Klíšťatům nic nevyčítám - bylo by to nesmyslné - klíšťata okamžitě hubím - to je efektivní. Pakliže jsou to klíšťata - inu vezmu "větší" sklenku s ředidlem :-D
Můžu říct, že kdybych mohl všechny klíšťata vyhubit, tak bych asi neváhal :) Mně obecně vadí vyžírkové sociálních dávek a je mi jedno jak vypadají. Nicméně, barva kůže je obvykle identifikátor takových vyžírek (takže proto jsem asi rasista).
Přitom zároveň ta bílá většina nebo aspoň její zástupci určují pravidla společnosti a jejich dodržování.
A mělo by to být opačně? Přirovnání tu dneska drhnou o zem. Klíště nic jiného neumí, nemá potenciál živit se jinak, není na to stavěné. Nejsou mu zákonem přisouzeny povinnosti.
Nemělo by to být opačně. Ale pokud nastavíte pravidla tak, že vám nevyhovují, tak si za to můžete sami. A pokud je nastavíte podle vás vhodně, nějaká minorita je nedodržuje a vy s tím nedokážete nic dělat, tak nesete také velký díl viny.
Přirovnání tu dneska drhnou o zem. Klíště nic jiného neumí, nemá potenciál živit se jinak, není na to stavěné.
Myslel jsem to obrazně. Klíště se evolucí vyvinulo v parazita a cikáni de facto taky. Takže mé přirovnání až tak nedrhne. I když máte jiné možnosti, vždy volíte cestu, která je pro vás nejvýhodnější. Romové volí tu, která sice většině vadí, ale jim vyhovuje. Pro spoustu z nás je nepřijatelná, ale to je věc podružná.
No mně se líbí jeden Fíluv komentář:"Vcelku chápu frustraci mnoha bílých Čechů z Romů, ale myslím si, že 99% z těcho frustrovaných nedovede tu situaci vidět v širším kontextu. Oni ten problém nechtějí a neumějí řešit, chtějí se jen víc a víc nasírat a vyloženě si v tom libují."
Ale jinak trošku lituji, že jsem sem házel. :-) Nečekal jsem takové reakce...
Chmure Nemělo by to být opačně. Ale pokud nastavíte pravidla tak, že vám nevyhovují, tak si za to můžete sami. A pokud je nastavíte podle vás vhodně, nějaká minorita je nedodržuje a vy s tím nedokážete nic dělat, tak nesete také velký díl viny. je přesně ten nebezpečný názor, který pak vede k tomu, že si lidé ten díl viny "odčiní" s vidlemi a kosami v rukou! Přesně k tomu to totiž povede protěžováním "positivního" rasismu.
Já rozhodně s pozitivním rasismem nesouhlasím a hodně mi vadí. Je nebezpečný pro obě strany. Myslím si však, že za to vždy můžou obě skupiny a změny má v rukou majoritní skupina. Rozhodně tím však nemyslím žádné násilnosti, protože to by nikam nevedlo.
Klíště se evolucí vyvinulo v parazita a cikáni de facto taky... I když máte jiné možnosti, vždy volíte cestu, která je pro vás nejvýhodnější.
Tohle neberu. I ti ostatní (a nutno říct, že stále ještě většina) vycházejí ze stejného prostředí, podmínek, a přesto se tak nevyvinuli. A oni nejsou jedinou skupinou, která je v našem prostředí cizí, a ty ostatní skupiny by se mohly podle týhle logiky chovat úplně stejně, přesto to nedělaj.
Nemám nic takového proti vientnamcům - makají od rána do večera, dávky nežebrají o rasismu nevyřváňají. Jo jistě lidi jim ledacos vyčítají, ale je to jejich píle a "naše" lenost....
