já bych chtěl POV neobyčejných postav, třeba Gregora (obzvláště po Quyburnovým zákroku) nebo Hodora, napsaného dětským slohem, kde by se o všem trochu složitějším než kalhoty mluvilo jako o hodoru.
Hodor už má vlastní kapitolu. Sice je to FanFiction, ale pěkná. :)
Osobně by mě zajímalo, jakým způsobem si Martin vybírá postavy, který nechává vyprávět kapitoly. Chápu třeba, že v Hostině Cersei potřeboval jako POV postavu a proč tuhle postavu, která do tý doby předvádí hlavně sbírku svých špatných vlastností, napsal rovnou tak, že je na pěst. Nebo že Robb není POV postava, protože už máme mlaďocha, co potýká s něčím nepřiměřeným jeho věku, a to je Jon. Ale třeba Sandor by si v Bouři zasloužil trochu víc pozornosti, když jednu kapitolu má i Arys Oakheart.
ide o to čo chce povedať. ak si zvolí za pov postavu dôležitú postavu, vidíme jej do hlavy. to je niekedy dôležité, niekedy naopak nežiadúce. nie je náhoda, že napr. malíčka/varysa/eurona vidíme cez iné oči. nevidíme tak do ich hlavy viac ako je nutné. tajomstvo je dôležité. musím povedať, že sa mi tento POV systém písania veľmi páči.
ide o to čo chce povedať. ak si zvolí za pov postavu dôležitú postavu, vidíme jej do hlavy. to je niekedy dôležité, niekedy naopak nežiadúce. nie je náhoda, že napr. malíčka/varysa/eurona vidíme cez iné oči. nevidíme tak do ich hlavy viac ako je nutné. tajomstvo je dôležité. musím povedať, že sa mi tento POV systém písania veľmi páči.
Dobře řečeno, i když takovému Malíčkovi bych se do hlavy ráda podívala. Nejlépe pomocí sekyry, otvíráku na konzervy nebo jakéhokoli těžkého tupého předmětu. :D
Tak to vypadá že Malíček by vyhrál nejméně oblíbenou postavu. Koho nemáte rádi, koho nesnášíte? Já nevím asi Joffrey je moje nejméně oblíbená postava jo a taky Theon.
Nesnáším Danny (permanentně), Sansu (hlavně na začátku), no a Joffa, to je postava pro kterou nemůže mít sympatie snad nikdo. Mám ráda Starky (kromě řečené Sansy), Lannistery a Sněha
Sansa je opravdu stravitelná až od druhé části Bouře mečů, milovala jsem Aryu ale poslední dobou mi nějak nesedly její kapitoly. Ale upozorňuji, že jsem nečetla Tanec, takže za pár měsíců, můžu názor přehodnotit :-))
K Malíčkovi mám rozporuplný vztah- z jedné strany ho obdivuju (i když svou největší chybu už udělal, jen za ni zaplatit), z druhé strany je to svině, co se tváří přátelsky jen do chvíle, než zjistíte, že máte kudlu v zádech. Dál je tu Joffrey- malej násilnickej rozmazlenej fracek. Walder Frey s většinou své famílie- podvratná zrádcovská krysa. Lorďátko Robert Arryn se svou matičkou- pološílenej rozmazlenej fracek a komplet šílená nána. UnCat- už za života jsem ji neměla ráda, kvůli té její strašlivé úzkostlivosti a to co se z ní/jejího těla stalo díky Dondarrionovi.... Lord Tarly- možná dobrý vojevůdce, ale jako člověk... ty jeho stereotypy jsou na zabití. Pak je tu taková ta roztomilá skupinka šílenci, násilníci, psychopati a spol.-Hora, Kousač&Rorge, Ramsey s tatíkem (i když ten je aspoň inteligentní), Qyburn, Kraster...
V lásce nemám ani Greyjoye (krom Ashy a Theona), Tyrelly (korm Olenny), Tullye (krom Černé ryby, i když i z Edmura by se časem mohl stát Charakter), Melisandru, Cersei, Roberta, Daaria, celé Bratrstvo včetně Gendryho a po Tanci ani Daenerys. A pak samozřejmě nevýrazné, ufňukané, naivní, hloupé či jinak nanicovaté postavy- Sam&Fialka, Silný Belwas, Brienne (i když v bitkách bych ji ráda měla za zády jako spojence).
Zdůrazňuji rozdíl mezi "nesnášet - " a "nemít v lásce/nemuset 0 " Teď to vypadá, jako bych neměla ráda půlku Západozemí. :D
Hodor na Železný trůn! Náhodou, třeba se tam taková kapitola objeví... Už to vidím, bude popisovat něco důležitého, ale pochopíme to až o 20, 30 stránek dál! :D
tahle verze Hodora je parádička, tak nějak jsem si to představoval. Není to někde delší? Co se neoblíbenosti týče tak určitě vede Dany. Postavu mám rád, ale její kapitoly jsou nezávislé na veškerém ostatním dění a naopak. Vždycky mě to hrozně vyruší.
Miss Utahraptor: Líp bych to neřekla. Cersei bych ze srdce přála, aby se splnilo proroctví, co slyšela. U Martina ale holt nějaký proroctví ještě nic neznamená. Jaimemu bych přála, aby skončil skončil u Noční hlídky jako velitel (všichni přece víme, že přesně to by si zasloužil, ať už se na to díváme jakkoliv). Walderu Freyovi bych přála, aby se ve Dvojčatech konala svatba, někdo je spálil do základů a to jedno procento jeho potomsta, co jsou přijatelný lidský bytosti, změnilo jméno. Zdůrazňuju ale, že nic z toho IMHO Martin neudělá.
