Je to tak. Navíc se pod záminkou náboženství vedla drtivá většina válek našich slavných dějin.
"Drtiva" je privlastok zalozeny na neinformovanosti. Vojny sa viedli vacsinou pre moc, prachy, slavu. Hitler, Alexander Velky, Hannibal, Vojna ruzi, .... nabozenstvo tu nikde nevidim ako prvy impulz.
Chmur: Nechápu tu odpověď. Já píšu o zámince, ty o zástěrce. Tudíž si myslíme totéž. Není třeba všechno hned negovat, je třeba si to nejprve dobře přečíst.
Hildegarda: Drtivá většina válek se samozřejmě vedla (vede - díky, Jarlo) v duchu např. křesťanství x pohanství, katolíci x protestanti, křestané x muslimové, atd. Náboženství hrálo skoro vždy zásadní (minimálně propagandistickou) roli.
Náboženství - jakákoliv - jsou vždycky z velké části bludy, což popisuje zrovna Martin docela trefně. O církvích vůbec nemluvím.
No ale co s tím dělat? Zakázat náboženství? Zrušit náboženství? Já bych moc dobře nereagoval, kdyby mi někdo řekl, že matematika, fyzika, chemie jsou jenom smyšlené bludy, které jenom vymývají lidem mozek a je třeba je tedy zrušit. Mimochodem vnímám náboženství a církev stejně. Nicméně svůj názor nikomu vnutit nemůžu, protože jeho víra je dána výchovou a vlivem společnosti, stejně jako mé znalosti v oblasti matematiky, chemie, fyziky, informatiky atd. Tohle je docela velký spor, který se nedá vyřešit jinak, než že budem ostatní názory respektovat. Navíc je aspoň nad čím filozofovat. S náboženstvím se nic dělat nedá, jediná šance je, že postupem času zanikne.
Ona je to vždycky schizofrenie, protože i ti nahoře své ideologii věří. Stejně tak nemám moc iluzi o "zneužitých" masách. Viz třicetiletá válka. Když Tilly vypálil Magdeburg pro slávu katolického veličenstva a Švédi řádili tady v Čechách, všichni potom chodili do kostela a rozplývali se na božím dílem.
Já bych moc dobře nereagoval, kdyby mi někdo řekl, že matematika, fyzika, chemie jsou jenom smyšlené bludy
Jenže u matematiky ti nikdo neříká, že jsi bohu bližší, když počítáš algebraicky a pokud bude někdo počítat aritmeticky, patří věčným plamenům pekelným.
Ariane, absolvovala jsem veterinu, dělala ji, nesnášela jsem utrácení psů pro nesmyslné záminky - zabíjet nevinné, kteří se na mne dívají nezvládám, zato jsem měla chuť vrazit do jejich pitomých majitelů skalpel a kuchnout - to je nebezpečná kombinace...takže dělám do knih....prošla jsem výzkumnými ústavy, ale pak jsem z Čech přešla do svého rodiště, kde žádné ústavy přírodovědecky zaměřené nejsou. Měla jsem sednout a brečet? Na školu jsem šla proto, abych zachraňovala zvířecí životy nebo aspoň očkovala králíky a čistila kravám kopyta....ne abych zabíjela bezbranné mladé zdravé psy nezodpovědných wariotů, jen proto, že pes je "věc" a může si ho "koupit" každý! Zaměření se rozešlo s mými představami - tak dělám něco jiného. Spolužačka a nej kámoška zase brousí drahé kameny a vyrábí krásné šperky. Člověk si vždycky musí poradit sám. Jsi dobrý v jednání s lidmi - ovládáš více jazyků...chlape ty máš možnosti! Došlo mi že jsi Srb (a vždy jsem byla na straně Srbů proti Albáncům) a umíš perfektně česky mimochodem. Teď můžeš sledovat jak se totéž děje v téhle republice s cigánama - dopadneme přesně jako vy. Jenže když máš vzdělání a schopnosti, tak máš možnosti dělat, co budeš chtít. Nikdo nemusí dělat práci, která se mu neshoduje s ideály a představami. No tak neuplatňuji své vzdělání - já s tím umím žít. Bratr je z vlastní lemplovitosti (všichni spolužáci šli na učňák, tak jdu s nima, na co je mi maturita) kuchař číšník, ale ve skutečnosti je jeden z nejlepších odborníků přes notebooky (krom aceru a macu) a motherboardy zvlášť pro střední evropu - tím se živí. ech kdo z lidí dnes dělá přesně to, co vystudoval? Ovšem druhá věc je, jestli ti taková práce vyhovuje a tvůj smysl pro spravedlnost tím netrpí nebo je pokřivený vojenskou propagandou tak, že jsi přesvědčen, že děláš to správné a jsi ten spravedlivý.....pak vůbec nechceš žádnou změnu a jen demonstrativně tu podsouváš ať ti najdu vhodné zaměstnání, které bude hlavně dobře placené....
