No pokud jste od Prahy, tak urcite bude v kvetnu i nejaky zivy hrani, pokud byste nejdrive chteli zivou zkousku, ktera je mozna pro zacatecniky lepsi. Ale nechci odrazovat ;-)
Ja by som tú začiatočnícku možno aj šiel, nech to nekazím tým, ktorí chcú hrať poriadne, ale vyžadoval by som trpezlivosť, pretože ja som taká trúba - a pravdepodobne prehrám už na začiatku :D
Pokročilé a začátečníky bych raději nemíchal, je to přece jen větší časová investice a tahle hra stojí a padá na udržování rovnováhy. Pro hru pokročilých mám zatím: sarven, montezuma3, rizek.martin, alek, lubos; takze je ještě jedno místo volné.
Pokud se 6. hráč nenajde, tak buď zablokujeme část Martellových území, nebo se vezme mapa z 1. edice pro 5 hráčů.
A zatím to vypadá na rodové karty z 2. edice a ToB karty bez +2/+3. A já jsem si to trošku rozmyslel a myslím, že mám náladu zase zkusit být Lannister, obzvlášť když o ně není zájem.
no ak máš najväčšiu skúsenosť s druhou edíciou - neviem ako alek - tak by som sa držal tvojho pohľadu na rodové karty. čiže pokiaľ niekto silno nezalobuje s argumentom za second edition, tak poďme do pôvodných house cards.
Já zase s nimi ještě až tolik zkušeností nemám, abych byl zásadně proti. Ty karty většinou mají zajímavější možnosti, což ale znamená, že se s nimi dá dosáhnout daleko většího efektu. Můj zásadní problém s nimi je, že většinou proti nim prostě není obrana, jen tu ránu přijmout a pak se ji snažit vrátit (což by tak nějak souhlasilo s mým názorem, že 2. edice se obecně snaží být agresivnější).
Když to vezmu jen tak hopem: - Balon Greyjoy - schopnost "vyhraj tuhle bitvu" ; už v 1. edici je to dost silná karta a tady je ještě silnější, obranou je většinou jen přesila, což tak nějak úplně není použitelný plán (navíc Greyjoy má daleko lepší manévrovatelnost než Lannister nebo Stark), ještě navíc s mečem je Balon prakticky zaručená výhra - Aeron Damphair - schopnost "zaplať 2 žetony a vyhraj tuhle bitvu" ; pak dá vybrat správná karta - Victarion Greyjoy - schopnost "zaútoč loděmi a vyhraj tuhle bitvu" ; tohle by se možná dalo brát, protože Greyjoy je námořní velmoc, na druhou stranu, už tak je Greyjoy námořní velmoc - Roose Bolton - schopnost "používej Eddarda Starka pořád dokola"; alespoň občas bude nějaká bitva, kterou Stark prohraje, takže tam stačí tuhle kartu používat - Patchface - schopnost "po téhle bitvě protivník nebude mít svojí nejlepší kartu" - Ser Loras Tyrell - schopnost "vyhraj hru zabráním 6. a potom i 7. hradu" ; na druhou stranu, Tyrell má zabrání 7 hradů asi nejtěžší a lze se tomuhle alespoň tak nějak bránit - Queen of Thorns - schopnost "znič protivníkovi rozkaz, pokud možno jeho zásadní podporu vzadu" - Doran Martell - schopnost "každé druhé kolo zruš protivníkovi všechny hvězdičky nebo meč"; tohle jsem zažil jako Tyrell a bylo to fakt peklo, i když se to nezdá, tohle je možná nejničivější karta - Tyrion Lannister - schopnost "prohraj tuhle bitvu"; protože tohle je fakticky Aeron Damphair, jen pro protivníka a zadarmo, to jen aby Lannister měl taky něco v seznamu, protože jinak žádnou kartu s extra schopností nemá
A proti většině karet se prostě rozumně neubráníš. Třeba Doran Martell měl vždy zhruba stejnou vlastnost, ale postupně to sílilo a předtím se šlo rozumně bránit nebo ten efekt nebyl tak velký (např. v SOS to funguje jen na Fiefdoms, takže pokud jdu na Martella, tak se holt nesnažím o Fiefdoms). Proti Arianne Martell se šlo bránit tak, že se neposlal samotný pěšák. Asha Greyjoy, Cersei Lannister (která je v 2. edici zkopírovaná z 1. a tudíž je to slabá karta), Doran Martell nebo Melisandre v 1. edici mají sice silné vlastnosti, ale potřebují vyhrát. Greyjoy už sám o sobě je celkem silný rod a dokáže Lannisterům pěkně zatopit, proto teď dostali ještě haldu silných karet, zatímco Lannister má povětšinou nezajímavé karty. Atd., atd.