Mohu potvrdit, že zde narozená generace mluví většinou bez přízvuku (respektive s přízvukem daného kraje, ve kterém vyrůstá). Například znám jednoho vietnamčíka, co má pravou ruku amputovanou v rameni a prodává od rána do večera v bratrově papírnictví (jeho bratr má hadry o patro výš). Ptala jsem se proč si vlastně nezažádá o invalidní důchod a řekl mi, že by se doma nudil, cítil se trapně, že rodině nepomáhá, že o ruku přišel ještě před příjezdem do ČR a navíc on přece nepotřebuje důchod, když si může vydělat sám a víc a uživit svou ženu a dceru. Zajímavý člověk...
Nejenom rarozená generace. Nedávno jsem jel domů z práce a nade mnou se bavily dvě holky, tak 17-18 asi o maturitě, nevěnoval jsem tomu pozornost a četl si, až když najenou se nějak začaly bavit o tom, jak jim jdou ve škole jazyky, tak jsem zved hlavu když se ta jedna ptala druhý a jak dlouho vlastně žiješ v Čechách a ta druhá říká od třinácti. Byla to asiatka, ale podle hlasu, způsobu mluvy, bych to vůbec nepoznal, dokud jsem se nepodíval.
Vietnamce každý chválí (a srovnává jako protiklad k Cikánům, aby nebyl za rasistu :-)), ale oni dřou ne proto, že je to baví, ale aby posílali peníze rodinám do Vietnamu. Takže když nezaplatí daně, sponzorujeme cizí stát. ČR je jim ukradena (hodnoty, kultura...) a slouží jako možnost získání obživy.
Chmur: Ale pokud nastavíte pravidla tak, že vám nevyhovují, tak si za to můžete sami. A pokud je nastavíte podle vás vhodně, nějaká minorita je nedodržuje a vy s tím nedokážete nic dělat, tak nesete také velký díl viny.
S tímhle pracuje Goodkind ve svých fantasy. Má tam diktaturu a viní obyčejné lidi za to, že s tím nejsou schopni nic dělat. (A trestá je tím, že "dobrá" armáda je zabíjí, aby ztížili zlé armádě postup.) My, co zažili komunismus, víme, že není jednoduché zvednout se, riskovat život, a jít svrhnout nevyhovující systém. Většina lidi jsou ovce a chce se nechat vést. Dokud máme životní úroveň, jakou máme, tak nám nevadí vyžírkové, protože je uživíme.
Ben Nevis - ano, to zmiňuji v příspěvku, že jim lidi ledacos vyčítají...a kolikrát právem...Jenže kdo z nás nemá v rodině někoho, kdo nejezdil za prací do států nebo Uk a podobně...Je to totéž...Jendou jsem jela stopem s ukrajinským dlaždičem...a byl to veterinář :-) chtěl dceru udržet na dobré výšce, tak dělal v Olmiku dlaždiče :-) Jistě že jim je ČR v tomto ohledu ukradena, ale co na tom - když jsem dělala v zahraničí, tak mi taky byly ukradeny UK i Japonsko a co má být...jde o to, že jsem přijala jejich kulturu, dodržovala jejich zákony a zvyky na veřejnosti, pohoršovala maximálně odvážným střihem oděvů a nechtěla nic zadarmo! Neukradla jsem nic, i když možná ta chryzantéma, co jsem si jednou utrhla něčí byla - spíš patřila městu nebo universitě....ale byl to jeden květ a stalo se to jedinkrát. Peníze jsem si samozřejmě odvezla a utrácela tam jen za to, co jsem potřebovala a musela + dárky....no a? Nemyslím, že by mne zrovna toto dělalo horším a amorálním člověkem...
Víš chmure - ty máš velký problém :-) Pan učitel prostě nemá vždycky pravdu a někdy je třeba se i omluvit....**** by mohl vyprávět.... Náboženství je brzda vývoje každé společnosti. Nejzářnějším příkladem je Čína - kolem počátku letopočtu vyráběli sluneční brýle a ponorky a pak přišel Konfucius a poplival všechny řemeslníky jakožto nehodné úcty.....pokrok byl zakázán!
