Jarla: Jde o "váhu" majetku a lidského života. Když ti někdo ohrožuje majetek (např. krade kolo), není v pohodě, že ho na místě odpráskneš. Když ti někdo dá facku, není v pohodě, že ho na místě odprásneš. Když na tebe někdo vystřelí, je v pohodě (= adekvátní), když ho odpráskneš (nemyslím tím, když tě někdo trefí prakem, aby se neozval nějaký rejpal). Takhle neodpovídá jenom právník, ale lidského života vážící si člověk, který sice státnicoval z Trestního práva, ale nestudoval ho v tak podrobném rozsahu.
Já se ptám, proč je možné, že člověk doslova nesmí bránit svůj majetek, zdraví, rodinu jakýmkoliv způsobem!!! .
Co se týká té kauzy na Karvinsku, tak mě to zaujalo a snažil jsem vyhledat co nejvíce zpráv. A z toho co jsem se zatím dočetl, bych zatím stál na straně těch cikánu. Protože nikde se nepíše, že by přelejzali nějakej plot, otvírali násilím dveře nebo něco tahali ven. Ani nevím, kde vzal tu jistotu, že zrovna tihle čtyři ho před tím třikrát vykradli. Podle mě to udělat neměl, i když chápu, že byl frustrovaný.
Jarla: Jde o "váhu" majetku a lidského života. Když ti někdo ohrožuje majetek (např. krade kolo), není v pohodě, že ho na místě odpráskneš. Když ti někdo dá facku, není v pohodě, že ho na místě odprásneš.
Souhlasím.
Takové ty tvrďácké řeči, umlátila bych železnou tyčí zloděje ve sklepě, mi přijdou od vzdělané dospělé ženy trochu směšné. Pokud jsi to už neudělala a nevycházíš z vlastní zkušenosti. Nikdo dopředu neví, jak bude v dané situaci reagovat. I když musím říct, že v případě obrany své rodiny bych se asi nezastavil před ničím. Aspoň v to doufám, protože žít s pocitem, že jste to neudělali a něco špatného se jim kvůli tomu stalo, musí být učiněné peklo. No ale snad se nikdy do takové situace nedostanu.
Na Karvinsku mu vykradli 3x poslilovnu - posilovna pod širým nebem - to tu ještě nebylo....
Jak jinak chcete odradit zloděje od kradení ? Nějaký chytrý nápad? Něco jiného než drakonické tresty? Přiznávám, že vraždu jsem schopna odpustit - jsou esituace, kdy je vražda téměř morální. Nejsem ochotna odpustit jediného zastřeleného ve válce! Tam ani náhodou - každý voják je vrah! Ale osobní záležitost - to je naprosto v pořádku. Nikdy neodpustím krádež! Nikdy!
Když chráním svůj majetek, tak chráním svoji rodinu a prostředky k jejímu zabezpečení a obživě...vymlácené okýnko na autě znamená samozřejmě finanční škodu, ale taky třeba dva týdny nepojízdné auto - než v servicu objednali příslušný náhradní díl (neptejte se mne, jaký rozdíl je mezi modrýma zeleným odstínem skla na hraně, blah blah) - to znamená - manžel nemohl dva týdny do práce, kromě toho přišel o notes se všemi zakázkami, telefonními čísly, jmény,....pro zloděje bezcenné a přesto to ukradli....jenže i za ty dva týdny musel platit sociální, zdravotní, kancl, telefon,....a z čeho to chcete dotovat ? Snad né z mojí mateřské 3800?! Toto je přímé ohrožení mé rodiny - takové zabíjím a byli byste ještě moc rádi, kdyby neokradli vás! V oppačném případě vám přeji, aby vás okradli tolikrát....až vám to dojde....
vražda téměř morální. Nejsem ochotna odpustit jediného zastřeleného ve válce! Tam ani náhodou - každý voják je vrah! Ale osobní záležitost - to je naprosto v pořádku.
Takže úplne vážne je pre Teba OK zabiť napr. chlapa, čo ti prejde psa, ale vojak, ktorý bol na vojnu odvedený a dostal rozkaz a ktorý po jeho nesplnení môže ísť ke zdi (a tým nemyslím Nočnú hliadku), je vrah?
Samozřejmě! Zabít někoho anonymně proti komu nic nemám?! To je vražda! To je nájemná vražda - o to hůř! Kdyby povolávák ignorovali všichni svorně, tak by se války tohoto typu nekonaly :-p
Ano jsem agresivní pacifista s obzvláštní nenávistí k uniformám - za které se přece tolik schová....ani nápad - každý zodpovědný za své činy! Kdyby ti bydlištěm přetáhla armáda bylo by ti vlastně jedno jestli "domácí" nebo protivníci....
Toto je přímé ohrožení mé rodiny - takové zabíjím a byli byste ještě moc rádi, kdyby neokradli vás! V oppačném případě vám přeji, aby vás okradli tolikrát....až vám to dojde...
. Moc ti nerozumím. Tvoje argumenty jsou často trochu ujeté viz. otázka Amanity
Budeš se divit, taky mi vykradli auto.
Manžel nemohl dva týdny do práce, kromě toho přišel o notes se všemi zakázkami, telefonními čísly, jmény,....pro zloděje bezcenné a přesto to ukradli..
Poučení pro manžela nenechávat si důležité věci v autě. Já jsem se taky poučil. Byl jsem líny nosit si neustále do a z auta přední panel od autorádia a tak teď nemá žádný. Jejich drzost, moje blbost.
