Ve světě ASOIAF jsem celkem nováček, takže mě kdyžtak prosím vyvěďte z omylu, ALE... Když Dany vešla do hranice s Drogem a vejci, nespálilo ji to, pouze jí ohořely vlasy. To, že člověk neshoří je nějakým rysem Targaryenů (platilo to třeba i na Aeryse, Aegona atd.)? Když by to tedy bylo znakem Targaryenů, nebo alespoň těch předurčených "tří hlav draka", nebylo by divné, že Jon si při ochraně Starého Medvěda spálil ruku? A myslím, že v seriálu byla jedna scéna (nejsem si jistá, jestli byla i v knize), kdy Šae s Tyrionem "hrají nějakou hru", přičemž se Tyrion diví, že Šae oheň nepálí, že ji to nebolí, při tom Tyriona ano. Takové začátečnické spekulace...
tiež som nad tým nedávno zauvažoval, a to som tu stratený už roky. ale fakt je že Viserys bol evidentne Targaryen a oheň mu problém urobil. Takže nehorľavosť je znak Draka, nie Targaryena, asi...
Dany může být nehořlavá proto, že se na ní podepsala nějaká vyšší moc, neproto, že by to bylo rodové. Navíc nikde není řečeno, že by odolnost vůči ohni měla od narození.
Přesně tak, GRRM tohle docela zdůraznil, že to byla fakt výjimečná situace, skoro jako by naznačoval, že to bylo víc o nějaké magii mimo, ne přímo o Dany. Že by vejce?
Ale notak Azor Ahai přeci povstane z popela a soli. TO se týká jen jedné postavy a to Brana Starka. už se tu oběvila diskuse že právě tato osoba je Azor Ahai a já tomu věřím čím dál více
Jak je řečeno v Hostině pro vrány, Daenerys tomu proroctví odpovídá taky, díky podmínkám, za kterých se narodila. Považoval se za něj i Rheagar (a pak za něj považoval svého syna), ale mýlil se. Celý vtip je v tom, že málokteré proroctví v sáze se nakonec vyjde tak, jak si ho lidé vykládají.
Je to jedna z věcí, kterou se dozvíme nejspíš až v poslední knížce. Ale dozvíme se to, vzhledem k tomu, že se pomalu naplňují všechny proroctví, vize (Rudá svatba se vyplnila a zdá se, že se blíží i další dvě Daenerysiny vize) a vlastně i příběhy staré chůvy (příběh o tom, co se stane těm, co poruší právo hosta a předpokládám že i to, co přijde společně se zimou).
Když hořela hranice, tak ta čarodějka (Mirri) prováděla jakési zaříkávání, díky kterému nejspíš Dany neuhořela. Spíš mi je záhadou, jestli to Dany měla promyšlené, když lezla do toho ohně nebo bylo Targaryenské šílenství v plném proudu.
Jinak si nemyslím, že Martin má promyšlenou každou podrobnost, co napíše. Pak si rve vlasy, protože ho čtenáři ukamenují, až vyjde najevo, že u potomků nesedí barva očí apod. :-) U takové rozsáhlé ságy bude těžké uhlídat každý detail.
Ben Nevis: Bylo by nelidský po něm něco takovýho chtít. Přesto mě občas mile šokoval tím, jak i u toho, co možná od začátku promyšlený neměl, dokázal skvěle fabulovat tak, že to tak působí :) Ad Dany - v seriálu sáhne na dračí vejce, co její služku popálí. Kdyžtak mě opravte, ale v knížce nic takovýho není. Takže ne, promyšlený to nebylo, ale ona se přece už v prvním díle považuje za krev draka.
Já myslím, že my čtenáři si ty důvody, proč by to mělo platit, domyslíme sami a ušetřímu mu práci. :-) V knize si pamatuji, že lezla do hodně horké vody a vejce tahala ze žhavých uhlíků.
Když hořela hranice, tak ta čarodějka (Mirri) prováděla jakési zaříkávání, díky kterému nejspíš Dany neuhořela. Spíš mi je záhadou, jestli to Dany měla promyšlené, když lezla do toho ohně nebo bylo Targaryenské šílenství v plném proudu.
Jako že by tím maegi ochránila tu, která ji dala upálit? Nemyslím si.
Čistě teoreticky by jedna z těch tří hlav mohl být klidně někdo z nějakého jiného rodu, protože Targaryenové jsou příbuzní skoro s každým rodem. Ještě mě napadlo, že Edrik Bouře je ve správné věku na to, aby byl malý Aegon. Zdá se mi, že na to, že je to obyčejný "bastard" mu ostatní postavy věnují až moc velkou pozornost. Ale zase mě nenapadá, proč by Robert chtěl ochraňovat nějakého Targaryena.