Náboženství nelze "zakázat", protože tím se docílí pouze opaku - zarputilé obrany.... Ale tak jako je nejlepší antikoncepce vzdělání ženy, tak vzdělání všeobecné a sečtělost postupně odstraňuje bludy - naučit lidi ptát se a odpovídat na jejich otázky, předkládat důkazy, nabízet vysvětlení.
Chmur: Nechápu tu odpověď. Já píšu o zámince, ty o zástěrce. Tudíž si myslíme totéž. Není třeba všechno hned negovat, je třeba si to nejprve dobře přečíst.
Hildegarda: Drtivá většina válek se samozřejmě vedla (vede - díky, Jarlo) v duchu např. křesťanství x pohanství, katolíci x protestanti, křestané x muslimové, atd. Náboženství hrálo skoro vždy zásadní (minimálně propagandistickou) roli.
Drtiva nie je spravne slovo, predpokladam, ze len jedna z nas studovala historiu, ci? :)
Teda tady se to rozjelo než jsem se dostal domů.. @Jarla: pokud na světě bude jediný, kdo si bude chtít brát (tj. vždy), musíš být připravena se bránit. Stejně jako jsi ochotna bránit svůj život, svoji rodinu a svůj majetek v malém, musí stát dělat to samé jako celek. Armáda je jediný prostředek schopný (aspoň na papíře) toto zajistit. Je to tyč v rukou národa, něco, co nám občanům umožňuje (v rámci možností) žít jako Češi (Moravané, Slezané..), tj. podle našich tradic a zvyklostí, mluvit naší řečí, slavit naše svátky. Jako malému národu nám spíš hrozí, že se staneme obětí (nebylo by to poprvé) než agresorem. Žít s tyčí v ruce je otrava, ruku lze využít i lépe, ale běda, když tyč odložíš a zapomeneš kam. Jinak plasty také z duše nesnáším, jsou pro mě symbolem stupidity současného konzumního světa.
@Arianus: Kosovo vnímám jako součást Srbska, bez ohledu na to, co říká náš nesvéprávný ministr zahraničí. Je mi hanba, že se naše diplomacie zachovala tak alibisticky a zbaběle, obzvláště s přihlédnutím k událostem roku 1938. S "prozápadní" orientací ČR bych to neviděl příliš vážně, navzdory zdání (politika ode zdi ke zdi) jsou postoje průměrného Čecha poměrně vlažné.
Pokud ses rozhodl sloužit v AČR a naše armáda tě přijala, je to tvoje věc, ale nikdo tě k tomu nenutí. Zahraniční mise jsou pro stát žijící dlouhodobě v míru jedinou příležitostí jak aspoň částečně procvičit "skutečné" bojové nasazení. Pokud sleduješ i něco jiného než cenzurovaná média, tak víš, že tahle otázka je v ČR velmi citlivá. V dnešní době možná někomu stanovy AČR (účel existence) znějí k smíchu, ale pokud to tak vnímáš, tak bys skutečně měl spíš zvážit kariéru žoldáka někde v tramtárii.