Jarla: V tomto se evidentně neshodneme, protože do toho mícháš další a další věci (y tady neřešíme, jak odradit zloděje od krádeží). Já nejsem ochotna připustit, že se dá lidský život přepočítat na peníze. Navíc okradení nepovažuji za "přímé ohrožení rodiny" ve smyslu ohrožení života a zdraví - finanční problémy se dají vyřešit i jinak (a neříkej, že ne - existují rodiče, příbuzní, přátelé, kteří by ti v nouzi pomohli). A že kvůli nepojízdnému autu nemohl manžel do práce mi přijde taky trochu přitažené za vlasy - to nemá kolegy, kteří by ho hodili do práce, přátele, kteří by mu auto půjčili (nebo svezli do práce) nebo vlaky/autobusy (předpokládám, že nerozváží nějaké obří a těžké věci, které by se normálním autem stejně vozit nedaly...)? "Toto je přímé ohrožení mé rodiny - takové zabíjím a byli byste ještě moc rádi, kdyby neokradli vás! V oppačném případě vám přeji, aby vás okradli tolikrát....až vám to dojde..." Promiň, ale tato věta mi přijde poněkud...zvláštní. Přeji ti, aby se lidé v tvém okolí chovali jinak a nezabíjeli jen tak "pro pár korun" (těch pár korun je v hodně velkých uvozovkách - nevím, kolik stojí okénko u auta)
flankere - odpovídáš jako právník - především na něco úplně jiného
Ano, ale nikoli na něco jiného. Nemůžu posoudit daný případ, když neznám detaily. je to jako dělat diagnózu po telefonu. Odpovídám, co je nutná obrana podle zákona.
proč je možné, že člověk doslova nesmí bránit svůj majetek, zdraví, rodinu jakýmkoliv způsobem
Říká kdo? Z čeho to vyplývá? Nemůžu na apriori špatně položenou otázku odpovědět způsobem, který by tě uspokojil. Jediná přesná odpověď by byla, že to je špatná otázka. Tomu jsem se chtěl vyhnout, tak jsem to rozebral hlouběji. Nemůžu odpovědět, jak by sis přála, že bych ti vysvětlil nebo uvedl pravidlo, který to zakazuje, protože taková norma, která by to zakazovala, neexistuje.
Nemůžeš jeden konkrétní případ, který kdovíjak se odehrál (nelze dělat závěry podle toho, co "říkají v televizi). Z toho mála informací, co k tomu mám, to spíš vypadá na zabití potom, co onen "přímo hrozící nebo trvající útok" skončil, ale znovu říkám, to nemůžu jíct jistě. A pokud to bylo tak, tak už to není obrana. I ten případ se psem, který popisuješ, byť pro něj mám pochopení a možná bych jednal stejně, by nemohl být posouzen jako obrana. Zákon nemůže posvětit vendetu.
S tím vlezením do baráku upozorňuju, že 95 % lidí má v daným případě tak stažený půlky, že se nezmůže vůbec na nic, ale na dryuhou stranu 95 % pachatelů pokud zjistí, že byt, do kterýho vlezli, neni prázdnej, rychle zmizí (pokud nemluvíme o případech, kdy tam jde někdo cíleně vraždit, ale to se stává spíš ve filmu a v Midsummeru, než v realitě). :)
Chmure - to je zajímavý přístup - moje vina, že jsem se nechal okrást - takže zloději jsou bez viny - to je velmi zajímavé....zloděje netrestat ?! Kdepak to neberu.....když já nekradu, tak nikdo nebude a kdo bude ten "nebude". Jsem čestný a postivý člověk - jsem na to hrdá, protože to je bez výjimky pravda! A na základě toho odmítám tolerovat nečestné, podvodníky, zloděje, korupci, lobisty,....lidi přestanou krást a podvádět pouze když se to přestane vyplácet - neznáš model kavek a vychcánků? Maximálně 2% v populaci.... No já netoleruji ani promile.
A jestli máte námitky proti netoleranci armády - myslím že je čas, abyste si dlouze popovídali s babičkama, co tu válku prožily....na pradědově statku byli přijati všichni - němci, francouzi, italové,...všichni dostali pojest a byli ošetřeni - všichni spálili uniformy a mazali dom. Žádné rozdělování. Lidé nejsou špatní - vedení je špatné - takové vedení se nesmí poslouchat! A kdo je blbý a hraje si na vojáčky - do první řady a nebo líp - ke zdi! Kdo tu armádu asi živil? Ti co měli odvahu nejít! Kdyby všeci narukovali, tak by pochcípali hlady a nebyl by kdo by osil a nebylo by čím by osil! Všichni by hladem pochcípali! A mrtvoly roztroušené po bojišti si vesele hnijí ve svobodné zemi, co? Protože vlastní armáda nerabuje, neznásilňuje a nepálí, že? I vy naivkové....a kdyby tam narukovali vaši manželé, synové, bratři a otcové, tak taky vraždí děti, znásilňují ženy a ničí cizí domovy! Kdopak to asi dělal? Klony? Ne dělali to ti, co narukovali! A vy jste schopni žít s takovými pod jednou střechou ?
Jarla: Ty tak překrucuješ všechno, co kdo řekne k obrazu svému nesouhlasnému. 1. Kdo brání armádu a válku? Prosím o příklady. 2. Kde Chmur řekl, že vykradené auto byla jeho chyba ne zlodějova? Prosím o citaci. (To, že se poučil a nenechává nic cenného v autě přece neospravedlňuje zloděje).
Chmure - to je zajímavý přístup - moje vina, že jsem se nechal okrást - takže zloději jsou bez viny - to je velmi zajímavé....zloděje netrestat ?!
Překrucuješ. Samozřejmě že je to primárně vina zlodějů. Jenom na základě zkušenosti doporučuji snížit co nejméně šanci na to být okraden.
A na základě toho odmítám tolerovat nečestné, podvodníky, zloděje, korupci, lobisty,....lidi přestanou krást a podvádět pouze když se to přestane vyplácet
Já je taky nechci tolerovat, ale musím vycházet z toho jaká je situace a co můžu udělat proto, abych se nestal obětí.
kdyby tam narukovali vaši manželé, synové, bratři a otcové, tak taky vraždí děti, znásilňují ženy a ničí cizí domovy! Kdopak to asi dělal? Klony? Ne dělali to ti, co narukovali! A vy jste schopni žít s takovými pod jednou střechou ?