Tak předně si myslím, že opravdu velký problém budu mít, až mi prostata doroste do velikosti fotbalového míče nebo mi přestane chutnat svíčková. Pan učitel nemá vždy pravdu, dokonce ani maminka a svět div se ani Jarla. Proč to sem vůbec taháš? Chmur se umí omluvit a ví, že nemá vždy pravdu. V tomto případě ale zůstává o své pravdě stále přesvědčen (i když vlastně zapomněl, v čem je jádro rozporu:-)Náboženství je brzdou každého vývoje? Tak jednak si myslím, že i ti tebou zmiňování čínští objevitelé a řemeslníci v něco věřili a nebyli to žádní ateisté žijící jen z logiky a druhak Konfucius asi nebyl takový ničitel pokroku, jak ho popisuješ. I když ty jsi se s ním zřejmě setkala, podrobila ho sokratovskému rozhovoru a své závěry několikrát otestovala. A nebo sis to o něm někde přečetla a rozhodla ses tomu věřit? Je to vůbec možné:-)?
Tohle neberu. I ti ostatní (a nutno říct, že stále ještě většina) vycházejí ze stejného prostředí, podmínek, a přesto se tak nevyvinuli.
Nemyslím si, že vycházíme historicky i geneticky ze stejného prostředí, pokud se teda neobrátíme až k údolí Olduvai. To je ale ve své podstatě jedno. Důležité je, že čekat na změnu v chování Romů je zcela liché. Ta změna musí přijít od té majority.
Dokud máme životní úroveň, jakou máme, tak nám nevadí vyžírkové, protože je uživíme.
Souhlas. Nemám na to žádné důkazy, ale i přesto věřím, že mnohem víc než Romové nakradou bílí. Jenže schodek v rozpočtu nás bolí méně než ukradený autorádio. Největší problém Romů je v tom, že jsou nápadní a nekradou hezky potichu a nenápadně. Snad se časem poučí:-))
Co se týká Cikánů (ano, to jsou ti, co se pohybují u nás po Bronxu) , mají pouze, stejně jako určitá sorta podnikatelů (tímto se omlouvám těm plus mínus poctivým) a veřejných činitelů (viz předchozí závorka) pouze silně rozvinutou sociální inteligenci - pochopili, jak využívat rozpor mezi oficiálně hlásanými ideály (každý se má živit tím, co je pro někoho natolik užitečné , že mu za to zaplatí, a na ty opravdu handicapované se složíme) a neoficiální praxí (maximalizuji svůj příjem, jak to jen jde -jediné kritérium je, že mi to projde).
Ad Čína - vycházím pouze z faktů - cirka do roku 600 letěl rozvoj v Číně takovými skoky jako v antice - vynalézalo se a s pečlivostí a pílí žlutým vlastní. Měli knihtisk a krokoměr a dynamit a dioptické brýle a tkalcovský stav se sedmácti! osnovami,.....kde mohla celá civilisace být s tímto tempem ? Kde mohla být, kdyby se dal prostor antice.... Ale stalo se tam totéž, co v Evropě - tolerantní vlažný polyteismus byl nahrazen agresivním monoteismem. Číně byl vydán náboženský rozkaz spálit celé loďstvo! Nesmělo se cestovat, obchodovat a vynálezy byly odmítány. A Čína ustrnula ve svém středověku. Je ti to málo ? Mne bolí ta promarněná leta. O kolik set let později musel přijít Guttenberg a Nobel na to, co už tu dávno bylo ? Proč ta zbytečná stagnace ?! Proč všechny ta pálení knih a potírání vzdělaní a vědění ? To ve mně budí neskutečnou nenávist k těmto brzdám :(
Nemyslím si, že vycházíme historicky i geneticky ze stejného prostředí
S pojmem genetické prostředí se setkávám prvně. Ale pokud mluvíme o "menšinách" v našem prostředí, tak ty mají jak velmi podobný genetický základ (cikáni jsou indoevropané stejně jako my), tak sdílely velmi podobné prostředí, které obývaly. Historicky jsou zkušenosti těchto etnik různé, přesto nakonec většinou směřují většinous tejným směrem. Stačí se podívat třeba na Slováky. V době vyniku RČS bylo pouhých 170 (slovy sto sedmdesát) Slováků s vysokoškolským vzděláním, jejich historie státnosti nebyla plně shodná s naší, přesto byli a jsou schopni existovat stejným způsobem a podle v zásadě totožných pravidel jako my. Vietnamci jsou geneticky nepochybně odlišní více (byť ty rozdíly mezi rasami jsou tak minimální), mají mnohem odlišnější historii, osobní zkušenosti, jazyk, kulturu, přesto jsou schopni žít podle pravidel majority nebo je minimálně nenarušovat, jsou schopni studovat, učit se jazyk, komunikovat s majoritou.
