nevada, fakt mám rešpekt k tomu ako držíš veci v hlave. mne skôr či neskôr veľa faktov vyfučí a zostáva mi taký všeobecný pocit. na druhú stranu asi aj vďaka tomu môžem knihy čítať opakovane a tešiť sa z nich :)
sarven: Já mám tuhle vlastnost, že si dokážu pamatovat i naprosté blbosti, pokud mě nějakým způsobem zaujmou. I po několika letech si dokážu vybavit nějakou debatu téměř slovo od slova :) Nebo v knížce si pamatuju čtené pasáže, takže vím kde přibližně to bylo - např. pravá strana, dolní část - což mi dost usnadňuje dohledání přesného citátu. Ale naopak spoustu důležitých věcí dokážu naprosto zazdít :o(
Aqwarty: Já ne. Jen znám tu spekulaci, že Aegon je Quentyn Martell. (Pro jistotu dodávám, že to zatím nechci vědět.)
Jo, a onen "popel a sůl" z proroctví může být skoro cokoli, co je slané (krev, slzy, zasolená půda) nebo o čem se dá tak či onak mluvit jako o popelu (co všechno vyhasne a zbyde z toho jen popel?). A ani "zrození" nemusí být chápáno fyzicky; to, že se někde "zrodí hrdina", neznamená, že se tam narodí dítě, že. To je právě krásné na proroctvích - vyplňují se zcela nepředvídatelně.
Podle mě by proroctví mělo ukazovat na něco, co ještě není zjevné. Například při masakru vesnice se může zrodit nejeden hrdina, který zahodí hrábě a vezme do ruky bojový cep za účelem se pomstít. Sice brzo padne, ale zachoval se hrdinsky. Ale když takový král dostane proroctví, že se narodil chlapec, který ho sesadí z trůnu, to je jiná šťáva.
Drak má tři hlavy, mi prostě nedá spát. A když jsem si teď pročítala Aryu tak mě zaujala jedna část kde popisuje Edrika Dayne. "Arye připadal panoš docela milý. Možná trochu ostýchavý, ale dobrosrdečný. Vždycky slýchala, že Dornové jsou malí a snědí, s černými vlasy a malýma černýma očima, ale Ned měl velké modré oči, tak tmavé, že vypadaly téměř fialové. A vlasy měl světlé, spíš popel než med." no tak mě napadlo jestli to nemůže být jeden ze tří draků? Ale možná mě jen mate jeho Targeryenský vzhled. Možná tu už tato teorie byla opravdu se mi to tu nechce číst všechno a pokud si myslíte že je to nesmysl tak fajn, je to jen můj názor. Co si o tom myslíte? A rozhoduje vůbec barva vlasů a očí? Co třeba děti Elii Martell a Rhaegara? Ví se vůbec komu se její děti podobaly?
Chichichi, tohle si už hodně dlouho myslím. Akorát mi pak je děsně trapné, když se všichni rozplývají nad něčím miminkem (to je krásné, celý tatínek...) a já tam vidím malou, růžovou (občas nafialovelou), měkkou a hodně rozbitnou hroudičku :)))
Kachítos: Z rodu Daynů mají skoro všichni stříbrné vlasy a fialové oči (Temnohvězda, Artur, fialové oči měla Ašara...) a po Západozemí pobíhá spousta "špinavých" Targaryenů. Ještě mě napadá třeba Aurane Voda z Hostiny.
Chichichi, tohle si už hodně dlouho myslím. Akorát mi pak je děsně trapné, když se všichni rozplývají nad něčím miminkem (to je krásné, celý tatínek...) a já tam vidím malou, růžovou (občas nafialovelou), měkkou a hodně rozbitnou hroudičku :)))
Přesně tak. "Jééé, to je krásný!" "Co???!" U matek se to dá omluvit hormonama, u otců neochotou připustit, že mají podíl na něčem tak nehezkém, ale reakce okolí nechápu. ;)
Svagrina sa prave rozplyvala, ake je to tyzdnove novorodeniatko krasne, tak ale uz vtedy maju matky ruzove okuliare. Predpokladam, ze aj Cersei ich uz vtedy mala :).