Samozřejmě. Měl bych odsoudit legionáře, kteří bojovali proti fašounům, protože někoho zabili?
Nechtěl jsem se zapojovat, ale nedá mi to. Čtu na icefire většinou jen to co se pojí k tématu, ale na tohle nejde nereagovat.
To co tady Jarlo píšeš, to jsou opravdu prazvláštní názory. Myslel jsem si, že takovéto mají spíš nevzdělaní lidé. Trošku mi příjde, že tvoje argumenty jsou založeny především na tom, že mně, manželovi, babičce a dalším se stalo to a to. Což jsou naprosto nesměrodatné údaje. Krást se bude pořád nehledě na to jak vysoké jsou tresty. Nikdy nevíš jakou má zloděj ke krádeži motivaci, je rozdíl když někdo ukradne chleba, protože má hlad (toho by si taky bez výčitků nechala popravit?) nebo krade protože chce lehce získat majetek, či jen pro zábavu. Možnost sebeobrany je věc jiná diskutabilní a do toho se pouštět nechci, jen chci aby sis uvědomila co tu proklamuješ. Velmi znepokojující způsob myšlení.
Srovnávat vraždu s bojem ve válce je už vůbec scestné. Podle tebe se měl Hitler prostě nechat dobít celou evropu, protože kdyby někdo bránil svou zem a střílel německé vojáky byl by vrah. To měl radši osívat pole, aby měli všichni co jíst. Promiň, ale to jsou opravdu směšné myšlenky dítěte nebo "hipísáka", kteří si myslí, že vše vyřeší láska.
Opravdu občas je lépe myslet a oprostit se od emocí.
Tady v téhle diskuzi vítěz nebude, protože morálka má různé podoby a nedá se říct, co je správné a co špatné. Máme jenom zákony, a v jedné zemi může být uzákoněno, že legionář je hrdina a fašoun vrah, ve vedlejší zemi to může být naopak.
Ještě k tomu trestání: statistiky odhalily, že trest smrti nesníží páchání trestných činů. Takže střílení zlodějů pravděpodobně moc nesníží krádeže. (Například v knize Andreje Drbohlava Trest smrti versus trest života pro sériové vrahy - nemám ji u sebe, takže nemohu přesně citovat a jiný zdroj se mi nechce hledat, protože "se už 2 hodiny učím").
Tady v téhle diskuzi vítěz nebude, protože morálka má různé podoby a nedá se říct
To není otázka morálky ale zdravého rozumu.
Vzpomněl jsem si na seriál Lidské tělo od BBC. V díle věnovaném pubertě se ptali dětí: Pan X (jméno si již nepamatuji) vykradl lékárnu, protože jeho žena umírá a on nemá peníze na lék, který by ji pomohl a už nemá žádnou možnost je sehnat. Bylo správné co udělal? Malé děti, šest let, říkali: "Neměl to dělat. Krást je špatné. Vždy nám říkali, že krást se nemá." Puberťáci: "Ano. Měl to udělat. Lidský život je důležitější než krádež"
Lidský život má dokonce větší cenu než život psa (i když ho máme rádi) nebo hodnota autorádia.
Lidský život má dokonce větší cenu než život psa (i když ho máme rádi)
Čím změříš cenu života? Tohle je taky špatnej názor. To pak má třeba život psa větší cenu než život kočky? Život kočky než život křečka? Život je život a ten se nedá změřit ať ho prožívá kdokoliv nebo cokoliv.
Lidský život má dokonce větší cenu než život psa (i když ho máme rádi) nebo hodnota autorádia.
Tak to já jsem asociál a lidský život nepovažuji za důležitější než jiného tvora (ale ani naopak). Lidé jsou přemnožení a přemnožený tvor je automaticky škůdce (třeba králíci v Austrálii). Ne, nepůjdu se zabít, protože mám právo na život stejně jako každý jiný. :-) Jenom se nepovažuji za něco extra na této zeměkouli.
Ještě k tomu trestání: statistiky odhalily, že trest smrti nesníží páchání trestných činů. Takže střílení zlodějů pravděpodobně moc nesníží krádeže.
Kde ty statistiky byly dělány? V západní kultuře se trest smrti moc neprovozoval, a popravují akorát těžké vrahy. Takže krádeže to nesníží, protože zloději jsou v klidu. Snížily krádeže sekání končetin? Nevím, zajímalo by mne to...
Moment - tady dochází taky k desinformaci...kde by byl Hitler, kdyby všichni odmítli povolávací rozkaz - když říkám všichni, tak myslím všechny! Ne že jeden národ jo a druhý ne! Nikdo nic neobsadí (ostatně hitler byl jen charismatická figurka nikoliv organizátor - na to neměl buňky), když nemá armádu! a ano člověk soudí podle vlastních zkušeností a výpovědí těch, na jejichž věrohodnost se může spolehnout - není důvod, proč by mi babičky a prababička lhaly - jasné? Takto to beru.....v knihách se může psát ledacos, v novinách ještě hůř a v televizi ani nemluvím, ale příbuzní člověku nemají důvod lhát když o nic nejde. Chmure - praděd byl německý legionář.....válku strávil v číně - netuším jak a kdy se tam dostal - jen že tam byl sestřelen, přežil, zůstal tam v obyčejné vesničce a přežil zbytek války a pak se pěšky vracel přes rusko, v jekatěrinsburgu se oženil (s ruskou), při cestě zpátky mu žena v brně předčasně porodila a zemřela.....jejich syn byl stejný pacifista a druhou válku strávil od začátku do konce v dachau, pak si pár let revolucionařil ve francii a pak se dostal zase sem do republiky, kde se za zajímavých okolností oženil během týdenní známosti a prožil velice šťastné manželství přerušené šesti lety v jáchymově - za své nekorektní názory :-p Ano, i on byl zarytým pacifistou....stejně jako všichni mí předci ze všech stran!