To není míněno jako útok proti tobě - když jsem se v roce 97 rozhodoval, kam jít na VŠ, byla jedním z kandidátů i Vojenská akademie. Nakonec jsem si tam nedal ani přihlášku právě kvůli hrozícímu přičlenění naší země k NATO, jejíž politika (nejen) vůči zemím bývalé Jugoslávie se neslučuje s mým osobním přesvědčením.
Uglo - 1. díky za ty Slezany (není obvyklé, že by si obyvatelé této republiky uvědomovali i potlačené menšiny, kterým byla odebrána identita a jejich řeč je zesměšňována:-)) ) 2. Beru Tvůj argument, jakoliv se mi nelíbí...právě proto, že naše zemička má s rolí obětovaného pěšáka našimi pašáckými spojenci celkem zánovní zkušenosti (páč pamětníci stále pamatují) 3. I já jsem v 97 byla na dni otevřených dveří na vojenské akademii :-)) Ženy mohou leda tak dělat kartografii a ne zbraně a munici...a pak ty uniformy.... :-p
Pokud jsi ji studovala ty, tak jak můžeš tvrdit, že Hitler neuváděl náboženský motiv - katolíci x židi?
Tak to si teda strelila uplne vedla 1) Nemecko bolo pol na pol protestantske, takze hovorit o katolikoch je blbost 2) "V mladosti som bol presvedčený o jedinom riešení: chce to dynamit! Dnes viem, že sa to nedá lámať cez koleno. Cirkev musí zhniť. Musíme to dostať tak ďaleko, aby za kazateľnicou stáli len hňupi a v laviciach sedeli len staré baby. Zdravá mládež bude s nami." Berlín, 13.12.1941 3) Romovia boli hadzani do jedneho vreca so Zidmi a co ti mali s nabozenstvom? 4) Hitler nikdy neuvadzal nabozensky motiv katolici x zidia
Drtiva nie je spravne slovo, predpokladam, ze len jedna z nas studovala historiu, ci? :)
Tak to tě museli z moderních dějin nepochybně vyhodit ;) křesťané vs. židé jsou motivem skoro všude (i Stalin a Hitler) o úloze katolíků ve Slovenském štátu mi je stydno mluvit :((
Tak to tě museli z moderních dějin nepochybně vyhodit ;) křesťané vs. židé jsou motivem skoro všude (i Stalin a Hitler) o úloze katolíků ve Slovenském štátu mi je stydno mluvit :((
Tak potom nechapes vyznam slova "motiv". Poziciam slovnik.
Hildegarda - ano byli to křesťani versus židi a jako propaganda to bylo velmi dobré heslo! Zkus nějaké pamětníky z koncentráku! Ostatně děd přežil jen proto, že měl konzervatoř a hrál na varhany! Náboženství bylo v koncentrácích motivem dnes a denně!!!!
Hildegarda - ano byli to křesťani versus židi a jako propaganda to bylo velmi dobré heslo! Zkus nějaké pamětníky z koncentráku! Ostatně děd přežil jen proto, že měl konzervatoř a hrál na varhany! Náboženství bylo v koncentrácích motivem dnes a denně!!!!
Tak predtym to boli katolici x zidia a teraz zase krestania? Hmmm...tak si to ujasni. A najprv je to propaganda, potom motov? Miesas hrusky s jablkami
Nejprve jsem napsala křesťani a opravila to na katolíci, páč jsem uvažovala o jisté části - byla to chyba a uznala jsem, že to je křesťani x židi. A že jsem psala, že to bylo udáváno jako propagandistický motiv na tom si trvám a že to bylo motivem v koncentrácích na tom si trvám taky - nevidím rozpor :-)
(v dachau se sloužily katolické mše, proto bylo na místě zmínit katolíci x židi.....pakliže máš pochybnosti zkus třeba knihu "V zahradách muk" - jeden z "hrdinů" je Alek (můj děda). Je zmiňován ještě ve třech dalších knihách( dve z nich nebyly přeloženy z němčiny)
Keby šlo len o náboženstvo, pokrstení židia by nemuseli do koncentrákov. Realita bola ale, obávam sa, iná. Židia sa dajú vyčleniť aj ako etnikum, nielen na základe náboženstva.