Krisa :-) Jo přesně. Když mi podstrčili synka, tak sestřička taky poznamenala klišoidně "ten je krásný", což jsem okomentovala, že vypadá děsně a mohla by ho aspoň opláchnout z nejhoršího :-D A hned za chvíli mu vyrazil ten děsný fialový šlic přes oči - jak maska (jsem ho řádně skřípla - jednou ale fest) a tak byl první dny tak spuchlý a fialový, že jsem se mu musela smát, jak to kontrastuje s bílými vlásky a porcelánovým tělíčkem :-)) Ale křenil se už dvě hodiny po porodu a hned první noc se smál ze spaní nahlas - prenatálně vyvinutý smysl pro humor...asi černý :-D
U dcery sestřička řekla "no není rozkošná" a jak mi ju na stole podali, tak mne ohodila půllitrem smrtedlně páchnoucí mastné břečky z žumpy - tak jsem odpověděla, že děsně a celá po mamince :-)) Co na takové žvásty chcete říct ?!
To som si myslel, že som sám a nemám cit .d Zakaždým počúvam ,,Jój, to je, krášnučké.." Ako deti sú zlaté a milé, ak raz možno budem mať vlastné, budem mu rád a bude to pre mňa skvelý dar, ale cudzie dieťa mi nepríde také "krášnučké" ako sa na ňom rozplývajú ostatní ľudia :D
Mi přijde přirozené, že své děti mám ráda, vlastně koho bych měla mít raději, ale nemyslím si, že by dcera byla nějak krásná - a nikdy nebude a syn sice bude docela pohledný, ale zato se bojím, abychom přežili jeho telecí roky....trochu soudnosti a kritické oko neuškodí žádné matce :-)
Komentáře
:( Próóóóóóč? :(
na druhú stranu asi aj vďaka tomu môžem knihy čítať opakovane a tešiť sa z nich :)
Ale naopak spoustu důležitých věcí dokážu naprosto zazdít :o(
Aqwarty: Já ne. Jen znám tu spekulaci, že Aegon je Quentyn Martell.
(Pro jistotu dodávám, že to zatím nechci vědět.)
zbytečná práce...
"Arye připadal panoš docela milý. Možná trochu ostýchavý, ale dobrosrdečný. Vždycky slýchala, že Dornové jsou malí a snědí, s černými vlasy a malýma černýma očima, ale Ned měl velké modré oči, tak tmavé, že vypadaly téměř fialové. A vlasy měl světlé, spíš popel než med."
no tak mě napadlo jestli to nemůže být jeden ze tří draků? Ale možná mě jen mate jeho Targeryenský vzhled. Možná tu už tato teorie byla opravdu se mi to tu nechce číst všechno a pokud si myslíte že je to nesmysl tak fajn, je to jen můj názor. Co si o tom myslíte? A rozhoduje vůbec barva vlasů a očí? Co třeba děti Elii Martell a Rhaegara? Ví se vůbec komu se její děti podobaly?
U matek se to dá omluvit hormonama, u otců neochotou připustit, že mají podíl na něčem tak nehezkém, ale reakce okolí nechápu. ;)
U dcery sestřička řekla "no není rozkošná" a jak mi ju na stole podali, tak mne ohodila půllitrem smrtedlně páchnoucí mastné břečky z žumpy - tak jsem odpověděla, že děsně a celá po mamince :-))
Co na takové žvásty chcete říct ?!
Ako deti sú zlaté a milé, ak raz možno budem mať vlastné, budem mu rád a bude to pre mňa skvelý dar, ale cudzie dieťa mi nepríde také "krášnučké" ako sa na ňom rozplývajú ostatní ľudia :D