Ad statistiky - za vašich mladých let (pakliže jste je prožili za komančů a trestu smrti) se kradlo víc nebo míň než teď ?
Moment - tady dochází taky k desinformaci...kde by byl Hitler, kdyby všichni odmítli povolávací rozkaz - když říkám všichni, tak myslím všechny!
Dobře, ale to už se dostáváme do utopické společnosti, nejde jen o války, ale obecně o lidské vlastnosti. Tohle se druhu homo sapiens ještě dlouho nepovede, a já bych spíš řekl nikdy. A protože je tu zatím mnoho těch agresorů, musí mít i pacifisté armády, aby bránili jejich nechuť k válkám.
Ano je pravda, že příbuzní ti nebudou lhát, ale podávají informace zkreslené svými emocemi, navíc nevíš nic o tom jak to vidí druhá strana a nakonec získané informace ještě přibarvuješ svými city, protože se to přeci stalo tvé (!) babičce. Takže objektivně se hodnota takovýchto informací limitně blíží nule.
Samozřejmě, že to je utopie! a právě proto, že se lidi nebudou chovat slušně, tak je třeba to potírat na základní bázi! A ne ožehovat nepřiměřenou obranou! Obrana majetku, zdraví či života je v jakémkoliv rozsahu přiměřená - je to totiž "obrana" - tím se to liší od "útoku". A jestliže někdo krade z hladu, tak krade jídlo!
Emocemi můžeš přibarvit cokoliv, ale co je přibarveno na informaci, že se u pradědy na statku dostalo ošetření a jídla všem a každému bylo dopomoženo k dezerci včetně převedení přes hranice? Ostatně strýc převáděl osobně jistého Tondu Zápotockého - vědět, co se z něj vyklube, tak by ho kopnul do hader! Co je emocemi zkresleno, že se blíží nule na tom, že dodnes má babička řadu schovaných dopisů od francouzů, němců, rakušáků a dalších, kteří psali po válce, jak se dostali domů a zpětně jim děkovali? (Samozřejmě pak bylo toto dopisování režimem zatrhnuto). Každý voják bez uniformy je jenom člověk s minulostí, rodinou - všichni měli u sebe fotky a v kuchyni si je navzájem ukazovali a většinou hlavně brečeli, že chtějí domů a že tu válku nechcou....pak spálili uniformy a mazali každý po svých....měli to udělat dřív...měli si hned na začátku prostřelit třeba nohu a zůstat doma!, Měli sejmout ty agresory navrchu!
Ještě k tomu trestání: statistiky odhalily, že trest smrti nesníží páchání trestných činů.
Fráze, kterou vyloženě nenávidím. Já se tímhle na škole celkem probíral a "ty statistiky" jsem viděl, resp. jsem neviděl statistiku, která by opravňovala takovýto výrok.
Naopak vždy platí, že riziko trestu, a především rychle uloženého trestu (s dobou plynoucí od činu se jeho účinek snižuje) má zásadní vliv na odhodlání trestnou činnost páchat. Pravda, vražda (a většina činů spojených s útokem proti životu a zdraví) je poněkud specifický trestný čin. Především, naprostá většina vražd se odehrává mezi osobami známými nebo dokonce příbuznými (vnuk co zabije babičku kvuli důchodu apod.), bývají spojeny s dost primitivní motivací, provedením i představou o riíziku. Z tohoto hlediska by se dalo říct, že trest neslouží k primární prevenci, ale to není jeho jediná role, a v momentě, kdy u podobných osob nelze aplikovat resocializaci (která u podobných typanů prostě není možná), pak nezbývá než naplnit další funkci, ochranu společnosti. Pro takového Breivika opravdu nevidím žádný trest jako dostatečně účinný kromě provazu.
Jiná věc ovšem je ta ochrana (resp. obrana), ta opravdu musí mít své limity. Tak třeba neplacení výživného. Ano, to je útok na zájem chráněný zákonem, ale je jistě zcela zjevně nepřiměřené (byť možná zasloužené) si za neplatičem dojít a prostřelit mu devítkou kebuli. ještě absurdnější je taková "obrana" v podání vlastních "zásahovek" ČEZu a podobných institucí. Není možné způsobit chaos, kdy by se každému dovolilo volně si vykládat "obranu" podle svých představ, pak někdo někoho předjhede a ten po něm "v obraně" začne střílet.
To je prvotní funkce právního řádu vůbec, udržet lidi na uzdě a zabránit právu džungle.
Myšlenka je to lákavá, ale v praxi naprosto nereálná. To, že budeš trestat smrtí člověka co něco ukradl, není cesta k slušné společnosti, ale do totality. Nejsem zloděj, ale v takové společnosti bych nikdy žít nechtěl. S obranou majetku či života je to složité, a nikdy to není jednoznačné. A jistě není v jakémkoli rozsahu přiměřená.
Nezpochybňuji, osobní zásluhy tvé nebo tvoji rodiny. Jestli pomáhali hladovým a raněným je to chválihodné, dopomoc k dezerci je zase diskutabilní. A hlavně další tvé rady, jak se zachovat jako voják.
Já v téhle debatě končím, protože to nemá smysl, ani jsem neměl začínat. Respektuji tvůj názor, ale v zásadě s ním nesouhlasím, a abych pravdu řekl, je mi z takovýchto názorů i trochu smutno.