Ta změna musí přijít od té majority.
Pokud vyloučíme vidle a pochodně, jaké změny by to měly být? To nenhí míněno hanlivě, pokud máš skvělý plán, sem s ním, majorita bude nadšená :)
Jarla: Nebo římskej beton, co upadl v zapomění až do 19. století :)
Nebo splachovací záchody a dálkový vodovod a potrubím až do domu (byť bylo olovo přehmat). Splachovací záchody měli i na Krétě před 5000 lety, ale naše babičky či prababičky ne!
Pokud vyloučíme vidle a pochodně, jaké změny by to měly být? To nenhí míněno hanlivě, pokud máš skvělý plán, sem s ním, majorita bude nadšená :)
Předně se nebát toho, že vás minorita označí za rasistu po každé, když jí nevyjdete vstříc, omezit vyplácení sociálních dávek nezaměstnaným a očekával bych lepší práci od policie, která často nad drobným delikty pouze mávne rukou. Musím ovšem říct, že moje představy jsou možná velmi naivní a v praxi neuskutečnitelné. Nikdy jsem se těmito problémy nějak hluboce nezaobíral. Jen nesnáším takovéto to - oni jsou ti líní, špatní a nepřizpůsobiví a my ti hodní a pracovití, kteří je živí a nemůžou s tím nic dělat.
Ale pokud mluvíme o "menšinách" v našem prostředí, tak ty mají jak velmi podobný genetický základ (cikáni jsou indoevropané stejně jako my), tak sdílely velmi podobné prostředí, které obývaly.
Myslím, že tady hrají důležitou roli rozdílné postoje k určitým hodnotám jako je např. vzdělání, práce apod. I když jsou lidé z východní Asie geneticky i kulturně odlišnější, ve výše zmíněných bodech se zřejmě docela shodujeme. Romové jsou v Evropě už tisíc let a přesto se v mnoha oblastech nedokázali přizpůsobit. Jsem přesvědčen, že to musí být dané velmi silnými geny. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Ale pokud nějaké máš, sem s ním.
Vzpomněl jsem si na jeden článek z idnes, který už je bohužel smazaný. Nicméně se mi ho povedlo vyhledat v google cache: http://de.paul.sweb.cz/clanek.pdf. Škoda, že už nelze najít komentáře.
paul-cz: Abych tomu doslova věřila, potřebovala bych důkazy (odkazy na zmiňované parádičky). Třeba ta šunka mě dost zaráží, protože šunka přece nemusí být jen čuněcí, ale taky ptačí (možná i jiná), ale je pravda, že neumím Španělsky a tam může být odlišné označení šunky vepřové, šunky kuřecí, šunky krůtí...
Zní to populárně, ale realita je trochu jinde, sociální systém sám o sobě nemůže být přestavěn kvuli jednomu etniku, aniřž by se tím nezasáhlo řekněme do života dlouhodobě nezaměstnaných např. vyššího věku, v krajích s vysokou nezaměstnaností atd.