Došlo mi že jsi Srb (a vždy jsem byla na straně Srbů proti Albáncům) a umíš perfektně česky mimochodem. Teď můžeš sledovat jak se totéž děje v téhle republice s cigánama - dopadneme přesně jako vy.
Takže Rómovia nie sú Češi? Tu je podľa mňa rozdiel medzi situáciou v ČR/SR a Kosovom. Až sem prídu Rómovia z Rumunska, bude to o inom.
V koncentrakoch boli aj Romovia, u nich to motivom nebolo urcite. Pojem propagandisticky motiv neexistuje. To je ako hruskove jablko. Propaganda je nieco ine ako motiv. Ani to nevygooglis :) To, ze sa niekde sluzili katolicke omse, znamena, ze v tabore boli AJ katolici, nic viac. Kazdy z nas mal pribuznych spatych s vojnou. Moj dedko bojoval s Nemcami, na schodoch do mojej izby zastrelili zenu a moje meno znamena Zidovka.
Ano Židy lze vyčlenit i jinak, ale nebylo tomu tak - snazší bylo vyčleňovat je za náboženství. A cigáni nejsou češi - češi jsou češi, moraváci jsou moraváci a slezanné jsou slezané - ne cigáni nejsou češi, ale cigáni. Mají pouze státní příslušnost ČR. Když budu žít ve Finsku a moje děti taky, tak se nestaneme Finama - budeme tak leda mít jejich občanství. A když jsme u toho, tak ve skutečnosti žádní čeští cigáni neexistují, páč o ty se právě Hitler postaral - to, co máme v ČR jsou slovenští cigáni, protože Slováci si svoje cigány uhájili společně s dalšími výhodami v akci Tiso.... Ne nikdo tu nemá cigány rád, kdo s nima měl kdy co do činění. Ano znám jednoho slušného pracujícího cigána...přijde mi to trochu málo...jemu taky a je mi ho líto, že trpí i za vlastní rodinu....ne nemám pro tohle etnikum žádné pochopení = takový normální člověk.
Jarla> Upřímně svou práci mám rád a překvapivě i když to je "okrajovka" jsme určení k vypracovávání a případně polnímu velení v rámci např. povodní. Samozřejmě to není naše primární zaměření, a upřímně jsme dost nezávislý na zbytku armády, takže nás politika ani události za okny moc netíží. Moc vysoko na to aby na nás hrabali, moc experti na to aby nás zrušili, moc odborní na to aby rozuměl, co děláme, a moc prověření na to, aby nám do toho někdo hrabal. Stát ve státě :)) Jako nestěžuju si, beru lehce nad celostátní průměr (leč méně než poslanec, cca. 20 000 EUR/rok) a v soukromém sektoru se na moji specializace při úrovni mé prověrky dává okolo 150-200 000 EUR/rok.
Upřímně mne spíš zajímalo co na to vymyslíš :) V soukromém sektoru jsem se zkoušel poptat a odmítli mne pro nedostatečnou praxi v tržním prostředí.
Btw. tvé křesŤani x židi si beru zle! Jako pravoslavný křesťan nechci být spojován s těmi západokryptokřižáky od papeže!!
A ešte sa vrátim k otázke hodnoty života človeka a zvierat. Biologicky nevidím rozdiel medzi životom, ale spoločnosť musí klásť ľudský život nad zvierací. Áno, sme druhisti, ale inak by spoločnosť IMHO nefungovala. Predstavte si vlastnú Sophiinu voľbu medzi svojimi deťmi. Alebo rodičmi. Prúser, čo? A teraz si zoberte rodinného príslušníka a psa, trebárs aj vášho, ktorého považujete za člena rodiny. Bude to stále bolestné, ale rozhodnutie sa značne zjednodušilo, že? Jarla, čítala si Dawkinsa, takže o teórii sobeckého genu a o tom, prečo je nám šimpanz blizší než kapor a ten než meňavka vieš.