Já vůbec netvrdím, že chování mé rodiny bylo správné. Ale bylo logické - na co ošetřovat někoho, kdo mi tu bude bojovat kolem stodoly, zničí mi úrodu, zabije někoho z rodiny a to myslím neúmyslně a v zápalu boje...co třeba takové cílené vraždění, mrzačení a ničení....pomoct z toho všeho někomu, kdo se toho nechce účastnit znamená pomoct někomu, kdo mou rodinu a majetek neohrožuje a hlavně už ohrožovat nebude - sám se rád vrátí ke své rodině a svému majetku. Nepatřím k rodině nějak majetné - jo nikdy jsme nebyli chudina, vždy se mí předkové o rodinu postarali, ale jen vlastníma rukama a přičiněním a ne spekulacemi a podvody natož krádežemi. Ano, třeba praděda byl řezník, postavil tři baráky a skoupil pozemky půlky dědiny, ale jak začínal ? Jako důsledek znásilnění posluhovačky v obchodě, která mu umřela, když mu bylo devět....a vyhrabal se z toho sám a bez cizí pomoci. Ke všemu majetku přišel vlastní dřinou a byl to zarytý poctivec stejně jako pacifista. Toho si vážím snad nejvíce. Ale i ostatní předci žili podobně - sami se vlastním přičiněním vzmohli, sami celý život dřeli a o potomky se postarali jak nejlépe dovedli. Nikdy na úkor jiných lidí. Generace politicky nepohodlných tvrdohlavců, co dřou, nedělají dluhy, nečekají s nataženou rukou, zabezpečují rodinu, aby je o majetek vždy připravil další režim....
flankere - s tím výživným...tak o tom vím své.....před osmi lety byla sice mateřská 4300 a ne 3800 jako dnes, ale z toho jsem musela platit bydlení, jídlo, oblečení - prostě vše....hádej jak se mi žilo....zatímco exmanžel měl už od prvního rozvodu přepsaný byt na své rodiče stejkně jako 2 miliony v cenných papírech a jako jedináček dědil dva domy, ale výživné si nechal 3x snížit na pár stovek a ty ještě neplatil a dodnes platí jen občas a náhodně, zato se rád a usilovně soudí o různé pitominy. Po rozvodu jsem nepožádala o vyrovnání majetku - protože jsem člověk čestný a takový majetek se mi příčil, i když jsem na něj měla nárok - nechala jsem mu všechny své úspory, hmotný majetek a vypadla jen se svými doklady, 2000 v kapse a trochou oblečení (zbytek jsem už nikdy neviděla), prostě všechno včetně nábytku a knih....protože když někdo bije těhotnou manželku, tak už to lepší nebude....myslela jsem si naivně, že pokud bude platit výživné, tak to nějak přetluču než si najdu práci během mateřské....výsledkem bylo, že jsem to musela sama bez pomoci zvládnout bez toho výživného, ale neustále tahaná po soudech a kdyby mi nepomohla jeho první bývalá žena, tak bych místy byla dost v háji. o neplatičích výživného mi nemluv - pro toho bych neměla kulku z pistole, ale krabku patron z brokovnice!
A ještě něco - uvědomujete si, že když narukujete do armády, že budete zabíjet lidi - úplně obyčejné lidi, jen proto, že jsou to třeba Slováci a protože vám lampasáci řekli - do Slováků střílejte - ti jsou zlí, protože a proto a že těm Slovákům, které zabíjíte řekli totéž o vás? Střílejte a zabíjejte Čechy, protože oni jsou ti zlí a hctějí nám vzít to a to nebo odtrhli se od nás nebo něco něco blah blah... že nebudete střílet po žádném agresorovi, co to má na svědomí, aloe po obyčejných lidech...a jen proto, že vám to někdo poručil?! Co vám ti lidi udělali? To samé co vy jim - nic! nic! NIC! Toho se hodláte účastnit? Být ovce nahnané na porážku z jedné a druhé strany? Dokud se jedna strana nevyšťaví nebo obě ? Budete zabíjet ženské, protože na vás vezmou vidle? budete zabíjet děti, protože po vás budou házet kamením ? protože budete na jejich půdě! u nich doma!!! a oni budou dělat totéž u vás doma! a kolik z vás má mezi Slováky rodinu a příbuzné? Ty budete vraždit taky? A naopak - Slovaci - vy budete vraždit čechy, jen proto, že vám to nahoře přikážou? Máte na to žaludek? tak koho budete zabíjet? Poláky, Němce, Švédy? Kteří jsou ti zlí? To snad už jsou zlí teď ! Nebo snad Němci nejsou teď už zlí? Už je nestřílíte? Koncem války se stali hodnými nebo co? Jsou to furt ti samí lidi! Za války je správné je zabíjet a po válce ne? takže si zkuste uvědomit, že ten zlý je ten, co štve obyčejné pracující lidi proti sobě za vidinou vlastního zisku - to je ten jediný, kterého je třeba zabít! A pak budete mít všichni klid bez toho utrpení a ztrát.....
Tohle je taky špatnej názor. To pak má třeba život psa větší cenu než život kočky?
Co to plácáš? Já neporovnávám hodnoty života zvířat. Dávám do protikladu život člověka a život zvířete a je jedno, jestli se jedná o delfína nebo myš. I kdyby ti někdo přejel opici, tak ho nemůžeš zastřelit.
Ano, i on byl zarytým pacifistou....stejně jako všichni mí předci ze všech stran!
A proč to jako píšeš? Nějak to nechápu!
Tak to já jsem asociál a lidský život nepovažuji za důležitější než jiného tvora (ale ani naopak). Lidé jsou přemnožení a přemnožený tvor je automaticky škůdce (třeba králíci v Austrálii).
Co to je za blbost? Tvůj život není důležitější než život králíka? To sou takový kecy. Kdybych před stál před tebou a králíkem s nataženou kuší a řekl, že zastřelím jen jednoho, určitě bys to viděla jinak.
