No svym způsobem na to jsou tu dnes už soukromé zprávy, příapdně si každý může vytvořit vlastní topic... je to spíš o zodpovědnosti jedinců, aby více mysleli na to, že si tématické diskuze možná bude číst i někdo zpětně a neplevelili je :-)
No ze zkušeností mohu říct jen tolik, že ani v komunitě nadšenců nejde rozebírat topik do nekonečna, byť je to barva Sansiných spoďárků.....každý nový řekne svůj názor, starousedlíci zrekapitulují ty svoje a dál strejdo doktore? Dál to oživuje různé nazírání v širších souvislostech....asociovaná témata....nově založený topik to neřeší - když má člověk postřeh k tématu, tak s tím neposviští do Kecáliště, kde by to nesouvisle upíchnul ani nebude pro myšlenku zakládat další topik, ne? Paralelní čat u topiku zní zajímavě....taky záleží, jak dlouho se udrží - hodinu, tři dny, něco mezi ? Ale nemám představu, jak to bude fungovat v praxi, pakliže to bude :-)
No máš samozřejmě pravdu, nicméně záplava postů posledích týdnů způsobuje asi nejen u mě situaci, kdy možná větší polovinu příspěvků ani nečtu (nestíhám) a to mě trochu mrzí, spousta věcí mi uniká. Zase ale nechic diskuze dusit, chci držet politiku otevřenosti k offtopicům. Asi je to boj s větrnými mlýny, ale nějak řešit to chci, proto promýšlím, jak to trochu překopat.
z mého pohledu: Když vidím na nějakém webu diskuzi, co mě zajímá, a je moc dlouhá, tak po pár stránkách mě to stejně přestane bavit, protože jak psala Jarla, už není co probírat a hodnotné příspěvky jsou na začátku. Popřípadě na Idnesu (a jiných zpravodajských) všichni píši to samé, tak tam stačí přečíst si 50 posledních názorů z tisíce.
Takže když to necháme tak, nováčci to (IMHO) přežijí, akorát bych promazala informační topicy jako jsou chyby v knížkách, odkazy...
S tím můžu vypomoct, kdybys chtěl. Myslím samozřejmě jen ty "informační topicy jako jsou chyby v knížkách, odkazy", protože všechno už taky nečtu. Velkou část diskuzí tady přeskakuju, protože mě nebaví probírat se tunami balastu o ničem.
Samozřejmě chápu, co máš na mysli. Já čtu všechno, protože momentálně si na to vyšetřit čas dokážu...popravdě jsem za 3 dny měla přečteno všechno, co jste tu napsali za 10 měsíců. Jsou tu spousty lidí a mnozí k sobě cítí sympatie (někteří i naopak) a cití potřebu zde sociálně komunikovat - společný zájem "sága Ledu a ohně" je dobrý odrazový můstek. Pro informace stačí jít na wiki :( Proto záleží jen na Tobě, jaké možnosti zde nabídneš. Popravdě velmi mne překvapuje, že nepořádáte srazy aspoň 2x do roka....já neříkám, že máte, jen, že mne to udivuje.
A ještě k tomu, co říká Ben Nevis - k tématu je třeba 50 prvních příspěvků a pak tedy co s ním ? Nechat topik umřít a nést ho tu jako mrtvou váhu servru s tím, že tam třeba jednou za půl roku někdo přispěje (a nebo taky ne) a nebo se bavit dál? A co topiky třeba ke konkrétním dílům seriálu? Ty jsou aktuelní týden ? Dva? Pak jsou odsouzeny k zániku? Jak rozebírat téma seriálového dílu k topiku v příštích letech? A opět - co s mrtvou vahou navíc? Kdo tohle kreativně rozlouskne by si to měl nechat patentovat :-)
Promazávání - ano to znám..... Takže - kolik z vás tu má zkušenosti z jiných literáraních webů ? Vemme si třeba HP - to každý zná - fóra přísně k topikům - promazávání = odchod aktivních členů....neva, ale sága skončila, filmy dotočeny a shlédnuty - o čem se tak v topicích ještě bavit? Tyto servry buď zanikají a nebo se aktivní členové, kteří navázali přátelství dnes baví o "něčem jiném", i když jim stále slouží odrazový můstek HP.... Čím více promazávání v průběhu, tím míň aktivních členů ke konci...a neodvratný zánik....