Problém je, že zvieratá majú právo, ale na rozdiel od nás nemajú povinnosti. Nepatria do ľudskej spoločnosti a preto ich život, žiaľ, nemože byť na úrovni s ľudským.
Jarla, ty to všetko obhajuješ z vlastného emocionálneho videnia. V tvojich príspevkoch ale nevidím chápanie širších následkov. V afekte by si pomstila zabitie milovaného psa. Ok, to je pochopiteľné, ale nie obhájiteľné. Keď v afekte milovaný človek toho mŕtveho zabije teba, je to v poriadku? A takto veselo ďalej.
Jitko či Judito, to že v dachau byly katolické mše znamená, že byl tento koncentrák veden katolíky a že to bylo v souladu se státním přesvědčením a požehnáním....opravdu si myslíš, že tam světili katolické mše pro zájemce, jen proto, že tam bylo pár katolíků a žádné jiné náboženské skupiny nebo co?
Amanito - když jsi Dawkinse a další četla taky, tak jistě víš, že vlastní dítě je přednější než sousedovic dítě a proč je život milovaného psa člověku přednější než neznámý člověk. Když máš vybrat jestli zachráníš svého psa nebo dočista cizího člověka, tak máš taky vybráno a nebude to člověk, když se nikdo nedívá...osobně mne zaujal i ten průzkum na Cambridge, který poukázal na to, že celá 3 procenta lidí by nezachránila tonoucího člověka, kdyby to znamenalo, že si zničí kalhoty...samozřejmě za předpokladu, že je u toho nikdo nevidí a nebude soudit..... A jestlis četla i Boží blud, tak víš třeba ještě víc...
Když budu žít ve Finsku a moje děti taky, tak se nestaneme Finama - budeme tak leda mít jejich občanství.
A deti tvojich detí, ktoré sa tam narodia a vyrastú? Čo budú, keď nie Fíni? Češi asi ťažko.
Češi asi těžko, protože nejsme Češi..... Pokud bychom žili v komunitě a brali si opět jen příslušníky vlastního národa, tak bychom stále byli příslušníky toho národa a to dokonce i úředně. Když se na území ČR narodí dvěma Finům dítě, tak má národnost finskou...leč občanství již může mít obojí....Pokud se narodí smíšenému páru češka a fin,(nebo naopak) tak si mohou rodiče vybrat....a to třeba i za předpokladu, že by se narodila v letadle při přeletu nad územím ČR a jeden z rodičů byl občanem ČR...a tak dále....
Komentáře
Tohle je docela velký spor, který se nedá vyřešit jinak, než že budem ostatní názory respektovat. Navíc je aspoň nad čím filozofovat. S náboženstvím se nic dělat nedá, jediná šance je, že postupem času zanikne.
Jenže když máš vzdělání a schopnosti, tak máš možnosti dělat, co budeš chtít. Nikdo nemusí dělat práci, která se mu neshoduje s ideály a představami. No tak neuplatňuji své vzdělání - já s tím umím žít. Bratr je z vlastní lemplovitosti (všichni spolužáci šli na učňák, tak jdu s nima, na co je mi maturita) kuchař číšník, ale ve skutečnosti je jeden z nejlepších odborníků přes notebooky (krom aceru a macu) a motherboardy zvlášť pro střední evropu - tím se živí.
ech kdo z lidí dnes dělá přesně to, co vystudoval?
Ovšem druhá věc je, jestli ti taková práce vyhovuje a tvůj smysl pro spravedlnost tím netrpí nebo je pokřivený vojenskou propagandou tak, že jsi přesvědčen, že děláš to správné a jsi ten spravedlivý.....pak vůbec nechceš žádnou změnu a jen demonstrativně tu podsouváš ať ti najdu vhodné zaměstnání, které bude hlavně dobře placené....