E? Edrik je přece uznaný bastard Roberta a nějaké šlechtičny od Florentů a byl počat na Stannisově svatbě. Je urozeného původu po obou rodičích, i když bastard. Na Aegona je moc mladý.
Sakra, málem jsem si Tě spletla s Chmurem a podivila se co to jako je :)
Miluju spřádání teorií a spekulace nad vývojem ságy, ale tohle divoké střílení divnými směry bez důkazů z knih nechápu. Robert byl na začátku ságy 16 let na trůnu, Aegonovi bylo v době dobytí Králova přístaviště půl roku. Na konci hostiny mu tudíž bude cca 18 let. Edrikovi je max. 14 (teď si nevybavuju přesný věk, ale víc ne). To už je rozdíl, který se zaměňuje dost těžko. Navíc, i kdyby to byl Aegon... kdo by v době končící války pašoval miminko z Králova přístaviště do rodiště Roberta - hradu, který vlastní a který tou dobou ovládal Stannis? Přímo do hnízda nepřítele? A jakým zázrakem by přesvědčili Roberta, že je to jeho syn?! A i Stannis nezpochybňuje, že Edrik je jeho synovcem. K tomu přidejme popis Edrika (z pohledu Davose): Chlapec měl výrazné uši Florentů, ale vlasy, oči, brada, lícní kosti, to všechno bylo baratheonské. To by dokázal Rhaegar jako otec jak? ;)
Souhlasím, že třetí hlava draka by mohl být někdo z Baratheonů. Jsou to nejbližší příbuzní Targaryenů.
Komentáře
Když Dany vešla do hranice s Drogem a vejci, nespálilo ji to, pouze jí ohořely vlasy. To, že člověk neshoří je nějakým rysem Targaryenů (platilo to třeba i na Aeryse, Aegona atd.)?
Když by to tedy bylo znakem Targaryenů, nebo alespoň těch předurčených "tří hlav draka", nebylo by divné, že Jon si při ochraně Starého Medvěda spálil ruku? A myslím, že v seriálu byla jedna scéna (nejsem si jistá, jestli byla i v knize), kdy Šae s Tyrionem "hrají nějakou hru", přičemž se Tyrion diví, že Šae oheň nepálí, že ji to nebolí, při tom Tyriona ano.
Takové začátečnické spekulace...
Celý vtip je v tom, že málokteré proroctví v sáze se nakonec vyjde tak, jak si ho lidé vykládají.
Jinak si nemyslím, že Martin má promyšlenou každou podrobnost, co napíše. Pak si rve vlasy, protože ho čtenáři ukamenují, až vyjde najevo, že u potomků nesedí barva očí apod. :-)
U takové rozsáhlé ságy bude těžké uhlídat každý detail.
V knize si pamatuji, že lezla do hodně horké vody a vejce tahala ze žhavých uhlíků.
Ještě mě napadlo, že Edrik Bouře je ve správné věku na to, aby byl malý Aegon. Zdá se mi, že na to, že je to obyčejný "bastard" mu ostatní postavy věnují až moc velkou pozornost. Ale zase mě nenapadá, proč by Robert chtěl ochraňovat nějakého Targaryena.
Miluju spřádání teorií a spekulace nad vývojem ságy, ale tohle divoké střílení divnými směry bez důkazů z knih nechápu.
Robert byl na začátku ságy 16 let na trůnu, Aegonovi bylo v době dobytí Králova přístaviště půl roku. Na konci hostiny mu tudíž bude cca 18 let. Edrikovi je max. 14 (teď si nevybavuju přesný věk, ale víc ne). To už je rozdíl, který se zaměňuje dost těžko. Navíc, i kdyby to byl Aegon... kdo by v době končící války pašoval miminko z Králova přístaviště do rodiště Roberta - hradu, který vlastní a který tou dobou ovládal Stannis? Přímo do hnízda nepřítele? A jakým zázrakem by přesvědčili Roberta, že je to jeho syn?! A i Stannis nezpochybňuje, že Edrik je jeho synovcem. K tomu přidejme popis Edrika (z pohledu Davose): Chlapec měl výrazné uši Florentů, ale vlasy, oči, brada, lícní kosti, to všechno bylo baratheonské. To by dokázal Rhaegar jako otec jak? ;)
Souhlasím, že třetí hlava draka by mohl být někdo z Baratheonů. Jsou to nejbližší příbuzní Targaryenů.