Vydání Hostiny pro vrány a Tance s draky

2456720

Komentáře

• No a vysvětlení je na snadě - platí se práva až po vydání posledního dílu...to znamená, že když vydají míň než všechny, tak nic neplatí :-p To jste věděli ? :-D
  • Že by byla taková praxe při uzavírání licenčních smluv? To se mi nějak nechce věřit, byť to samozřejmě nevylučuju. Ale ten, kdo by takovou smlouvu uzavíral za držitele práv, by si pak svoje peníze nezasloužil :)
  • Jarla: Jo to máš pravdu :D

No hlavně když to vyjde a bude to stát za to :)
  • flanker - to jsem neplácla do větru - to mluvím o faktech - ano, přesně tak to funguje a přesně tak je smlouva sepsána. Jedná se o původně o ochranu nakladatele, který začne vydávat ságu, kterou autor nedopíše...a nakladatelé/vydavatelé toho notně zneužívají tímto způsobem, který se u nás stal nejběžnější praxí. Toto je má profesní parketa - vím o čem mluvím :-)
  • Jsem krapátko zmaten tím, o čem se tu bavíte... on Talpress nechce s vydáváním ságy pokračovat? To snad ne...
  • Maliky napsal(a):

Jsem krapátko zmaten tím, o čem se tu bavíte... on Talpress nechce s vydáváním ságy pokračovat? To snad ne...

Neboj, mluvíme o jiné sáze (Master and Commander)

Jarla: Jo, já ti věřím, jen mi připadá podivný, že by se držitelé práv, nota bene kolektivní správce nechali takhle přečůrávat.
  • No je to tak nastaveno asi všeobesně a v téhle republice se to nějak stalo zvykem je takto přečůrávat....
    Skončila takto spousta ság, o kterých bezpečně vím, že další nebudou. Některé sháním aspoň v orginále...
    A pak tu je samozřejmě taky fenomén desítek zaniklých nakladatelstvíček (mezi než by patřil Talpress netrefit na Pratchetta), které vydaly díl či dva a pak zanikly a nikdo dnes pořádně neví, kdo tu licenci vlastní....málokdy se stane, že by se o to někdo ještě staral. Stopařův průvodce nebo Kolo času jsou výjimkami.
  • No pokud je ta licence nevýhradní, tak "není problém" získat novou od autora/nakladatele v zahraničí.
  • No ony tam právě ty problémy často různé jsou a proto se na to už nešahá a spousta fajn knih nám tak unikla :(
  • U všech autorů ság (Pratchett, Erikson, Sanderson, Martin) se vždy uzavírají smlouvy na každý díl zvlášť (s tím, že máme nepsanou opci na další díl)! Liší se pouze výšky a splatnosti záloh a také jsou jednotlivé smlouvy na různou dobu, takže třeba Martina jsme od roku 1998 už dvakrát i třikrát prodlužovali, pochopitelně za nové zálohy... Prodlužování u Pratchetta ani nepočítám. Ve vydávání O´Briana budeme pokračovat (viz facebook), další díl Válečná štěstěna (než jsme dostali práva - 2 roky, překlad s odbornou korekcí trval rok a půl) vyjde možná do konce června, ale pouze jako klubové vydání v malém nákladu na předem zaplacené závazné objednávky. Na volný trh se to nevyplatí dávat, protože prodej pár set kusů nezaplatí žádné náklady... Také se u této série změní obálky na anglické.
  • Jarla napsal(a):

No a vysvětlení je na snadě - platí se práva až po vydání posledního dílu...to znamená, že když vydají míň než všechny, tak nic neplatí :-p To jste věděli ? :-D

Tady se můžu téhle pitomosti jen zasmát, za 20 let jsem na takového majitele práv nenarazil (asi škoda).
  • čo je pravdy na tom, že 4. diel je najnudnejší z celej série? a 5. diel je aký? čítal niekto recenzie?
  • BloodAndFire napsal(a):

čo je pravdy na tom, že 4. diel je najnudnejší z celej série? a 5. diel je aký? čítal niekto recenzie?

Jako vždycky je to věc názoru. U Hostiny je problém ve výběru POV postav. Značná část z nich je nová a člověk k nim zdaleka nemá takový vztah jako k těm, co už znal dřív, a hlavně až na dvě výjimky chybí obecně oblíbené postavy. Zároveň je taky o dost míň dějová. V Tanci se vrací oblíbený postavy, i když se taky na tak velký ploše stane překvapivě málo.
  • Zajímavé. Jak se stát členem klubu (doufám, že to nevyžaduje facebook)?
  • Jo, Hostina byla zajímavá až tak ve 3/3, začátek mne taky moc nebral. Ale ten konec je hodně dobrý. Celkově Cerseiny kapitoly jsou dost povedené.
  • Kolikokoli napsal(a):

Jo, Hostina byla zajímavá až tak ve 3/3, začátek mne taky moc nebral. Ale ten konec je hodně dobrý. Celkově Cerseiny kapitoly jsou dost povedené.