Mě by se vlastně karty z 2. edice líbily víc, kdyby tolik z nich nebyly takové odstrašující atomovky. Jenže spravit to by asi bylo skoro tolik práce jako je udělat všechny znovu.
díky za prehľad. ja si pamätám že Lorasspolu s fotríkom ma zaujali, ale ako vravíš, vyvažujú problematické postavenie Tyrella. Tak isto Starka by som považoval za vyváženie, pôvodná verzia vlastne nemala zabijaka, teraz má eddard 2 meče a Bolton ho vie vrátiť. čiže tieto dva rody sa mi zdali ok, ale Greyjoy a Martell vyzerajú fakt megasilné.
ja osobne nemám problém si zahrať so starými kartami, a nové si nechať na nejakú offline hru. predpokladám, že prístavy by sme hrali tak či tak (bez ohľadu na mapu), ako je to s obliehacími pevnosťami?
Z vlastních zkušeností z 2. edice bych nesouhlasil s hodnocením Tyriona a Aerona. Alespoň co já sem hrál, tak Tyrion má podlě mě daleko lepší využítí než Aeron (kterého se hráči spíše zbavují). Navíc Tyrion je právě perfektní obrana těm extra silným kartám (Loras, Balona, Victorian), obzvlášť pokud soupeř už nějaké karty použil...
Jinak musim bohužel s hodnocením souhlasit. I když u Starka bych to jako příliš velké zvýhodnění neviděl, Tyrellom bych karty taky nevyčítal. Jinak Lannister sice nemá žádné karty s extra zvýhodněním, ale dobře zahraný Gregor to myslim bohatě kompenzuje...
no ak máš najväčšiu skúsenosť s druhou edíciou - neviem ako alek - tak by som sa držal tvojho pohľadu na rodové karty. čiže pokiaľ niekto silno nezalobuje s argumentom za second edition, tak poďme do pôvodných house cards.
Já to hrál jednou a na základě toho si to netroufnu posuzovat...
Dobře zahraný Hora může Greyjoye naprosto odepsat. A s bitevní vřavou třeba klidně i 4 rytíře. To je maso. Tomu se může ubránit jen Stark. Každopádně se zdá, že jedinou obranou proti takto silným kartám jsou bitevní vřavy s kartami +2 a +3 :-)
Aeron je skôr zaplať 2 a zbav sa dvoch kariet Ináč, neviem ako ale rád si zahrám, skôr by som sa ale už priradil k skúsenejším, ak by bolo miesto zahral by si ešte jeden kamarát ale toho neviem kam pichnúť je tak na rozmedzí skúseného a nováčka Čo sa nových kariet týka, ako hrajme s nimi, ale ak budeme šiesti tak odmietam byť Lannister, pretože to sa proste nedá, keď si Greyjoy povie že ťa zabere tak si v prdeli lebo proti jeho rodovkám sa brániť nedá Ale tak ak chcete môžme ich nechať, potom ale určite zapojiť náhodu v boji Bral by som buď Starka alebo Jeleňa by som rád vyskúšal
tak vyzerá, že nás je 6. z toho čo tu čítam som za staré house karty, prístavy, tides upravene. tesim sa na nove westeros karty a karty divokych, to sa mi asi najviac paci zo second edition.
rody by som asi rozlosoval, s tym ze ak nikto nechce lannistera kludne nech si ho zoberie lubos. ja by som sice dal veto na starka, ale som ochotny sa ho vzdat v prospech jednoducheho flow hry.
Takže sarven, montezuma3, rizek.martin, alek, laky, lubos. Maily mám na všechny, takže pomalu můžeme začít, já tedy rozešlu úvod a potvrdíme detaily, ať se nevypisujeme tady.
Komentáře
Pokud by se hrála i hra pro začátečníky, tak bych ji dal samozřejmě přednost, ale nevím jestli by se tady našel ochotný moderátor a dostatek hráčů.
Pokud se 6. hráč nenajde, tak buď zablokujeme část Martellových území, nebo se vezme mapa z 1. edice pro 5 hráčů.
A zatím to vypadá na rodové karty z 2. edice a ToB karty bez +2/+3. A já jsem si to trošku rozmyslel a myslím, že mám náladu zase zkusit být Lannister, obzvlášť když o ně není zájem.
