekund, které ti diakritika zabere, možná i dopomůže tomu, že nebudeš dělat mraky hrubek a překlepů.;-)
mozna veta: Ta cokolada je horka.... muze delat neplechu, protoze muze bejt hořká nebo i horká , ale kdyz na nakou takovou vetu/slovo narazim, tak tam ten hacek udelam, jinak to postrada smysl naprosto...
flanker.27 má body za "vůl je kůl" :-D