Ale tak jako je nejlepší antikoncepce vzdělání ženy, tak vzdělání všeobecné a sečtělost postupně odstraňuje bludy - naučit lidi ptát se a odpovídat na jejich otázky, předkládat důkazy, nabízet vysvětlení.
@Jarla: pokud na světě bude jediný, kdo si bude chtít brát (tj. vždy), musíš být připravena se bránit. Stejně jako jsi ochotna bránit svůj život, svoji rodinu a svůj majetek v malém, musí stát dělat to samé jako celek. Armáda je jediný prostředek schopný (aspoň na papíře) toto zajistit. Je to tyč v rukou národa, něco, co nám občanům umožňuje (v rámci možností) žít jako Češi (Moravané, Slezané..), tj. podle našich tradic a zvyklostí, mluvit naší řečí, slavit naše svátky. Jako malému národu nám spíš hrozí, že se staneme obětí (nebylo by to poprvé) než agresorem. Žít s tyčí v ruce je otrava, ruku lze využít i lépe, ale běda, když tyč odložíš a zapomeneš kam. Jinak plasty také z duše nesnáším, jsou pro mě symbolem stupidity současného konzumního světa.
@Arianus: Kosovo vnímám jako součást Srbska, bez ohledu na to, co říká náš nesvéprávný ministr zahraničí. Je mi hanba, že se naše diplomacie zachovala tak alibisticky a zbaběle, obzvláště s přihlédnutím k událostem roku 1938. S "prozápadní" orientací ČR bych to neviděl příliš vážně, navzdory zdání (politika ode zdi ke zdi) jsou postoje průměrného Čecha poměrně vlažné.
Pokud ses rozhodl sloužit v AČR a naše armáda tě přijala, je to tvoje věc, ale nikdo tě k tomu nenutí. Zahraniční mise jsou pro stát žijící dlouhodobě v míru jedinou příležitostí jak aspoň částečně procvičit "skutečné" bojové nasazení. Pokud sleduješ i něco jiného než cenzurovaná média, tak víš, že tahle otázka je v ČR velmi citlivá. V dnešní době možná někomu stanovy AČR (účel existence) znějí k smíchu, ale pokud to tak vnímáš, tak bys skutečně měl spíš zvážit kariéru žoldáka někde v tramtárii.
To není míněno jako útok proti tobě - když jsem se v roce 97 rozhodoval, kam jít na VŠ, byla jedním z kandidátů i Vojenská akademie. Nakonec jsem si tam nedal ani přihlášku právě kvůli hrozícímu přičlenění naší země k NATO, jejíž politika (nejen) vůči zemím bývalé Jugoslávie se neslučuje s mým osobním přesvědčením.
1. díky za ty Slezany (není obvyklé, že by si obyvatelé této republiky uvědomovali i potlačené menšiny, kterým byla odebrána identita a jejich řeč je zesměšňována:-)) )
2. Beru Tvůj argument, jakoliv se mi nelíbí...právě proto, že naše zemička má s rolí obětovaného pěšáka našimi pašáckými spojenci celkem zánovní zkušenosti (páč pamětníci stále pamatují)
3. I já jsem v 97 byla na dni otevřených dveří na vojenské akademii :-)) Ženy mohou leda tak dělat kartografii a ne zbraně a munici...a pak ty uniformy.... :-p
1) Nemecko bolo pol na pol protestantske, takze hovorit o katolikoch je blbost
2) "V mladosti som bol presvedčený o jedinom riešení: chce to dynamit! Dnes viem, že sa to nedá lámať cez koleno. Cirkev musí zhniť. Musíme to dostať tak ďaleko, aby za kazateľnicou stáli len hňupi a v laviciach sedeli len staré baby. Zdravá mládež bude s nami."