No nevím, nikdy jsem nic jiného (kromě písečníků) od Martina nečetl? jak jsou na tom jeho ostatní knížky? skončí to vždy špatně nebo taky někdy dostanou záporáci pořádnou nakládačku? nevím ale řekl bych že ASOIAF přece jen neskončí zas tak špatně jak si někteří myslí...
No nevím, nikdy jsem nic jiného (kromě písečníků) od Martina nečetl? jak jsou na tom jeho ostatní knížky? skončí to vždy špatně nebo taky někdy dostanou záporáci pořádnou nakládačku? nevím ale řekl bych že ASOIAF přece jen neskončí zas tak špatně jak si někteří myslí...
Já nečetl žádnej jinej román, jen docela dost povídek (sbírky Nečekané variace, Písně mrtvých, Zpěvy hvězd a stínů). Občas maj i dobrej konec, některý jsou taky spíš komediální nebo satirický, takže tam ani o dobrej nebo špatnej konec nejde.
No vzheldem k Hromadnému vymírání Freyů z posledních knih a kapitoli theona z WoW (zmínka o pasti na freye u Zimohradu) jsem si téměř jistý že alespoň pro ty Freye to neskončí dobře.
Já jsem četl čtyři sbírky povídek, které u nás vyšly (Zpěvy hvězd a stínů, Písečníci, Píseň pro Lyu, Nečekané variace) Rozhodně můžu doporučit. Jsou takové krásně melancholické, jak to jen Martin umí napsat. Jediná slabší sbírka se mi zdála Nečekané variace. Ostatní super. Pak jsem četl román Křídla snů (hodně zvláštní záležitost), Tufova dobrodružství (Martin umí být vtipný) a Sen Ockerwee (úžasné propojení upírů a lodní dopravy, zní to neuvěřitelně, ale je to tak:-).
Everett Young: Ale tak já netvrdím, že to skončí ledovou vichřicí, co se přežene přes pole náhrobků. Martin se tuším zmínil, že má rád hořkosladký konce. U spousty postav ale nevidím moc šancí na přijatelně šťastnej konec a vlastně by to šlo i proti Martinově stylu. Četla jsem od něj několik povídek a ano, je schopnej napsat i konec, kde všechno neskončí v tratolišti krve nebo psychiatrický léčebně. Z těch povídek je ale beztak nejlepší příběh chlapa, co ovládá mrtvoly, který v jeho společnosti dělaj otroky (i sexuální). Vyzkouší mrtvou holku, líbí se mu to, ale chtěl by se zamilovat. Jenže zažívá jenom zklamání a odmítnutí... a vrátí se k mrtvolce. Tady George poznáváme, co? :)
Jejda ten GRRM má asi opravdu nějakej vážnej psychyckej problém z dětství. Jinak si to neumím vysvětlit :) ale řekl bych že minimálně Freyové půjdou do štěpkovače (ano, štepkovač trumfne, no vlastně asi cokoli...) a určitě i další rody dojdou spravedlivé odplaty... jinak doufám alespoň v nějakou naději pro Starkovic děti (jestli si tohle GRRM přečte tak jistě nějaké z nich zabije)
Everett Young: No asi mu pomáhá vypsat se z těch traumat... A Freyové - zvedněte ruku, kdo si myslíte, že na trůně zůstane ten prcek. A pro kohokoliv jinýho než Lannistery mi Freyové přijdou nepoužitelný. Stannis je moc čestnej i pragmatickej, aby je chtěl za vazaly, a ani Dany není tak naivní. A ostatní rody po Dvojčatech rády skočej.
Komentáře
musím povedať, že sa mi tento POV systém písania veľmi páči.
+ Malíček, Stannis, Tyrion, Gendry
Mám ráda Starky (kromě řečené Sansy), Lannistery a Sněha
Dál je tu Joffrey- malej násilnickej rozmazlenej fracek.
Walder Frey s většinou své famílie- podvratná zrádcovská krysa.
Lorďátko Robert Arryn se svou matičkou- pološílenej rozmazlenej fracek a komplet šílená nána.
UnCat- už za života jsem ji neměla ráda, kvůli té její strašlivé úzkostlivosti a to co se z ní/jejího těla stalo díky Dondarrionovi....
Lord Tarly- možná dobrý vojevůdce, ale jako člověk... ty jeho stereotypy jsou na zabití.
Pak je tu taková ta roztomilá skupinka šílenci, násilníci, psychopati a spol.-Hora, Kousač&Rorge, Ramsey s tatíkem (i když ten je aspoň inteligentní), Qyburn, Kraster...
V lásce nemám ani Greyjoye (krom Ashy a Theona), Tyrelly (korm Olenny), Tullye (krom Černé ryby, i když i z Edmura by se časem mohl stát Charakter), Melisandru, Cersei, Roberta, Daaria, celé Bratrstvo včetně Gendryho a po Tanci ani Daenerys.
A pak samozřejmě nevýrazné, ufňukané, naivní, hloupé či jinak nanicovaté postavy- Sam&Fialka, Silný Belwas, Brienne (i když v bitkách bych ji ráda měla za zády jako spojence).
Zdůrazňuji rozdíl mezi "nesnášet - " a "nemít v lásce/nemuset 0 "
Teď to vypadá, jako bych neměla ráda půlku Západozemí. :D
Náhodou, třeba se tam taková kapitola objeví... Už to vidím, bude popisovat něco důležitého, ale pochopíme to až o 20, 30 stránek dál! :D
Co se neoblíbenosti týče tak určitě vede Dany. Postavu mám rád, ale její kapitoly jsou nezávislé na veškerém ostatním dění a naopak. Vždycky mě to hrozně vyruší.