čekával bych lepší práci od policie, která často nad drobným delikty pouze mávne rukou.
tak toto je skutečně velmi naivní vyjádření, které může omluvit jen naprostá neznalost. ne že bych se chtěl policie nějak zastávat, ale je to prostředí, ze kterého jsem vyšel a o kterém něco vím. Když pominu celkový nápad kriminálního a přestupkového jednání, finanční prostředky (např. když nejsou finance na zajišťování stop a důkazů u řady trestných činů), celkové podmínky pro práci (tak jako v řadě jiných oborů - papírování a papírování), tak je to do značné míry otázkou filosofie přístupu k řešení trestný činnosti menšin. Jak nám to vykládal jeden kriminalista. Víte, před rokem 89 to fungovalo takhle. My jsme občas přimhouřili oko nad drobnostma, ale cikánský náčelníci s náma za to spolupracovali u dalších. Já sloužil v Plzni (škoda že ne v Tanvaldu, bylo by to stylový), tam jednou došlo v hospodě na nože a jednomu zůstala v zádech. Všichni věděli, že to udělal Dežo. tak jsem šel za jejich náčelníkem a povídám, hele, zejtra nám ho přivedeš na služebnu. No a on ho přived. Jenže pak se přišlo právě s tím, že se všechno bude brát do mrtě vážně, žádný přimhuřování očí a s jakoukoli "kooperací" byl konec. Takže se ve výsledku nedaj bez spolupráce jejich komunity řešit ani ty drobnější věci, ale ani ty závažný. Tož tam asi vede tvoje "důslednost"
Jsem přesvědčen, že to musí být dané velmi silnými geny. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Ale pokud nějaké máš, sem s ním.
V tom bychom se shodnout mohli, jenže pokud je ta míra sociálně negativních jevů zapříčiněná geneticky, administrativní opatření ji nenapraví.
Komentáře
Mně obecně vadí vyžírkové sociálních dávek a je mi jedno jak vypadají. Nicméně, barva kůže je obvykle identifikátor takových vyžírek (takže proto jsem asi rasista).
že 99% z těcho frustrovaných nedovede tu situaci vidět v širším kontextu.
Oni ten problém nechtějí a neumějí řešit, chtějí se jen víc a víc nasírat a vyloženě si v tom libují."
Ale jinak trošku lituji, že jsem sem házel. :-) Nečekal jsem takové reakce...
je přesně ten nebezpečný názor, který pak vede k tomu, že si lidé ten díl viny "odčiní" s vidlemi a kosami v rukou! Přesně k tomu to totiž povede protěžováním "positivního" rasismu.
Například znám jednoho vietnamčíka, co má pravou ruku amputovanou v rameni a prodává od rána do večera v bratrově papírnictví (jeho bratr má hadry o patro výš). Ptala jsem se proč si vlastně nezažádá o invalidní důchod a řekl mi, že by se doma nudil, cítil se trapně, že rodině nepomáhá, že o ruku přišel ještě před příjezdem do ČR a navíc on přece nepotřebuje důchod, když si může vydělat sám a víc a uživit svou ženu a dceru. Zajímavý člověk...
ČR je jim ukradena (hodnoty, kultura...) a slouží jako možnost získání obživy.
Dokud máme životní úroveň, jakou máme, tak nám nevadí vyžírkové, protože je uživíme.
Jistě že jim je ČR v tomto ohledu ukradena, ale co na tom - když jsem dělala v zahraničí, tak mi taky byly ukradeny UK i Japonsko a co má být...jde o to, že jsem přijala jejich kulturu, dodržovala jejich zákony a zvyky na veřejnosti, pohoršovala maximálně odvážným střihem oděvů a nechtěla nic zadarmo! Neukradla jsem nic, i když možná ta chryzantéma, co jsem si jednou utrhla něčí byla - spíš patřila městu nebo universitě....ale byl to jeden květ a stalo se to jedinkrát. Peníze jsem si samozřejmě odvezla a utrácela tam jen za to, co jsem potřebovala a musela + dárky....no a? Nemyslím, že by mne zrovna toto dělalo horším a amorálním člověkem...