Zde je ještě spousta času - Martin píše jak slimák...seriál ho buď donutí psát rychlejí (těžko říct jestli stejně kvalitně) a nebo seriál skončí a po deseti letech bude těžko navazovat šestou sérií....o čem přesně se bavit v mezičasech? Nebo se nebavit vůbec? strčit tu nos každý den jestli jsou nové příspěvky a ono nic? pak jednou týdně, pak měsíčně? Podíval se někdo z vás na to takto komplexně?
Promazávání mi přijde škoda, tolik toho balastu tady zas není. Koho to nebaví, nezajímá, ať přeskakuje - třeba by šlo udělat označení u příspěvku jako "offtopic" (čudlík jako spoiler). Samozřejmě to neplatí u topicích pro vydavatele, tam by to asi chtělo se držet přísně tématu + vymazávat.
Ještě se to může vzít z opačné stránky (ale to je pro Aleka taky práce. :-)): Hodnotné informace jednou za čas sepsat do jednoho článku "Z diskuze" a forum nechat tak jak je, a balast neřešit. Na tomto typu fora balast vznikne vždy, protože ke každému tématu by se musel založit extra topic s jednou dvěma odpověďmi.
no další podobná varianta je hodnocení přínosnosti příspěvků, to by dělali sami uživatelé :-)
Ano, toto je skvělý nápad. Něco podobného je implementováno v diskuzním foru IS MU, kde se navíc dá zobrazit např. jen 10 (podle toho jak si to student nastaví) nejlépe hodnocených příspěvků. V ISu se dá příspěvek hodnotit jako -- informačně přínosný, zajimavy, vtipný, mimo téma, a otravný. V čemž je na jednu stranu nevýhoda (studenti občas hodnotí "otravným" i příspěvky k tématu), na druhou stranu se ze zaspamovaného topicu dají vyfiltrovat jen ty nejzajimavější.
Je pravda, že tam, kde zavedli v diskuzích možnost označit příspěvek jako hodnotný, se zvedla kvalita, jakoby každý usiloval o tuto cenu. :-) V realitě však nejsou příspěvky "hodnotné", jenom vyjadřují názor většiny lidí.
Offtopic téma oživuje a vnáší do něj lidskou interakci (která je důležitá), když je ho však už moc, některé lidi (nezainteresované v offtopicu) to odrazuje od čtení topicu (je otravná), to je známá věc. Já sám často odbíhám od tématu, protože mám někdy pocit, že všechno podstatné a důležité už bylo řečeno. Někdo zkrátka považuje to, aby se sám dobře bavil, za důležitější než to, aby se ti, kteří na web zavítají proto, aby se dozvěděli něco nového, opravdu něco dozvěděli. Nová témata se vynořují při velkých událostech - seriálu, vydání nového dílu knihy. Zbytek je v podstatě jen čekáním na tyto "velké události". Ale člověk se musí aspoň trochu bavit, aby mu z toho věčného čekání nehráblo. :-)
no další podobná varianta je hodnocení přínosnosti příspěvků, to by dělali sami uživatelé :-)
Nejoblíbenější příspěvek měsíce. :-O
Jůů, a ještě si uděláme anketu o nejoblíbenějšího uživatele fóra :-)
Jinak, to chatovací okno bude klasické nebo multichatovací? Jako jestli bude chat mezi dvěma uživateli (viz facebook, google+) nebo bude mít každé vlákno svoje chatovací okno přístupné pro všechny (xchat, lidé,..). Nebo bude jedno velké chatovací okno bez ohledu na téma.
Nic neměňte. Takhle je vše fajn. Když se mi zrovna nechce číst celou (lehce nesouvisející) diskuzi, dojedu si na konec stránky a později si třeba dočtu celé str. 4-6. V časech nudy si čtu staré diskuse (včetně těch, kterých jsem se vůbec neúčastnila). Jak psal heavy_head, offtopiky diskuze oživují. Ostatně každá diskuse má sklon, zatoulat se od původního tématu k věcem na první pohled nesouvisejícím. :) Mazání (nešlo by radši přesouvání?) příspěvků bych viděla jenom na "Chyby v knihách", kde nesouvisející doopravdy může rušit.
Komentáře
Ale nemám představu, jak to bude fungovat v praxi, pakliže to bude :-)
z mého pohledu: Když vidím na nějakém webu diskuzi, co mě zajímá, a je moc dlouhá, tak po pár stránkách mě to stejně přestane bavit, protože jak psala Jarla, už není co probírat a hodnotné příspěvky jsou na začátku.