Po rozvodu jsem nepožádala o vyrovnání majetku - protože jsem člověk čestný a takový majetek se mi příčil, i když jsem na něj měla nárok - nechala jsem mu všechny své úspory, hmotný majetek a vypadla jen se svými doklady, 2000 v kapse a trochou oblečení (zbytek jsem už nikdy neviděla), prostě všechno včetně nábytku a knih
Nechci tě nijak soudit, ale nechápu co je na tom čestného. Navíc si mnohokrát protiřečíš. Chce bránit svůj majetek, ale při tom se necháš dobrovolně okrást? Za to že ti někdo vykrade auto bys obnovila sekání rukou, ale bez jakéhokoliv odporu si necháš vzít všechny úspory? Trochu divný.
Já už v té debatě také končím. Je z cela zbytečná a nikam nevede. I když se holedbáš ve víru v logiku, tak tvé argumenty ji absolutně postrádají a jsou v tom spíš jen negativní emoce.
Komentáře
Takové ty tvrďácké řeči, umlátila bych železnou tyčí zloděje ve sklepě, mi přijdou od vzdělané dospělé ženy trochu směšné. Pokud jsi to už neudělala a nevycházíš z vlastní zkušenosti. Nikdo dopředu neví, jak bude v dané situaci reagovat.
I když musím říct, že v případě obrany své rodiny bych se asi nezastavil před ničím. Aspoň v to doufám, protože žít s pocitem, že jste to neudělali a něco špatného se jim kvůli tomu stalo, musí být učiněné peklo. No ale snad se nikdy do takové situace nedostanu.
Jak jinak chcete odradit zloděje od kradení ? Nějaký chytrý nápad? Něco jiného než drakonické tresty?
Přiznávám, že vraždu jsem schopna odpustit - jsou esituace, kdy je vražda téměř morální. Nejsem ochotna odpustit jediného zastřeleného ve válce! Tam ani náhodou - každý voják je vrah! Ale osobní záležitost - to je naprosto v pořádku.
Nikdy neodpustím krádež! Nikdy!
Když chráním svůj majetek, tak chráním svoji rodinu a prostředky k jejímu zabezpečení a obživě...vymlácené okýnko na autě znamená samozřejmě finanční škodu, ale taky třeba dva týdny nepojízdné auto - než v servicu objednali příslušný náhradní díl (neptejte se mne, jaký rozdíl je mezi modrýma zeleným odstínem skla na hraně, blah blah) - to znamená - manžel nemohl dva týdny do práce, kromě toho přišel o notes se všemi zakázkami, telefonními čísly, jmény,....pro zloděje bezcenné a přesto to ukradli....jenže i za ty dva týdny musel platit sociální, zdravotní, kancl, telefon,....a z čeho to chcete dotovat ? Snad né z mojí mateřské 3800?! Toto je přímé ohrožení mé rodiny - takové zabíjím a byli byste ještě moc rádi, kdyby neokradli vás! V oppačném případě vám přeji, aby vás okradli tolikrát....až vám to dojde....
Ano jsem agresivní pacifista s obzvláštní nenávistí k uniformám - za které se přece tolik schová....ani nápad - každý zodpovědný za své činy! Kdyby ti bydlištěm přetáhla armáda bylo by ti vlastně jedno jestli "domácí" nebo protivníci....
Moc ti nerozumím. Tvoje argumenty jsou často trochu ujeté viz. otázka Amanity
Budeš se divit, taky mi vykradli auto. Poučení pro manžela nenechávat si důležité věci v autě. Já jsem se taky poučil. Byl jsem líny nosit si neustále do a z auta přední panel od autorádia a tak teď nemá žádný. Jejich drzost, moje blbost.
"Toto je přímé ohrožení mé rodiny - takové zabíjím a byli byste ještě moc rádi, kdyby neokradli vás! V oppačném případě vám přeji, aby vás okradli tolikrát....až vám to dojde..." Promiň, ale tato věta mi přijde poněkud...zvláštní. Přeji ti, aby se lidé v tvém okolí chovali jinak a nezabíjeli jen tak "pro pár korun" (těch pár korun je v hodně velkých uvozovkách - nevím, kolik stojí okénko u auta)
Nemůžeš jeden konkrétní případ, který kdovíjak se odehrál (nelze dělat závěry podle toho, co "říkají v televizi). Z toho mála informací, co k tomu mám, to spíš vypadá na zabití potom, co onen "přímo hrozící nebo trvající útok" skončil, ale znovu říkám, to nemůžu jíct jistě. A pokud to bylo tak, tak už to není obrana. I ten případ se psem, který popisuješ, byť pro něj mám pochopení a možná bych jednal stejně, by nemohl být posouzen jako obrana. Zákon nemůže posvětit vendetu.
S tím vlezením do baráku upozorňuju, že 95 % lidí má v daným případě tak stažený půlky, že se nezmůže vůbec na nic, ale na dryuhou stranu 95 % pachatelů pokud zjistí, že byt, do kterýho vlezli, neni prázdnej, rychle zmizí (pokud nemluvíme o případech, kdy tam jde někdo cíleně vraždit, ale to se stává spíš ve filmu a v Midsummeru, než v realitě). :)
A jestli máte námitky proti netoleranci armády - myslím že je čas, abyste si dlouze popovídali s babičkama, co tu válku prožily....na pradědově statku byli přijati všichni - němci, francouzi, italové,...všichni dostali pojest a byli ošetřeni - všichni spálili uniformy a mazali dom. Žádné rozdělování. Lidé nejsou špatní - vedení je špatné - takové vedení se nesmí poslouchat! A kdo je blbý a hraje si na vojáčky - do první řady a nebo líp - ke zdi! Kdo tu armádu asi živil? Ti co měli odvahu nejít! Kdyby všeci narukovali, tak by pochcípali hlady a nebyl by kdo by osil a nebylo by čím by osil! Všichni by hladem pochcípali! A mrtvoly roztroušené po bojišti si vesele hnijí ve svobodné zemi, co? Protože vlastní armáda nerabuje, neznásilňuje a nepálí, že? I vy naivkové....a kdyby tam narukovali vaši manželé, synové, bratři a otcové, tak taky vraždí děti, znásilňují ženy a ničí cizí domovy! Kdopak to asi dělal? Klony? Ne dělali to ti, co narukovali! A vy jste schopni žít s takovými pod jednou střechou ?