Když to vezmu jen tak hopem:
- Balon Greyjoy - schopnost "vyhraj tuhle bitvu" ; už v 1. edici je to dost silná karta a tady je ještě silnější, obranou je většinou jen přesila, což tak nějak úplně není použitelný plán (navíc Greyjoy má daleko lepší manévrovatelnost než Lannister nebo Stark), ještě navíc s mečem je Balon prakticky zaručená výhra
- Aeron Damphair - schopnost "zaplať 2 žetony a vyhraj tuhle bitvu" ; pak dá vybrat správná karta
- Victarion Greyjoy - schopnost "zaútoč loděmi a vyhraj tuhle bitvu" ; tohle by se možná dalo brát, protože Greyjoy je námořní velmoc, na druhou stranu, už tak je Greyjoy námořní velmoc
- Roose Bolton - schopnost "používej Eddarda Starka pořád dokola"; alespoň občas bude nějaká bitva, kterou Stark prohraje, takže tam stačí tuhle kartu používat
- Patchface - schopnost "po téhle bitvě protivník nebude mít svojí nejlepší kartu"
- Ser Loras Tyrell - schopnost "vyhraj hru zabráním 6. a potom i 7. hradu" ; na druhou stranu, Tyrell má zabrání 7 hradů asi nejtěžší a lze se tomuhle alespoň tak nějak bránit
- Queen of Thorns - schopnost "znič protivníkovi rozkaz, pokud možno jeho zásadní podporu vzadu"
- Doran Martell - schopnost "každé druhé kolo zruš protivníkovi všechny hvězdičky nebo meč"; tohle jsem zažil jako Tyrell a bylo to fakt peklo, i když se to nezdá, tohle je možná nejničivější karta
- Tyrion Lannister - schopnost "prohraj tuhle bitvu"; protože tohle je fakticky Aeron Damphair, jen pro protivníka a zadarmo, to jen aby Lannister měl taky něco v seznamu, protože jinak žádnou kartu s extra schopností nemá
A proti většině karet se prostě rozumně neubráníš. Třeba Doran Martell měl vždy zhruba stejnou vlastnost, ale postupně to sílilo a předtím se šlo rozumně bránit nebo ten efekt nebyl tak velký (např. v SOS to funguje jen na Fiefdoms, takže pokud jdu na Martella, tak se holt nesnažím o Fiefdoms). Proti Arianne Martell se šlo bránit tak, že se neposlal samotný pěšák. Asha Greyjoy, Cersei Lannister (která je v 2. edici zkopírovaná z 1. a tudíž je to slabá karta), Doran Martell nebo Melisandre v 1. edici mají sice silné vlastnosti, ale potřebují vyhrát. Greyjoy už sám o sobě je celkem silný rod a dokáže Lannisterům pěkně zatopit, proto teď dostali ještě haldu silných karet, zatímco Lannister má povětšinou nezajímavé karty. Atd., atd.
Mě by se vlastně karty z 2. edice líbily víc, kdyby tolik z nich nebyly takové odstrašující atomovky. Jenže spravit to by asi bylo skoro tolik práce jako je udělat všechny znovu.
ja osobne nemám problém si zahrať so starými kartami, a nové si nechať na nejakú offline hru.
predpokladám, že prístavy by sme hrali tak či tak (bez ohľadu na mapu), ako je to s obliehacími pevnosťami?
Jinak musim bohužel s hodnocením souhlasit. I když u Starka bych to jako příliš velké zvýhodnění neviděl, Tyrellom bych karty taky nevyčítal. Jinak Lannister sice nemá žádné karty s extra zvýhodněním, ale dobře zahraný Gregor to myslim bohatě kompenzuje...
Každopádně se zdá, že jedinou obranou proti takto silným kartám jsou bitevní vřavy s kartami +2 a +3 :-)
Ináč, neviem ako ale rád si zahrám, skôr by som sa ale už priradil k skúsenejším, ak by bolo miesto zahral by si ešte jeden kamarát ale toho neviem kam pichnúť je tak na rozmedzí skúseného a nováčka
Čo sa nových kariet týka, ako hrajme s nimi, ale ak budeme šiesti tak odmietam byť Lannister, pretože to sa proste nedá, keď si Greyjoy povie že ťa zabere tak si v prdeli lebo proti jeho rodovkám sa brániť nedá
Ale tak ak chcete môžme ich nechať, potom ale určite zapojiť náhodu v boji
Bral by som buď Starka alebo Jeleňa by som rád vyskúšal
tesim sa na nove westeros karty a karty divokych, to sa mi asi najviac paci zo second edition.
rody by som asi rozlosoval, s tym ze ak nikto nechce lannistera kludne nech si ho zoberie lubos.
ja by som sice dal veto na starka, ale som ochotny sa ho vzdat v prospech jednoducheho flow hry.