Napětí sílí. Vyrostla ztracená romská generace
Pan učitel nemá vždy pravdu, dokonce ani maminka a svět div se ani Jarla. Proč to sem vůbec taháš? Chmur se umí omluvit a ví, že nemá vždy pravdu. V tomto případě ale zůstává o své pravdě stále přesvědčen (i když vlastně zapomněl, v čem je jádro rozporu:-)Náboženství je brzdou každého vývoje? Tak jednak si myslím, že i ti tebou zmiňování čínští objevitelé a řemeslníci v něco věřili a nebyli to žádní ateisté žijící jen z logiky a druhak Konfucius asi nebyl takový ničitel pokroku, jak ho popisuješ. I když ty jsi se s ním zřejmě setkala, podrobila ho sokratovskému rozhovoru a své závěry několikrát otestovala. A nebo sis to o něm někde přečetla a rozhodla ses tomu věřit? Je to vůbec možné:-)? Nemyslím si, že vycházíme historicky i geneticky ze stejného prostředí, pokud se teda neobrátíme až k údolí Olduvai. To je ale ve své podstatě jedno. Důležité je, že čekat na změnu v chování Romů je zcela liché. Ta změna musí přijít od té majority. Souhlas. Nemám na to žádné důkazy, ale i přesto věřím, že mnohem víc než Romové nakradou bílí. Jenže schodek v rozpočtu nás bolí méně než ukradený autorádio. Největší problém Romů je v tom, že jsou nápadní a nekradou hezky potichu a nenápadně. Snad se časem poučí:-))
Je ti to málo ? Mne bolí ta promarněná leta. O kolik set let později musel přijít Guttenberg a Nobel na to, co už tu dávno bylo ? Proč ta zbytečná stagnace ?! Proč všechny ta pálení knih a potírání vzdělaní a vědění ? To ve mně budí neskutečnou nenávist k těmto brzdám :(
Vietnamci jsou geneticky nepochybně odlišní více (byť ty rozdíly mezi rasami jsou tak minimální), mají mnohem odlišnější historii, osobní zkušenosti, jazyk, kulturu, přesto jsou schopni žít podle pravidel majority nebo je minimálně nenarušovat, jsou schopni studovat, učit se jazyk, komunikovat s majoritou. Pokud vyloučíme vidle a pochodně, jaké změny by to měly být? To nenhí míněno hanlivě, pokud máš skvělý plán, sem s ním, majorita bude nadšená :)
Jarla: Nebo římskej beton, co upadl v zapomění až do 19. století :)
Škoda, že už nelze najít komentáře.
Jak nám to vykládal jeden kriminalista. Víte, před rokem 89 to fungovalo takhle. My jsme občas přimhouřili oko nad drobnostma, ale cikánský náčelníci s náma za to spolupracovali u dalších. Já sloužil v Plzni (škoda že ne v Tanvaldu, bylo by to stylový), tam jednou došlo v hospodě na nože a jednomu zůstala v zádech. Všichni věděli, že to udělal Dežo. tak jsem šel za jejich náčelníkem a povídám, hele, zejtra nám ho přivedeš na služebnu. No a on ho přived.
Jenže pak se přišlo právě s tím, že se všechno bude brát do mrtě vážně, žádný přimhuřování očí a s jakoukoli "kooperací" byl konec. Takže se ve výsledku nedaj bez spolupráce jejich komunity řešit ani ty drobnější věci, ale ani ty závažný. Tož tam asi vede tvoje "důslednost" V tom bychom se shodnout mohli, jenže pokud je ta míra sociálně negativních jevů zapříčiněná geneticky, administrativní opatření ji nenapraví.