1. Kdo brání armádu a válku? Prosím o příklady.
2. Kde Chmur řekl, že vykradené auto byla jeho chyba ne zlodějova? Prosím o citaci. (To, že se poučil a nenechává nic cenného v autě přece neospravedlňuje zloděje).
To co tady Jarlo píšeš, to jsou opravdu prazvláštní názory. Myslel jsem si, že takovéto mají spíš nevzdělaní lidé. Trošku mi příjde, že tvoje argumenty jsou založeny především na tom, že mně, manželovi, babičce a dalším se stalo to a to. Což jsou naprosto nesměrodatné údaje.
Krást se bude pořád nehledě na to jak vysoké jsou tresty. Nikdy nevíš jakou má zloděj ke krádeži motivaci, je rozdíl když někdo ukradne chleba, protože má hlad (toho by si taky bez výčitků nechala popravit?) nebo krade protože chce lehce získat majetek, či jen pro zábavu.
Možnost sebeobrany je věc jiná diskutabilní a do toho se pouštět nechci, jen chci aby sis uvědomila co tu proklamuješ. Velmi znepokojující způsob myšlení.
Srovnávat vraždu s bojem ve válce je už vůbec scestné. Podle tebe se měl Hitler prostě nechat dobít celou evropu, protože kdyby někdo bránil svou zem a střílel německé vojáky byl by vrah. To měl radši osívat pole, aby měli všichni co jíst. Promiň, ale to jsou opravdu směšné myšlenky dítěte nebo "hipísáka", kteří si myslí, že vše vyřeší láska.
Opravdu občas je lépe myslet a oprostit se od emocí.
Vzpomněl jsem si na seriál Lidské tělo od BBC. V díle věnovaném pubertě se ptali dětí: Pan X (jméno si již nepamatuji) vykradl lékárnu, protože jeho žena umírá a on nemá peníze na lék, který by ji pomohl a už nemá žádnou možnost je sehnat. Bylo správné co udělal?
Malé děti, šest let, říkali: "Neměl to dělat. Krást je špatné. Vždy nám říkali, že krást se nemá."
Puberťáci: "Ano. Měl to udělat. Lidský život je důležitější než krádež"
Ne, nepůjdu se zabít, protože mám právo na život stejně jako každý jiný. :-) Jenom se nepovažuji za něco extra na této zeměkouli.
Takže krádeže to nesníží, protože zloději jsou v klidu. Snížily krádeže sekání končetin? Nevím, zajímalo by mne to...
a ano člověk soudí podle vlastních zkušeností a výpovědí těch, na jejichž věrohodnost se může spolehnout - není důvod, proč by mi babičky a prababička lhaly - jasné? Takto to beru.....v knihách se může psát ledacos, v novinách ještě hůř a v televizi ani nemluvím, ale příbuzní člověku nemají důvod lhát když o nic nejde.
Chmure - praděd byl německý legionář.....válku strávil v číně - netuším jak a kdy se tam dostal - jen že tam byl sestřelen, přežil, zůstal tam v obyčejné vesničce a přežil zbytek války a pak se pěšky vracel přes rusko, v jekatěrinsburgu se oženil (s ruskou), při cestě zpátky mu žena v brně předčasně porodila a zemřela.....jejich syn byl stejný pacifista a druhou válku strávil od začátku do konce v dachau, pak si pár let revolucionařil ve francii a pak se dostal zase sem do republiky, kde se za zajímavých okolností oženil během týdenní známosti a prožil velice šťastné manželství přerušené šesti lety v jáchymově - za své nekorektní názory :-p
Ano, i on byl zarytým pacifistou....stejně jako všichni mí předci ze všech stran!
Ad statistiky - za vašich mladých let (pakliže jste je prožili za komančů a trestu smrti) se kradlo víc nebo míň než teď ?
Toliko ke kapitalistické nauce o ekonomii života.
Ano je pravda, že příbuzní ti nebudou lhát, ale podávají informace zkreslené svými emocemi, navíc nevíš nic o tom jak to vidí druhá strana a nakonec získané informace ještě přibarvuješ svými city, protože se to přeci stalo tvé (!) babičce. Takže objektivně se hodnota takovýchto informací limitně blíží nule.
Emocemi můžeš přibarvit cokoliv, ale co je přibarveno na informaci, že se u pradědy na statku dostalo ošetření a jídla všem a každému bylo dopomoženo k dezerci včetně převedení přes hranice? Ostatně strýc převáděl osobně jistého Tondu Zápotockého - vědět, co se z něj vyklube, tak by ho kopnul do hader! Co je emocemi zkresleno, že se blíží nule na tom, že dodnes má babička řadu schovaných dopisů od francouzů, němců, rakušáků a dalších, kteří psali po válce, jak se dostali domů a zpětně jim děkovali? (Samozřejmě pak bylo toto dopisování režimem zatrhnuto). Každý voják bez uniformy je jenom člověk s minulostí, rodinou - všichni měli u sebe fotky a v kuchyni si je navzájem ukazovali a většinou hlavně brečeli, že chtějí domů a že tu válku nechcou....pak spálili uniformy a mazali každý po svých....měli to udělat dřív...měli si hned na začátku prostřelit třeba nohu a zůstat doma!, Měli sejmout ty agresory navrchu!