Každá její druhá myšlenka nebo věta je blbá, krutá nebo iritující nebo všechno dohromady, ke konci jsou už její kapitoly dost monotónní.
  • Já teda kapitoly Cersei nesnáším, vůbec mě nebavily
  • Cersei byla otravná, hlavně ke konci, kdy už byla nejenom paranoidní, ale i absolutně pitomá. Těch pár kapitol v Tanci mě ale bavilo- přišlo mi, že se jí aspoň částečně vrátil rozum.
  • V Hostině mě opravdu bavily jenom kapitoly Jaimeho a Aryi, pak ještě konec putování Brienne (muhaha), z jiných kapitol jsem nadšená nebyla, spíš jsem je snesla.
  • Ano na Aryu jsem zapomněla. Brienne je samozřejmostí, je to nejlepší postava. Cersei byla sice šáhlá, ale to, co se dělo kolem ní, bylo hodně zajímavé.
  • svoa00 napsal(a):

Jako vždycky je to věc názoru. U Hostiny je problém ve výběru POV postav. Značná část z nich je nová a člověk k nim zdaleka nemá takový vztah jako k těm, co už znal dřív, a hlavně až na dvě výjimky chybí obecně oblíbené postavy. Zároveň je taky o dost míň dějová. V Tanci se vrací oblíbený postavy, i když se taky na tak velký ploše stane překvapivě málo.

A potom ktorý je podľa teba najlepší diel? Zatial končím s čítaním Clash of kings a je to super. Bojím sa, že kvalita bude upadať lebo neviem si predstaviť o čom tam chce ešte pán Martin písať ked každá kniha má okolo 1000 strán a má ich byť dokopy 7. Nedochádzajú mu nápady? Nie je to stále o tom istom? Aj v 5. dieli ťa zaskočil? prekvapil? nahneval? zabíjal nemilosrdne oblúbené postavy?
  • Nejlepší je Bouře mečů. Ta je pěkně nabitá a nervy tečú, není to žádná veselka.
  • Kolikokoli napsal(a):

Nejlepší je Bouře mečů. Ta je pěkně nabitá a nervy tečú, není to žádná veselka.

To ses určitě spletla... Veselka to přece je, veselice ne... ;D
  • Veselka je. A kdyby jen jedna :)
  • Určitě je nejlepší Bouře mečů (Tanec jsem nečetl). Jednoznačně nejslabší je Hostina.
  • BloodAndFire napsal(a):

svoa00 napsal(a):

A potom ktorý je podľa teba najlepší diel? Zatial končím s čítaním Clash of kings a je to super. Bojím sa, že kvalita bude upadať lebo neviem si predstaviť o čom tam chce ešte pán Martin písať ked každá kniha má okolo 1000 strán a má ich byť dokopy 7. Nedochádzajú mu nápady? Nie je to stále o tom istom? Aj v 5. dieli ťa zaskočil? prekvapil? nahneval? zabíjal nemilosrdne oblúbené postavy?
    U mě je pořádí kvality knih takhle: 1. Bouře mečů (smutná, krutá, nemilosrdná), 2. Hra o trůny (příběhově elegantní a hlavně ji s výjimkou Tyriona a Dany vyprávějí moji oblíbenci Starkové), 3. Střet králů (je fajn, ale s porovnáním s Bouří bledne), 4. Tanec s draky (atmosféra zvlášť na severu super), 5. Hostina pro vrány (příliš nových postav, málo děje).

Co se týče Tance... neřekla bych, že Martinovi docházejí nápady, jinou je ta knížka podobně jako Hostina přehnaně dlouhá. Zkrátka ságu natahuje a jako by jenom šoupal postavama tam, kam potřebuje. Nezaskočil mě, protože od něj očekávám to nějhorší :) Jedna oblíbená postava to má nahnutý, ale počkám si na výsledek, protože kdyby ji zabil v tej chvílí a tímhle způsobem, byla by to velká vypravěčská chyba. Jo a Cersei je v jednej kapitole skoro normální lidská bytost :D
  • Svoa00: Jo v tanci a v hostině se v podstaně jen připravují figurky ke hře. Hra začne až v WOW. A nemyslím World of Warcraft.
  • Everett Young napsal(a):

Svoa00: Jo v tanci a v hostině se v podstaně jen připravují figurky ke hře. Hra začne až v WOW. A nemyslím World of Warcraft.

Jo, jo. Tam očekávám podobný (literární) masakr jako v Bouři. I když asi ve větším měřítku.
  • Kdyz to tu tak procitam, tak mi moc nedelate radost s tou Hostinou pro vrany :D No uvidim jaky to bude :)

Ale sam za sebe musim rict, ze moje nejoblibenejsi je: 1. Boure mecu 2. Hra o truny 3. Stret kralu

Hra o truny byla super a dost jsem se tesil na Stret kralu, ale i kdyz to nebylo spatny, tak porad mam pocit, ze tomu neco chybi. O to vetsi a prijemnejsi pak bylo prekvapeni v podobe Boure mecu. Opravdu skvela kniha ;)

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler
You can use Simple Html in your postDomů PřekladyKomentovat jako ...

Ahoj cizinče!

Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.

V této diskuzi