Popřípadě na Idnesu (a jiných zpravodajských) všichni píši to samé, tak tam stačí přečíst si 50 posledních názorů z tisíce.
Takže když to necháme tak, nováčci to (IMHO) přežijí, akorát bych promazala informační topicy jako jsou chyby v knížkách, odkazy...
Proto záleží jen na Tobě, jaké možnosti zde nabídneš.
Popravdě velmi mne překvapuje, že nepořádáte srazy aspoň 2x do roka....já neříkám, že máte, jen, že mne to udivuje.
A ještě k tomu, co říká Ben Nevis - k tématu je třeba 50 prvních příspěvků a pak tedy co s ním ? Nechat topik umřít a nést ho tu jako mrtvou váhu servru s tím, že tam třeba jednou za půl roku někdo přispěje (a nebo taky ne) a nebo se bavit dál? A co topiky třeba ke konkrétním dílům seriálu? Ty jsou aktuelní týden ? Dva? Pak jsou odsouzeny k zániku? Jak rozebírat téma seriálového dílu k topiku v příštích letech? A opět - co s mrtvou vahou navíc?
Kdo tohle kreativně rozlouskne by si to měl nechat patentovat :-)
Takže - kolik z vás tu má zkušenosti z jiných literáraních webů ?
Vemme si třeba HP - to každý zná - fóra přísně k topikům - promazávání = odchod aktivních členů....neva, ale sága skončila, filmy dotočeny a shlédnuty - o čem se tak v topicích ještě bavit? Tyto servry buď zanikají a nebo se aktivní členové, kteří navázali přátelství dnes baví o "něčem jiném", i když jim stále slouží odrazový můstek HP....
Čím více promazávání v průběhu, tím míň aktivních členů ke konci...a neodvratný zánik....
Zde je ještě spousta času - Martin píše jak slimák...seriál ho buď donutí psát rychlejí (těžko říct jestli stejně kvalitně) a nebo seriál skončí a po deseti letech bude těžko navazovat šestou sérií....o čem přesně se bavit v mezičasech? Nebo se nebavit vůbec? strčit tu nos každý den jestli jsou nové příspěvky a ono nic? pak jednou týdně, pak měsíčně?
Podíval se někdo z vás na to takto komplexně?
Na tomto typu fora balast vznikne vždy, protože ke každému tématu by se musel založit extra topic s jednou dvěma odpověďmi.
Problém vidím hlavně u diskuzí ke článkům, kde člověk tak nějak očekává diskuzi na úrovni tématu...
:D
V realitě však nejsou příspěvky "hodnotné", jenom vyjadřují názor většiny lidí.
Já sám často odbíhám od tématu, protože mám někdy pocit, že všechno podstatné a důležité už bylo řečeno. Někdo zkrátka považuje to, aby se sám dobře bavil, za důležitější než to, aby se ti, kteří na web zavítají proto, aby se dozvěděli něco nového, opravdu něco dozvěděli.
Nová témata se vynořují při velkých událostech - seriálu, vydání nového dílu knihy.
Zbytek je v podstatě jen čekáním na tyto "velké události".
Ale člověk se musí aspoň trochu bavit, aby mu z toho věčného čekání nehráblo. :-)
Jinak, to chatovací okno bude klasické nebo multichatovací?
Jako jestli bude chat mezi dvěma uživateli (viz facebook, google+) nebo bude mít každé vlákno svoje chatovací okno přístupné pro všechny (xchat, lidé,..). Nebo bude jedno velké chatovací okno bez ohledu na téma.
chat - zatím o tom uvažuju, ale asi spíš jedno velké, když už nějaké...
A) Alek
B) Alek
C) Alek
D) Niekto iný (táto voľba je momentálne nedostupná)
Ako demokracia v Rusku :D
Takhle je vše fajn.
Když se mi zrovna nechce číst celou (lehce nesouvisející) diskuzi, dojedu si na konec stránky a později si třeba dočtu celé str. 4-6.
V časech nudy si čtu staré diskuse (včetně těch, kterých jsem se vůbec neúčastnila).
Jak psal heavy_head, offtopiky diskuze oživují. Ostatně každá diskuse má sklon, zatoulat se od původního tématu k věcem na první pohled nesouvisejícím. :)
Mazání (nešlo by radši přesouvání?) příspěvků bych viděla jenom na "Chyby v knihách", kde nesouvisející doopravdy může rušit.
Tak, a teď doufám, že moc nemelu z cesty. :D