Berlín, 13.12.1941
3) Romovia boli hadzani do jedneho vreca so Zidmi a co ti mali s nabozenstvom?
4) Hitler nikdy neuvadzal nabozensky motiv katolici x zidia
křesťané vs. židé jsou motivem skoro všude (i Stalin a Hitler)
o úloze katolíků ve Slovenském štátu mi je stydno mluvit :((
(v dachau se sloužily katolické mše, proto bylo na místě zmínit katolíci x židi.....pakliže máš pochybnosti zkus třeba knihu "V zahradách muk" - jeden z "hrdinů" je Alek (můj děda). Je zmiňován ještě ve třech dalších knihách( dve z nich nebyly přeloženy z němčiny)
Pojem propagandisticky motiv neexistuje. To je ako hruskove jablko. Propaganda je nieco ine ako motiv. Ani to nevygooglis :)
To, ze sa niekde sluzili katolicke omse, znamena, ze v tabore boli AJ katolici, nic viac.
Kazdy z nas mal pribuznych spatych s vojnou. Moj dedko bojoval s Nemcami, na schodoch do mojej izby zastrelili zenu a moje meno znamena Zidovka.
Ne nikdo tu nemá cigány rád, kdo s nima měl kdy co do činění. Ano znám jednoho slušného pracujícího cigána...přijde mi to trochu málo...jemu taky a je mi ho líto, že trpí i za vlastní rodinu....ne nemám pro tohle etnikum žádné pochopení = takový normální člověk.
Upřímně svou práci mám rád a překvapivě i když to je "okrajovka" jsme určení k vypracovávání a případně polnímu velení v rámci např. povodní. Samozřejmě to není naše primární zaměření, a upřímně jsme dost nezávislý na zbytku armády, takže nás politika ani události za okny moc netíží. Moc vysoko na to aby na nás hrabali, moc experti na to aby nás zrušili, moc odborní na to aby rozuměl, co děláme, a moc prověření na to, aby nám do toho někdo hrabal.
Stát ve státě :))
Jako nestěžuju si, beru lehce nad celostátní průměr (leč méně než poslanec, cca. 20 000 EUR/rok) a v soukromém sektoru se na moji specializace při úrovni mé prověrky dává okolo 150-200 000 EUR/rok.
Upřímně mne spíš zajímalo co na to vymyslíš :) V soukromém sektoru jsem se zkoušel poptat a odmítli mne pro nedostatečnou praxi v tržním prostředí.
Btw. tvé křesŤani x židi si beru zle! Jako pravoslavný křesťan nechci být spojován s těmi západokryptokřižáky od papeže!!
Jarla, čítala si Dawkinsa, takže o teórii sobeckého genu a o tom, prečo je nám šimpanz blizší než kapor a ten než meňavka vieš.
Problém je, že zvieratá majú právo, ale na rozdiel od nás nemajú povinnosti. Nepatria do ľudskej spoločnosti a preto ich život, žiaľ, nemože byť na úrovni s ľudským.
Jarla, ty to všetko obhajuješ z vlastného emocionálneho videnia. V tvojich príspevkoch ale nevidím chápanie širších následkov. V afekte by si pomstila zabitie milovaného psa. Ok, to je pochopiteľné, ale nie obhájiteľné. Keď v afekte milovaný človek toho mŕtveho zabije teba, je to v poriadku? A takto veselo ďalej.
A jestlis četla i Boží blud, tak víš třeba ještě víc...
Pokud bychom žili v komunitě a brali si opět jen příslušníky vlastního národa, tak bychom stále byli příslušníky toho národa a to dokonce i úředně. Když se na území ČR narodí dvěma Finům dítě, tak má národnost finskou...leč občanství již může mít obojí....Pokud se narodí smíšenému páru češka a fin,(nebo naopak) tak si mohou rodiče vybrat....a to třeba i za předpokladu, že by se narodila v letadle při přeletu nad územím ČR a jeden z rodičů byl občanem ČR...a tak dále....
Boží blud mám ešte len v pláne.