Naopak vždy platí, že riziko trestu, a především rychle uloženého trestu (s dobou plynoucí od činu se jeho účinek snižuje) má zásadní vliv na odhodlání trestnou činnost páchat. Pravda, vražda (a většina činů spojených s útokem proti životu a zdraví) je poněkud specifický trestný čin. Především, naprostá většina vražd se odehrává mezi osobami známými nebo dokonce příbuznými (vnuk co zabije babičku kvuli důchodu apod.), bývají spojeny s dost primitivní motivací, provedením i představou o riíziku. Z tohoto hlediska by se dalo říct, že trest neslouží k primární prevenci, ale to není jeho jediná role, a v momentě, kdy u podobných osob nelze aplikovat resocializaci (která u podobných typanů prostě není možná), pak nezbývá než naplnit další funkci, ochranu společnosti. Pro takového Breivika opravdu nevidím žádný trest jako dostatečně účinný kromě provazu.
Jiná věc ovšem je ta ochrana (resp. obrana), ta opravdu musí mít své limity. Tak třeba neplacení výživného. Ano, to je útok na zájem chráněný zákonem, ale je jistě zcela zjevně nepřiměřené (byť možná zasloužené) si za neplatičem dojít a prostřelit mu devítkou kebuli. ještě absurdnější je taková "obrana" v podání vlastních "zásahovek" ČEZu a podobných institucí. Není možné způsobit chaos, kdy by se každému dovolilo volně si vykládat "obranu" podle svých představ, pak někdo někoho předjhede a ten po něm "v obraně" začne střílet.
To je prvotní funkce právního řádu vůbec, udržet lidi na uzdě a zabránit právu džungle.
Nezpochybňuji, osobní zásluhy tvé nebo tvoji rodiny. Jestli pomáhali hladovým a raněným je to chválihodné, dopomoc k dezerci je zase diskutabilní. A hlavně další tvé rady, jak se zachovat jako voják.
Já v téhle debatě končím, protože to nemá smysl, ani jsem neměl začínat. Respektuji tvůj názor, ale v zásadě s ním nesouhlasím, a abych pravdu řekl, je mi z takovýchto názorů i trochu smutno.
Nepatřím k rodině nějak majetné - jo nikdy jsme nebyli chudina, vždy se mí předkové o rodinu postarali, ale jen vlastníma rukama a přičiněním a ne spekulacemi a podvody natož krádežemi. Ano, třeba praděda byl řezník, postavil tři baráky a skoupil pozemky půlky dědiny, ale jak začínal ? Jako důsledek znásilnění posluhovačky v obchodě, která mu umřela, když mu bylo devět....a vyhrabal se z toho sám a bez cizí pomoci. Ke všemu majetku přišel vlastní dřinou a byl to zarytý poctivec stejně jako pacifista. Toho si vážím snad nejvíce. Ale i ostatní předci žili podobně - sami se vlastním přičiněním vzmohli, sami celý život dřeli a o potomky se postarali jak nejlépe dovedli. Nikdy na úkor jiných lidí. Generace politicky nepohodlných tvrdohlavců, co dřou, nedělají dluhy, nečekají s nataženou rukou, zabezpečují rodinu, aby je o majetek vždy připravil další režim....
flankere - s tím výživným...tak o tom vím své.....před osmi lety byla sice mateřská 4300 a ne 3800 jako dnes, ale z toho jsem musela platit bydlení, jídlo, oblečení - prostě vše....hádej jak se mi žilo....zatímco exmanžel měl už od prvního rozvodu přepsaný byt na své rodiče stejkně jako 2 miliony v cenných papírech a jako jedináček dědil dva domy, ale výživné si nechal 3x snížit na pár stovek a ty ještě neplatil a dodnes platí jen občas a náhodně, zato se rád a usilovně soudí o různé pitominy. Po rozvodu jsem nepožádala o vyrovnání majetku - protože jsem člověk čestný a takový majetek se mi příčil, i když jsem na něj měla nárok - nechala jsem mu všechny své úspory, hmotný majetek a vypadla jen se svými doklady, 2000 v kapse a trochou oblečení (zbytek jsem už nikdy neviděla), prostě všechno včetně nábytku a knih....protože když někdo bije těhotnou manželku, tak už to lepší nebude....myslela jsem si naivně, že pokud bude platit výživné, tak to nějak přetluču než si najdu práci během mateřské....výsledkem bylo, že jsem to musela sama bez pomoci zvládnout bez toho výživného, ale neustále tahaná po soudech a kdyby mi nepomohla jeho první bývalá žena, tak bych místy byla dost v háji. o neplatičích výživného mi nemluv - pro toho bych neměla kulku z pistole, ale krabku patron z brokovnice!
že nebudete střílet po žádném agresorovi, co to má na svědomí, aloe po obyčejných lidech...a jen proto, že vám to někdo poručil?! Co vám ti lidi udělali? To samé co vy jim - nic! nic! NIC!
Toho se hodláte účastnit? Být ovce nahnané na porážku z jedné a druhé strany? Dokud se jedna strana nevyšťaví nebo obě ? Budete zabíjet ženské, protože na vás vezmou vidle? budete zabíjet děti, protože po vás budou házet kamením ? protože budete na jejich půdě! u nich doma!!! a oni budou dělat totéž u vás doma! a kolik z vás má mezi Slováky rodinu a příbuzné? Ty budete vraždit taky? A naopak - Slovaci - vy budete vraždit čechy, jen proto, že vám to nahoře přikážou?
Máte na to žaludek? tak koho budete zabíjet? Poláky, Němce, Švédy? Kteří jsou ti zlí? To snad už jsou zlí teď ! Nebo snad Němci nejsou teď už zlí? Už je nestřílíte? Koncem války se stali hodnými nebo co? Jsou to furt ti samí lidi! Za války je správné je zabíjet a po válce ne?
takže si zkuste uvědomit, že ten zlý je ten, co štve obyčejné pracující lidi proti sobě za vidinou vlastního zisku - to je ten jediný, kterého je třeba zabít! A pak budete mít všichni klid bez toho utrpení a ztrát.....
Já už v té debatě také končím. Je z cela zbytečná a nikam nevede. I když se holedbáš ve víru v logiku, tak tvé argumenty ji absolutně postrádají a jsou v tom spíš jen negativní emoce.